‘50 jaar schoon water’ voor Twentse gemeenten
Wat u er niet in gooit, hoeft er ook niet uit!
Uw afvalwater, afkomstig van bijvoorbeeld douche, toilet of spoelbak, gaat via de riolering naar de rioolwaterzuivering van waterschap Vechtstromen. Daar wordt het schoongemaakt. Het schone water komt vervolgens weer in rivieren, beken en sloten terecht. Vandaag de dag is dat heel vanzelfsprekend. 50 Jaar geleden waren er nog geen afspraken over het lozen van afvalwater. Bijna al het vieze water van huishoudens en bedrijven kwam rechtstreeks in de natuur.
Sinds 1 december 1970 is daarom de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren in werking getreden en kregen waterschappen de wettelijke taak om ons afvalwater te zuiveren en verontreiniging van water te voorkomen en tegen te gaan. Op www.vechtstromen.nl/50jaarschoonwater staan we hierbij stil.
Alleen poep, plas en toiletpapier
Er komt steeds meer afval in het riool wat er niet in hoort. Bijvoorbeeld vet, verf, mondkapjes en doekjes. Dit afval leidt tot verstoppingen thuis, verderop in het riool of op de rioolwaterzuivering. Hierdoor lopen pompen vast of roosters raken verstopt. Dat kost jaarlijks heel veel geld. En sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, zijn niet of nauwelijks uit het rioolwater te verwijderen. Dat is schadelijk voor plant, dier en mens. Je kunt een handje helpen door goed na te denken over wat je wegspoelt. Wat niet in het rioolwater komt, hoeft er ook niet uit! Het riool is eigenlijk alleen bedoeld voor water, poep, plas en toiletpapier. Spoel dus geen doekjes, vet, verf of medicijnen door de wc of de gootsteen. Maar breng het naar het betreffende afvalpunt!
Kijk ook eens op: www.nietinhetriool.nl
Nog maar 50 jaar
Aan het begin van de 19 eeuw waren er in Twente veel textielfabrieken. Dit was een goede ontwikkeling voor de werkgelegenheid in die periode. De fabrieken werden gebouwd langs kanalen. Dit had twee redenen. De eerste was dat de scheepvaart een belangrijke rol speelde in het vervoer van de producten. De tweede reden was dat het afvalwater in de kanalen geloosd kon worden. Dit afvalwater zorgde voor overlast: schimmels, bacteriën en enorme stank. Er werd jarenlang gezocht naar een passende oplossing. Deze werd in 1970 voor Nederland gevonden, omdat toen de Wet op Verontreiniging Oppervlaktewateren in werking ging. Dat betekent niet dat er al eerder rioolwaterzuiveringen waren. In 1939 lag er in Enschede al een ontwerp klaar voor de eerste rioolwaterzuiveringsinstallatie. Door de Tweede Wereldoorlog, werd deze rioolwaterzuivering uiteindelijk in 1952 in gebruik genomen.
Nu en de toekomst
Waterschap Vechtstromen heeft nu 23 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het afvalwater wordt hier biologisch gezuiverd door miljoenen bacteriën. De technieken om rioolwater te zuiveren zijn steeds geavanceerder geworden. Dat is ook nodig, omdat we steeds meer middelen gebruiken die schadelijk zijn voor ons water. Hoe halen we in de toekomst medicijnresten en microplastics nog beter uit ons afvalwater? Lukt het ons om minder nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en chemische middelen te gebruiken? Dat alles met als doel om de waterkwaliteit te kunnen blijven waarborgen voor al onze inwoners. En een goede waterkwaliteit start echt bij onszelf: de bron.
Van uw poep wordt energie gemaakt
Na het zuiveren van afvalwater blijft er een restproduct over: slib. Dat wordt bij de rioolwaterzuivering vergist. Hierbij komt biogas vrij, waarmee met de energiefabriek in Hengelo elektriciteit maakt. Hiermee wordt de eigen rioolwaterzuivering in Hengelo van energie voorzien plus nog eens 3.500 huishoudens.
Rondleiding op een rioolwaterzuivering
Waterschap Vechstromen wil je graag laten zien hoe jouw afvalwater wordt gezuiverd. Maar op dit moment kun je door de coronapandemie helaas geen bezoek brengen aan de rioolwaterzuiveringen. Het zuiveren van afvalwater is een belangrijk proces voor de maatschappij. Dat mag niet in gevaar komen door het coronavirus. Als de coronamaatregelen weer wat versoepeld worden, houden ze weer rondleidingen op de rioolwaterzuiveringen.
Kun je daar niet op wachten? Volg Vechtstromen dan op facebook of andere online media. Of neem een kijkje op www.vechtstromen.nl/50jaarschoonwater.