Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Wmo: Hulp en ondersteuning

De gemeente is er voor alle Hengeloërs van alle leeftijden die hulp nodig hebben met wonen, vervoer, financiën of zorg.

Bij de gemeente kunt u terecht met hulpvragen over bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, vervoer, voorzieningen zoals een rolstoel, aanpassingen in de woning, jeugdhulp of dagbesteding. Ook kunt u er terecht met vragen over financiën zoals schuldhulpverlening, opvoeden of bijvoorbeeld eenzaamheid. De medewerkers van het zorgloket geven u graag advies en denken met u mee. Veel informatie kunt u ook vinden op de digitale Informatiewijzer Hengelo.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat ervan uit dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn leven en welzijn en dat mensen zoveel mogelijk voor elkaar zorgen. Als je hulp nodig hebt om mee te kunnen doen, is die vaak wel te vinden bij familie, buren of vrijwilligers.

Is die hulp er niet? Dan is de Wmo er om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. hierbij wordt niet gelet op leeftijd, beperking of inkomen. De gemeente Hengelo heeft allerlei voorzieningen en activiteiten waar u gebruik van kunt maken. Dat kan bijvoorbeeld door thuis ondersteuning te krijgen of door hulp om mee te doen in de maatschappij.

Komt u er niet helemaal uit? En lukt het ook niet met hulp van uw eigen omgeving? Dan kunt u met uw hulpvraag terecht bij het Zorgloket.

Het Zorgloket is er voor alle Hengeloërs van alle leeftijden die hulp en ondersteuning nodig hebben. De hulpvragen kunnen heel eenvoudig zijn maar ook heel ingewikkeld. De medewerkers van het Zorgloket geven u graag advies en denken met u mee. U kunt het Zorgloket vinden op het Publieksplein in het stadskantoor.

Het loket op het Publieksplein is geopend op:

  • maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur;
  • vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Let op: u moet eerst een afspraak maken!

De digitale Informatiewijzer Hengelo kan u ook helpen bij het vinden van een antwoord op uw vragen. Hierin vindt u informatie over verschillende zaken die u tegenkomt in het dagelijks leven. Thema's zoals wonen, gezondheid en zorg, ouder worden, vrijwilligerswerk, burenhulp, geldzaken, werk, praktische hulp en jeugd en gezin komen hier aan bod.

Op sommige vragen kunnen de medewerkers van het Zorgloket meteen een antwoord geven, maar soms is de situatie ingewikkelder. Als daar aanleiding voor is, kunt u zich aanmelden voor hulp.

Aanmelden voor hulp

Zodra de aanmelding is ontvangen wordt er een afspraak voor een huisbezoek van een Wmo-consulent gepland. De Wmo-consulent kijkt dan samen met u naar uw hulpvraag en op wel manier u op eigen kracht of met hulp van uw omgeving een antwoord kunt vinden. Er wordt ook gekeken of er algemene voorzieningen zijn waarvan u gebruik kunt maken. Bijvoorbeeld activiteiten in een buurthuis of maatschappelijk werk. En als het nodig is, kan de gemeente ook professionele hulp en ondersteuning voor u regelen.

Als u het lastig vind om dit gesprek alleen te doen maar u hebt niemand die u hiermee kan helpen dan kunt u via het zorgloket in contact komen met een cliëntondersteuner.

Onderzoeksverslag

Nadat u het gesprek hebt gehad krijgt u een onderzoeksverslag met advies of u ondersteuning nodig hebt en op welke manier dat voor u het beste zou zijn.

Aanvraag

U kunt na het ontvangen van het onderzoeksverslag een aanvraag voor zorg bij de Wmo indienen. Let op: dit moet u zelf doen! U moet daarvoor het onderzoeksverslag ondertekenen en het bijgevoegde aanvraagformulier invullen. Dit stuurt u tezamen in de antwoordenvelop terug naar de gemeente.

Met deze zorgaanvraag en het advies van de consulent wordt er gekeken hoe wij u het beste kunnen helpen. U krijgt van dit besluit schriftelijk bericht.

Als u het niet eens bent met de aanpak of het besluit kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Wilt u zich aanmelden voor hulp?

Dan kan dat via een digitaal formulier.

Aanmelden met DigiD

Hebt u een DigiD dan kunt u zich hier aanmelden voor hulp.

Melding WMO

Aanmelden zonder DigiD

Hebt u geen DigiD dan kunt u zich hier aanmelden voor hulp.

Melding WMO

Lukt het digitaal aanmelden niet dan bent u natuurlijk ook welkom bij het Zorgloket op het Publieksplein. Wij helpen u graag. Neem wel even uw geldige identiteitsbewijs mee!

Dat kan via het aanmeldformulier jeugd en gezin (Pdf). Print het formulier, vul het in en stuur het (eventueel met bijlagen) naar: Afdeling Ondersteuning en zorg / Team Jeugd en gezin, Antwoordnummer 168, 7550 VB Hengelo. Een postzegel is niet nodig! 

Kijk voor meer informatie bij het onderwerp jeugdhulp.

Zorgloket, Publieksplein (Stadhuis) Burgemeester van der Dussenplein 1 

Telefoon: (0)14 074 (keuze 1)

Let op: Wilt u langs komen? Maak eerst telefonisch een afspraak!

  • maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur (alleen op afspraak)
  • vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur (alleen op afspraak)

E-mail: zorgloket@hengelo.nl

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu