Afname van omgevingslawaai door wegverkeer
College stelt geluidsbelastingkaarten voor Hengelo vast
Het omgevingslawaai dat in Hengelo wordt veroorzaakt door wegverkeer is verder afgenomen. 7.880 woningen hadden vorig jaar te maken met verkeerslawaai van 55 decibel of hoger. Dat waren in 2016 nog 8.963 woningen. In de gemeente Hengelo staan geen woningen die een hogere geluidbelasting hebben dan 75 decibel. Omgevingslawaai door railverkeer is wat toegenomen. In 2021 hadden 383 woningen te maken met lawaai door railverkeer. In 2016 waren dat 334 woningen. Industrie veroorzaakte vorig jaar lawaai bij 60 woningen. In 2016 waren dat er 79. Dat blijkt uit de geluidsbelastingkaarten die het college van B en W voor de derde keer heeft vastgesteld.
55 decibel noemen we ‘beperkt geluid’ en staat gelijk aan een ‘koffieapparaat dat aan staat’. 75 decibel is een ‘constant geluid’ vergelijkbaar met een vol restaurant. Op de geluidskaarten zijn alle geluidsgevoelige objecten weergegeven met een geluidsbelasting van 55 dB of hoger. Eens in de vijf jaar moeten gemeenten van een bepaalde grootte volgens de EU-richtlijn Omgevingslawaai, geluidsbelastingkaarten en een actieplan opstellen.
Geluidskaarten digitaal bekijken
Op de kaarten is te zien hoeveel ‘geluidsgevoelige objecten’ in een bepaald gebied te maken hebben met omgevingslawaai. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om woningen en scholen. De gemeente Hengelo stelt de geluidskaarten op samen met Enschede en Almelo. De geluidskaarten zijn digitaal te bekijken op www.hengelo.nl/omgevingslawaai. Hier kunnen bewoners ook de gemiddelde, berekende geluidsbelasting op hun woning aflezen.
Afname sinds 2016
De afname van geluidshinder bij wegverkeer wordt veroorzaakt door verschillende maatregelen die de afgelopen jaren zijn toegepast, zoals stiller asfalt (bijvoorbeeld aan de Deurningerstraat), geluidsschermen, de aanleg van de Laan Hart van Zuid die zorgt voor minder verkeer in de wijken en een toename van fietsgebruik en het openbaar vervoer. De toename van railverkeer komt omdat nu in het onderzoek voor het eerst rekening wordt gehouden met een zogenoemde ‘geluidstoeslag’ als een trein over een stuk gebogen rails rijdt. Het aantal woningen in Hengelo dat is voorzien van extra geluidwering is in totaal toegenomen van 1.287 naar .1547, bijvoorbeeld aan de Deurningerstraat, het oostelijk deel van de Breemarsweg en de Deldenerstraat.
Actieplan tegen geluidshinder
De gemeente gebruikt de geluidsbelastingkaart om eventuele problematiek door geluidhinder waar mogelijk aan te pakken. De gemeente stelt het komende jaar een actieplan op. Geluidskaarten en actieplannen worden iedere vijf jaar gemaakt. Zo controleert de gemeente de volgende keer of de situatie is verbeterd of verslechterd.