Doorspoelen HCH-concentratie stopt
In het Twentekanaal zijn eerder dit jaar verhoogde concentraties HCH (Hexachloorcyclohexaan) gemeten, die sinds juli werden doorgespoeld. Het water voldoet nu weer aan de waterkwaliteitsnorm voor oppervlaktewater. In overleg met de waterschappen heeft Rijkswaterstaat besloten het Twentekanaal niet meer door te spoelen. Vanaf dinsdag 24 september 12.00 uur wordt bij gemaal Eefde geen water meer omhoog gepompt voor het doorspoelen.
Waterkwaliteit voor HCH in oppervlaktewater voldoet weer aan de norm
Het Twentekanaal is cruciaal voor de watervraag van de waterschappen. Om in perioden met weinig neerslag te voldoen aan de watervraag voor onder andere de natuur, landbouw en dijken kunnen de waterschappen op een aantal locaties water inlaten vanuit het Twentekanaal. Dit water dient te voldoen aan de waterkwaliteitsnorm voor HCH in oppervlaktewater. Rijkswaterstaat zet zich als beheerder van de Twentekanalen in om dit water te leveren.
Daarom heeft Rijkswaterstaat samen met gemeente Hengelo, de waterschappen Vechtstromen, Rijn en IJssel, Drents Overijsselse Delta, drinkwaterbedrijf Vitens en provincie Overijssel in juli besloten om het Twentekanaal door te spoelen om de HCH-concentratie te verdunnen. Via gemaal Eefde werd water uit de IJssel omhoog gepompt. Vervolgens stroomde het via Delden – Almelo – Kanaal Almelo-De Haandrik – Vecht – Zwarte Water naar het IJsselmeer. De waterkwaliteit in het Twentekanaal voldoet nu weer aan de norm voor HCH in oppervlaktewater, maar zal nog wekelijks worden gemonitord, omdat HCH nog steeds in het Twentekanaal lekt.
Negatief advies vis eten uit Twentekanaal geldt nog steeds
Het negatieve advies om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal geldt nog steeds. HCH wordt relatief eenvoudig opgenomen door vis en opgeslagen in met name het vet van de vis. Daarom wordt de concentratie van HCH in vis onderzocht om te bepalen wanneer het negatieve advies weer kan worden ingetrokken.
Onderzoek en monitoring
In het Twentekanaal tussen sluis Delden en sluis Hengelo zijn eerder dit jaar verhoogde concentraties HCH gemeten. HCH komt in lagere concentraties al langer voor in het Twentekanaal vanwege bekende bodemverontreinigingen. De verontreinigingen bereiken het Twentekanaal via het grondwater. HCH is ontstaan tijdens de productie van Lindaan. Lindaan is een bestrijdingsmiddel dat van 1948 tot 1952 is geproduceerd in een voormalige fabriek van Stork-Chemie. Het onderzoek naar de oorzaak van de verhoogde concentratie HCH loopt nog. Pas als de oorzaak is achterhaald kan dit worden aangepakt.
Water gerelateerde activiteiten Twentekanaal
Drinkwaterbedrijf Vitens pompt geen oppervlaktewater op uit het Twentekanaal voor de drinkwatervoorziening. Iedereen in de regio kan dus schoon en gezond drinkwater blijven gebruiken. Recreatieve water gerelateerde activiteiten, zoals roeien, kunnen gewoon doorgaan. Zwemmen was en is ter plaatse niet toegestaan.