Gemeente Hengelo en Waterschap Vechtstromen werken samen aan water
Meer ruimte voor water
Op maandag 5 juni ondertekenden wethouder Claudio Bruggink en Hans van Agteren (lid dagelijks bestuur waterschap Vechtstromen) de samenwerkingsagenda Klimaat Actieve Stad Hengelo. In deze samenwerking bundelen gemeente en waterschap de krachten voor de komende jaren. Samen werken we aan een duurzame en klimaatbestendige inrichting van het watersysteem. Dit is nodig om goed om te kunnen gaan met bijvoorbeeld wateroverlast en droogte door klimaatverandering.
Wethouder Claudio Bruggink: ‘Het veranderende klimaat vraagt aanpassingsvermogen van ons allemaal. Ruimte voor water, maar ook zeker het vasthouden van water wordt steeds belangrijker.’ Ook Hans van Agteren is duidelijk over het belang van de samenwerkingsagenda. ‘De effecten van klimaatveranderingen, zoals wateroverlast en droogte, zijn groot. We krijgen steeds vaker te maken met wateroverlast, droogte en hittestress. Om dat tegen te gaan, moeten water en bodem meer sturend zijn in de openbare ruimte. Dat moeten we gezamenlijk oppakken.’ Claudio Bruggink sluit daarbij aan: ‘In Hengelo zijn wij daar met de klimaatadaptatiestrategie, de uitvoeringsagenda die daarbij hoort én het Programma Water en Riolering 2023-2027 ook intensief mee bezig. Met deze ondertekening onderstrepen we de goede samenwerking met waterschap Vechtstromen. En zetten we het goede werk van de afgelopen jaren door!’
Meer ruimte voor water
De gemeente Hengelo en het waterschap Vechtstromen werken al jaren intensief samen. Door de krachten te bundelen werken we als overheid, samen met inwoners, aan een openbare ruimte waar water de ruimte krijgt. Mooie voorbeelden hiervan zijn de aanleg van de nieuwe Veldbeek vanaf de Brouwerij naar de Berflobeek maar ook de herinrichting van de Elsbeek. Ook voor de komende jaren staan verschillende projecten in de planning waar waterschap en gemeente samen optrekken. Denk aan de herinrichting van de Drienerbeek achter de Paul Krügerstraat en de Berflobeek ter hoogte van de Wethouder Kampstraat en de Marskant. In het stedelijk gebied gaat het voornamelijk over beekherstel. In het landelijk gebied ligt de focus op droogtebestrijding en het maaibeleid.
Samen aan de slag met ontwikkelingen
Met de ondertekening van de samenwerkingsagenda spreken gemeente én waterschap beide de intentie uit om mee te betalen aan gezamenlijke waterprojecten. Die samenwerking is essentieel om de ontwikkelingen die op ons afkomen (zoals klimaatverandering, duurzaamheid en energietransitie) optimaal op te kunnen pakken. Dat wordt met de invoering van de Omgevingswet alleen maar belangrijker. De Hengelose gemeenteraad besluit in het najaar over het Programma Water en Riolering 2023-2027, waarin ook geld is gekoppeld aan de plannen uit de wateragenda.