donderdag 26 november 2020

Het warmtenet in Hengelo is uitgeroepen tot het meest innovatieve Warmtenet van 2020

Gemeente Hengelo, Warmtenetwerk Hengelo en Warmtebedrijf Hengelo winnen prijs door toepassing van warmtecascadering

Warmtebedrijf Hengelo, een samenwerking tussen Ennatuurlijk en de gemeente Hengelo, heeft samen met Warmtenetwerk Hengelo, een samenwerking tussen Firan en de gemeente Hengelo, de prijs voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen. De award is uitgereikt door Greenvis tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres op 26 november 2020.

Award voor meest innovatieve warmtenet

Om de klimaatdoelen in 2050 te realiseren, zoeken we in Nederland naar nieuwe mogelijkheden om de gebouwde omgeving duurzaam te verwarmen, dus aardgasvrij. Greenvis selecteerde voor de jaarlijkse award voor het Meest Innovatieve Warmtenet van Nederland drie projecten. Het warmtenet in Hengelo is uiteindelijk door het publiek via een online stemming uitgeroepen tot de winnaar.

Wethouder Claudio Bruggink met de prijs

Optimaal benutten van restwarmte

Het warmtenet in Hengelo maakt optimaal gebruik van lokale restwarmte door toepassing van warmtecascadering: het hergebruiken van restwarmte. Dat is innovatief én duurzaam. De warmte vindt de oorsprong bij afvalenergiebedrijf Twence, waar regionaal B-hout en afvalhout wordt verwerkt. Een deel van de stoom die hieruit vrijkomt, wordt via een stoomleiding naar Nouryon getransporteerd, dat de duurzame stroom inzet voor zoutwinning. Deze stoom wordt meermaals gebruikt en uiteindelijk ontstaat door dit proces restwarmte van 40 graden.

De restwarmte wordt vervolgens ingezet voor het warmtenet in Hengelo. Een gedeelte van de warmte wordt rechtstreeks gebruikt door aangesloten bedrijven. De rest van de warmte gaat naar decentrale energiecentrales. Daar wordt de temperatuur met behulp van warmtepompen verhoogd, aangedreven door elektriciteit van zonneparken van Twence. Deze warmte gaat naar zo’n vijfhonderd huizen in Hengelo die daarmee aardgasvrije en duurzame verwarming hebben. Op die manier wordt de restwarmte optimaal benut via een innovatief en duurzaam proces.

De gemeente Hengelo is vlak na de millenniumwisseling al gestart met het ontwerpen van het warmtenet en het verkennen van de mogelijkheden. Wethouder Claudio Bruggink (Duurzaamheid) noemt deze award een grote erkenning voor de investering die de gemeente Hengelo heeft gedaan: “Het Hengelose warmtenet biedt veel kansen om Hengelo aardgasvrij te maken en daardoor minder CO2 uit te stoten. Dat is broodnodig! Daarom zijn we erg trots dat ons warmtenet nu gewaardeerd wordt met deze prijs.”

Ernst Japikse, CEO bij Ennatuurlijk: “We zijn enorm trots dat we als grootaandeelhouder van Warmtebedrijf Hengelo deze bijzondere prijs in ontvangst mogen nemen. Het is een bewijs van onze inzet over de afgelopen jaren. Met het warmtenet van Hengelo laten we zien dat er genoeg ruimte is om te blijven transformeren in de warmtebranche. We hopen dat we op deze manier anderen kunnen inspireren hetzelfde te doen.”

"Het warmtenet in Hengelo is een goed voorbeeld van de manier waarop de verschillende partners in de lokale warmteketen samenwerken aan vernieuwende oplossingen voor de duurzame energie van vandaag en morgen. De award van Greenvis is een prachtige erkenning voor de gezamenlijke inzet om de warmtetransitie verder te brengen", zegt André Meijer, directeur van Firan.

Nieuws

Eigen verklaring avondklok

Geprinte versie op te halen in het stadhuis

Start laatste fase Deurningerstraat

In 2016 en 2017 werd het eerste deel van de Deurningerstraat al heringericht. Op 22 januari 2021 starten de voorbereidingen voor de laatste fase. Het gaat om het deel vanaf de rotonde met de Sloetsweg tot aan de aansluiting op de Oldenzaalsestraat. Verkeer gaat daar pas vanaf halverwege februari 2021 meer van merken. Dan starten ook de werkzaamheden aan de weg. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Heijmans Infra. De aannemer verwacht oktober 2021 klaar te zijn.

Plannen gezocht voor voormalige bibliotheek Vondelstraat

Nu de gemeente Hengelo de voormalige Stork bibliotheek aan de Vondelstraat niet meer nodig heeft als gemeentelijk archief, gaat het gebouw in de verkoop. Daarbij kunnen belangstellenden een plan indienen voor het gebouw. Uit alle belangstellenden kiest een selectiecommissie de vijf beste plannen. Het plan weegt daarbij zwaarder dan de verkoopprijs. Wethouder Gerard Gerrits: ‘De oude bibliotheek van Stork heeft een speciale betekenis voor Hengelo. Nu we het pand zelf niet meer nodig hebben als gemeente, zoeken we een partij die met hart voor het verleden een toekomst wil geven aan dit bijzondere pand.’

Bevolkingscijfers gemeente Hengelo per 1 januari 2021

Per 1 januari 2021 telt de gemeente Hengelo 81.078 inwoners. Dit is een afname van 77 inwoners vergeleken met het jaar daarvoor.

Gezocht: vier leden voor de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving

De gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving adviseert het college van B en W over onder andere de gemeentelijke subsidieregeling, het kunstbeleid en kunstopdrachten.

Nieuw kunstwerk in verbouwde raadzaal

Het was het laatste onderdeel van de grote verbouwing van het stadhuis: de raadzaal.

Politieke Markt en raadsvergadering

Digitale vergaderingen op 12 en 13 januari

Informatie over het Coronavaccin

Uit verschillende signalen blijkt dat er flyers worden verspreid in Hengelo en omstreken met desinformatie over het Coronavaccin. Hierbij kregen diverse huishoudens een flyer in de brievenbus met onjuiste informatie over het vaccin. De juiste informatie is belangrijk.

Nieuwjaarsboodschap burgemeester Schelberg

Daarom blikt burgemeester Sander Schelberg met deze videoboodschap terug op het afgelopen jaar.

Eerder hulp bij beginnende schulden

In maart 2020 werd in Hengelo gestart met de werkwijze ‘Vroeg Eropaf’. Het doel: in een zo vroeg mogelijk stadium in contact komen met inwoners met beginnende schulden. Bij betalingsachterstanden op huur, energie, water en zorgverzekering bieden we als gemeente Hengelo hulp. ‘Hoe eerder onze inwoners ondersteuning krijgen bij hun financiële administratie, hoe beter’, aldus wethouder Mariska ten Heuw. De ervaringen van het afgelopen jaar zijn positief. Daarom gaat team Budget Alert, die dit vanuit de gemeente oppakt, in 2021 door met deze aanpak want dan is het ook wettelijk verplicht.

Afvalstoffenheffing 2021 omhoog

De afvalstoffenheffing gaat in 2021 met gemiddeld € 26 per huishouden omhoog. Het tarief voor de ondergrondse restafvalcontainer stijgt van € 1,20 naar € 1,30 per klik. Het vaste tarief per huishouden gaat van € 155,76 naar € 179,40.

Subsidie Groene Pet

Een dak vol vetplantjes op woning, garage of kippenhok. Het staat niet alleen mooi, het is ook duurzaam. En draagt bij aan een gezondere leefomgeving.

Tarieven Regiotaxi 2021

De prijs van een rit (eigen ritbijdrage) met de Regiotaxi Twente is gelijk aan het reguliere openbaar vervoer. Met ingang van 1 januari 2021 vindt de jaarlijkse tariefindexering plaats.

Maatregelen voor rustige jaarwisseling zonder schade

Vanwege corona heeft de overheid besloten aankomend Oud en Nieuw een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen, met uitzondering van categorie F1 vuurwerk. Dit vuurwerk is het hele jaar door verkrijgbaar en mag het hele jaar door afgestoken worden. Ondanks het vuurwerkverbod nemen we ook deze jaarwisseling maatregelen om schade en overlast te voorkomen.

Kerstwens van burgemeester Sander Schelberg

Vanuit het prachtig verlichte Hengelo wenst burgemeester Sander Schelberg u, namens het gemeentebestuur, fijne feestdagen. Wees er voor elkaar. Én vooral veel licht in het volgend jaar toegewenst met die gezondheid waar we zo hard voor gestreden hebben.

Kabinet breidt steunpakket uit vanwege verzwaarde lockdown

Om het aantal contacten tot een minimum te beperken en daarmee de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zit Nederland sinds dinsdag 15 december in de strengste lockdown tot nu toe. Ondernemers die hierdoor worden geraakt, kunnen gebruikmaken van het steun- en herstelpakket voor banen en economie. Het kabinet voegt hier vandaag een aantal gerichte tegemoetkomingen aan toe. Zo krijgen mkb-ondernemers in de non-food detailhandel een vergoeding voor hun seizoensgevoelige voorraad.

Hoe wekken de buren energie op?

Zowel de gemeente Borne als de gemeenten in Noordoost Twente zijn bezig om te berekenen en bekijken hoe en waar ze in de toekomst duurzame energie op kunnen wekken. Dat kan ook gevolgen hebben voor de inwoners van buurgemeenten. Daarom mag ook u reageren.

Vuurwerkverbod en meldingsplicht carbidschieten

In verband met corona heeft de overheid besloten aankomend Oud en Nieuw een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen, met uitzondering van categorie 1 vuurwerk. Carbidschieten is alleen onder strenge voorwaarden toegestaan.

Veel verenigingen en stichtingen maken gebruik van herstelfonds Wederopbloei

Vorige week hebben veel verenigingen gehoord dat hun aanvraag voor ‘Wederopbloei’ is gehonoreerd. Dat betekent dat ze in totaal ongeveer 375.000 euro aan gemeentelijke steun krijgen, omdat ze door Corona nu veel minder inkomsten hebben. Hengelose verenigingen en stichtingen, die financiële problemen hebben door de coronacrisis, konden vanaf half oktober subsidie aanvragen. Hiervoor is het herstelfonds Duurzame Wederopbloei Hengelo opgezet. De gemeenteraad heeft hiervoor 500.000 euro beschikbaar gesteld.

Deldenerstraat 18 december weer open

Op 18 mei 2020 startte aannemer NTP met de complete herinrichting van de Deldenerstraat tussen de Geerdinksweg en de Tuindorpstraat. Zeven maanden later, op vrijdag 18 december, is de weg weer open. De werkzaamheden zijn nog niet helemaal klaar. De laatste deklaag, een speciale geluidsreducerende laag asfalt, wordt waarschijnlijk in april 2021 aangebracht.

Verlichte Lambertusbasiliek siert de stad vanaf 17 december

Eind november kwamen ze al voorbij, foto’s van een prachtig verlichte Lambertusbasiliek. Afgelopen week ging het licht even uit. Maar vanaf donderdag 17 december trekt de basiliek elke avond zijn nieuwe, schitterend verlichte jas aan. ‘Het verlichten van gebouwen en de openbare ruimte brengt ’s avonds en ’s nachts sfeer en gemoedelijkheid. Dat willen we terugbrengen in de binnenstad’, aldus wethouder Gerard Gerrits.

Kerstbomen ophalen vanaf 11 januari

Na de feestdagen haalt Twente Milieu de kerstbomen op. Dat gebeurt in de week van 11 januari.

Lockdown nodig om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.

Wensboom op de Markt geopend!

De wensboom op het Marktplein in Hengelo is vrijdag 11 december officieel geopend door het ontsteken van de lampjes door Burgemeester Sander Schelberg en René, cliënt van de JP van den Bent stichting.

Kabinet versterkt vangnet voor bedrijven en banen

Het kabinet breidt het steun- en herstelpakket voor banen en economie op delen verder uit. Ook ziet het af van de geplande versoberingen van de steunmaatregelen. Er komt extra tegemoetkoming voor bedrijven met hoge omzetverliezen, bijvoorbeeld omdat zij door de corona-maatregelen gesloten zijn. Met deze uitbreiding en versterking van het vangnet wil het kabinet zoveel mogelijk voorkomen dat Nederlanders hun baan of bedrijf verliezen, nu het virus langdurig impact heeft op delen van de economie.

Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen

Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

Voormalige bibliotheek Vondelstraat in verkoop

Nu de gemeente Hengelo de voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat niet meer nodig heeft als gemeentelijk archief, gaat het gebouw in de verkoop. Het verkoopproces is vergelijkbaar met de panden aan de Paul Krugerstraat en de Bataafse Kamp. Begin 2021 kunnen belangstellenden zich met een plan melden.

Concept ontwerp marktplein staat online

De afgelopen maanden hebben heel veel Hengeloërs hun dromen en ideeën voor het marktplein gedeeld. Wim Voogt, de architect van OKRA landschapsarchitecten, is aan de slag gegaan met alle voorstellen uit de droom- en maakfase. Deze informatie heeft hij vertaald naar vier scenario’s voor het marktplein. Meer dan 1000 beargumenteerde reacties kwamen hier vervolgens op binnen. Op basis van al deze onderbouwde reacties heeft OKRA een concept ontwerp gemaakt waarin van alle scenario’s wel iets terug komt. Vanaf 5 december wordt dit concept ontwerp gepresenteerd en iedereen heeft de mogelijkheid om tot en met 12 december te reageren op het concept ontwerp.

Eerste project van Grijs naar Groen in uitvoering

Aan het begin van 2020 zag het project ‘van Grijs naar Groen’ het licht. Met dit project wil de gemeente Hengelo in vier jaar alle wijken in Hengelo groener maken. Per wijk is 75.000 euro beschikbaar. Er werd gestart in de wijk Woolde. Bijzondere aan dit project: de ideeën komen uit de wijk zelf.

‘50 jaar schoon water’ voor Twentse gemeenten

Uw afvalwater, afkomstig van bijvoorbeeld douche, toilet of spoelbak, gaat via de riolering naar de rioolwaterzuivering van waterschap Vechtstromen. Daar wordt het schoongemaakt. Het schone water komt vervolgens weer in rivieren, beken en sloten terecht. Vandaag de dag is dat heel vanzelfsprekend. 50 Jaar geleden waren er nog geen afspraken over het lozen van afvalwater. Bijna al het vieze water van huishoudens en bedrijven kwam rechtstreeks in de natuur.

Concept beleidsprogramma sociaal ter inzage

Wat is uw mening over de vijf opgaven uit het programma?

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Hengelo wil fors meer nieuwe woningen in periode 2021-2030

De vraag naar woningen is op dit moment veel groter dan het aanbod.

Nieuwsflits Duurzaamheid

Vol duurzame inspiratie, laatste regelgeving en (subsidie)mogelijkheden om te verduurzamen

Communicatiecampagne tegen vervuiling verpakkingsafval

Twente Milieu en de gemeente Hengelo zijn deze week gestart met een communicatiecampagne om Hengeloërs erop te wijzen wat er in de oranje verpakkingencontainer hoort en wat niet.

Het warmtenet in Hengelo is uitgeroepen tot het meest innovatieve Warmtenet van 2020

Warmtebedrijf Hengelo, een samenwerking tussen Ennatuurlijk en de gemeente Hengelo, heeft samen met Warmtenetwerk Hengelo, een samenwerking tussen Firan en de gemeente Hengelo, de prijs voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen. De award is uitgereikt door Greenvis tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres op 26 november 2020.

Klimaatdialogen; praat ook mee!

We hebben nu al te maken met toenemende droogte, stortbuien en hittegolven. En dat heeft grote gevolgen voor onze inwoners, bedrijven en anderen in de gemeente Hengelo. Riolering kan soms de heftige regenbuien moeilijk verwerken en dat levert natte voeten én afgesloten straten op. Periodes van grote droogte hebben veel gevolgen voor onze natuur (biodiversiteit) en landbouw. Hittestress kan een grote impact hebben op onze gezondheid. Daarom is klimaatadaptatie belangrijk. Met klimaatadaptatie passen we ons aan het veranderende klimaat aan.

Weerman Dennis Wilt maakt winnaar fotowedstrijd extreem weer in Twente bekend

Houden zo! Dat is de kern van de campagne die vanaf 7 oktober van start is gegaan in Twente. Daarmee vragen de Twentse gemeenten de aandacht van haar inwoners voor de effecten van klimaatverandering om het bewustzijn te vergroten. De aftrap van de campagne ging samen met de start van een fotowedstrijd. Uit de vele mooie inzendingen heeft Dennis Wilt, weerman bij SBS6 en weer.nl (TALPA), de drie beste inzendingen gekozen.

Elektrisch rijden, genoeg redenen om het te overwegen

Elektrisch vervoer is volop in ontwikkeling. E-bikes en elektrische scooters veroveren de stad. Er komen steeds meer elektrische auto’s en het aantal laadpalen neemt snel toe. Elektrisch rijden past ook bij een groen imago. Ondernemers die elektrisch rijden, profiteren van financiële voordelen.

Collectieve zorgverzekering voor mensen met laag inkomen

Aan het eind van het jaar is het tijd om te bedenken wat we met onze zorgverzekering gaan doen. De gemeente Hengelo biedt samen met Menzis een zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen, de zorgverzekering ‘GarantVerzorgd’. Voor 2021 kan overstappen vanaf nu! Misschien komt u in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering.

Verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q4 2020) van start

Alle mkb-ondernemers die in het laatste kwartaal van 2020 direct of indirect geraakt worden door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen vanaf woensdag 25 november 2020 om 12.00 uur een aanvraag doen voor de verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb, de zogenoemde TVL Q4 2020. Deze verbreding werd op 27 oktober 2020 aangekondigd als uitbreiding van het derde steunpakket. De regeling staat nu open voor alle sectoren en is aangevuld met een eenmalige subsidie voor verplicht gesloten eet- en drinkgelegenheden voor hun gemaakte voorraad- en aanpassingskosten.

Hengeloërs aan de slag met energiebesparing in huis

Energie die je niet gebruikt is de meest duurzame energie. Sinds begin oktober hebben al meer dan 400 huishoudens in Hengelo gebruik gemaakt van de actie Poen voor Groen.

Gemeente Hengelo biedt ondersteuning aan gedupeerde ouders

De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst raakt veel ouders flink. Ook in Hengelo, zo blijkt uit cijfers van de Belastingdienst. ‘We weten dat 41 Hengelose gezinnen de dupe zijn van de aanpak van vermeende fraude met de kinderopvangtoeslag’, aldus wethouder Mariska ten Heuw. ‘We weten alleen niet wélke gezinnen dat zijn en hoe het nu met ze gaat’. Gedupeerde ouders kunnen zich melden bij de gemeente, als ze problemen (hebben) ervaren door deze affaire. ‘We willen deze gezinnen graag helpen om hun leven en financiën weer op de rit te krijgen’, aldus Ten Heuw.

Volvo Harrie Arendsen Hengelo pakt het groen aan

Volvo Harrie Arendsen heeft als missie om met elkaar vanuit passie en respect voor mens, milieu en profit   de klanten en medewerkers verder te helpen. ‘Dat zit al generaties in het bloed van ons (familie)bedrijf.’

Twee “R” Recycling Groep uit Hengelo gelooft in de circulaire economie

Puinrecyclingbedrijf Twee “R” Recycling Groep aan de Welbergweg in Hengelo is een recyclingbedrijf pur sang. Dat wil zeggen, het bedrijf doet niets anders dan het innemen van de steenachtige fracties uit bouw- en sloopafval. En dit doen ze al heel lang. Sterker: het is één van de oudste bedrijven in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in de recycling van steenachtige materialen. Al sinds 6 november 1980 spant de onderneming zich in om beton, metselwerk en asfalt wat vrijkomt uit sloop te recyclen tot hoogwaardige materialen die opnieuw kunnen worden gebruikt in infraprojecten, utiliteitsbouw en zelfs woningbouw.

De Omgevingsdienst Twente werkt aan een duurzame leefomgeving

De Omgevingsdienst Twente werkt samen met gemeenten in Twente aan het stimuleren van energiebesparing en verduurzaming. Hierbij richt de omgevingsdienst zich met name op bedrijven. In dit nieuwsbericht leest u meer over wat de Omgevingsdienst Twente op het gebied van energie en verduurzaming doet.

De duurzame toepassingen van Sensata Technologies Holland B.V.

Sensata Technologies Holland B.V. is nu al bijna vier jaar te vinden in het gebouw aan de Jan Tinbergenstraat te Hengelo op bedrijventerrein Oosterveld. In opdracht van Sensata Technologies Holland B.V., het voormalige Texas Instruments, ontwikkelde Schröder Vastgoed een nieuw kantoor in Hengelo. Het gebouw telt vijf bouwlagen met circa 9.000 vierkante meter kantoren en laboratoria en een parkeergarage. Bij de bouw stonden flexibiliteit, duurzaamheid en CO2-reductie centraal.

DSTRCT/74 bewijst dat duurzaamheid loont

Veel mensen kennen het pand aan de Wegtersweg als het ‘Essent-gebouw’. Het gebouw stond ruim 10 jaar leeg, maar is nu volledig verhuurd. Inmiddels zit het pand in de laatste fase van de revitalisatie en is het klaar voor een duurzame toekomst. Edwin Asveld, eigenaar van logistiek dienstverlener TransHeroes en eigenaar van het pand zegt hierover: ‘Het pand was voor ons eigen bedrijf veel te groot, maar de locatie was perfect. Er zit ontzettend veel potentie in en heeft veel parkeerplaatsen. We hebben het aangedurfd om het pand volledig onder handen te nemen. Het is nu omgedoopt naar DSTRCT/74, naar het kengetal van Hengelo.’

De Energiefabriek: een duurzaam en innovatief hoogstandje in Hengelo

Afvalwater, afkomstig van bijvoorbeeld de douche, wc, spoelbak of dat is gebruikt tijdens een productieproces door bedrijven, komt uiteindelijk via de riolering van gemeenten terecht bij één van de 23 rioolwaterzuiveringen (rwzi’s) van waterschap Vechtstromen. Op de rwzi’s wordt het water zo goed als mogelijk schoon gemaakt en teruggeven aan de beken, rivieren en dus de natuur. Het zuiveren van afvalwater levert een restproduct op: slib. Waterschap Vechtstromen maakt er duurzame energie van met de Energiefabriek aan de Wegtersweg in Hengelo.

Politieke Markten op dinsdag 24 november

Op dinsdag 24 november staan er twee Politieke Markten op het programma.

Binnenstad kleurt oranje voor 'Orange the World'

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven met fysiek of seksueel geweld te maken. In Nederland is geweld tegen vrouwen helaas ook een probleem. Met de wereldwijde ‘Orange the World’ campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

Vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling

De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met dit tijdelijke verbod.

Einde renovatie Twentebad in zicht

Het Twentebad is bijna weer klaar voor de toekomst.

Creatieve Broedplaats Oogst op zoek naar een locatie in Hart van Zuid

Oogst heeft een bijdrage gekregen vanuit de regeling Creatieve Broedplaatsen.

Onze ondernemers in het zonnetje

Dag van de ondernemer 2020

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Binnenstadsondernemers Hengelo kiezen vol overtuiging voor verlenging BIZ

De ondernemers in de binnenstad blijven intensief samenwerken in de BIZ binnenstad. Ondernemers spraken zich in de draagvlakmeting uit vóór een verlenging van de samenwerking. 83% van de ondernemers die een stem heeft uitgebracht, was voor het voortzetten van de BIZ. In totaal stemde een kleine 60% van de ondernemers. Daarmee is de minimale opkomst van 50% gehaald en is de draagvlakmeting geldig.

Concept beleidsprogramma Sociaal 2021 – 2025

Hoe kunnen we onze inwoners nog beter ondersteunen en onze inzet beter betaalbaar maken?

Gesprek met samenleving over zoekgebieden duurzame energie

Meer dan de helft van de Hengelose huishoudens maakt in 2030 gebruik van energie van windturbines en zonnepanelen. Energie die in de gemeente Hengelo zelf opgewekt wordt. Daarnaast moeten ook bedrijven en maatschappelijke instellingen hun elektriciteitsverbruik verduurzamen. In september heeft de gemeente Hengelo zogenoemde zoekgebieden bekend gemaakt waar wind en zonne-energie opgewekt kunnen worden. In december kunnen inwoners, bedrijven, maatschappelijke partners en andere belangstellenden hier met experts over praten tijdens digitale energiemarkten of spreekuren in het stadhuis. Ook organiseert Kennispunt Twente de komende weken een HengeloPanel om te peilen wat de mening is in Hengelo over dit onderwerp.

Twentse gemeenten vragen aandacht voor de Week tegen Kindermishandeling

Deze coronatijd heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Zo zijn we veel meer thuis. Maar helaas is thuis niet voor iedereen een veilige haven.

Werkt u mee aan een sterkere arbeidsmarkt in Twente?

In deze editie onder andere: Werkplein TV, Financiële regelingen voor werkgevers en de laatste arbeidsmarktcijfers van Twente

College stelt voor: afvaltarieven omhoog

De kosten voor afvalverwerking zijn afgelopen jaar sterk gestegen. Vooral omdat het verpakkingsafval vervuild is, bijvoorbeeld met ‘gewoon’ restafval. Normaal gesproken levert de afvalstroom verpakkingen de gemeente geld op. Maar door de vervuiling moet de gemeente juist betalen om de plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) te laten verwerken. Daarom stelt het college aan de gemeenteraad voor om de afvalstoffenheffing met gemiddeld € 26 per huishouden te verhogen. Afgelopen zomer was in de kadernota al een tariefsverhoging van gemiddeld € 15 per huishouden aangekondigd. Daar komt dus nu een extra verhoging van € 11 bij. De gemeenteraad praat op 16 december over dit voorstel en neemt een definitief besluit.

Veiligheidsbeleid 2021-2024

Het College heeft ingestemd met het Veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar. Daarin staan voor de periode 2021-2024 de concrete doelen om Hengelo veiliger te maken. Hengelo is een relatief veilige stad en de afname van de criminaliteitscijfers is de laatste jaren gunstig. Toch is het gevoel van veiligheid bij de Hengeloers niet toegenomen. De rode lijn in het nieuwe beleid is dan ook het vergroten van dit veiligheidsgevoel. Dat gaan we onder andere doen door meer vraaggericht te werken en de inzet van de gemeentelijk toezichthouders deels te laten bepalen door inwoners. Ook wordt er volop ingezet op veiligheid in de wijken, samen met onze partners.

Eerste Ontwerp Saneringsplan rijkswegen Gelderland en Overijssel gepubliceerd

Rijkswaterstaat vermindert in het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) de geluidhinder van rijkswegen bij woningen. In Gelderland en Overijssel komen in totaal circa 750 woningen in 40 gemeenten in aanmerking voor geluidmaatregelen. Het eerste van de drie plannen voor deze regio, voor circa 150 van deze woningen, is nu ter inzage gelegd. De maatregelen variëren van de aanleg van stiller asfalt tot het plaatsen van een geluidscherm of het uitvoeren van een gevelisolatieonderzoek. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.

11 Twentse creatieve broedplaatsen kunnen van start

Ze komen uit Almelo, Dinkelland, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Wierden.

GBTwente vraagt om de kenmerken van uw woning te controleren

Ieder jaar wordt de WOZ-waarde van uw woning opnieuw bepaald. Deze waarde wordt gebruikt bij het bepalen van de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Om ervoor te zorgen dat u een eerlijke aanslag ontvangt, is het belangrijk dat de WOZ-waarde van uw woning juist is. Doordat u zelf de kenmerken van uw woning controleert, kunnen wij de juiste WOZ-waarde van uw woning bepalen.

Actualisatie kunst- en cultuurnota

De gemeente Hengelo heeft voor de periode 2021-2024 een nieuw kunst- en cultuurbeleid ontwikkeld. Dit beleid is tot stand gekomen met betrokkenheid en inbreng van inwoners, culturele instellingen en de gemeenteraad.

BSO+: Extra aandacht en zorg voor Hengelose kinderen

Buitenschoolse opvang, speciaal voor Hengelose kinderen van 4 t/m 13 jaar die wat meer structuur of begeleiding nodig hebben. Denk aan bijvoorbeeld kinderen met autisme, ADHD of een ontwikkelingsachterstand. Voor die kinderen start gemeente Hengelo samen met kinderopvangorganisaties Parbédie en Smallsteps de BSO+.

Bladruimen weer van start!

Het is alweer herfst en dat betekent vallende bladeren. Op veel plekken levert dat mooie beelden op. De gevallen bladeren kunnen helaas ook gevaar opleveren, bijvoorbeeld op straten en fietspaden.

Ondernemers naar de stembus

De Hengelose ondernemers kunnen vanaf maandag 26 oktober stemmen op verlenging van de BIZ in Hengelo. Met de BIZ investeren ondernemers samen in de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de binnenstad onder leiding van Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH).

Stand van zaken Woningbouw op TVO-veld in Beckum

‘Regelmatig spreek ik mensen uit en over Beckum, die benieuwd zijn naar de stand van zaken rondom de woningbouw op sportveld 3 van TVO’, aldus wethouder Claudio Bruggink (wethouder Sport). ‘Daarbij gaan de vragen ook over andere locaties, zoals de Wolfkaterweg. Afgelopen weken heb ik samen met collega-wethouder Mariska ten Heuw gesproken met leden van de Stuurgroep (Dorpsplan Beckum Oele), de Dorpsraad en leden van de stichting Samen bouwen aan Beckum i.o.. Uit deze gesprekken is duidelijk naar voren gekomen dat zij nog steeds unaniem achter de locatie TVO staan en ze hebben bevestigd dat er nog steeds veel draagvlak is onder Beckumers voor deze locatie’, aldus de wethouder. ‘Dat geeft ons als college het vertrouwen en de legitimiteit om de komende tijd volledig in te zetten op woningbouw op de locatie TVO’.

Scenario’s marktplein staan online

De afgelopen maanden hebben heel veel Hengeloërs hun dromen en ideeën voor het marktplein gedeeld. Wim Voogt, de architect van OKRA architecten, is aan de slag gegaan met alle voorstellen uit de droom- en maakfase. Deze informatie heeft hij vertaald naar vier haalbare scenario’s voor het marktplein. Hier kunnen Hengeloërs tot en met 15 november op reageren op de website www.hengelo.nl/marktplein.

Politieke Markt en raadsvergadering

Digitale vergaderingen op 3 en 4 november

EZ Nieuwsflits - oktober 2020

Lees hier de laatste EZ Nieuwsbrief. Met onder andere: mooie ontwikkelingen op Westermaat de Veldkamp, Hengelose centrumondernemers naar de stembus, Meesterlijke Koffie & Thee is verhuisd en Hengelo wil met kadokaart eigen ondernemers helpen.

Herdenken aan de Oldenzaalsestraat

De gemeente Hengelo, Gildebor en Uitvaartzorg Yarden organiseren samen jaarlijks de herdenkingstocht Licht in het donker. In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is er dit jaar geen traditionele gezamenlijke lichtjestocht over de begraafplaats.

Koninklijke onderscheiding voor Harry Rupert

Donderdag 29 oktober reikt burgemeester Sander Schelberg een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Harry Rupert. Dit gebeurt in klein gezelschap op de laatste werkdag van de heer Rupert bij Welbions. Daarbij worden uiteraard de corona maatregelen in acht genomen. De heer Rupert wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wie verdient een lintje?

Kent u in uw omgeving, binnen uw vereniging, organisatie of bedrijf iemand die zich als vrijwilliger bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt? Iemand op wie je altijd een beroep kunt doen zonder dat hij/zij een tegenprestatie verwacht? Zo iemand is vaak bescheiden en het zijn juist de mensen in hun omgeving die vinden dat hij/zij waardering verdient. Burgemeester Schelberg nodigt u van harte uit die persoon voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding!

Concept - Ontwikkelkaart voor Hart van Zuid

De tweede fase van de grootschalige herontwikkeling Hart van Zuid is gestart.

Minder rupsen en kleinere nesten

De bestrijding van de eikenprocessierups ging dit jaar met veel bombarie van start. Want zoveel overlast als in 2019, dat was niet acceptabel voor de inwoners van Hengelo. De Hengelose gemeenteraad stelde extra geld beschikbaar, waardoor Gildebor drie machines kon aanschaffen die de overlast van de rupsen de kop in moesten drukken. Het lawaai van de machines leverde al vroeg in het voorjaar nachtelijke onrust op. Dat alles met een hoger doel, minder overlast door de brandharen van de eikenprocessierups. De resultaten zijn duidelijk: 20 tot 30% minder nesten ten opzichte van 2019 én een afname in omvang van de nesten tussen de 60 en 65%. Wethouder Mariska ten Heuw: ‘Over het resultaat van dit jaar zijn we tevreden. Wij verwachten dat de behandeling met nematoden (aaltjes) steeds effectiever gaat zijn in het verminderen van de overlast. Daarom gaan we hier volgend jaar mee door.’

‘Handen uit de mouwen’ insteek voor Burgerpark Weusthag

Hoe kan het Weusthag zich verder ontwikkelen tot écht Burgerpark? Bewoners, verenigingen, belangenpartijen en andere betrokkenen bij het park zijn onder regie van de vereniging ‘Vrienden van het Weusthag’ actief met deze vraag aan de slag gegaan. Dankzij diverse ontwerpsessies, gesprekken en een interactieve website ligt er nu een breed gedragen visie voor het Weusthag.

Omgevingsvisie Hengeloos Buiten vastgesteld

Een mijlpaal in het proces! De eerste omgevingsvisie van Hengelo is vastgesteld door de gemeenteraad. Het afgelopen jaar stond in het teken van de omgevingsvisie voor het buitengebied van Hengelo. Het buitengebied blijft zich ontwikkelen, en de stad ernaast ook. Daarom hebben we in samenwerking met het gebied een visie opgesteld. Samen met de inwoners, ondernemers en partners en buurgemeenten van het buitengebied hebben we nagedacht over de toekomst van het buitengebied, waar willen we staan over 20 jaar. Waar zien we kansen, en waar zien we bedreigingen?

Raad vergadert weer digitaal

Deze week weer twee vergaderingen van de Hengelose gemeenteraad. Beide vergaderingen zijn live te volgen via YouTube. Op maandagavond 19 oktober een Politieke markt. Op woensdagavond 21 oktober de Gemeenteraadsvergadering.

Beelden Rinus Roelofs nu ook ‘zichtbaar’ voor blinden en slechtzienden

Op de mathematische beelden van Rinus Roelofs op het Stationsplein zitten zogenoemde praatplaatjes.

Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

Hengelo kleurt VN-blauw

De Verenigde Naties bestaan dit jaar 75 jaar. Een bijzonder moment, waar we ook in Hengelo aandacht aan willen schenken. Van 19 tot en met 24 oktober schijnt elke avond en nacht de verlichting in de blauwe kleur van de Verenigde Naties. Dat gebeurt op het Burgemeester Jansenplein, marktplein en Industrieplein. Ook de Enschedesestraat, Drienerstraat, Langestraat, Pastoriestraat en Willemstraat kleuren VN-blauw.

De Voedselfiets gaat weer rijden

Bewoners van hoogbouw in een aantal buurten van Hengelo kennen het fenomeen al: de Voedselfiets. Daar kunnen ze op gezette tijden gratis hun etensresten naartoe brengen, zodat er compost van gemaakt kan worden. In de Corona-tijd heeft de Voedselfiets tijdelijk niet gereden. De gemeente en de SWB hebben van dit moment gebruik gemaakt om de routes van de Voedselfiets uit te breiden naar andere hoogbouwlocaties in de stad. Vanaf maandag 19 oktober maakt de Voedselfiets z’n routes daarom ook op hoogbouwlocaties in andere delen van de stad, zodat er in totaal 7.000 huishoudens bediend kunnen worden. Dat waren er 3.000.

Geen spoed, wel brandweer ter plaatse nodig? Bel 0900-0904

Heb je de brandweer ter plaatse nodig, maar is het geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situatie? Dan bel je vanaf 12 oktober 0900-0904. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties.

Voorbereidingen kernwinkelgebied en vrijzetten Lambertusbasiliek starten

De herinrichting van de Hengelose binnenstad gaat door op de ingeslagen weg. Het college vraagt de raad voor twee volgende projecten in de binnenstad middelen ter beschikking te stellen. Het gaat hierbij om de aanpak van het kernwinkelgebied en het ruime gebied rondom de Lambertusbasiliek.

Doe mee met Poen voor Groen!

Met de subsidie Poen voor Groen schaft u energiebesparende materialen aan die u later als subsidie terug kunt krijgen. Denk aan led-lampen, tochtstrips, radiatorfolie of andere duurzame producten.

De CoronaMelder-app: vanaf nu voor iedereen beschikbaar

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken.

Nog geen last van drijvende meubels? Houden zo!

Houden zo! Dat is de kern van de campagne die vanaf 7 oktober van start gaat. Gemeente Hengelo vraagt daarmee de aandacht van haar inwoners voor de effecten van klimaatverandering om het bewustzijn te vergroten. Wat is het effect van de steeds warmere zomers? Wat merken inwoners daar thuis van? Welke effecten zijn wel of niet acceptabel? Op het online platform www.groenblauwtwente.nl vinden inwoners eenvoudige maatregelen waarmee zij gelijk aan de slag kunnen om huis en tuin hitte- en waterproof te maken.

Loden waterleidingen in huis

Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Laat deze dan vervangen door uw verhuurder of een erkend installateur.

Raad vergadert weer digitaal

op woensdag 7 oktober is er een digitale gemeenteraadsvergadering.

Dringend advies tot dragen van mondkapjes

De Tweede Kamer heeft op woensdag 30 september de wens uitgesproken om voor heel Nederland een dringend advies te geven over het dragen van mondkapjes.

Politieke Markt woensdag 30 september

Op woensdag 30 september zijn er twee Politieke Markten.

Ruimere terrassen tot 1 juni 2021

Het college van B en W heeft besloten dat de verruimde zomerterrassen in de binnenstad tot 1 juni 2021 mogen blijven staan. Dit mede op verzoek van de KHN afdeling Hengelo. Als de situatie rondom corona verandert (positief óf negatief) dan kan dit aanleiding zijn om de verruiming ter heroverwegen.

Realistisch én ambitieus Hengelo

Welke maatschappelijke en financiële effecten heeft de coronacrisis op de Hengelose samenleving? Deze vraag staat centraal in de Coronarapportage, die het college van B en W op 29 september heeft aangeboden aan de gemeenteraad. In de rapportage wordt stilgestaan bij de effecten over 2020 én wordt een inschatting gemaakt van de maatschappelijke effecten op langere termijn.

Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

De Global Goals vlag wappert voor het stadhuis

Voor het stadhuis wappert sinds 25 september de Global Goals vlag. Om aandacht te geven aan 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de gemeente Hengelo onderschrijft. Geen honger, geen armoede, goed onderwijs en nog veel meer. Dat zijn voorbeelden van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die door de Verenigde Naties zijn vastgesteld. Mooie doelen die heel vanzelfsprekend lijken, maar niet altijd vanzelfsprekend zijn. Zelfs niet in een land als Nederland

Uitreiking Nijverbij aan Ine Baartman

Op woensdag 23 september reikte wethouder Bas van Wakeren het Stadscompliment de Nijverbij uit aan mevrouw Ine Baartman. Dit gebeurde om 16.00 uur, in de trouwzaal van het stadhuis. Mevrouw Ine Baartman, die vandaag haar 75e verjaardag viert, is al meer dan 25 jaar betrokken vrijwilligster bij de Zonnebloem, afdeling Hengelo ‘De Noork’.

Het taboe doorbreken

Het college van B en W heeft op 22 september 2020 het concept Beleidskader Armoede en schulden 2021-2024 vastgesteld. ‘We willen de huidige aanpak doorzetten en versterken’, aldus Mariska ten Heuw, wethouder Werk & Inkomen. Daarnaast wil de gemeente extra inzetten op bijvoorbeeld preventie en vroegsignalering, kinderen en jongeren en vereenvoudiging van het aanvraagproces.

Kwijtschelding huur voor sportclubs

De amateursportverenigingen in Hengelo hebben het in de Corona-tijd niet makkelijk. De maatregelen van het kabinet hebben veel impact (gehad) met als gevolg veel minder inkomsten, bijvoorbeeld doordat de sportkantine lange tijd niet open was. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders de huur van de sportaccommodaties voor drie maanden kwijtschelden. De gemeente maakt vervolgens aanspraak op huurcompensatie vanuit het Rijk.

Plan van aanpak tegen fietsdiefstal

Hengelo is een veilige en leefbare stad, waar het volgens de meeste inwoners fijn wonen is. De gemeente Hengelo heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in veiligheid. Maar ondanks alle maatregelen blijft het aantal fietsdiefstallen een probleem. Gemeente en politie willen daar graag iets aan doen. Het college van B en W heeft daarom een plan van aanpak vastgesteld. In het plan van aanpak is een overzicht van maatregelen te vinden die de gemeente Hengelo, in samenwerking met de politie, de komende jaren in gaat zetten om fietsdiefstal te reduceren.

Twentse reis-app GOAN! van start

Op dinsdag 22 september gaat de gloednieuwe reis-app GOAN! in Twente van start. Eerst met een try-out, waarbij de app door een selecte groep reizigers getest gaat worden.

Waarschuwing: betaal NIET voor het maken van een afspraak bij de gemeente Hengelo

Gemeente Hengelo waarschuwt voor een nieuwe vorm van online oplichting

Hengelose leerlingen denken mee over toekomst bewegwijzering

Kinderen denken anders en laten zich niet stoppen door dingen die onmogelijk lijken – met dat uitgangspunt in het achterhoofd, is de leerlingen uit groep 8 van de Dalton Hengelo Zuid gevraagd mee te denken over de toekomst van bewegwijzering.

Bereikbaarheid binnenstad onder de loep

De binnenstad van Hengelo is volop in beweging. De gemeente werkt samen met tal van partijen aan een aantrekkelijke en levendige binnenstad. Een goede bereikbaarheid is hiervoor van groot belang. Adviesbureau Goudappel Coffeng kreeg de opdracht om de bereikbaarheid (in de breedste zin van het woord) in beeld te brengen. Want er gaat veel goed. Maar er liggen ook kansen, die vragen om een aanpak. Het College van B&W stelt een aantal concrete maatregelen voor om de bereikbaarheid van de binnenstad - nu en in de toekomst - goed te houden.

Elektrische deelscooters van GO Sharing nu ook actief in Hengelo

Hengelo kleurt groen door de komst van elektrische scooters van het bedrijf GO Sharing. De startup biedt tientallen elektrische scooters aan om makkelijk, efficiënt en op leuke en duurzame manier te rijden. Voor inwoners van Hengelo wordt het zo nog makkelijker om te reizen. In Enschede zijn de scooters al vanaf juli actief. De scooters kunnen worden geplaatst op verschillende locaties in Hengelo, iets wat je kunt vinden in de app. De dienst is 24 uur per dag, 7 dagen per week te gebruiken door iedereen met een geldig rijbewijs.

Hengelo stelt zoekgebieden vast voor opwekken duurzame elektriciteit

Hengelo wil samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners over 10 jaar minstens 67 GWh (GigaWattuur) elektriciteit duurzaam opwekken via zonnepanelen op daken, zonnevelden en windturbines. Daarmee kunnen in 2030 concreet 20.000 Hengelose huishoudens van stroom worden voorzien (van de ruim 37.000). Daarnaast moeten bijvoorbeeld bedrijven en instellingen ook nog van stroom worden voorzien. Het is een grote puzzel om te bepalen waar die duurzame energie opgewekt kan worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft na onderzoek en inspraak een kaart met zogenoemde zoekgebieden vastgesteld waar het mogelijk is om duurzame energie op te wekken. De gemeente wil dit najaar het gesprek met de samenleving aangaan over deze zoekgebieden.

Verlenging overeenkomst AVO Havezaten

Jaarlijks een evaluatie over de voortgang

Taalambassadeurs gezocht

Het Taalpunt Hengelo zoekt taalambassadeurs.

World Clean Up Day

Zo veel mogelijk zwerfvuil ophalen; dat is het doel in Hengelo op zaterdag 19 september. Hengelo doet namelijk mee aan World Clean Up Day.

Lintjesregen 2020: negen Hengeloërs koninklijk onderscheiden

Maar liefst negen Hengeloërs zijn vrijdag door burgemeester Sander Schelberg verrast tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. Vanwege de coronamaatregelen ging dat wel op een iets andere manier dan gebruikelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu