Jaarstukken 2021 naar de gemeenteraad
Tevreden over 2021, zorgen over de toekomst
De coronacrisis maakte van 2021 wederom een uitdagend jaar. Toch heeft de gemeente Hengelo op vele fronten duurzaam kunnen investeren in de stad. Samen met inwoners, organisaties en bedrijven is er veel bereikt en is gebouwd aan de verdere toekomst van Hengelo. Financieel gezien sluit de gemeente het jaar af met een positief resultaat van ruim 9 miljoen euro na resultaatbestemming. Dit resultaat is vooral het gevolg van eenmalige meevallers en is 3% ten opzichte van het begrotingstotaal. Dat blijkt uit de Jaarstukken 2021, die het college van B en W ter vaststelling aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Hanneke Steen, de nieuwe wethouder Financiën, geeft aan dat het college tevreden is met het resultaat: ‘We zijn trots op de getoonde veerkracht van onze inwoners, ondernemers en medewerkers. In een tijd waarin we elkaar minder zagen en meer op afstand moesten doen, is het gelukt hulp te bieden waar we konden, de dienstverlening op peil te houden en verder te werken aan het behoud van het goede’, aldus Steen. De gemeenteraad neemt op 13 juli een besluit over de jaarstukken.
Grote maatschappelijke opgaven
Toch maakt het college zich zorgen over de toekomst. Steen: ‘We zien grote maatschappelijke opgaven en nieuwe taken vanuit het Rijk op ons als gemeenten afkomen. Zoals de energietransitie, de woningbouwopgave en de opvang en begeleiding van vluchtelingen. Ook de financiële houdbaarheid van het sociaal domein (Wmo en Jeugd) is en blijft ook voor ons een enorme uitdaging. Dat vraagt veel van onze stad én onze financiële middelen’. Het college stelt daarom voor om het positief jaarresultaat te reserveren, zodat op de korte en lange termijn geld beschikbaar is om te blijven investeren in de stad. Met de grote onzekerheid over de structurele sluitende gemeentefinanciën is dat hard nodig.
Wendbaarheid in coronatijd
Ook het jaar 2021 ondervonden veel inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en organisaties negatieve gevolgen van de coronacrisis. Nog sneller dan 2020 wisten bedrijven en werknemers zich aan de veranderende omstandigheden aan te passen. Op diverse manier droeg de gemeente bij aan het beperken van de negatieve gevolgen. Bijvoorbeeld door financiële hulp voor ondernemers, verenigingen, culturele en sportinstellingen en zorgaanbieders. Corona heeft gelukkig niet tot een recessie geleid. Er was zelfs sprake van economische groei. Dit neemt niet weg dat het voor veel mensen in sociaal en financieel opzicht een moeilijke tijd was.
Zorgen over de uitvoering van het sociaal domein
De jaarcijfers van 2021 laten zien dat de kosten voor Wmo en Jeugdzorg wederom zijn toegenomen, ondanks eerdere maatregelen. Een beeld dat bij veel gemeenten te zien is. Dat vraagt een andere manier van kijken naar de zorg en ondersteuning. In 2021 zijn daar al diverse stappen in gezet. Maar er is meer nodig. Het college werkt dan ook aan aanvullende maatregelen voor de komende jaren, die het sociaal domein op de lange termijn betaalbaar moet houden.
Blijven investeren in de stad
Tegelijk is het nodig te blijven werken aan de ontwikkeling van de stad. Er is in 2021 hard gewerkt aan een groot aantal fysieke projecten binnen én buiten de binnenstad. De plannen voor Lange Wemen zijn nieuw leven ingeblazen, het plan voor de markt is samen met de stad opgesteld en de omliggende straten rondom het marktplein én in het ‘winkel-achtje’ zijn en worden opnieuw ingericht. Samen met inwoners hebben we in de wijken invulling gegeven aan het project ‘Van Grijs naar Groen’. Ook Hart van Zuid is zichtbaar aan het transformeren. College en gemeenteraad hebben in 2021 een aantal belangrijke besluiten genomen die de ontwikkeling van dit gebied verder mogelijk maken. Rondom het thema duurzaamheid zijn ook veel plannen voorbereid, gemaakt en opgepakt. De gemeente investeerde daarnaast in zonnepanelen op bedrijfsdaken van Westermaat en verduurzaming van sporthallen en wijkgebouwen.
Het bouwen van meer en betaalbare woningen is een belangrijke opgave voor de komende jaren. In 2021 zijn er netto 360 nieuwe woningen gerealiseerd. Ook heeft de gemeente in 2021 haar plannen voor het woonbeleid geactualiseerd. Daarin staat dat de komende jaren circa 3.500 - 4.000 woningen bijgebouwd moeten worden, met de nadruk op betaalbaarheid en kwaliteit van de woningen.