Koninklijke Erepenning voor 100-jarig Tuindorpbad
Oudste natuurbad van Nederland nog steeds als zwemgelegenheid in gebruik
Zaterdag 13 mei 2023 reikte burgemeester Sander Schelberg, namens de Koning, de Koninklijke Erepenning uit aan het 100-jarige Tuindorpbad. Dit gebeurde tijdens de feestelijke opening van het nieuwe zwemseizoen bij het Tuindorpbad.
Het Tuindorpbad ligt in de wijk Tuindorp, aan de zuidkant van Hengelo. Vanwege de kwaliteit van het zwemwater, dat jaarlijks wordt gecontroleerd, wordt het Tuindorpbad gerekend tot een van Overijssels schoonste natuurbaden.
Korte geschiedenis
Door een zandafgraving ten behoeve van de bouw van Tuindorp ’t Lansink (in de jaren 20 van de vorige eeuw), ontstond een grote vijver. Op verzoek van de bewoners werd in die vijver een bad- en zweminrichting gerealiseerd. De opstallen werden ontworpen door A.K. Beudt, één van de architecten van Tuindorp ‘t Lansink. Bewoners en bedrijven brachten het geld bijeen om de bouw te realiseren. In het voorjaar van 1923 werd het bad in gebruik genomen.
De gemeente Hengelo kwam in 1959 met plannen voor de bouw van een modern zwembad in de buurt van het Tuindorpbad. Deze plannen gingen echter in de ijskast om er in 1968 weer uit te komen in de vorm van een combibad in Hengelo Noord. Deze plannen werden wel gerealiseerd. Aan dit nieuwe bad verloor het Tuindorpbad veel klandizie. In 1972 ging het Tuindorpbad over in handen van de gemeente, maar de Stichting, bestaande uit wijkbewoners, nam de exploitatie op zich, omdat de gemeente het bad overnam zonder de verplichting tot exploitatie.
Vriendenkring
In 1977 ontstond een vriendenkring die hand en spandiensten verleende, om zo de exploitatielast te verlichten. Het zwembad bleef open, omdat het nog steeds aantrekkingskracht had voor de bewoners in de directe omgeving van
het bad. Belangrijker wellicht was dat het bad een goede sociale functie vervulde. In 1978 kwam ook de exploitatie van het bad in handen van de gemeente Hengelo. Gemeentelijke bezuinigingen waren de oorzaak dat in 1987 het bad op de nominatie stond voor sluiting. Een bewogen raadsvergadering had tot resultaat dat het Tuindorpbad niet gesloten werd. Het onderhoud zou echter op een minimum peil worden geplaatst en de Vrienden van het Tuindorpbad werden meer ingeschakeld bij het beheer van het bad. Dankzij de strijd van de bewoners van het Tuindorp kon het fraaie Tuindorpbad behouden worden.
Onlosmakelijk onderdeel van Tuindorp
In 1995 is de Stichting Beheer en Exploitatie Tuindorpbad opgericht. Daarmee is het bestaan van het laatste Hengelose natuurbad naar verwachting voor een lange tijd gewaarborgd. Het bad neemt nu een prominente plaats in bij de belevenis van de bewoners, als een onlosmakelijk onderdeel van het Tuindorp. De Koninklijke Erepenning is het Tuindorpbad van harte gegund en is een mooie opsteker voor de vele vrijwilligers die zich vaak al jaren inzetten voor het Tuindorpbad, voor de bewoners van de wijk het Tuindorp en voor de vele badgasten die van het Tuindorpbad
gebruik maken.
Bijzondere verdiensten
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Erepenning wordt slechts verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de Erepenning toekennen, welke strikt op naam van de ontvangende instantie is. De prachtige zilveren Koninklijke Erepenning inclusief ingelijste oorkonde werd uitgereikt door burgemeester Schelberg aan de voorzitter van Stichting Beheer en Exploitatie Tuindorpbad, mevrouw Annie Doornbos.