Lintjesregen in Hengelo
Zes Koninklijke Onderscheidingen
Op dinsdag 26 april reikt burgemeester Sander Schelberg zes Koninklijke Onderscheidingen uit aan Hengeloërs die zich jarenlang vrijwillig inzetten voor de maatschappij. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal in het stadhuis tussen 10.00 en 12.00 uur.
De gedecoreerden zijn:
Mevrouw Marijke Relker-Veneberg (77), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Relker-Veneberg heeft haar verdiensten als bestuurslid bij TCOV (Twents Christelijke Oratorium Vereniging), waar zij concerten organiseert, de maandelijkse nieuwsbrief maakt en goede contacten onderhoudt met de leden, zeker ook in de afgelopen corona-periode. Zij is lid van de activiteitencommissie Groei en Bloei Hengelo en is vanaf 2008 vaste gastvrouw bij het Techniekmuseum, het huidige Oyfo en was ook betrokken bij het nieuwe Vrijwilligersbeleid van Oyfo. Bij TMZ Borsthuis ondersteunt zij activiteiten bij de woensdagmiddagclub.
De heer Roel Kok (67), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Kok heeft een lange staat van dienst als het gaat om vrijwilligerswerk. Hij is vanaf 2005 nauw betrokken bij Voetbalvereniging ATC’65. Staat bekend als de man in de gele jas, die elke zaterdag aanwezig is om de wedstrijden in goede banen te leiden. Hij was voorzitter van de Jeugdcommissie, vestigingsmanager en is nu nog vicevoorzitter van het dagelijkse bestuur. De eerste jaren was hij vooral de motivator en verbinder die richting gaf aan het benodigde ‘vrijwilligersleger’ om meer dan 1000 jeugdleden te kunnen laten voetballen en trainen. Hij gaf aansturing en ondersteuning aan het 1ste Senioren G-team, professionaliseerde de barcommissie, begeleidde het ‘Voetbalplaatjesproject ATC’65’, ondersteunde het opzetten van meiden/dames voetbal en was vertegenwoordiger bij deHengelose Jeugdfederatie. Hij is onder andere de organisator van de Grote Clubactie met als
hoogtepunt een opbrengst van ruim € 10.000 in 2020. Na zijn pensionering is hij ook lidgeworden van het klussenteam.Tussen 2011 en 2020 was hij voorzitter van Stichting Tuindorp. Dit resulteerde in een betere relatie met de gemeente en wijkagent. De heer Kok betrok bewoners bij tal van wijkactiviteiten en organiseerde reizen naar andere Tuindorpen in Nederland en daarbuiten.
De heer Alfons Harink (64) uit Beckum, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 1980 is hij onafgebroken vrijwilliger bij Sportvereniging TVO in Beckum. Hij bekleedde in al die jaren vele functies. Zo was hij jeugdleider, competitieleider, voorzitter jeugdafdeling,lid hoofdbestuur, scheidsrechter coördinator, medeorganisator professionele wedstrijden, gedurende negen jaar voorzitter hoofdbestuur, omroeper bij elke thuiswedstrijd van TVO 1, live-verslaggever op de regionale radio, vanaf 2020 voorzitter TVO Gilde en lid van de kantinedienst. Het resultaat was dat hij meerdere dagen per week bij TVO te vinden was. Tevens was hij 40 jaar betrokken bij de Pinksterfeesten Beckum en Zeskampen in Beckum en Oele als omroeper, presentator en organisator.
De heer Toon Wentink (68) uit Beckum, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Wentink was van 1982 tot 1998 bestuurslid, penningmeester en voorzitter bij Stichting Zomerfeesten Beckum. Vanaf 1988 is hij bestuurslid, penningmeester en voorzitter bij A.R.K.K.V.B. (Algemene Rooms Katholieke Kerstboom Vereniging Beckum), welke als doel heeft in de maand december meerdere verlichte kerstbomen in Beckum te plaatsen. In de jaren negentig was hij bestuurslid en lector bij Kerkbestuur Heilige Blasius Kerk Beckum. In 1994 was hij medeoprichter van TVO Tennis in Beckum. Tot maart 2008 is de heer Wentink hier onafgebroken bestuurslid geweest en vanaf april 2000 zelfs als voorzitter. Nog steeds is hij kartrekker bij diverse verenigingen in Beckum. Zo is hij hulp-sinterklaas bij de sinterklaasintocht en kerstman bij de kerstmarkt in Beckum.
De heer Han Eulderink (69), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Eulderink is vanaf 2007 vrijwilliger bij de Voedselbank Midden Twente als bestuurslid PR Voedselveiligheid en teamcoördinator. Hij begon als inpakker, voorraadbeheerder, organisator en groeide door tot bestuurslid met diverse taken. Zijn taken bestaan uit het onderhouden van contact met de pers, gemeente en de politiek, het werven van sponsoren, zorgen voor voedsel en voedselveiligheid en certificering Groene Voedselbank, voorlichting geven bij scholen en het organiseren van voedselinzamelingsacties. Zijn werkgebieden zijn van essentieel belang voor het voortbestaan van de Voedselbank. Ook was hij enkele jaren vrijwilliger bij het onderhoud bij Buitenplaats De Houtmaat.
Mevrouw Marijke Agterbosch (75), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1995 tot 2003 was mevrouw Agterbosch redactrice van maandblad ‘Circumflex’ en organisator evenementen Lambooyhuis, waarbij zij schrijvers en dichters uitnodigde voor poëzie-middagen. Vanaf 2009 is zij zeer betrokken bij AtelierZ, waar zij voor de cliënten workshops gedichten maken verzorgt, buitenschilder activiteiten organiseert, hen voorleest en met hen naar Rijksmuseum Twente gaat. Vanaf 2014 is zij nauw betrokken bij Hengelo Leest en het Dichterscollectief ‘Niet Zwichten maar Dichten’. Zij zette zich in voor het culturele klimaat van Hengelo, door de liefde voor poëzie en de betekenis ervan te laten voelen. Ze is erg actief voor de stad met o.a. de Boekenballade, Gedicht op de muur, het Cultuurpodium en Vers & Foto. Ze was de eerste vrouwelijke stadsdichter én de eerste vrouwelijke nachtburgemeester van Hengelo. Ze noemde zichzelf de Freule van de Nacht. Ze staat bekend als de meest kleurrijke inwoner van Hengelo. Ze heeft een grote staat van dienst wat betreft haar inzet, ondernemerslust, activiteiten en liefdevolle aandacht voor Hengelo en haar bewoners. Door haar warme persoonlijkheid en haar grote hart is zij voor veel mensen een baken van veiligheid en vertrouwdheid geworden.