Mobiliteitsplan: Heel Hengelo in beweging
Ter inzage tot en met 17 januari 2023
Hengelo is volop in beweging. We willen meer en betaalbare woningen bouwen. En onze economische positie als technologische topregio versterken. Dat betekent meer inwoners, meer bedrijvigheid en daarmee ook meer verplaatsingen. Daarom is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan een mobiliteitsplan voor Hengelo. Wethouder Hanneke Steen is blij met het resultaat: ‘De titel ‘Heel Hengelo in beweging’ zegt het al, er gebeurt een hoop in onze mooie gemeente. En om de leefbaarheid, verkeersveiligheid en bereikbaarheid in Hengelo in de toekomst goed te houden, moeten we keuzes maken. Dat doen we in het mobiliteitsplan.’
Benieuwd naar het mobiliteitsplan? Het ligt tot en met 17 januari ter inzage op www.hengelo.nl/terinzage.
In januari 2022 heeft de gemeenteraad de koers voor het mobiliteitsplan vastgesteld. Voorafgaand aan de koersnota hebben inwoners van Hengelo zich laten horen in een online enquête. Daarna is er samen met belangenorganisaties en partners verdere invulling gegeven aan deze koers. Ook zocht gemeente Hengelo de samenwerking met het Bataafs Lyceum. Samen met de school werd een masterclass ’Mobiliteit in 2040 in Hengelo’ georganiseerd, om te horen hoe de jongeren denken over mobiliteit. Wethouder Hanneke Staan: ‘Nu ligt daar het mobiliteitsplan, maar hiermee zijn we er nog niet. Aankomende jaren wordt dit steeds concreter en dat doen we samen met inwoners, partners en de gemeenteraad.’ Om te komen tot een goede balans in het plan zijn er vijftien samenhangende beleidskeuzes opgesteld. Die vijftien keuzes komen uiteindelijk terug in vier centrale thema’s:
Multimodaal bereikbaar
We willen onze stad graag bereikbaar houden voor iedereen. Maar in een stad die steeds drukker wordt is er niet altijd genoeg ruimte. Duurzame vervoerswijzen (fiets, bus of deelmobiliteit) vragen minder ruimte en zijn daardoor aantrekkelijk om op in te zetten in de beperkte ruimte die we hebben. Concrete voorbeelden: We willen de regionale fietsroutes naar onder andere Beckum, Oldenzaal, Delden en Deurningen verbeteren en het openbaar vervoer versterken. Daarnaast zetten we in op mobiliteitshubs, dat zijn plekken waar deelauto’s, deelfietsen of andere vormen van mobiliteit worden aangeboden. Op deze manier heeft onze inwoner of bezoeker de keuze hoe die zich verplaatst en eventueel makkelijk kan overstappen naar een ander vervoersmiddel. Regionaal willen we investeren in een snelle en goede verbinding met Enschede en andere regio’s zoals Zwolle, Arnhem-Nijmegen en Münster.
Veilige woonstad
Het plan is ook gebaseerd op het streven naar nul verkeerslachtoffers in 2050. Dat maakt dat verkeersveiligheid een heel belangrijk thema is binnen het mobiliteitsplan. We willen doorgaand verkeer zoveel mogelijk over de wijkring. Op deze manier voorkomen we doorgaand verkeer in de woonwijken. In de wijken blijven we ons inzetten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid op straat. Het doel is dat iedereen veilig van A naar B kan komen en zich daar prettig bij voelt. Daarom gaan we uit van: ’30 kilometer per uur waar kan, 50 kilometer per uur waar moet’. Concreet houdt dit in dat er wordt onderzocht of alle straten binnen de wijkring een maximumsnelheid kunnen krijgen van 30 kilometer per uur. Dit gaat bijdragen aan een verlaging van de verkeersongevallen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het prettig wonen blijft in deze straten. In de wijken buiten de wijkring gaan we verkennen welke wegen 50 kilometer per uur als maximumsnelheid moeten houden. Dit is natuurlijk niet van de een op de andere dag geregeld, de ambitie is om dit onderzoek op korte termijn te starten.
Duurzame, aantrekkelijke en bruisende (woon)stad
De fiets is snel, neemt weinig ruimte in beslag, vrij van uitstoot en flexibel. De ambitie is dan ook: ruim baan voor de fietser. Door doorgaand verkeer over de wijkring te begeleiden blijft er in de wijk ruimte over voor bijvoorbeeld groen, voetgangers en fietsers. Dit verbetert zowel de bereikbaarheid als de aantrekkelijkheid van de stad. Vanaf 2035 komen er binnen de EU geen nieuwe auto’s meer op de markt die rijden op fossiele brandstoffen en in Nederland mogelijk al vanaf 2030. Ook daarom is het van belang om het gebruik van de fiets, het openbaar vervoer en ook deelmobiliteit te stimuleren.
Voor iedereen toegankelijk en verbonden
We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Vanuit het oogpunt van toegankelijkheid ligt de focus op de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals jonge kinderen, slechtzienden en mensen met een fysieke handicap. We doen dit vanuit het principe van inclusieve bereikbaarheid: maatschappelijke en economische voorzieningen, zoals scholen, ziekenhuizen, wijkcentra, moeten voor iedereen eenvoudig en veilig bereikbaar zijn. Ook is het van belang dat iedereen kan bewegen in zijn of haar eigen omgeving. Bijvoorbeeld via een ommetje door de wijk. Daarnaast moet recreatief groen vanuit de stad goed lopend en met de fiets te bereiken zijn.
Op naar de toekomst!
Met dit plan zetten we de eerste stap om onze stad in de toekomst aantrekkelijk te houden om te wonen, te werken én te leren. Waar het klimaat nog belangrijker wordt en waar we als regio ons ook willen positioneren als groene technologische topregio. Deze ambities kunnen we niet alleen waarmaken, dit doen we in regionale samenwerking met de regio Twente, de provincie en het Rijk. En natuurlijk gaan we dit steeds concreter maken en dat doen we samen met inwoners, partners en de gemeenteraad.
Wilt u het mobiliteitsplan lezen? Ga naar www.hengelo.nl/terinzage. Het plan ligt tot en met 17 januari ter inzage.