Netwerk van laadpalen in de hele stad
Laadpalenkaart open voor reacties van inwoners
De gemeente Hengelo heeft een kaart gemaakt waar alle bestaande en toekomstige laadpalen op staan in Hengelo.
Er staan ongeveer 250 punten ingetekend. Dat is het aantal laadpalen dat de komende jaren volgens voorspellingen in Hengelo nodig is. Een deel van deze palen staat er nu al. Daarnaast heeft de gemeente 21 plekken aangewezen waar tussen de zomer van 2022 en de zomer van 2023 sowieso nieuwe palen komen. Dat is het basisnetwerk. De omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd. De overige punten zijn al wel ingetekend, maar staan nog open voor reacties van inwoners.
Op de kaart staan ook alle geschikte plekken waar in de toekomst een paal geplaatst kan worden als iemand een aanvraag doet. Als niemand een aanvraag doet, komt daar dus voorlopig geen laadpaal. De punten zijn zo getekend dat het netwerk gelijkmatig verspreid is over de stad.
Reacties zijn welkom
De laadpalenkaart is te vinden op www.hengelo.nl/laadpalen. Belangstellenden kunnen tot en met woensdag 20 april een opmerking achterlaten bij elk punt op deze kaart. Als ze naam en e-mailadres achterlaten bij hun opmerking op de kaart, krijgen ze ook een reactie van de gemeente terug. Verschillende experts hebben samen de plankaart gemaakt. Maar Hengeloërs kennen hun buurt natuurlijk het best. Daarom hoort de gemeente het graag als er vragen zijn of als iemand een alternatieve plek wil voorstellen. Mogelijk kan de locatie dan nog worden gewijzigd.
De gemeente organiseert in april twee inloopavonden voor mensen die de kaart willen bekijken, vragen hebben of een reactie willen geven op de laadpalenkaart.
Deze bijeenkomsten zijn op:
- Donderdag 7 april van 18.30 tot 20.00 uur in het stadhuis, kamer 6
- Dinsdag 19 april van 18.30 tot 20.00 uur in het stadhuis, kamer 6
Keuze van de locaties
Laadpalen kunnen niet overal worden geplaatst. Bij het maken van de kaart heeft de gemeente op de volgende dingen gelet:
- Staan de laadpalen niet te dicht op elkaar en zijn ze gelijkmatig verspreid over de stad?
- Staat de laadpaal niet te dicht bij een lantaarnpaal of iets anders?
- Zijn er al parkeerplekken aanwezig?
- Is de afstand tot het ondergrondse elektranetwerk niet te groot?
- Worden er geen boomwortels beschadigd als een paal geplaatst wordt?
- Is de laadpaal makkelijk te vinden?
- Gaan er in de buurt geen grote werkzaamheden plaatsvinden?
- Kunnen mensen nog over de stoep lopen nadat er een paal is geplaatst?
Waarom een laadpalenkaart
Er is veel belangstelling voor elektrisch autorijden. Steeds meer auto's in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk elektrisch. De gemeente Hengelo vindt dat een goede ontwikkeling. Want elektrische auto's zorgen voor minder vervuiling. Daarom komen er in Hengelo steeds meer openbare oplaadpalen. Inwoners vragen daar ook om. De openbare laadpalen zijn bedoeld voor mensen die hun auto niet op hun eigen terrein kunnen parkeren en opladen.
Openbare laadpaal aanvragen
In Hengelo zijn nu al tientallen openbare oplaadpalen. De gemeente plaatst en exploiteert de oplaadpalen niet zelf. De gemeente Hengelo heeft voor de komende jaren met Vattenfall InCharge een overeenkomst afgesloten voor het plaatsen en beheren van openbare oplaadpalen. Vattenfall InCharge zorgt voor 100% uit wind opgewekte stroom van Nederlandse windmolens.
Mensen die een elektrische auto hebben of leasen kunnen een elektrische oplaadpaal aanvragen. Dat kan alleen als ze niet op eigen terrein kunnen parkeren en opladen. Hoe dat moet, is ook op www.hengelo.nl/laadpalen te vinden.