Positief resultaat over 2022: college van B en W trots op getoonde veerkracht
Er liggen nog grote uitdagingen op ons te wachten
Het college van B en W blikt in het Jaarverslag en de Jaarrekening inhoudelijk en financieel terug op het jaar 2022.
Ook in het jaar 2022 weer onder uitzonderlijke omstandigheden. Het college van B en W is trots op de getoonde veerkracht in de stad én de gemeentelijke organisatie. Het uiteindelijke resultaat is 13,1 miljoen positief. Ondanks dit positieve jaarresultaat blijft het college alert. ‘Er liggen grote uitdagingen voor ons die veel vragen van ons én onze inwoners’, aldus het college.
De Jaarstukken van de gemeente Hengelo bestaan uit het Jaarverslag en de Jaarrekening. Ze geven een beeld van de inkomsten en uitgaven over het jaar 2022. In de stukken laat de gemeente Hengelo zien wat er in 2022 is gedaan om bij te dragen aan de plannen uit de Beleidsbegroting 2022-2026. Het college legt de Jaarstukken voor aan de gemeenteraad, die hierover in juli een besluit neemt.
College trots op veerkracht
In 2022 kregen we in Hengelo (en in heel Nederland) te maken met omstandigheden die veel hebben gevraagd en nog steeds vragen. Denk hierbij aan de vluchtelingenstroom, de hoge inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt. Dit gaf en geeft uitdagingen voor zowel de stad als de organisatie. ‘Desondanks hebben we wel veel gerealiseerd’, aldus het college. ‘We zijn trots op de getoonde veerkracht en solidariteit in de stad. Met lokale en landelijke regelingen hebben we onze inwoners en bedrijven kunnen ondersteunen’.
Veel aandacht voor energiebesparing
Door de oorlog in Oekraïne kreeg energiebesparing veel aandacht. We voelen dit allemaal in onze portemonnee, maar voor inwoners die het al niet zo breed hadden, komt dit extra hard aan. Naast de landelijke energietoeslag (voor mensen tot 120 % van de bijstandsnorm) kwam er de lokale Hengelose energieregeling. Daarmee heeft de gemeente een bredere groep inwoners ondersteund met een eenmalige bijdrage van 800 euro. Naast deze financiële tegemoetkoming werd eind 2022 ook een plan vastgesteld waarin staat hoe de gemeente Hengelo inwoners gaat helpen met isoleren en energie besparen. Zo geven de wooncoaches van Hengelo Energie gratis advies over isoleren en besparen. Daarnaast adviseren zij ook over de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen. Ook slaat Hengelo de weg in naar de toekomst, op basis van de visie Duurzaam Hengelo wordt de koers uitgezet voor de duurzame ontwikkeling van Hengelo voor de korte en langere termijn (2050).
Aan de slag met grote opgaven
In maart 2022 mochten Hengeloërs naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op 25 mei 2022 werd het nieuwe college geïnstalleerd. Het college ging aan de slag met een strategische agenda: ‘Om als gemeente de beste keuzes te kunnen maken voor Hengelo nu en in de toekomst. We werken daarom op vijf thema’s: de inwoner centraal, inzet op het behoud en versterken van leefbare wijken, transformatie sociaal domein en duurzaamheid, Hengelo is volop in ontwikkeling. Vergelijk bijvoorbeeld de binnenstad van nu met die van een paar jaar geleden. In januari 2022 startte de herinrichting van het marktplein en het kernwinkelgebied. Inmiddels is dat helemaal afgerond. Ook Hart van Zuid is volop in ontwikkeling. Creatieve broedplaats Oogst vestigde zich hier en er is achter de schermen aan vele bouwprojecten gewerkt. Het college over deze strategische agenda: ‘Deze uitdagingen kunnen we alleen het hoofd bieden als we het echt samen doen ín en mét de stad. Een goede samenwerking met inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties is van groot belang!’
Druk op structurele begroting nog altijd hoog
Het jaar 2022 is afgesloten met een positief resultaat van 13,1 miljoen euro, ondanks enkele tegenvallers. Dit na verwerking van de voorgestelde resultaatbestemming (ca. 3,8% ten opzichte van het begrotingstotaal 2022). Het positieve resultaat is hoger dan verwacht en dat komt vooral door incidentele voordelen en grilligheid in inkomsten die we ontvangen van het Rijk. De afgelopen jaren hebben we veel (urgente) incidentele taken uitgevoerd, waarvoor we ook (incidenteel) geld ontvingen vanuit het Rijk. Daarbij komen onze structurele taken onder druk te staan en zien we vaker incidentele voordelen ontstaan op onze structurele budgetten. We kunnen immers niet alles tegelijk doen.
Het college: ‘Dankzij het positieve resultaat bouwen we ruim voldoende reserves op om in te spelen op acute situaties. Dat neemt niet weg dat er, net als bij andere gemeenten, nog grote financiële uitdagingen voor ons liggen op de lange termijn, in het bijzonder vanaf 2027. Het positieve resultaat dat we hier presenteren mag dan ook niet verbloemen dat we ons op de langere termijn nog steeds zorgen maken over de druk op onze structurele begroting en de uitvoering van de taken die daarbij horen. De genoemde veerkracht gaan we daarin keihard nodig hebben’.