Strategische agenda voor gezonde toekomst
Zomerbrief 2022 - 2026 naar de gemeenteraad
Het college van B en W wil de komende jaren samen met de gemeenteraad, inwoners en partners bouwen aan een strategische agenda voor de toekomst. Zodat er geld beschikbaar is en blijft om te investeren in de stad, juist daar waar dat het hardste nodig is. Het college stelt de raad voor om deze agenda binnen een jaar op te stellen. In de Zomerbrief geeft het college een eerste aanzet voor de strategische koers. De gemeenteraad bespreekt de Zomerbrief op 12 juli tijdens een politieke markt.
De Zomerbrief (voorheen de zogenoemde Kadernota) biedt de inhoudelijke en financiële kaders voor de komende jaren. Dit wordt vervolgens vertaald in de Beleidsbegroting 2023-2026, waarin staat wat de gemeente het komende jaar concreet gaat doen en wat dat mag kosten.
Strategische agenda
Het college van B en W stelt in de Zomerbrief dat een verdere uitwerking met een strategische agenda nodig is, omdat er vanuit het Rijk grote maatschappelijke opgaven en nieuwe taken naar de gemeente toe komen en omdat lokale ontwikkelingen hierom vragen. Zoals de energietransitie, de woningbouwopgave, de opvang en begeleiding van vluchtelingen en het huisvestingsplan onderwijs. Bovendien is en blijft de financiële houdbaarheid van het sociaal domein een enorme uitdaging. ‘De strategische agenda moet de komende jaren onze leidraad zijn om onze sociale techniekstad de rijke toekomst te geven die zij verdient’, zegt het college in de Zomerbrief. Uitgangspunt van het college is dat de lokale woonlasten niet extra worden verhoogd in 2023 boven op de inflatiecorrectie.
Blijven investeren in de stad
Naast de grote opgaven is ook de financiële positie van de gemeente nog onzeker. De meicirculaire vanuit het Rijk, waarin de herverdeling van het gemeentefonds is opgenomen, lijkt op het eerste gezicht gunstig uit te pakken voor de gemeente Hengelo. Echter zorgt het huidige rijksbeleid vanaf 2026 voor grote onzekerheden ten aanzien van de gemeentefinanciën, door de terugval in de gemeentefondsuitkering die we van het Rijk ontvangen. Hierdoor is het college terughoudend. ‘We zien landelijk grote vraagstukken, ook financieel. Dat maakt dat we blijven investeren in de stad, maar wel reëel, doelbewust en vanuit een gezond verstand. Het college wil, samen met de gemeenteraad en op basis van de strategische agenda juist investeren in de stad waar het het hardste nodig is. Binnen de financiële ruimte die deze Zomerbrief biedt. ‘We willen economisch gezien een aantrekkelijke stad blijven, met goede (sociale) voorzieningen en een aantrekkelijk woon- en leefklimaat’, aldus het college.
Concreet wil het college de komende jaren inzetten op:
Het behoud en versterken van leefbare wijken
Verantwoordelijk wethouder Marie-José Luttikholt: ‘De gemeente is er voor de inwoner en deze moet dan ook centraal staan in ons handelen. Om dat te kunnen bereiken, moeten we meer met de inwoner in verbinding staan en weten wat er leeft in de directe leefomgeving. Daarom willen we meer gericht - per gebied/wijk – gaan werken. Niet alle wijken hebben immers dezelfde sociale en maatschappelijke context en daarmee dezelfde behoefte. Belangrijk thema daarbij is ook de ondersteuning (onder andere vanuit de Wmo) dichter bij onze inwoners te organiseren’.
De verdere ontwikkeling van de binnenstad en Hart van Zuid
Verantwoordelijk wethouder Gerard Gerrits: ‘We bouwen aan een bruisend, aantrekkelijk woon- en leefklimaat. Daarvoor is de vormgeving van de Spoorzone Hengelo-Enschede (met binnenstad en Hart van Zuid) als kern van de technologische topregio Twente van groot belang. In de binnenstad en Hart van Zuid worden de komende jaren woningen en appartementen gebouwd voor verschillende doelgroepen. Zo wordt Hengelo een aantrekkelijke stad voor kenniswerkers, creatieve werkers, jongeren en vakmensen. Daarmee stimuleren we de groei van de (beroeps)bevolking en dat is belangrijk voor het versterken van onze economische positie. Maar natuurlijk ook voor het behoud en verstevigen van onze voorzieningen in de stad. In 2023 worden de werkzaamheden aan het marktplein en het winkelkerngebied afgerond, gaan we inzetten op onder andere de verdere ontwikkeling van Lange Wemen en het Wetplein, de bereikbaarheid van de Binnenstad en krijgt het gebied Hart van Zuid een grote (woon)impuls.’
Transformatie sociaal domein
Verantwoordelijk wethouder Jacqueline Freriksen: ‘Wij zien dat het sociaal domein in Hengelo financieel onhoudbaar is. Het moet écht anders. We blijven inzetten op preventie, om grotere en ergere problemen te voorkomen. We willen toe naar minder aanbieders, waar we zakelijke afspraken mee zullen maken. En we zorgen voor meer basisvoorzieningen in de wijk, waar mensen laagdrempelig de juiste ondersteuning zullen vinden. Daardoor kunnen we in de toekomst toe met minder duur maatwerk’. Het college gaat de komende periode met de gemeenteraad en partners in gesprek over de veranderingen in het sociaal domein. Daarvoor wordt een Transformatieplan opgesteld.
Duurzaamheid
Verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink: ‘Op het gebied van duurzaamheid werken we aan grote complexe vraagstukken; in 2030 maakt ruim de helft van de Hengelose huishoudens gebruik van energie van windturbines en zonnepanelen. In 2050 stoppen we met het gebruik van aardgas, dus moeten we voor elke woning een geschikt alternatief vinden. Maar we gaan vooral ook zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben, dus maximaal isoleren. De komende jaren kunnen de inwoners actie verwachten van de gemeente. De duurzame plannen worden zichtbaar in Hengelo. Mensen gaan er iets van merken. Bijvoorbeeld het zonneveld Boeldershoek. Dat geeft ook spanning. Niet iedereen is het eens met de duurzame plannen. Maar wat wel duidelijk is, is dat er wat móet gebeuren. We zien overal in de wereld de desastreuze gevolgen van de opwarming van de aarde. De CO2-uitstoot moet naar beneden en in Hengelo nemen we onze verantwoordelijkheid’.
De Hengeloërs centraal
Verantwoordelijk wethouder Hanneke Steen: ‘Bovenstaande uitdagingen kunnen we alleen het hoofd bieden als we het echt samen doen ín en mét de stad. Een goede samenwerking met inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties is van groot belang! We nodigen ze uit om mee te denken over en mee te doen met alles wat er in de gemeente gebeurt. Het opzetten van de strategische agenda is daar een eerste voorbeeld van. Bovendien zijn we bezig met een visie en aanpak op participatie, waarin we afspraken maken hoe we die samenwerking de komende jaren vorm willen geven’.