Tweede omgevingsvisie ter inzage
Het Hart van Hengelo, de binnenstad en Hart van Zuid
De wereld om ons heen verandert snel. Op hetzelfde moment spelen diverse grote trends op het gebied van demografie, technologie en klimaat. Deze leiden in ons land tot een aantal grote ruimtelijke opgaven. De komst van online winkelen zet centrumgebieden onder druk, de inwoners en behoeftes veranderen, er is een grote vraag naar woningen en we hebben samen een grote duurzaamheidsopgave. Met de omgevingsvisie wordt ingespeeld op deze maatschappelijke ontwikkelingen en wordt er richting gegeven aan de toekomstbestendige stad. De visie ligt tot en met 26 juli ter inzage en op 23 juni is er een informatieavond in de stadhuishal.
De omgevingsvisie is een van de belangrijke beleidsinstrumenten voor Hengelo onder de Omgevingswet. Hierin leggen gemeenten voor hun hele grondgebied de lange termijnvisie vast voor de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. In Hengelo hebben we ervoor gekozen om de omgevingsvisie gefaseerd aan te pakken om zo ervaring op te doen met dit nieuwe beleidsinstrument. De eerste visie was voor het buitengebied ‘Hengeloos Buiten’. Deze is in 2020 door de raad vastgesteld. De tweede fase is nu afgerond: de omgevingsvisie voor de binnenstad en Hart van Zuid. Hierna volgt de derde fase, de visie voor de rest van het stedelijk gebied. Wat daarna resulteert in een visie voor de gehele stad.
Stakeholders en partners
Voor de binnenstad en Hart van Zuid werd de visie concreter voor inwoners en ondernemers. Er werden vragen gesteld over de directe leefomgeving, duurzaamheid, wonen, waarden van de stad maar ook milieu. Bij het opstellen van de visie voor de binnenstad/Hart van Zuid zijn veel partijen betrokken. Denk hierbij aan inwoners, ondernemers en strategische partners zoals SCH, KNH, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties, GGD, ROC van Twente, bedrijven en marktpartijen. Het resultaat van de nauwe samenwerking is de omgevingsvisie Hart van Hengelo.
Voor een toekomstbestendige ontwikkeling van de stad tot 2040 wordt ingezet op een stedelijke schaalsprong die past bij een grotere en bredere beroepsbevolking. Om jonge mensen aan de stad te verbinden moet de dynamische stedelijke cultuur worden versterkt. Daarvoor worden de krachten van de binnenstad, Hart van Zuid en de stationsomgeving gebundeld tot één samenhangend en duurzaam gebied dat een grote aantrekkingskracht heeft op nieuwe bewoners, initiatieven en investeringen.