Veelgestelde vragen over de nieuwe inzamellocaties bij hoogbouw
In september neemt Hengelo afscheid van de oranje en blauwe bovengrondse containers in de stad. In de verpakkingen- en papiercontainers zit veel afval dat er niet in thuishoort, zoals gebruikte luiers, etensresten of groenafval. Twente Milieu legt 340 inzamellocaties aan voor verpakkingen met doorzichtige plastic zakken.
De gemeenteraad heeft dit besloten na advies van een raadswerkgroep. Het gaat om de bovengrondse verpakkingen- en papiercontainers die vaak in de buurt staan van hoogbouw. Deze gaan dus verdwijnen. De ondergrondse milieupleinen bij de winkelcentra blijven wél bestaan.
Reactie zienswijzen
Hengeloërs hadden in juni en juli de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen op het plaatsingsplan met de locaties van de inzamelplekken. Het college van burgemeester en wethouders stelt in september een zogenoemde Nota van Antwoord vast waarin antwoord wordt gegeven op de zienswijzen van de indieners. Daarna stelt het college een aangepast plaatsingsplan vast met alle (eventueel gewijzigde) locaties. De gemeente publiceert ook dit plan, zodat u formeel in beroep kunnen gaan. Mogelijk worden sommige locaties dan nog aangepast.
Inzameldag
Twente Milieu plaatst de komende weken bordjes bij de inzamelplekken. Daarop staat de inzameldag waarop u uw doorzichtige zakken op de inzamelplek kunt plaatsen. Hoogbouwbewoners hebben de afgelopen maand gratis doorzichtige zakken aan huis ontvangen.
Zakken die buiten de inzameldag op de inzamelplek worden gezet, worden gezien als afvaldump. De gemeente kan afvaldump beboeten.
Papierinzameling
De bovengrondse blauwe papiercontainers gaan ook weg vanwege de hoeveelheid vervuiling.
Scholen en verenigingen halen voortaan - eventueel samen met Twente Milieu - ook bij hoogbouwwoningen het papier aan huis op.
In de afvalkalender of in de gratis Twente Milieu-app ziet u wanneer dat gebeurt.
Veelgestelde vragen
Waarom gaan de bovengrondse containers weg?
De verpakkingen en het oud papier in de bovengrondse containers is erg vervuild. Het kan dus niet hergebruikt worden.
Om deze reden gaan we bij hoogbouw over naar inzameling van verpakkingen via doorzichtige plastic zakken. Zakinzameling staat erom bekend dat het de beste kwaliteit levert.
Gaan alle containers van papier en verpakkingen weg? Waar laat ik dan mijn verpakkingen en papier?
Alleen de bovengrondse containers van papier en verpakkingen in de wijken gaan weg.
U kunt uw verpakkingen en papier nog steeds kwijt bij de ondergrondse containers bij de supermarkten.
Voor verpakkingen zijn nieuwe inzamellocaties dicht in de buurt van hoogbouwlocaties gemaakt. Iedere week worden daar de zakken met verpakkingen opgehaald.
Daarnaast wordt iedere vier weken papier bij u aan huis opgehaald. U kunt zien wanneer er bij u wordt ingezameld via de afvalkalender op de Twente Milieu App en www.twentemilieu.nl/hengelo/afvalkalender.
Woont u in een grondgebonden woning/laagbouw en heeft u geen oranje container?
De meeste bewoners van laagbouw hebben een oranje verpakkingencontainer. Die kunt u eens in de vier weken gratis laten legen. Heeft u geen verpakkingencontainer? Dan kunt u er gratis een aanvragen bij Twente Milieu. Dit kan via www.twentemilieu.nl/verpakkingencontainerhengelo of door contact op te nemen met de klantenservice van Twente Milieu via telefoonnummer 0900-8520111 (op werkdagen tussen 8.00-17.00 uur).
Mijn buurman en ik wonen beide in grondgebonden woningen. Waarom heeft mijn buurman wel een brief gekregen over verpakkingencontainers en ik niet?
Alleen inwoners die in een grondgebonden woning wonen en geen verpakkingencontainer geregistreerd hebben staan, hebben een brief van Twente Milieu ontvangen. Zij konden in mei een gratis verpakkingencontainer aanvragen. Als u geen brief hebt gehad, heeft u een verpakkingencontainer op uw adres geregistreerd staan.
Hoeveel inzamellocaties zijn er?
Er zijn zo’n 340 inzamellocaties aangelegd in Hengelo bij hoogbouwwoningen. Die zijn te herkennen aan oranje gekleurde stoeptegels en dit bord:
Waar kan ik de nieuwe locaties zien en kan ik daarop reageren?
De inzamellocaties staan in het ontwerp plaatsingsplan. Dit plan heeft van 19 juni tot en met 31 juli ter inzage gelegen. Hengeloërs hadden in deze periode de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.
Burgemeester en wethouders stellen half september een zogenoemde Nota van Antwoord vast waarin antwoord wordt gegeven op de zienswijzen van de indieners.
Daarna stelt het college een aangepast plaatsingsplan vast met alle (eventueel gewijzigde) locaties. De gemeente publiceert ook dit plan, zodat belangstellenden nog formeel in beroep kunnen gaan.
Mogelijk worden sommige locaties dan nog aangepast. Twente Milieu plaatst alle inzamellocaties alvast op de plekken zoals ze in het concept plaatsingsplan staan.
Mochten er locaties veranderd of verwijderd moeten worden, dan doet Twente Milieu dat nadat het college het aangepaste plaatsingsplan heeft vastgesteld.
Waarom plaatst Twente Milieu geen haken aan de palen om zakken aan op te hangen?
Er zijn meerdere redenen waarom die haken niet geplaatst kunnen worden:
- Het is niet veilig. Fietsers of voetgangers kunnen eraan blijven hangen
- De palen zijn dun en er kunnen niet veel zakken aan gehangen worden. Dan is er kans op schade aan de paal.
- De zakken scheuren makkelijk als ze aan een paal hangen
- Medewerkers van Twente Milieu zijn vaak te veel tijd kwijt om de zakken te verwijderen
Hoe worden verpakkingen straks opgehaald voor inwoners van de hoogbouw?
Bewoners van hoogbouw hebben in augustus gratis doorzichtige plastic zakken gekregen via de post. U kunt de volle doorzichtige zakken wekelijks op een vaste dag op de inzamellocaties aanbieden. Op het bordje bij de inzamellocatie staat welke dag dat is. U kunt ook doorzichtige zakken uit de supermarkt gebruiken. Let op: er wordt hierbij op de kwaliteit gelet. Zit er vervuiling in de zak (dus dingen die er niet in horen) Dan wordt deze niet meegenomen.
Hoe kom ik aan doorzichtige zakken voor verpakkingen?
Hoogbouwbewoners hebben eind augustus gratis doorzichtige zakken thuisgestuurd gekregen. In 2025 zorgt Twente Milieu voor een mogelijkheid om de zakken gratis aan te vragen. Dat kan straks waarschijnlijk via hun website.
Mag ik ook gewone zakken/grijze vuilniszakken gebruiken voor verpakkingen?
Nee, die worden door Twente Milieu niet meegenomen en worden gezien als dump. Twente Milieu kan niet controleren of daar alleen verpakkingen in zitten.
Mag ik ook doorzichtige zakken uit de supermarkt gebruiken?
Ja, u mag iedere zak gebruiken, zolang deze maar doorzichtig is.
Hoe gaan we om met dump?
Zakken die niet op de juiste dag op de inzamellocaties zijn gezet, of zakken waarin afval zit dat er niet thuis hoort, ziet de gemeente als dump.
Dumpt u afval? Dan kunt u een boete krijgen van 110 euro. De handhavers van de gemeente controleren hierop. Op de dag van inzameling zorgt Twente Milieu ervoor dat de inzamellocatie netjes en schoon is.
Blokkeren de inzamellocaties de stoepen?
Het maken van een inzamellocatie is maatwerk. Op sommige plekken maken we de locatie wat langer en smaller, zodat er altijd ruimte is voor voetgangers, kinderwagens, etc.Tegen afvaldump op andere plekken wordt opgetreden.
Wat doet de gemeente als er iemand niet op de inzameldag de doorzichtige zak neerzet op het inzamelpunt?
Zakken die niet op de juiste dag op de inzamellocaties zijn gezet, ziet de gemeente als dump. Dumpt u afval? Dan kunt u een boete krijgen van 110 euro. De handhavers van de gemeente controleren hierop. Als u de zak de avond ervoor op de inzamellocatie zet, mag dat officieel niet. Maar ziet de gemeente dit wel door de vingers.
Wordt mijn woning minder waard door de inzamellocatie? Of bederft mijn uitzicht?
Het is onmogelijk om de inzamellocaties helemaal buiten het zicht te plaatsen. In veel gemeenten, waaronder in de gemeente Hengelo, zijn afvalcontainers een onderdeel van de huisvuilinzameling en het straatbeeld. Deze zijn nodig om aan de gemeentelijke wettelijke taak te voldoen. De inzamellocatie is een klein punt in de openbare ruimte. De plek is vooral zichtbaar door markeringen op de tegels en een paal met een bord. Buiten de inzameldag om, valt de plek niet erg op. Op de inzameldag worden er plastic zakken geplaatst.
Gaan de inzamellocatie ook stinken?
Twente Milieu haalt de zakken op de inzameldag op. Deze liggen maar korte tijd op de locatie. We verwachten niet dat u stank ervaart.
Is er gedacht aan de verkeersveiligheid?
Alle locaties uit het ontwerp plaatsingsplan verzamelcontainers zijn ter toetsing voorgelegd aan verkeerskundigen van de gemeente en deze zijn, met betrekking tot verkeersoverlast en verkeersveiligheid, positief beoordeeld.
Hoe ver moet ik maximaal lopen voor een inzamellocatie?
Er komen honderden inzamellocaties bij hoogbouw. Er is er dus altijd eentje heel dichtbij.
Ik ben het niet eens met de locatie, hoe maak ik bezwaar?
De inzamellocaties staan in het ontwerp plaatsingsplan. Dit plan heeft van 19 juni tot en met 31 juli ter inzage gelegen. Hengeloërs hadden in die periode de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Burgemeester en wethouders stellen half september een zogenoemde Nota van Antwoord vast waarin antwoord wordt gegeven op de zienswijzen van de indieners. Daarna stelt het college een aangepast plaatsingsplan vast met alle (eventueel gewijzigde) locaties. De gemeente publiceert ook dit plan, zodat belangstellenden nog formeel in beroep kunnen gaan. Mogelijk worden sommige locaties dan nog aangepast. Houd de gemeenteadvertentie in het Hengelo’s Weekblad in de gaten of kijk op deze website (hengelo.nl) Twente Milieu plaatst alle inzamellocaties alvast op de plekken zoals ze in het concept plaatsingsplan staan. Mochten er locaties veranderd of verwijderd moeten worden, dan doet Twente Milieu dat nadat het college het aangepaste plaatsingsplan heeft vastgesteld.