Woninginbraak: Je zou het maar meemaken
Stel je voor. Na en dag werken, ga je nog even samen met de hond op bezoek bij familie. Rond 17.00 uur ga je weg en twee uur later word je gebeld door de buurvrouw ‘volgens mij is er ingebroken bij jou’. In paniek rijd je naar huis en wat je daar aantreft, blijft je tot op de dag van vandaag bij.
Via een geïmproviseerde manier is de inbreker binnengekomen. Een tuinstoel met daarop een container hebben ervoor gezorgd dat de inbreker op het balkon kon klimmen op de eerste verdieping. Het raam, wat op de tochtstand stond is met geweld opengebroken en daarna had degene vrij spel.
Alles overhoop
Nadat de inbreker in de slaapkamper stond heeft hij in een mum van tijd alles opengetrokken. De lades van de kasten heeft hij opengetrokken en leeggegooid en de grote afdrukken van zijn schoenen staan nog op het dekbed. In de badkamer is ook alles doorzocht. Geen enkel kastje bleef gespaard en de halve inboedel lag op de grond. De inbreker nam de tijd en koos er ook voor om beneden te zoeken naar waardevolle spullen. In de hal was de kast overhoop getrokken, maar in de woonkamer was niks aangeraakt. Wel werd duidelijk dat hij er is geweest. De tuindeuren heeft hij geprobeerd te openen maar waren met de sleutel op slot gedraaid. Na een zoektocht naar een uitgang is de ongewenste gast via de originele weg weer naar buiten gegaan waar de buurvrouw hem op de donkere avond heeft zien klimmen.
Angst
Uiteindelijk blijkt er die avond bij drie huizen ingebroken te zijn. Er is een onderzoek opgestart en er zijn camerabeelden verzameld. Helaas heeft dit niet geleid tot de dader. De schrik zit er goed in, ook maanden na het incident. Het slachtoffer vertelt dat de slaapkamper besmet voelt. ‘Mijn gevoel van veiligheid is enorm aangetast. Sinds de inbreker in mijn slaapkamer is geweest, voelt het anders. Ik slaap nog steeds op de bank in de buurt van mijn hond. Dit voelt veiliger. Het is niet te beschrijven hoe het voelt als je weet dat een vreemde in je huis is geweest en aan je spullen heeft gezeten.’
Preventie
- Inbrekers kijken niet hoe je woont, maar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Het slachtoffer heeft na de inbraak veel maatregelen getroffen. Er is een sensorlamp aangebracht in de tuin en op het balkon, het hang- en sluitwerk is vervangen en de tuindeur is vervangen.
- Wees bewust van de risico’s, vooral in de zomervakantie. Vermeld niet op sociale media dat u op vakantie bent. Doe, bij het verlaten van het huis altijd de ramen dicht en de deur op slot.
- Laat ’s avonds licht branden, bijvoorbeeld met tijd- of schemerschakelaars. Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze kunnen worden herkend aan het SKG®-logo met sterren. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie.
Kijk voor meer informatie en preventietips op maakhetzeniettemakkelijk.nl of op hengelo.nl/inbraakpreventie.