Zes Hengeloërs Koninklijk onderscheiden
Lintjesregen 2023
Op woensdag 26 april reikt burgemeester Sander Schelberg 6 Koninklijke onderscheidingen uit aan Hengeloërs die zich al jaren op vrijwillige basis hebben ingezet voor de maatschappij. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal in het stadhuis tussen 10.00 en 12.00 uur. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
De gedecoreerden zijn:
De heer Ben Pelupessy (85), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Pelupessy heeft zich zeker 35 jaar ingezet voor de Nederlands-Indische gemeenschap in Hengelo en omgeving en sociale contacten tot stand gebracht. Hij was 2 jaar vrijwilliger toen hij in 1996 voorzitter van de SIC, Stichting Insulinde Contact Hengelo. De stichting was een fijne aanvulling op het leven van de 1e generatie uit voormalig Nederlands-Indië en Indië-veteranen. Zij komen al tientallen jaren maandelijks samen op de koempoelan om bij te kletsen, samen te eten en te dansen op live-muziek. Ook volgende generaties waren vaak aanwezig. De heer Pelupessy was zeer bevlogen en betrokken, sprak de mensen aan in het Behasa Indonesia of Soendanees en hielp hen ook op andere vlakken; hij zorgde voor vervoer naar en van de koempoelan, bracht mensen naar een afspraak als zij geen vervoer hebben, had een luisterend oor voor hen die dat nodig hadden of hielp hen bij hun administratie. Niets was hem te veel. De stichting is eind 2022 gestopt. Naast de stichting was de heer Pelupessy vrijwilliger bij voetbalvereniging ATC'65 en bij het Signaal Museum, het museum van zijn oud-werkgever Thales.
Mevrouw Ans Klieverik-Goorhuis (66), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Klieverik-Goorhuis is al van jongs af aan erg betrokken bij de Onze Lieve Vrouwekerk in Hengelo. Eerst als jeugdig koorlid. Toen de inzet van vrijwilligers als lekenvoorganger bij avondwakes mogelijk werd, werd zij de eerste voorganger. Ook toen het aantal priesters minder werd en lekenvoorgangers ook uitvaarten mochten verzorgen, heeft mevrouw Klieverik zich hier voor ingezet. Daarnaast was zij ook lid van het Parochiebestuur. Toen zij hiermee stopte werd zij lectrice bij weekenddiensten. En in voorkomende gevallen ook als ladyspeaker bij kerkconcerten e.d. Mevrouw Klieverik-Goorhuis wordt enorm gewaardeerd voor haar betrokkenheid en inzet, doet haar werk waardig en is veel gevraagd door uitvaartondernemers. Dat mevrouw Klieverik betrokken is bij de maatschappij blijkt ook uit het feit dat zij lid was van de OR op de basisschool van haar kinderen, en het feit dat zij jarenlang collectant was en dat ze vanaf 1998 bloeddonor is.
Theo Pot (69), Lid in de Orde van Oranje-Nassau (woont in Haaksbergen maar verdiensten in Beckum/Hengelo)
De heer Pot is al 50 jaar werkzaam bij Eissink plafond- en wandsystemen BV. In 1991 nam hij het bedrijf over van zijn zieke zwager. Het bedrijf is onder zijn leiding uitgegroeid tot een grote speler in de bouwwereld van de plafond- en wandsystemen en vestigde zich in Hengelo. Ook in zeer moeilijke jaren in de bouw bleef Eissink plafond- en wandsystemen BV draaien, mede door de tomeloze inzet van de heer Pot.
In 2008 stopte hij als directeur, maar bleef als beleidsmedewerker en projectbegeleider in dienst. Tot op de dag van vandaag is hij, ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd, 3 dagen per week werkzaam als projectleider en beleidsmedewerker en doet dit met heel veel plezier. Hij is nog steeds de vraagbaak en het klankbord binnen het bedrijf. Een graag geziene man bij al het personeel; jong en oud en in iedere functie binnen en buiten het bedrijf.
Zijn vrijwilligerswerk startte in 1980 bij de Stichting Zomerfeesten Beckum. Eerst als vrijwilliger, maar vanaf 1982 tot 2000 was hij bestuurslid. Na 2000 bleef hij als vrijwilliger betrokken en neemt hij nog steeds voor een groot gedeelte de opbouw van de zomerfeesten op zich. Al vanaf 1982 is Theo Pot bestuurslid bij de rooms katholieke kerstboom vereniging Beckum. Hij zorgt voor het bouw- en steigermateriaal om de bomen te versieren, alsmede voor het ophalen en opruimen van de kerstbomen. Van 2013 tot 2020 was hij bouwleider bij de Beckumse sportvereniging TVO. Hij stuurde de vrijwilligers aan die de bouw van zes kleed- was- en doucheruimtes realiseerden. In Beckum wordt Theo Pot gewaardeerd om het feit dat hij altijd klaarstaat en men nooit tevergeefs een beroep op hem doet.
Debby Nijenhuis-Knol (52), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Debby Nijenhuis-Knol is een bekendheid in Hengelo en verre omgeving. Nadat zij zelf kanker heeft gehad kwam zij erachter dat zij contact met lotgenoten had gemist. Daarom nam zij het initiatief voor een ontmoetingsplek, een inloophuis voor (ex-) kankerpatiënten en hun families in Hengelo. Het werd De Nije Stichting, met als doel om mensen na en met kanker te helpen om weer meer kwaliteit uit het leven te laten halen. Om ze te ondersteunen en te begeleiden na de diagnose kanker, en contacten met lotgenoten en gezamenlijke ontspannende activiteiten te ondernemen. Zij heeft met niet aflatende ijver De Nije Stichting opgericht aan de Beursstraat in Hengelo, samen met vele actieve vrijwilligers. In 2022 heeft zij haar ultieme ideaal, de Nije Hoeve, gerealiseerd, waarin alle activiteiten worden samengebracht. Een oude hoeve op het Gezondheidspark in Hengelo werd geheel gerenoveerd en is nu een centrum met verschillende mogelijkheden voor vakprofessionals, inloopfunctie voor (ex-)kankerpatiënten, kenniscentrum, lezingen enz. enz. En met een uitstraling voor Twente en de Achterhoek. Mevrouw Nijenhuis wordt geprezen om haar onstuitbare moed om dit, zonder subsidies van de overheid en/of instellingen, te realiseren. Zij cijfert zichzelf geheel weg, heeft een enorme inzet, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Naast haar betaalde functie (de eerste jaren waren onbetaald) levert zij veel meer dan je mag vragen, zij is 24/7 met De Nije Stichting bezig. Of dat nu avonden, weekenden of zelf in de vakantie is. Zij zette en zet zich enorm in om sponsoren te vinden en om mensen te binden aan de stichting. Zij heeft zich niet uit het veld laten slaan door bureaucratie en sponsorproblemen, maar de focus gehouden op het doel in haar leven, mensen helpen met kanker door hen een plek te bieden. Op velerlei gebieden vond zij bijdragen door b.v. de Mont Ventoux te beklimmen. Het dagelijks bestuur van het Oncologisch Centrum van het MST onderschrijft dat het inloophuis van De Nije Stichting voor oncologische patiënten en hun naasten zeer belangrijk is in het vaak moeilijke traject dat deze patiënten moeten doorlopen, gezien de impact die de ziekte op het gehele leven heeft. Het MST wijst patiënten door naar de stichting en mensen vinden ook vaak zelf de weg naar het inloophuis. Omgekeerd was Debby Nijenhuis ook aanwezig in het ziekenhuis bij b.v. een informatiemarkt of presentatie over informele zorg en bemande een steunpunt bij een buitenpoli van het MST in Haaksbergen en zorgde ervoor laagdrempelig benaderbaar te zijn. Debby begon in 2008 met twee verwendagen voor 400 vrouwen met kanker. Ze beklom 2x zelf de Mont Ventoux, reed rally’s door Scandinavië bij -17 graden, was initiator voor het Guinness record ‘Langste gehaakte vlaggenlijn’, en dat alles om aandacht te vragen voor De Nije Stichting, met als motto “samen tegen kanker”.
Jan Knol (76), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Jan Knol was van 2000 tot 2006 voorzitter bij Stichting Euphonia, behorende bij Muziekverening Euphonia in Eibergen. Ook had hij toen zitting in het bestuur van Stichting Kulturhus Spieker in Eibergen. Hij heeft o.a. de vereniging door een behoorlijk stevige bestuurscrisis heen geleid. Hij wordt geprezen om zijn leiderschapskwaliteiten en toekomstgericht denken en zijn dienstbaarheid voor de vereniging. Bij zijn afscheid is hij benoemd tot Erevoorzitter van de vereniging. Van 2006 tot 2018 was Jan Knol vrijwilliger bij het bekende Kulturhus Hasselo en de aangrenzende sporthal in Hengelo, onderdeel van de Wijkraad Noord. Hij was gastheer, c.q. facilitair medewerker in het ontmoetingscentrum. Tevens was hij actief bij de drukbezochte jaarlijkse wijkdagen. Hij is iemand die niet op de voorgrond trad maar wel altijd ondersteunend bezig was en had plezier in zijn vrijwillige werkzaamheden. Semi Militair Tamboerskorps Liberation heeft zijn bestaansrecht aan Jan Knol te danken, hij was verantwoordelijk voor de oprichting van het tamboerskorps. Hij wordt geprezen om zijn leidinggevende kwaliteiten, pragmatische werkwijze en zijn oog voor de mensen die betrokken zijn (geweest) bij de club. Dankzij zijn onvoorwaardelijke inzet in de begintijd, heeft het toenmalige bestuur in korte tijd grote stappen gezet met als gevolg dat er binnen 2 jaar tijd een rendabele vereniging stond. S.M.T. Liberation is een vereniging die staat voor openheid naar de toekomst. Zij hebben normen en waarden, militaire discipline en respect hoog in het vaandel staan. Dit mede door de inzet van Jan Knol.
Reinder Witting (74), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Reinder Witting heeft zich jaren lang ingezet voor de participatie van inwoners van Twente op veel maatschappelijke terreinen. Hij was o.a. bestuurslid en penningmeester van Twentse Noabers Coöperatie en legde de basis voor een deugdelijk financieel beleid en een duurzaam verdienmodel voor de coöperatie. Door zijn kennis en vasthoudendheid staat de coöperatie er goed voor en kan men zelfs bijdragen aan vernieuwende initiatieven. Hij legde verbindingen met Duitse burgerinitiatieven en de Universiteit Twente, waarbij kennis en ervaringen worden gedeeld en geparticipeerd is in een door internationale studenten uitgevoerd onderzoek. Hij is initiatiefnemer achter de oprichting van het Twentse Noabers Fonds en zag de meerwaarde van dit fonds voor burgerinitiatieven en heeft de ANBI-status weten te bewerkstelligen. Het fonds verzorgt in opdracht van de provincie Overijssel de subsidieregeling van kleine burgerinitiatieven in het kader van het Programma Sociale Kwaliteit. De heer Witting is tevens voorstander van het platform Twentsefondsen. Hij was van 2006 tot 2013 mede-initiatiefnemer, oprichter en bestuursvoorzitter van de Slinger Hengelo. Wat hij toen heeft opgebouwd aan ideeën, draagvlak en netwerk voor de Slinger Hengelo is doorslaggevend gebleken voor de verdere ontwikkeling tot op heden. Ook na 2013 bleef hij actief bijdragen aan belangrijke projecten binnen en buiten de Slinger Hengelo. Dit resulteerde in 2010 o.a. tot de oprichting van de Slinger in Almelo. Begin 2010 stapte de heer Witting in het bestuur van de Fuldauerstichting. Er werd nieuw beleid ontwikkeld en kwam er een positieve uitstraling van de stichting, die daardoor een zeer goede reputatie verwierf. Vele instellingen en initiatieven zijn en worden via de Fuldauerstichting in Hengelo financieel en met adviezen ondersteund. De heer Witting nam het initiatief bestaande goede-doelen-stichtingen in Twente via een website “aan elkaar te koppelen”. Dat initiatief, met oprichting van de Stichting Twentse Fondsen, heeft veel succes gebracht. Hij zet steeds zijn kennis en kunde in en zijn inzet is veelal van doorslaggevend belang geweest, waarbij hij ook zijn eigen brede netwerk inzette. Authentiek, doortastend, eigenwijs en met veel passie heeft hij beroepsmatig als visionair bijgedragen aan het succes van het beroepsonderwijs in Twente/ROC van Twente.