In gesprek met inwoners over corona

Met aandacht voor elkaar komen we hier samen doorheen

De komende tijd laten we inwoners aan het woord over hoe zij de coronatijd beleven. Over hoe ze omgaan met de maatregelen en wat ze het meeste raakt.

Heb jij een goed idee of initiatief, waarmee je klaar staat voor anderen? Of wil je graag je verhaal vertellen? Deel dan je ervaringen en ideeën met #aandachtvoorelkaar en op:

Aandacht voor elkaar

Hoe beleef je de coronatijd tot nu toe?

'Helemaal in het begin van de coronaperiode was er nog niet zoveel kennis over corona en hoe we daar in ons werk mee om moesten gaan. We wisten niet dat je ook bij milde klachten niet kon werken. En er werd nog niet zo uitgebreid getest. Wel was er veel onzekerheid bij mij en mijn collega’s, want wij komen bij veel cliënten over de vloer. We helpen ze bij de dagelijkse zorg en hebben van dichtbij contact met mensen. De angst om besmet te raken met corona of iemand te besmetten was groot. Maar je deed je werk, omdat je cliënten je nodig hadden.'

Barbera Kosters

'Dat veranderde in één keer toen mijn moeder van 81, die in een verpleeghuis woont, corona kreeg. Het huis waarin ze woonde zat al op slot, maar toch kwam het virus binnen. Toen haar toestand verslechterde, verhuisde ze naar de speciale corona-afdeling van het verpleeghuis. Ze was heel erg ziek en had geen eetlust meer.'

'Ik merkte bij mezelf dat ik vanaf dat moment op de automatische piloot werkte. Toen één van mijn eigen cliënten corona kreeg kon ik alleen maar denken: nu verzorg ik jou, terwijl ik niet bij mijn eigen moeder mag komen. Dat was zo vreselijk naar. In overleg met mijn werkgever ben ik toen wat minder gaan werken om er meer voor mijn moeder te kunnen zijn.'

Spandoeken

'Fysiek contact was niet toegestaan, maar ik kon wel andere dingen voor mijn moeder doen. Ik woon bij haar om de hoek, dus dagelijks stond ik voor haar raam om te zwaaien. En om haar aan te sporen dat ze wat moest eten en drinken. Er kwam een soort oerinstinct naar boven. Samen met de familie hebben we spandoeken gemaakt, bloemen gestuurd en haar lievelingsmuziek buiten hard gedraaid. Na een week of 6 voelde ze zich weer iets beter en dat hebben we samen met haar gevierd met een lekker gebakje. Al met al heeft ze negen weken op de speciale corona-afdeling gelegen. Toen knapte ze wonder boven wonder op. Ze zegt nu: dat jullie er constant voor mij waren heeft me er doorheen geholpen.'

Wat heeft je het meest geraakt tijdens deze coronaperiode?

'Natuurlijk de situatie met mijn moeder. Ik hoop nooit meer mee te maken dat de boel op slot gaat. Ik snap dat de keuze toen gemaakt is, je moet iets, maar alsjeblieft dit nooit meer. In mijn werk ben ik van de warme zorg leveren, maar dat gaat nu niet. Zo drinken we geen koffie meer met cliënten. Er is veel eenzaamheid, ook doordat veel dingen zoals vrijwilligerswerk stil liggen. Dat raakt me.'

Zitten er ook positieve dingen aan deze coronatijd?

'Oh ja zeker! Als ik zie hoe meelevend mensen met elkaar zijn. Buren halen boodschappen voor elkaar, er is meer saamhorigheid gekomen. Toen mijn moeder zo ziek was vroeg ik vrienden en kennissen om haar een kaartje te sturen. Ze kreeg meer dan 100 kaarten! Dat er veel aan haar gedacht werd heeft haar, maar ook mij, zo goed gedaan! Dat ontroert me nog steeds.'

 

 

Hoe beleef je de coronatijd tot nu toe?

'Ik had me 2020 heel anders voorgesteld. Precies een jaar geleden, in november 2019, won Lab26 de publieksprijs voor het beste Italiaanse restaurant van het Italië Magazine. De reserveringen stroomden binnen en het beloofde een topjaar te worden. We waren booming en iedereen wilde bij ons eten. Ik nam extra personeel aan in de keuken en de bediening. En we besloten om vijf avonden in de week het restaurant open te doen. Daarvoor waren we drie dagen open. Maar corona zette alles op zijn kop. Zakelijk gezien is het op dit moment dramatisch.'

 

Fabio Panissidi

Hij zegt het nog quasi nonchalant, maar aan zijn stem hoor je dat de verplichte sluiting van de horeca pijn doet. 'Natuurlijk is het een domper,' aldus Fabio, 'maar ik ben ook de kapitein van het schip. Ik probeer de positieve sfeer te behouden, het personeel op te peppen en te steunen. We kunnen hopelijk over een tijdje weer open en tot die tijd moeten we volhouden.'

Hoe ga je met de maatregelen om?

'Toen de eerste lockdown kwam, afgelopen maart, kwam ook de eerste tegenslag. Want al snel was duidelijk dat we niet onder de NOW-regeling vielen. (De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies, red.) We hadden namelijk niet veel omzetverlies geleden in vergelijking met 2019, waardoor we geen aanspraak konden maken op een tegemoetkoming in de loonkosten. Maar ik had wel 4 man extra personeel aangenomen eind vorig jaar. Daar werd echter geen rekening mee gehouden.'

Hij vervolgt: 'Met mijn team heb ik toen de opties besproken. Wat gaan we doen? Gaan we helemaal dicht, waardoor iedereen thuis komt te zitten? Of gaan we toch open en richten we ons op bezorgen en afhalen. We hebben samen besloten om voor die laatste optie te gaan. Ik wilde die keuze samen met het team maken, we moesten er allemaal achter staan.'

En zo komt het dat de afwassers en de mensen uit de bediening het heerlijke Italiaanse eten van Fabio nu thuis bezorgen. Van pizza’s tot de befaamde Aperitivo-plank en van pasta’s tot de lekkerste desserts. In Hengelo, maar ook in Borne, Delden, Deurningen en Enschede. En het eten kan natuurlijk ook ‘corona-proof’ afgehaald worden.

Zitten er nog positieve dingen aan deze coronaperiode?

'Zeker, ik breng meer tijd door met mijn gezin, dat is fijn. En onze bekendheid online is groter geworden. We hebben nu een eigen website waar je onze gerechten kunt bestellen. Dat werkt heel goed. Wat ik wel mis is het intensieve contact met mijn familie in Italië. Ik ging ieder jaar een paar keer naar Zuid-Italië. Om mijn ouders te bezoeken, maar ook om nieuwe producten voor in het restaurant te ontdekken. Dat kan nu even niet. Gelukkig mogen mijn leveranciers nog steeds alle producten opsturen, zodat onze klanten kunnen blijven genieten van pure Italiaanse smaken!'

 

 

 

Hoe beleef je de coronatijd tot nu toe?

‘In het begin weet je niet zo goed wat je overkomt. Ik ben niet zo’n nieuwsvolger, dus toen op 16 maart de persconferentie werd gegeven, overviel het nieuws me een beetje. Het virus heeft vooral invloed op mijn onderneming. Mijn sportschool moest tot en met mei sluiten. Dat had veel impact, niet alleen op mij, maar ook op mijn medewerkers. We werden er trouwens wel inventief van. Het contact met onze leden was vanaf het begin van de crisis goed. We hielden iedereen via de mail op de hoogte, zowel met ons aanbod van online lessen als met tips om gezond en fit te blijven.’

Marc Haagsma

Sporten in de buitenlucht

‘Met ingang van 1 juni werden de regels wat soepeler en mochten we in de buitenlucht sportlessen gaan geven. Een geluk bij een ongeluk is dat onze sportschool grenst aan het schoolplein van basisschool de Tulp. Ik heb direct contact opgenomen met de directrice van de school en met de gemeente met de vraag of we het schoolplein konden gebruiken. We kregen groen licht en zijn toen lessen buiten gaan geven. Van een bootcamp circuit en judolessen tot yoga in de buitenlucht.’

Wat doe je om de maatregelen vol te houden?

‘Zelf probeer ik goed fit te blijven door een gezonde leefstijl. Verder vermijd ik zoveel mogelijk drukte. Het was wel een opluchting dat per 1 juli de sportschool weer open kon. We hadden inmiddels onze mechanische ventilatie verbeterd, een reserveringssysteem in het leven geroepen, routing aangebracht en gezorgd voor desinfectiemiddel waar leden de toestellen mee schoon kunnen maken.’

Wat heeft je het meest geraakt deze coronaperiode?

‘Wat mij het meest geraakt heeft zijn de onduidelijke regels vanuit Den Haag. Ik doe al van kleins af aan aan judo en in die sport wordt je opgevoed met duidelijke regels en een duidelijke structuur. Dat geeft houvast en je weet waar je aan toe bent. Wat mij betreft zijn de coronaregels te vrijblijvend, wat bij veel mensen voor verwarring zorgt.’

Zitten er ook positieve dingen aan deze coronaperiode?

‘Jazeker! Steeds meer mensen gaan inzien dat gezondheid en vitaliteit heel belangrijk zijn. Niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid en gezonde voeding. En je hoeft echt niet als een topsporter te gaan leven. Af en toe een wijntje is ook ontspanning. Maar een stukje bewustwording van een gezonde leefstijl vind ik positief. En ik hoop dat wij daar als sportscholen een bijdrage aan kunnen leveren.’

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu