Informatie over coronavirus voor werkgevers en ondernemers
Update: dinsdag 22 december
Het kabinet, provincie en gemeenten nemen verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Op deze pagina vindt u een overzicht van maatregelen van verschillende instanties en organisaties. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Kabinet breidt steunpakket uit vanwege verzwaarde lockdown
Om het aantal contacten tot een minimum te beperken en daarmee de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zit Nederland sinds dinsdag 15 december in de strengste lockdown tot nu toe. Ondernemers die hierdoor worden geraakt, kunnen gebruikmaken van het steun- en herstelpakket voor banen en economie. Het kabinet voegt hier vandaag een aantal gerichte tegemoetkomingen aan toe. Zo krijgen mkb-ondernemers in de non-food detailhandel een vergoeding voor hun seizoensgevoelige voorraad.
Tijdelijke wet maatregelen Covid-19
Vanaf 1 december 2020, is de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 van kracht.
Deze wet geldt voorlopig voor drie maanden en hiermee vervalt de noodverordening.
Vanaf 14 december is de aangepaste ministeriele regeling van kracht. Hierin staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving, Eerste en Tweede kamer krijgen meer betrokkenheid.
Ontheffingen en gemeentelijke verordeningen
De bevoegdheden voor de uitvoering van de maatregelen voor de bestrijding van het corona-virus komen bij de burgemeester te liggen en niet meer bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. In uitzonderlijke gevallen kan de burgemeester een ontheffing geven op bepaalde regels uit de wet. Het regionaal crisisteam blijft bestaan als overlegplatform van alle Twentse burgemeesters.
Los van bovenstaande geldt dat de gemeente met eigen gemeentelijke verordeningen en bevoegdheden zelf binnen de wet regels kan stellen. Denk daarbij aan: het afsluiten van straten, gebieden en parken, het verplaatsen van markten of aanpassen van terrassen vanwege het risico van opeenhoping van mensen. Bij de bestrijding van covid-19 hebben de bevoegdheden uit de Tijdelijke Wet voorrang boven andere (reguliere) bevoegdheden.
Ondersteuning voor ondernemers
Waar kunnen ondernemers en werkenden terecht?
Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117. Werkenden en werkzoekenden kunnen daarnaast terecht op hoewerktnederland.nl.
Ondernemers melden zich voor de kredietregelingen bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (Tozo) via het ROZ. Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) via RVO. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.
Mondkapjesplicht
Mondkapje verplicht vanaf 1 december
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
TVL
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers krijgen een subsidie voor hun vaste lasten. De TVL-subsidie is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies.
NOW-regeling
Tegemoetkoming NOW aanvragen
Het aanvragen van een tegemoetkoming voor de eerste en tweede aanvraagperiode is niet meer mogelijk. Voor de derde aanvraagperiode kunt u nog tot en met 27 december 2020 een tegemoetkoming aanvragen. Door de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet op 14 december 2020 heeft aangekondigd, is de aanvraagtermijn verlengd. Informatie over de tegemoetkoming voor de vierde en vijfde aanvraagperiode volgt.
Tozo (via ROZ)
Deze regeling wordt uitgevoerd door het ROZ
Tozo - Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een ondersteuning voor ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn gekomen. Zowel wij als het kabinet doen een moreel beroep op ondernemers om je alleen in die situatie te melden. Zo voorkomen we onbedoeld gebruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering.
Gemeentelijke belastingen
Ondernemers krijgen uitstel van betaling
Ondernemers in Hengelo krijgen uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen tot 1 oktober 2020. Via www.gbtwente.nl kunt u dit uitstel aanvragen.
Zo hoeven ondernemers in de meeste gemeenten die bij GBTwente zijn aangesloten tot 1 oktober 2020 onder andere geen onroerende zaakbelasting (OZB), precariorechten en toeristenbelasting te betalen. De meeste gemeenten volgen hiermee het rijksbeleid om de economische schade als gevolg van de coronacrisis waar mogelijk te beperken. Daarnaast verstuurt GBTwente in opdracht van de gemeenten tot 15 april geen nieuwe aanslagen, aanmaningen en dwangbevelen. Ook worden invorderingstrajecten tot die datum opgeschort.
Uitstel van betaling wordt voor alle gemeentelijke belastingen verleend die nog niet zijn betaald. Dit geldt voor alle bedrijven die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Ook ZZP-ers, eenmanszaken en stichtingen of sportverenigingen kunnen uitstel aanvragen.
Met deze maatregel willen gemeenten voorkomen dat ondernemers die het moeilijk hebben door de coronacrisis nog verder in de problemen komen.
Bent u ondernemer en heeft of verwacht u betalingsproblemen om uw aanslag gemeentelijke belastingen tijdig te betalen? Vraag dan hier uitstel van betaling aan.
Daar vindt u ook antwoord op veelgestelde vragen.
Nieuwe regelingen gemeentelijke belastingen om ondernemers te ontlasten
Op 14 april jl. heeft het college van B en W besloten om ondernemers ontheffing te verlenen voor precariobelasting, marktgeld en toeristenbelasting. Het gaat onder meer om:
- Ontheffing precariorechten
- Ontheffing marktgeld
-
Toeristenbelasting
Corona-OverbruggingsLening (COL)
Vanaf 29 april 2020 kunnen groeibedrijven een aanvraag indienen voor een speciaal overbruggingskrediet, de zogenaamde Corona-Overbruggingslening (COL). Dit kan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die deze regeling op verzoek van het kabinet uitvoeren. Dit overbruggingskrediet voor startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers, waarvoor het kabinet zelf in eerste instantie 100 miljoen euro beschikbaar stelt, is eerder deze maand al door het kabinet aangekondigd. De COL is een van de aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de ROM’s en Techleap.nl.
De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) gaan deze Corona-OverbruggingsLening (COL) verstrekken. Op korte termijn maken zij meer bekend over de verschillende leningsvormen en de bijbehorende criteria.
Coronaloket KvK
Het coronavirus raakt alle sectoren. Het KVK Adviesteam staat voor u klaar. Bij het coronaloket kunt u terecht met al uw vragen over de impact van het coronavirus op uw bedrijf. Bijvoorbeeld de compensatieregeling van 4.000 euro. Deze maatregelen worden niet door het ROZ uitgevoerd. Alle informatie daarover en bij wie u daarvoor terecht kunt, vindt u op de Wegwijzer van Ondernemersplein.nl.
Werkplein Twente
Het Werkplein Twente kan u helpen met het beantwoorden van vragen of doorverwijzen naar de juiste organisatie bij vragen over de gevolgen van het coronavirus voor uw organisatie. Ga naar Werkpleintwente.nl.
Evenementen
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
- Markten voor levensmiddelen
- Beurzen en congressen
- Bioscopen en theaters
- Wedstrijden
- Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.
Openingstijden winkels
In verband met corona zijn er aangescherpte maatregelen voor winkels.
- Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
- Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
- Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.
Recreatie en Toerisme
Marketing Oost heeft een overzicht van overheidsregelingen en coronaloketten voor ondernemers uit de recreatie en toerisme sector.
Vuurwerkverbod
Vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling
De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met dit tijdelijke verbod.
Huurrechten voor ondernemers
Door de coronacrisis kunt u als ondernemer mogelijk de huur van het bedrijfspand niet meer betalen. Lees wat u kunt doen en wat uw rechten en plichten zijn.
Protocollen
In samenwerking met de Rijksoverheid lanceerden VNO-NCW en MKB-Nederland de nieuwe website www.mijncoronaprotocol.nl. Op deze site zijn alle protocollen te vinden waarin is vastgelegd hoe bedrijven en publieke organisaties in hun sector aan de slag gaan met de 1,5-meterregels en andere RIVM-voorschriften om verantwoord open te kunnen.
En natuurlijk:
- Handen wassen
- Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog
- Papieren zakdoekjes gebruiken en meteen weggooien
- Bent u 70 jaar of ouder, of heeft u een kwetsbare gezondheid, wees dan extra voorzichtig.
Testcapaciteit:
Vanaf dinsdag 2 juni is het voor inwoners van Twente met COVID-19 klachten mogelijk zich te laten testen op het virus. GGD Twente heeft hiervoor twee testlocaties, in de gemeenten Enschede en Hof van Twente. Aanmelden kan via het landelijk nummer 0800 1202.
Meer informatie over coronatesten
Veelgestelde vragen
Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers vindt u op de website van de Rijksoverheid.