Informatie over coronavirus voor werkgevers en ondernemers
Update: woensdag 23 maart
Het kabinet, provincie en gemeenten nemen verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Op deze pagina vindt u een overzicht van maatregelen van verschillende instanties en organisaties. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Corona-steunpakket voor banen en economie stopt per tweede kwartaal 2022
In het perspectief van de corona-ontwikkelingen gaat Nederland open en kunnen ondernemers weer aan de slag. Daarom stopt het kabinet per het tweede kwartaal (per 1 april 2022) met het coronasteunpakket. Ondernemers kunnen dan geen gebruik meer maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het generieke uitstel van belastingbetalingen. Er komt ook een einde aan de tijdelijk vereenvoudigde uitvoering van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), het reguliere Bbz wordt weer zonder wijzigingen uitgevoerd.
Meer informatie op rijksoverheid.nl
Extra geld voor naleven controle coronatoegangsbewijzen
Ondernemers, sportverenigingen en -scholen en cultuurorganisaties kunnen opnieuw een bijdrage bij de gemeente aanvragen voor de controle op de coronatoegangsbewijzen die de afgelopen maanden verplicht was. Veel bedrijven en organisaties hebben daar kosten voor moeten maken. Het college heeft een tijdelijke subsidieregeling vastgesteld voor ondernemers, sport en cultuur. Er is in totaal 300.000 euro beschikbaar. Aanvragen kan van 10 maart tot en met 1 mei 2022 via www.hengelo.nl/subsidietoegangscontrole.ROZ biedt hulp
Alle ondernemers die problemen hebben om hun huidige bedrijf in de nieuwe tijd economisch rendabel te maken en zich daarom moeten heroriënteren op aanvullende en/of andere activiteiten, kunnen met hun hulpvraag bij ROZ terecht. Ondernemers kunnen zich melden bij ROZ via het contactformulier op www.rozgroep.nl/contact, per mail (info@rozgroep.nl) of telefonisch: 074 241 5100.
Gemeentelijke belastingen
NOW-regeling (via UWV)
Deze regeling wordt uitgevoerd door het UWV.
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is er om werkgevers die door de coronacrisis te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Met de tegemoetkoming NOW kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen en in dienst houden. Zo blijven zo veel mogelijk banen behouden.
TONK
Met de beleidsregels Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) konden werknemers, ondernemers én werkzoekenden een bijdrage in de woonlasten aanvragen. Veel zelfstandigen konden in 2021 niet aantonen dat zij recht hadden op deze tegemoetkoming. Een deel van deze zelfstandigen kan dat naar verwachting in 2022 wel, als de jaarcijfers voor 2021 bekend zijn. Voor deze groep wordt het in 2022 mogelijk om bij de gemeente Hengelo alsnog een aanvraag in te dienen voor de TONK-regeling zoals deze tot 2021 gold. Bovendien kunnen zelfstandige ondernemers -die vanwege partnerinkomen niet in aanmerking komen voor een Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) krediet- nu een coronakrediet aanvragen bij het ROZ.
Meer informatie over de TONK: www.hengelo.nl/tonk
Tozo / Bbz (via ROZ)
Deze regeling wordt uitgevoerd door het ROZ.
Tozo - Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is op 30 september 2021 gestopt. Dit was een ondersteuning voor ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn gekomen. Als je vanaf 1 oktober 2021 financiële ondersteuning nodig hebt, dan kun je Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen.
Coronaloket KvK
Het coronavirus raakt alle sectoren. Het KVK Adviesteam staat voor u klaar. Bij het coronaloket kunt u terecht met al uw vragen over de impact van het coronavirus op uw bedrijf. Alle informatie daarover en bij wie u daarvoor terecht kunt, vindt u op de Wegwijzer van Ondernemersplein.nl.
Coronasteun voor ondernemers
Voor ondernemers, bedrijven en werkenden die te maken hebben met aangescherpte coronamaatregelen zijn er economische steunpakketten: bekijk de beschikbare financiële regelingen.
(Zelfstandig) ondernemers, werknemers en werkzoekenden kunnen een beroep doen op ondersteuning, zoals:
- advies over ondernemen;
- begeleiding naar ander werk;
- hulp bij terugbetalen financiële steun of (dreigende) schulden.
Checklist: mogelijkheden voor steun | Coronavirus: financiële regelingen | Rijksoverheid.nl
Coronasteun terugbetalen
Heeft u financiële steun gekregen om door de coronacrisis te komen? Zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling. Sommige regelingen moet u terugbetalen. En als u een belastingschuld heeft, moet u die aflossen.
Tijdelijke wet maatregelen Covid-19
Sinds 1 december 2020 is de tijdelijke coronawet van kracht. De wet vervangt de noodverordeningen, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Noodverordeningen zijn namelijk voor kortdurende (crisis)situaties. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.
Tijdelijke wet maatregelen COVID-19
De tijdelijke wet maatregelen covid-19 geldt sinds 1 december 2020 en heeft een looptijd van 3 maanden. Indien nodig kan de coronawet steeds 3 maanden worden verlengd. Ook is het mogelijk de wet tussentijds in te trekken, zodra deze niet meer nodig is. De Tweede Kamer is betrokken bij deze besluiten.
Vanaf 14 december is de aangepaste ministeriele regeling van kracht. Hierin staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving, Eerste en Tweede kamer krijgen meer betrokkenheid.
Ontheffingen en gemeentelijke verordeningen
De bevoegdheden voor de uitvoering van de maatregelen voor de bestrijding van het corona-virus komen bij de burgemeester te liggen en niet meer bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. In uitzonderlijke gevallen kan de burgemeester een ontheffing geven op bepaalde regels uit de wet. Het regionaal crisisteam blijft bestaan als overlegplatform van alle Twentse burgemeesters.
Los van bovenstaande geldt dat de gemeente met eigen gemeentelijke verordeningen en bevoegdheden zelf binnen de wet regels kan stellen. Denk daarbij aan: het afsluiten van straten, gebieden en parken, het verplaatsen van markten of aanpassen van terrassen vanwege het risico van opeenhoping van mensen. Bij de bestrijding van covid-19 hebben de bevoegdheden uit de Tijdelijke Wet voorrang boven andere (reguliere) bevoegdheden.
Werkplein Twente
Het Werkplein Twente kan u helpen met het beantwoorden van vragen of doorverwijzen naar de juiste organisatie bij vragen over de gevolgen van het coronavirus voor uw organisatie.
Meer informatie: Werkpleintwente.nl
Veelgestelde vragen
Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers vindt u op de website van de Rijksoverheid.