Informatie over het coronavirus

Update: maandag 13 april

Op deze pagina delen we praktische informatie over de gevolgen van de landelijke maatregelen voor de gemeente Hengelo. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer. Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.

Lees verder op Rijksoverheid.nl

Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Warenmarkten die levensmiddelen (eten en drinken) verkopen mogen ook open blijven. Alle winkels sluiten om uiterlijk 20.00 uur. 

Op afspraak

Vanaf 3 maart is winkelen op afspraak mogelijk. Winkelen op afspraak betekent dat de klant contact met een winkelier opneemt voor een afspraak om in de winkel rond te kunnen lopen. 

Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen. Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Of één klant per 25 vierkante meter. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er 50 klanten tegelijk in de winkel zijn. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken, en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.

Afhalen

Niet essentiële-winkels blijven voorlopig gesloten. Per 10 februari is het wel mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. Producten worden nu veel online gekocht en thuisbezorgd. Dit legt een grote druk op de pakketdiensten. Daarnaast krijgen de ondernemers hierdoor meer perspectief. Er zijn een aantal voorwaarden aan het bestellen en ophalen van producten bij een winkel.

Meer informatie over winkelen en boodschappen doen

 


winkelen op afspraak


Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen vanaf 3 maart hun beroep weer uitoefenen. Reserveren is verplicht, en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden.

De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. Voor de theorie-examens wordt nu uitgewerkt hoe deze zo snel mogelijk op een veilige manier mogelijk worden.

Verder gelden natuurlijk de hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Meer informatie contactberoepen

De avondklok wordt verlengd tot 28 april 04.30 uur. Door de avondklok blijft het verboden om tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends naar buiten te gaan. De voorwaarden blijven verder hetzelfde. 

Formulieren avondklok

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. 

De avondklok is een zware maatregel. Maar het helpt om de verspreiding van het virus verder af te remmen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van 8% en 13% van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan.

Meer informatie op www.rijksoverheid.nl/avondklok

Regiotaxi

Vanwege de avondklok kunt u na 19.30 uur niet meer reizen met de regiotaxi. Tenzij u medische zorg nodig heeft of mantelzorg moet verlenen. Kijk voor meer informatie op de site van de regiotaxi

Avondklok vanaf 31 maart

regels avondklok vanaf 31 maart

Sinds 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Ook met een mondkapje op houdt u 1,5 meter afstand tot anderen. Door een mondkapje bijna overal verplicht te maken, is duidelijker wat de regels zijn. De overheid wil hiermee de verspreiding van het coronavirus tegengaan. 

Meer informatie over het dragen van een mondkapje

Uitzondering mondkapjesplicht

Per 1 december moet iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen waar dat verplicht is. Er geldt een uitzondering op deze maatregel voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte niet in staat zijn om een mondkapje op te zetten of te dragen.

Uitzonderingen mondkapjesplicht

Een goed werkend, veilig vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de pandemie. Daarom werken fabrikanten wereldwijd aan de ontwikkeling van een vaccin.

Op vrijdag 15 januari 2021 is er gestart met het geven van coronavaccinaties. Er is begonnen met de vaccinatie van zorgmedewerkers. In een later stadium komen ook andere doelgroepen aan de beurt. De GGD zorgt voor een geschikte locatie, de logistiek en het (medische) personeel ter plekke om de vaccinaties te geven.

In dit schema ziet u wie wanneer aan de beurt is.

Meer over coronavaccinaties 

Vanaf half april ook vaccineren in Hengelo: GGD Twente opent vaccinatielocaties in Hengelo en Nijverdal

Sinds 1 december 2020 is de tijdelijke coronawet van kracht. De wet vervangt de noodverordeningen, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Noodverordeningen zijn namelijk voor kortdurende (crisis)situaties. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

De tijdelijke wet maatregelen covid-19 geldt sinds 1 december 2020 en heeft een looptijd van 3 maanden. Indien nodig kan de coronawet steeds 3 maanden worden verlengd. Ook is het mogelijk de wet tussentijds in te trekken, zodra deze niet meer nodig is. De Tweede Kamer is betrokken bij deze besluiten.

Vanaf 14 december is de aangepaste ministeriele regeling van kracht. Hierin staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving, Eerste en Tweede kamer krijgen meer betrokkenheid.

Ontheffingen en gemeentelijke verordeningen

De bevoegdheden voor de uitvoering van de maatregelen voor de bestrijding van het corona-virus komen bij de burgemeester te liggen en niet meer bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. In uitzonderlijke gevallen kan de burgemeester een ontheffing geven op bepaalde regels uit de wet. Het regionaal crisisteam blijft bestaan als overlegplatform van alle Twentse burgemeesters.

Los van bovenstaande geldt dat de gemeente met eigen gemeentelijke verordeningen en bevoegdheden zelf binnen de wet regels kan stellen. Denk daarbij aan: het afsluiten van straten, gebieden en parken, het verplaatsen van markten of aanpassen van terrassen vanwege het risico van opeenhoping van mensen. Bij de bestrijding van covid-19 hebben de bevoegdheden uit de Tijdelijke Wet voorrang boven andere (reguliere) bevoegdheden.

Vragen en antwoorden over de tijdelijke coronawet

Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. En we moeten volhouden, want het einde is nog niet in zicht. Daar hebben we elkaar hard bij nodig. Daarom startte er op 6 oktober 2020 een periode van aandacht voor elkaar. Waarin we luisteren naar elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid en elkaar op een veilige manier ontmoeten via activiteiten door het hele land.

Verhalen van inwoners


Kleurplaat

Heb je kinderen die graag kleuren? Daarvoor hebben we een leuke kleurplaat ontworpen. Je kunt deze uitprinten en door je kind laten inkleuren. En dan opsturen naar iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Opa en/of oma, een lieve buurvrouw, iemand die in de zorg werkt of een vriendje dat ziek is. Veel kleurplezier!

Kleurplaat 


Samen zorgen voor Twente

In deze tijd is het fijn om elkaar een hart onder de riem te steken. Op de website Samen zorgen voor Twente staan verschillende boodschappen van Tukkers. Samen zorgen we voor Twente!


Meer informatie aandacht voor elkaar

Iedereen met milde corona-klachten kan zich laten testen.
Heb je ernstige klachten? Bel dan je huisarts.

Afspraak maken voor corona-test (7 jaar en ouder)

Maak online een afspraak:

Afspraak maken

Bel gratis het landelijk nummer:

Bel: 0800 - 1202 

Bellen vanuit het buitenland:

Bel: +31 8 5065 9063

 • Houd je BurgerServiceNummer (BSN) bij de hand. Je BSN staat op je paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
 • Je krijgt iemand aan de lijn die je afspraak kan inplannen. Hij/zij beantwoordt géén medische vragen.
 • Geef je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en BSN.
 • Je krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail.
 • Blijf thuis tot je naar de testafspraak gaat.

Kinderen tot en met 6 jaar

En voor kwetsbare of erg angstige kinderen

Heeft je kind milde corona-klachten? Wil je hem / haar laten testen?
Bel dan rechtstreeks GGD Twente: 053 487 6840 (maandag - vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur).

Kijk ook op Loes.nl: Hoe begeleid je je kind bij een coronatest?


Meer informatie op ggdtwente.nl

Testen? Steffie legt het uit

Als het nodig blijkt te zijn dat u in (thuis)quarantaine gaat, dan betekent het dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkomt u verspreiding van het coronavirus. We begrijpen dat het voor u lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft.

In de quarantainegids leest u waar u hulp kunt vragen. Kijk op www.rijksoverheid.nl/quarantaine

Bekijk quarantainegids

Quarantaine? Steffie legt het uit

Download de coronavirus-app 'CoronaMelder'

De CoronaMelder-app is te gebruiken in heel Nederland. Op die manier help je de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. 

Meer informatie over de CoronaMelder

CoronaMelder-app? Steffie legt het uit

Afvalinzameling

Het werk van Twente Milieu gaat zoveel als mogelijk door. Wel zijn er, voor uw veiligheid en die van de medewerkers van Twente Milieu, een aantal aanpassingen:

 • De Afvalbalie in Hengelo blijft gesloten.
 • De servicebalies worden gesloten. Inwoners mogen wel komen betalen voor het aan huis ophalen van grofvuil.
 • De Zwerfafvalaanhanger wordt de komende weken niet uitgeleend.

Milieupark

Blijf zoveel mogelijk thuis en stel uit wat uitgesteld kan worden. Hoewel het Milieupark open blijft, gaan we ervan uit dat u alleen komt wanneer dat echt noodzakelijk is. Wij laten een beperkt aantal auto’s binnen, waardoor er lange wachtrijen kunnen ontstaan. Bewaar afval zoveel mogelijk thuis dat u niet kwijt kunt in uw containers aan huis of bij de milieupleintjes in uw buurt.

Actuele coronainformatie Twente Milieu


Voedselfiets

De voedselfiets is een grote bakfiets die drie keer in de week langskomt om gratis etensresten te verzamelen. Hoogbouwwoningen hebben in Hengelo geen groene container. De etensresten van de bewoners belanden daarom meestal in de ondergrondse container voor restafval. En dat is jammer. Etensresten zijn namelijk goed te gebruiken als grondstof. De SWB kan er compost van maken. Meer informatie: www.hengelo.nl/voedselfiets.


Balies publieksplein; alleen op afspraak!

Maak een afspraak

De balies van de gemeente zijn gewoon open. U kunt op dit moment alleen op afspraak langskomen.

Veel zaken kunt u regelen op www.hengelo.nl. We doen een dringende oproep om uw afspraak uit te stellen als er geen noodzaak of spoed is. Ook kunt u veel zaken online regelen.


Gaat om het een verlenging van uw rijbewijs? 

In sommige gevallen kunt u met een verlopen rijbewijs nog een tijdje autorijden. Dit hangt bijvoorbeeld af van de datum waarop uw rijbewijs verliep. Hiervoor gelden vanaf 6 maart 2021 nieuwe Europese regels die terugwerken tot en met 1 september 2020. Op basis van die nieuwe regels gelden de volgende verlengingen. Lees meer over het verlopen van een rijbewijs.

Het kabinet, de provincie en gemeenten nemen verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. 

Informatie over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers

Evenementen

De meeste evenementen zijn verboden. Uitgezonderd zijn:

 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties;
 • Warenmarkten voor eerste levensbehoeften.

Horeca

Horecagelegenheden (inclusief coffeeshops) zijn gesloten.

De volgende uitzonderingen zijn van toepassing:

 • afhalen en bezorgen (na 20.00 uur geen verkoop van alcohol, sluiting uiterlijk 01.00 uur);
 • uitvaartcentra of vergelijkbare locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt;
 • eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten;
 • eet- en drinkgelegenheden binnen een locatie waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen;
 • bedrijfskantines;
 • vliegvelden na de securitycheck.

Meer informatie over horeca en evenementen


Warenmarkt

De uitbraak van het coronavirus raakt ook de standplaatshouders op de warenmarkt. Op dit moment is er een aangepaste warenmarkt in Hengelo met meer spreiding van de marktkramen. Deze maatregel is bedoeld om de veiligheid voor iedereen te kunnen waarborgen en daarop te kunnen toezien. De Markt Hengelo voert deze maatregel in nauw overleg met de marktbond uit. Houd de 1,5 meter bij het bezoek wel in acht.

Door de aangescherpte coronaregels per 15 december zijn op dit moment alleen kramen met levensmiddelen toegestaan. 

Komt u samen in het stadhuis voor een huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap? Dan bent u uitgezonderd van de regel dat een gezelschap uit maximaal twee personen mag bestaan.

Voor een bijeenkomst in de trouwzaal geldt het maximum aantal van 30 personen. Dat is inclusief het bruidspaar, eventuele kinderen, getuigen, babs en fotograaf. Alle gasten houden 1,5 meter afstand en moeten een mondkapje dragen. Het mondkapje mag af als iedereen zit.

Let op! De uitzondering van 30 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.

Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts? Blijf dan thuis. Heeft u huisgenoten met koorts, benauwdheid of beide? Dan moet u ook thuis blijven. Dit geldt voor alle aanwezigen.

Op de dag van de huwelijksvoltrekking kunnen andere regels gelden. Bekijk voor de meest actuele informatie de website van de Rijksoverheid.

Vanaf maandag 8 februari zijn de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. Het is daarbij essentieel dat scholen, kinderopvang en ouders alles op alles zetten om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken. Medewerkers van de kinderopvang kunnen op korte termijn met prioriteit getest worden. Dat was al, en blijft zo, voor medewerkers in het onderwijs. Op korte termijn wordt gestart met een proef met sneltesten bij basisschoolleraren. De ministeries van OCW en SZW komen op zeer korte termijn met aanvullende richtlijnen om de verspreidingsrisico's op basisscholen en kinderopvanglocaties verder te beperken. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contacten en besmettingen zou kunnen leiden. 

Middelbaar beroepsonderwijs

Vanaf maandag 1 maart zijn de middelbare scholen en mbo-instellingen voor alle leerlingen weer open. Alle leerlingen en studenten gaan minimaal 1 dag per week fysiek naar school. Hiermee wordt meer perspectief geboden aan jongeren, omdat fysiek onderwijs bijdraagt aan het welzijn en beter is voor de leerprestaties.

Middelbare scholen en het middelbaar beroepsonderwijs gaan weer open

Hoger onderwijs

Ook in het hoger onderwijs is er grote behoefte aan meer ruimte voor fysiek onderwijs. Daarom kijkt het kabinet of in een volgende fase het hoger onderwijs heropend kan worden. Hogescholen en universiteiten kunnen zich hier alvast op voorbereiden, zoals ook in het OMT-advies aangegeven wordt. Momenteel is het hoger onderwijs al wel open voor tentamens, praktijkonderwijs en begeleiding van kwetsbare studenten.

Meer informatie onderwijs en kinderopvang

Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn er maatregelen voor sport.

De maatregelen zijn:

 • Buiten sporten mag met maximaal 2 personen (exclusief trainer). Behalve op plekken zoals sportclubs of sportterreinen, waar andere regels gelden.
 • In binnenruimtes sporten mag niet.
 • Groepslessen buiten mogen niet.
 • Sportscholen zijn dicht.
 • Wedstrijden zijn verboden.
 • Topsporters en sporters in topcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.
 • Sporten voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder mag alleen als onderling 1,5 meter afstand te houden is.
 • Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten wel in grotere teams sporten. Of buiten wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.
 • Jongvolwassenen van 18 tot en met 26 jaar mogen op sportaccomodaties buiten sporten. Of wedstrijden spelen met teams van de eigen club. Gezamenlijk sporten voor deze groep op andere locaties buiten is onder begeleiding toegestaan op initiatief (of in opdracht) van de gemeente.
 • Volwassenen vanaf 27 jaar mogen op sportaccommodaties buiten gezamenlijk sporten met maximaal vier personen. Sporten voor deze groep op andere locaties buiten is onder begeleiding toegestaan met maximaal vier personen op initiatief (of in opdracht) van de gemeente.(exclusief trainer).
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Meer informatie over corona en sport


Hengelo Sport

Alle activiteiten van Hengelo Sport gaan voorlopig niet door. Omdat de basisscholen weer open zijn, wordt er wel gekeken wat Hengelo Sport kan betekenen voor de sportactiviteiten onder en na schooltijd. Updates volgen op de website van Hengelo Sport


Skatepark Industrieplein

Het Skatepark op het Industrieplein is geopend. Ook hier gelden de regels: houd 1,5 meter afstand en houd het schoon! Zo zorgen we er samen voor dat alle skate-liefhebbers veilig gebruik kunnen maken van deze unieke plek in Hengelo.


Buurthuizen

Buurthuizen, net als dorpshuizen en wijkcentra, zijn dicht voor publiek. Dat betekent dat zij gesloten zijn voor vrije inloop. Een buurthuis, dorpshuis of wijkcentrum mag wel activiteiten organiseren, maar alleen voor maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare personen. Dit is bijvoorbeeld dagbesteding voor ouderen, (kwetsbare) jongeren, mensen met een beperking en dak- en thuislozen. Of voor mensen met psychische problemen of die eenzaam zijn.

Individuele ondersteuning voor kwetsbare personen in buurthuizen kan ook doorgaan. Denk aan schuldhulpverlening, sociaal raadsliedenwerk en maatschappelijk werk. Dit zijn 1 op 1 gesprekken.

Meer informatie


Kinderboerderij

De kinderboerderij is tot nader bericht gesloten.


Twentebad

De meest actuele informatie over corona en het Twentebad leest u op www.twentebad.nl

Theaters, bibliotheken, bioscopen, podia voor alle genres van muziek, musea, muziekscholen, presentatie-instellingen en monumenten zijn gesloten voor publiek. U kunt daarom op dit moment niet naar een voorstelling, een filmbezoek brengen of het museum, of een concert bezoeken.

Schouwburg Hengelo, Bibliotheek Hengelo, bioscopen en filmzalen, musea (als Oyfo Techniekmuseum en Museum Hengelo), poppodium Metropool, monumenten, centra voor de kunsten als Oyfo Kunstenschool) en vergelijkbare locaties, blijven tenminste tot en met 30 maart gesloten voor publiek. 1-op-1 lessen (bijv. muzieklessen) zijn niet toegestaan in deze locaties.

Meer informatie over regels voor culturele instellingen


Bibliotheken

U kunt als bezoeker tot en met 30 maart niet naar de openbare bibliotheek. Bibliotheken mogen openblijven voor het afhalen en brengen van gereserveerde boeken en voor activiteiten voor kwetsbare groepen zoals georganiseerde en besloten huiswerkbegeleiding.

Meer informatie en de mogelijkheden in Hengelo


Zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren

Culturele locaties, zoals muziekscholen en centra voor de kunsten, zijn gesloten voor publiek. U kunt hier als amateurkunstbeoefenaar niet repeteren, of optreden zoals toneelspelen, dansen, muziek maken of acteren. Professionele gezelschappen en acteurs mogen repeteren en opnames (voor bijvoorbeeld livestreams) maken. Het wordt afgeraden om te zingen in groepen. Uitzondering daarop zijn kinderen tot en met 12 jaar en professionele zangkoren. Deze maatregelen blijven tenminste tot en met 30 maart van kracht. Uitzondering hierop is dat de georganiseerde danslessen buiten onder dezelfde voorwaarden mogen plaatsvinden als voor buiten sporten gelden.

Meer informatie over zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren

Blijf in Nederland. Ga niet op reis. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is.

Meer informatie over reizen en op vakantie gaan 

Zorgloket 

Het coronavirus en de maatregelen hebben grote impact op ons dagelijkse leven. Ook in Hengelo. Ondervindt u acute problemen in uw dagelijkse leven en komt u er samen met u omgeving niet uit? Dan kunt u per mail of telefoon (tel: 074-2459131) contact opnemen met het zorgloket. Het zorgloket is er voor alle Hengeloërs van alle leeftijden die hulp nodig hebben met zorg, financiën, wonen, opvoeden of vervoer. De medewerkers van het zorgloket geven u graag advies en denken met u mee.

Wmo

De minister van Volksgezondheid heeft besloten dat Wmo-klanten in de maanden april en mei 2020 geen eigen bijdrage hoeven te betalen in verband met corona. Zij ontvangen over die maanden dus geen factuur.

Meer informatie


Huisbezoeken

We leggen voorlopig geen huisbezoeken af. Met inwoners waarbij een huisbezoek staat ingepland nemen we telefonisch contact op.


Voedselbank 

Het calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland krijgt financiële hulp van het kabinet. Dat hebben staatssecretaris Van Ark (SZW) en minister Schouten (LNV) besloten. Er wordt eenmalig een subsidie van € 4 miljoen als vangnet voor het calamiteitenfonds beschikbaar gesteld. Dit gebeurt in het kader van de Corona-crisismaatregelen van het kabinet. We zijn in nauw contact met de Voedselbank Midden Twente om snel een beroep op dit noodfonds te kunnen doen.

Wijkracht stopt voorlopig met alle fysieke contactmomenten tussen professionals, vrijwilligers en hulpvragers. Alle activiteiten, huisbezoeken en niet dringende overleggen stoppen tijdelijk. De bereikbaarheidsdienst blijft actief en handelt waar nodig ook. Het gaat dan om spoedsituaties waarbij de inzet van medewerkers van Wijkracht nodig is. 

De mantelzorgondersteuners van Wijkracht kunnen nu niet op huisbezoek bij de mantelzorgers. In plaats daarvan biedt Wijkracht iedere werkdag een telefonisch spreekuur. Op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur kunnen mantelzorgers in Hengelo bellen met Wijkracht op nummer 088 945 57 22. De mantelzorgondersteuners zitten klaar om te luisteren, tips/adviezen te geven of antwoorden te geven op vragen die er zijn.


Opvoeden en opgroeien

Loes geeft in Twente informatie over opvoeden en opgroeien. Loes heeft een speciale editie van hun nieuwsbrief uitgebracht over het coronavirus. Met onder andere informatie over: hygiëne, borstvoeding, praten met je kind over het coronavirus en thuiswerktips.

Lees de nieuwsbrief hier


Zwanger

Sinds de coronacrisis zijn er aanpassingen gedaan in de zorg aan zwangeren en kraamvrouwen die voor onzekerheid en stress kunnen zorgen. Dat is de reden dat de gemeente Hengelo met Jeugdgezondheidszorg, verloskundigen en kraamzorg een online community heeft opgezet voor zwangeren. De community komt voort uit het driejarige project Kansrijke Start.

Lees verder


Somber of gespannen door het coronavirus?

Bent u somber of gespannen door het coronavirus? Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over uw angstige gevoelens. Ook worden er verschillende tips gegeven om hiermee om te gaan.

Lees verder

Koopinhengelo.nl

Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen aan huis gebonden, restaurants zijn gesloten en het is erg rustig in de winkels. Op initiatief van de SCH en de gemeente Hengelo is www.koopinhengelo.nl naar Hengelo gehaald. Via dit digitale platform kunnen consumenten bestellen, betalen en laten bezorgen bij elke Hengelose ondernemer die aangesloten is. Zo kan de klant veilig thuisblijven en houden we samen de lokale economie draaiende.

Ga naar koopinhengelo.nl


Wijkracht

Hulpvraag en hulpaanbod

Wijkracht is actief met de coördinatie van vraag en aanbod rondom de coronacrisis. Mensen die een hulpvraag hebben en mensen die hun hulp willen aanbieden, kunnen zich bij Wijkracht melden. Dat kan telefonisch op nummer 088 945 57 22 of per mail: wijhelpen@wijkracht.nl. Wijkracht zorgt dat vraag en aanbod bij elkaar komen, legt contacten met al bestaande initiatieven of zorgt zelf voor passende ondersteuning wanneer dat nodig is.


Oranjefonds

Het Oranje Fonds heeft een hulpfonds ingericht om ervoor te zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan tijdens de coronacrisis. Binnen dit hulpfonds reserveert het Oranje Fonds 2 miljoen euro om sociale initiatieven te ondersteunen die zich extra inzetten om de nood op het gebied van armoede, informele zorg en eenzaamheid ontstaan door de coronacrisis, te beperken. Benieuwd of jouw initiatief hiervoor in aanmerking komt, klik dan op de onderstaande button voor meer informatie. 

Corona hulp door Oranjefonds


BeZorgdeliefde.nu

In deze spannende tijden zijn wij vrijwel volledig afhankelijk van de harde werkers in de zorg om ons land draaiende te houden. Meer dan ooit beseffen we, hoe belangrijk deze beroepsgroep is voor ons, voor onze familie en voor onze vrienden. Om de zorgmedewerkers in Nederland een steuntje in de rug geven voor al het fantastische werk dat zij verrichten trakteert BeZorgdeliefde.nu hen op een welverdiende gratis maaltijd via thuisbezorgd.nl, wat tot stand is gekomen door diverse donaties.

Ga naar BeZorgdeliefde.nu


Oranjehelpers

Jongeren in actie tegen eenzaamheid. Door de maatregelen rondom corona hebben sommige mensen weinig contact met de buitenwereld.  Wil je iets doen aan de eenzaamheid in jouw omgeving? Wil je best even een paar boodschappen doen? Of een praatje maken? Dan kun je jouw hulp aanbieden in jouw omgeving als #OranjeHelper! Deze beweging groeit dagelijks en is via deze website te vinden.

Door de corona-maatregelen vergadert de gemeenteraad digitaal. De vergaderingen zijn live mee te kijken via het YouTube-kanaal van de gemeente Hengelo. Wilt u inspreken bij één van de Politieke Markten? Neem dan contact op met de raadsgriffie. Dit kan via 14 074 of raadsgriffie@hengelo.nl

Bekijk de volledige vergaderagenda

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met Actuele informatie over het nieuwe coronavirus: www.rivm.nl 


GGD Twente
De GGD Twente heeft onder andere veel informatie over corona en gezondheid: www.ggdtwente.nl


VRTwente
Veiligheidsregio Twente is een regionaal samenwerkingsverband tussen hulpdiensten en de veertien Twentse gemeenten: www.vrtwente.nl


Rijksoverheid
Hier vindt u onder andere de laatste informatie over de landelijke maatregelen en het antwoord op veelgestelde vragen: www.rijksoverheid.nl. Daarnaast vindt u de maatregelen ook vertaald in andere talen.


Steffie

Op 31 maart is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Appointments

You can arrange a lot things online yourself. 
If you have an urgent request, please call 14 074. If you need to call us from abroad, please call +31 74 245 9876.

In appointments there will be no physical contact.

More information

For up-to-date information regarding the corona virus, please visit the Rijksoverheid website.

Information in English on COVID-19

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu