Informatie over het coronavirus

Update: vrijdag 20 juli 2021

Op deze pagina delen we praktische informatie over de gevolgen van de landelijke maatregelen voor de gemeente Hengelo. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.

Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer. Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Kort overzicht coronamaatregelen

 

Per zaterdag 5 juni gaan alle winkels weer open volgens hun reguliere openingstijden. Koopavonden zijn weer zijn toegestaan en er mogen meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter. 

Meer informatie over winkelen en boodschappen doen

Vanaf 3 maart mogen de contactberoepen weer aan het werk. Bijvoorbeeld kappers, masseurs en chiropractors. Ook sekswerkers mogen aan het werk.

Meer informatie contactberoepen

Vanaf 26 juni vervalt de mondkapjesplicht grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.

 

Een goed werkend, veilig vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de pandemie. Daarom werken fabrikanten wereldwijd aan de ontwikkeling van een vaccin.

Op vrijdag 15 januari 2021 is er gestart met het geven van coronavaccinaties. Er is begonnen met de vaccinatie van zorgmedewerkers. In een later stadium komen ook andere doelgroepen aan de beurt. De GGD zorgt voor een geschikte locatie, de logistiek en het (medische) personeel ter plekke om de vaccinaties te geven.

In dit schema ziet u wie wanneer aan de beurt is.

Meer over coronavaccinaties

Sinds 1 december 2020 is de tijdelijke coronawet van kracht. De wet vervangt de noodverordeningen, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Noodverordeningen zijn namelijk voor kortdurende (crisis)situaties. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

De tijdelijke wet maatregelen covid-19 geldt sinds 1 december 2020 en heeft een looptijd van 3 maanden. Indien nodig kan de coronawet steeds 3 maanden worden verlengd. Ook is het mogelijk de wet tussentijds in te trekken, zodra deze niet meer nodig is. De Tweede Kamer is betrokken bij deze besluiten.

Vanaf 14 december is de aangepaste ministeriele regeling van kracht. Hierin staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving, Eerste en Tweede kamer krijgen meer betrokkenheid.

Ontheffingen en gemeentelijke verordeningen

De bevoegdheden voor de uitvoering van de maatregelen voor de bestrijding van het corona-virus komen bij de burgemeester te liggen en niet meer bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. In uitzonderlijke gevallen kan de burgemeester een ontheffing geven op bepaalde regels uit de wet. Het regionaal crisisteam blijft bestaan als overlegplatform van alle Twentse burgemeesters.

Los van bovenstaande geldt dat de gemeente met eigen gemeentelijke verordeningen en bevoegdheden zelf binnen de wet regels kan stellen. Denk daarbij aan: het afsluiten van straten, gebieden en parken, het verplaatsen van markten of aanpassen van terrassen vanwege het risico van opeenhoping van mensen. Bij de bestrijding van covid-19 hebben de bevoegdheden uit de Tijdelijke Wet voorrang boven andere (reguliere) bevoegdheden.

Vragen en antwoorden over de tijdelijke coronawet

Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. En we moeten volhouden, want het einde is nog niet in zicht. Daar hebben we elkaar hard bij nodig. Daarom startte er op 6 oktober 2020 een periode van aandacht voor elkaar. Waarin we luisteren naar elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid en elkaar op een veilige manier ontmoeten via activiteiten door het hele land.

Verhalen van inwoners


Kleurplaat

Heb je kinderen die graag kleuren? Daarvoor hebben we een leuke kleurplaat ontworpen. Je kunt deze uitprinten en door je kind laten inkleuren. En dan opsturen naar iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Opa en/of oma, een lieve buurvrouw, iemand die in de zorg werkt of een vriendje dat ziek is. Veel kleurplezier!

Kleurplaat 


Samen zorgen voor Twente

In deze tijd is het fijn om elkaar een hart onder de riem te steken. Op de website Samen zorgen voor Twente staan verschillende boodschappen van Tukkers. Samen zorgen we voor Twente!


Meer informatie aandacht voor elkaar

Iedereen met milde corona-klachten kan zich laten testen.
Heb je ernstige klachten? Bel dan je huisarts.

Afspraak maken voor corona-test (7 jaar en ouder)

Maak online een afspraak:

Afspraak maken

Bel gratis het landelijk nummer:

Bel: 0800 - 1202 

Bellen vanuit het buitenland:

Bel: +31 8 5065 9063

 • Houd je BurgerServiceNummer (BSN) bij de hand. Je BSN staat op je paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
 • Je krijgt iemand aan de lijn die je afspraak kan inplannen. Hij/zij beantwoordt géén medische vragen.
 • Geef je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en BSN.
 • Je krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail.
 • Blijf thuis tot je naar de testafspraak gaat.

Kinderen tot en met 6 jaar

En voor kwetsbare of erg angstige kinderen

Heeft je kind milde corona-klachten? Wil je hem / haar laten testen?
Bel dan rechtstreeks GGD Twente: 053 487 6840 (maandag - vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur).

Kijk ook op Loes.nl: Hoe begeleid je je kind bij een coronatest?


Meer informatie op ggdtwente.nl

Testen? Steffie legt het uit

Als het nodig blijkt te zijn dat u in (thuis)quarantaine gaat, dan betekent het dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkomt u verspreiding van het coronavirus. We begrijpen dat het voor u lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft.

In de quarantainegids leest u waar u hulp kunt vragen. Kijk op www.rijksoverheid.nl/quarantaine

Bekijk quarantainegids

Quarantaine? Steffie legt het uit

Download de coronavirus-app 'CoronaMelder'

De CoronaMelder-app is te gebruiken in heel Nederland. Op die manier help je de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. 

Meer informatie over de CoronaMelder

CoronaMelder-app? Steffie legt het uit

Afvalinzameling

Het werk van Twente Milieu gaat zoveel als mogelijk door. Wel zijn er, voor uw veiligheid en die van de medewerkers van Twente Milieu, een aantal aanpassingen:

 • De Afvalbalie in Hengelo is vanaf 3 mei weer geopend, kijk voor data en locaties op: www.twentemilieu.nl/afvalbalie.
 • De servicebalies worden gesloten. Inwoners mogen wel komen betalen voor het aan huis ophalen van grofvuil.
 • De Zwerfafvalaanhanger wordt niet uitgeleend.

Milieupark

Blijf zoveel mogelijk thuis en stel uit wat uitgesteld kan worden. Hoewel het Milieupark open blijft, gaan we ervan uit dat u alleen komt wanneer dat echt noodzakelijk is. Wij laten een beperkt aantal auto’s binnen, waardoor er lange wachtrijen kunnen ontstaan. Bewaar afval zoveel mogelijk thuis dat u niet kwijt kunt in uw containers aan huis of bij de milieupleintjes in uw buurt.

Actuele coronainformatie Twente Milieu


Voedselfiets

De voedselfiets is een grote bakfiets die drie keer in de week langskomt om gratis etensresten te verzamelen. Hoogbouwwoningen hebben in Hengelo geen groene container. De etensresten van de bewoners belanden daarom meestal in de ondergrondse container voor restafval. En dat is jammer. Etensresten zijn namelijk goed te gebruiken als grondstof. De SWB kan er compost van maken. Meer informatie: www.hengelo.nl/voedselfiets.


Balies publieksplein; alleen op afspraak!

Maak een afspraak

De balies van de gemeente zijn gewoon open. U kunt op dit moment alleen op afspraak langskomen.

Veel zaken kunt u regelen op www.hengelo.nl. We doen een dringende oproep om uw afspraak uit te stellen als er geen noodzaak of spoed is. Ook kunt u veel zaken online regelen.


Gaat om het een verlenging van uw rijbewijs? 

In sommige gevallen kunt u met een verlopen rijbewijs nog een tijdje autorijden. Dit hangt bijvoorbeeld af van de datum waarop uw rijbewijs verliep. Hiervoor gelden vanaf 6 maart 2021 nieuwe Europese regels die terugwerken tot en met 1 september 2020. Op basis van die nieuwe regels gelden de volgende verlengingen. Lees meer over het verlopen van een rijbewijs.

Het kabinet, de provincie en gemeenten nemen verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. 

Informatie over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers

Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

 • Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
 • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
 • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

 • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteitenzijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
 • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
 • Evenementen duren maximaal 24 uur.

Horeca

Vanaf 26 juni mogen eet- en drinkgelegenheden weer open tot 00.00 uur.

Meer informatie over horeca 


Warenmarkt

Op de warenmarkt mogen vanaf 28 april ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Komt u samen in het stadhuis voor een huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap? Dan bent u uitgezonderd van de regel dat een gezelschap uit maximaal twee personen mag bestaan.

Voor een bijeenkomst in de trouwzaal geldt vanaf 26 juni geen maximum meer. Dat is inclusief het bruidspaar, eventuele kinderen, getuigen, babs en fotograaf. Hierbij moeten alle gasten zich houden aan 1,5 meter afstand. Tot 26 juni geldt het maximum aantal van 50 personen. Alle gasten houden 1,5 meter afstand en moeten een mondkapje dragen. Het mondkapje mag af als iedereen zit..

Let op! De uitzondering van 50 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf. Feesten en diners zijn nog niet mogelijk. 

Bekijk voor de meest actuele informatie de website van de Rijksoverheid.

De kinderdagopvang (0-4 jaar), gastouderopvang (0-12 jaar) - inclusief de naschoolse opvang (4-12 jaar) bij de gastouder- en het basisonderwijs zijn per 8 februari 2021 weer geopend. Vanaf maandag 19 april 2021 is ook de BSO weer volledig open. 

Middelbaar beroepsonderwijs

Vanaf maandag 1 maart zijn de middelbare scholen en mbo-instellingen voor alle leerlingen weer open. Alle leerlingen en studenten gaan minimaal 1 dag per week fysiek naar school. Hiermee wordt meer perspectief geboden aan jongeren, omdat fysiek onderwijs bijdraagt aan het welzijn en beter is voor de leerprestaties.

Hoger onderwijs

Vanaf 26 april kan iedere student ongeveer 1 dag per week fysiek onderwijs gaan volgen op een hogeschool of universiteit. Daarnaast blijven de uitzonderingen bestaan voor het maken van toetsen, het volgen van praktijkonderwijs en de begeleiding van kwetsbare studenten.

Meer informatie over onderwijs en kinderopvang

Vanaf 26 juni mogen volwassenen weer sporten zonder beperking aan groepsgrootte. Volwassenen mogen weer sporten zonder beperking in groepsgrootte en zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. 

Meer informatie over sport (waaronder zwemmen, groepslessen en sportevenementen)


Hengelo Sport

De meest actuele informatie over corona en Hengelo sport vindt u op website van Hengelo Sport


Skatepark Industrieplein

Het Skatepark op het Industrieplein is geopend. Ook hier gelden de regels: houd 1,5 meter afstand en houd het schoon! Zo zorgen we er samen voor dat alle skate-liefhebbers veilig gebruik kunnen maken van deze unieke plek in Hengelo.


Buurthuizen

Buurthuizen, net als dorpshuizen en wijkcentra, zijn dicht voor publiek. Dat betekent dat zij gesloten zijn voor vrije inloop. Een buurthuis, dorpshuis of wijkcentrum mag wel activiteiten organiseren, maar alleen voor maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare personen. Dit is bijvoorbeeld dagbesteding voor ouderen, (kwetsbare) jongeren, mensen met een beperking en dak- en thuislozen. Of voor mensen met psychische problemen of die eenzaam zijn.

Individuele ondersteuning voor kwetsbare personen in buurthuizen kan ook doorgaan. Denk aan schuldhulpverlening, sociaal raadsliedenwerk en maatschappelijk werk. Dit zijn 1 op 1 gesprekken.

Meer informatie


Kinderboerderij

De meest actuele informatie over corona en de kinderboerderij leest u op de facebookpagina van Kinderboerderij 't Weusthag


Twentebad

De meest actuele informatie over corona en het Twentebad leest u op www.twentebad.nl

Per 5 juni mogen musea, monumenten, bioscopen, filmhuizen, concertzalen en theaters binnen weer open. Er gelden voorwaarden, die leest u op de website van de Rijksoverheid.


Bibliotheken

Vanaf donderdag 20 mei mag je weer je eigen boeken uitzoeken en vrij door het gebouw lopen. Uiteraard blijven de huidige coronamaatregelen nog even van kracht. Op die manier kun je de Bibliotheek veilig bezoeken.

Nog geen verblijf: Het is op dit moment nog niet mogelijk de Bibliotheek te bezoeken in groepsverband (de groepsgrootte is max. 2 personen), gebruik te maken van de leestafels en werkplekken, of de krant te komen lezen. Deze versoepelingen zullen in een later stadium ingaan.

Meer informatie op de website van Bibliotheek Hengelo


Zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren

Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziekscholen en centra voor de kunsten, zijn open. Er gelden voorwaarden, die leest u op:  de website van de Rijksoverheid.

Blijf zo veel mogelijk thuis of op uw vakantieadres. U kunt vanaf 15 mei weer reizen naar veilige landen. Controleer de checklist 'Inreizen in Nederland tijdens corona' voordat u terugreist. 

Meer informatie over reizen en op vakantie gaan 

Zorgloket 

Het coronavirus en de maatregelen hebben grote impact op ons dagelijkse leven. Ook in Hengelo. Ondervindt u acute problemen in uw dagelijkse leven en komt u er samen met u omgeving niet uit? Dan kunt u per mail of telefoon (tel: 074-2459131) contact opnemen met het zorgloket. Het zorgloket is er voor alle Hengeloërs van alle leeftijden die hulp nodig hebben met zorg, financiën, wonen, opvoeden of vervoer. De medewerkers van het zorgloket geven u graag advies en denken met u mee.

Wmo

De minister van Volksgezondheid heeft besloten dat Wmo-klanten in de maanden april en mei 2020 geen eigen bijdrage hoeven te betalen in verband met corona. Zij ontvangen over die maanden dus geen factuur.

Meer informatie


Huisbezoeken

We leggen voorlopig geen huisbezoeken af. Met inwoners waarbij een huisbezoek staat ingepland nemen we telefonisch contact op.


Voedselbank 

Het calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland krijgt financiële hulp van het kabinet. Dat hebben staatssecretaris Van Ark (SZW) en minister Schouten (LNV) besloten. Er wordt eenmalig een subsidie van € 4 miljoen als vangnet voor het calamiteitenfonds beschikbaar gesteld. Dit gebeurt in het kader van de Corona-crisismaatregelen van het kabinet. We zijn in nauw contact met de Voedselbank Midden Twente om snel een beroep op dit noodfonds te kunnen doen.

Wijkracht stopt voorlopig met alle fysieke contactmomenten tussen professionals, vrijwilligers en hulpvragers. Alle activiteiten, huisbezoeken en niet dringende overleggen stoppen tijdelijk. De bereikbaarheidsdienst blijft actief en handelt waar nodig ook. Het gaat dan om spoedsituaties waarbij de inzet van medewerkers van Wijkracht nodig is. 

De mantelzorgondersteuners van Wijkracht kunnen nu niet op huisbezoek bij de mantelzorgers. In plaats daarvan biedt Wijkracht iedere werkdag een telefonisch spreekuur. Op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur kunnen mantelzorgers in Hengelo bellen met Wijkracht op nummer 088 945 57 22. De mantelzorgondersteuners zitten klaar om te luisteren, tips/adviezen te geven of antwoorden te geven op vragen die er zijn.


Opvoeden en opgroeien

Loes geeft in Twente informatie over opvoeden en opgroeien. Loes heeft een speciale editie van hun nieuwsbrief uitgebracht over het coronavirus. Met onder andere informatie over: hygiëne, borstvoeding, praten met je kind over het coronavirus en thuiswerktips.

Lees de nieuwsbrief hier


Zwanger

Sinds de coronacrisis zijn er aanpassingen gedaan in de zorg aan zwangeren en kraamvrouwen die voor onzekerheid en stress kunnen zorgen. Dat is de reden dat de gemeente Hengelo met Jeugdgezondheidszorg, verloskundigen en kraamzorg een online community heeft opgezet voor zwangeren. De community komt voort uit het driejarige project Kansrijke Start.


Somber of gespannen door het coronavirus?

Bent u somber of gespannen door het coronavirus? Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over uw angstige gevoelens. Ook worden er verschillende tips gegeven om hiermee om te gaan.

Lees verder

Koopinhengelo.nl

Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen aan huis gebonden, restaurants zijn gesloten en het is erg rustig in de winkels. Op initiatief van de SCH en de gemeente Hengelo is www.koopinhengelo.nl naar Hengelo gehaald. Via dit digitale platform kunnen consumenten bestellen, betalen en laten bezorgen bij elke Hengelose ondernemer die aangesloten is. Zo kan de klant veilig thuisblijven en houden we samen de lokale economie draaiende.

Ga naar koopinhengelo.nl


Wijkracht

Hulpvraag en hulpaanbod

Wijkracht is actief met de coördinatie van vraag en aanbod rondom de coronacrisis. Mensen die een hulpvraag hebben en mensen die hun hulp willen aanbieden, kunnen zich bij Wijkracht melden. Dat kan telefonisch op nummer 088 945 57 22 of per mail: wijhelpen@wijkracht.nl. Wijkracht zorgt dat vraag en aanbod bij elkaar komen, legt contacten met al bestaande initiatieven of zorgt zelf voor passende ondersteuning wanneer dat nodig is.


Oranjefonds

Het Oranje Fonds heeft een hulpfonds ingericht om ervoor te zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan tijdens de coronacrisis. Binnen dit hulpfonds reserveert het Oranje Fonds 2 miljoen euro om sociale initiatieven te ondersteunen die zich extra inzetten om de nood op het gebied van armoede, informele zorg en eenzaamheid ontstaan door de coronacrisis, te beperken. Benieuwd of jouw initiatief hiervoor in aanmerking komt, klik dan op de onderstaande button voor meer informatie. 

Corona hulp door Oranjefonds


BeZorgdeliefde.nu

In deze spannende tijden zijn wij vrijwel volledig afhankelijk van de harde werkers in de zorg om ons land draaiende te houden. Meer dan ooit beseffen we, hoe belangrijk deze beroepsgroep is voor ons, voor onze familie en voor onze vrienden. Om de zorgmedewerkers in Nederland een steuntje in de rug geven voor al het fantastische werk dat zij verrichten trakteert BeZorgdeliefde.nu hen op een welverdiende gratis maaltijd via thuisbezorgd.nl, wat tot stand is gekomen door diverse donaties.

Ga naar BeZorgdeliefde.nu


Oranjehelpers

Jongeren in actie tegen eenzaamheid. Door de maatregelen rondom corona hebben sommige mensen weinig contact met de buitenwereld.  Wil je iets doen aan de eenzaamheid in jouw omgeving? Wil je best even een paar boodschappen doen? Of een praatje maken? Dan kun je jouw hulp aanbieden in jouw omgeving als #OranjeHelper! Deze beweging groeit dagelijks en is via deze website te vinden.

Alle raadsvergaderingen zijn live te volgen. Vergaderingen en verslagen hiervan zijn ook achteraf te raadplegen. Wilt u inspreken bij één van de Politieke Markten? Neem dan contact op met de raadsgriffie. Dit kan via 14 074 of raadsgriffie@hengelo.nl

Bekijk de volledige vergaderagenda

 

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met Actuele informatie over het nieuwe coronavirus: www.rivm.nl 


GGD Twente
De GGD Twente heeft onder andere veel informatie over corona en gezondheid: www.ggdtwente.nl


VRTwente
Veiligheidsregio Twente is een regionaal samenwerkingsverband tussen hulpdiensten en de veertien Twentse gemeenten: www.vrtwente.nl


Rijksoverheid
Hier vindt u onder andere de laatste informatie over de landelijke maatregelen en het antwoord op veelgestelde vragen: www.rijksoverheid.nl. Daarnaast vindt u de maatregelen ook vertaald in andere talen.


Steffie

Op 31 maart is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Appointments

You can arrange a lot things online yourself. 
If you have an urgent request, please call 14 074. If you need to call us from abroad, please call +31 74 245 9876.

In appointments there will be no physical contact.

More information

For up-to-date information regarding the corona virus, please visit the Rijksoverheid website.

Information in English on COVID-19

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu