Informatie over het coronavirus

Update: woensdag 18 november

Op deze pagina delen we praktische informatie over de gevolgen van de landelijke maatregelen voor de gemeente Hengelo. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.

Maatregelen blijven nodig om elkaar te beschermen

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. We adviseren nog steeds om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is een algehele sluiting van de horeca.

Coronaregels beeldsamenvatting

Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. En we moeten volhouden, want het einde is nog niet in zicht. Daar hebben we elkaar hard bij nodig. Daarom start er 6 oktober een periode van aandacht voor elkaar. Waarin we luisteren naar elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid en elkaar op een veilige manier ontmoeten via activiteiten door het hele land.

Verhalen van inwoners

Kleurplaat

Heb je kinderen die graag kleuren? Daarvoor hebben we een leuke kleurplaat ontworpen. Je kunt deze uitprinten en door je kind laten inkleuren. En dan opsturen naar iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Opa en/of oma, een lieve buurvrouw, iemand die in de zorg werkt of een vriendje dat ziek is. Veel kleurplezier!

Kleurplaat 

Herdenkingsplek begraafplaats Oldenzaalsestraat

Vanaf 2 november is er bij de ingang van begraaf- en gedenkpark Oldenzaalsestraat een speciale herdenkingsplek ingericht. Mensen kunnen zelf een moment kiezen om langs te komen. We zorgen voor wat licht in het donker en voor elke bezoeker is er een kaartje met een gedicht. Iedereen is van harte welkom dagelijks tussen 08.00 en 18.00 uur. Men moet zich ook op de begraafplaats te allen tijde aan de geldende coronamaatregelen houden.

Herdenken aan de Oldenzaalsestraat

Meer informatie aandacht voor elkaar

Vanaf 18 november geldt er een nieuwe noodverordening.

Noodverordening 

We gaan verder met de gedeeltelijke lockdown. Het doel is nog steeds om de sociale contacten tijdelijk te beperken om het aantal besmettingen te laten dalen, maar deze noodverordening staat iets meer toe. 
Zo zijn onder andere groepslessen tot maximaal 30 personen weer toegestaan en ook kan er weer met 4 personen buiten worden samengekomen. 

Ook heeft de voorzitter een ontheffingsbevoegdheid om in geval van bijzondere omstandigheden meer dan 30 personen toe te staan bij een uitvaartplechtigheid in een uitvaartcentrum.

Iedereen met milde corona-klachten kan zich laten testen.
Heb je ernstige klachten? Bel dan je huisarts.

Afspraak maken voor corona-test (7 jaar en ouder)

Maak online een afspraak:

Afspraak maken

Bel gratis het landelijk nummer:

Bel: 0800 - 1202 

Bellen vanuit het buitenland:

Bel: +31 8 5065 9063

 • Houd je BurgerServiceNummer bij de hand. Je BSN staat op je paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
 • Je krijgt iemand aan de lijn die je afspraak kan inplannen. Hij/zij beantwoordt géén medische vragen.
 • Geef je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en BSN.
 • Je krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail.
 • Blijf thuis tot je naar de testafspraak gaat.

Kinderen tot en met 6 jaar

En voor kwetsbare of erg angstige kinderen

Heeft je kind milde corona-klachten? Wil je hem / haar laten testen?
Bel dan rechtstreeks GGD Twente: 053 487 6840 (maandag - vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur).

Kijk ook op Loes.nl: Hoe begeleid je je kind bij een coronatest?


Meer informatie op ggdtwente.nl

Test jij de coronavirus-app CoronaMelder in de praktijk?

Het coronavirus is er nog steeds, ook in Overijssel. Om de kans op verspreiding te beperken, start op 17 augustus de praktijktest van CoronaMelder. Als Overijsselaar kun je meedoen aan de praktijktest. Ga naar de appstore op je telefoon, download de CoronaMelder app en help te testen hoe CoronaMelder werkt.

Lees meer

Afvalinzameling

Twente Milieu voert het werk uit zoals u van ze gewend bent. 


Voedselfiets

De Voedselfiets rijdt vanaf maandag 19 oktober weer.


Balies publieksplein; alleen op afspraak!

Maak een afspraak

De balies van de gemeente zijn gewoon open. U kunt op dit moment alleen op afspraak langskomen.

Veel zaken kunt u regelen op www.hengelo.nl. We doen een dringende oproep om uw afspraak uit te stellen als er geen noodzaak of spoed is. Ook kunt u veel zaken online regelen.

Gaat om het een verlenging van uw rijbewijs? 
Verloopt uw rijbewijs in de periode van 1 februari tot en met 30 november 2020? Dan blijft uw rijbewijs vanwege de corona maatregelen tijdelijk langer geldig. Bestuurders van wie het rijbewijs of een categorie op het rijbewijs verloopt in deze periode kunnen 9 maanden doorrijden binnen Europa met het verlopen rijbewijs. De 9 maanden gaan in vanaf de datum dat het rijbewijs verloopt. Lees hierover meer op de website van de RDW.

Het kabinet, de provincie en gemeenten nemen verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. 

Informatie over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers

Evenementen

Vanwege COVID-19 zijn evenementen verboden, met uitzondering van:

 • Markten voor levensmiddelen
 • Beurzen en congressen
 • Bioscopen en theaters
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties

Op zogenoemde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Op de website van de Veiligheidsregio Twente staat meer informatie over de (landelijke) regels, wat mag wel en wat mag niet? Ook vind je hier tips t.b.v. het uitvoeren van een COVID-19 evenementen risicoanalyse en suggesties voor oplossingsrichtingen om de risico's zoveel mogelijk te beperken.

COVID-19 en evenementen


Horeca.

 • Eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. dat geldt ook voor locaties met een aparte horeca-afdeling. Afhaal is wel mogelijk.
 • Uitzondering uitvaartcentra en horeca op luchthavens voorbij de security-check.
 • Hotels mogen open blijven en mogen eten serveren aan hotelgasten.
 • Na 20.00 uur is het verkopen van alcohol verboden.

Warenmarkt

De uitbraak van het coronavirus raakt ook de standplaatshouders op de warenmarkt. Op dit moment is er een aangepaste warenmarkt in Hengelo met meer spreiding van de marktkramen. Deze maatregel is bedoeld om de veiligheid voor iedereen te kunnen waarborgen en daarop te kunnen toezien. De Markt Hengelo voert deze maatregel in nauw overleg met de marktbond uit. Houd de 1,5 meter bij het bezoek wel in acht.

Scholen

Middelbare scholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs kunnen na de zomervakantie helemaal open. In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

Lees verder op Rijksoverheid.nl

Veelgestelde vragen van ouders, scholieren, scholen en kinderopvangorganisaties


Ventileren op scholen in tijden van corona

Goed ventileren van ruimtes is belangrijk voor een gezond binnenmilieu, zeker op scholen. Want in slecht geventileerde ruimtes hopen verontreinigingen en ziekteverwekkers zich op. Een aantal praktische tips en adviezen waar je op school rekening mee kunt houden.

Lees verder

Spelregels voor sport in het kort

Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn er maatregelen voor sport.

De maatregelen zijn:

 • Maximaal 4 personen mogen met elkaar sporten (binnen en buiten). Zij houden onderling 1,5 meter afstand.
 • Meerdere groepjes naast elkaar is mogelijk, zolang zij onderling niet mengen.
 • Voor binnensporten geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte met in achtneming van de overige regels (1,5 meter afstand en ventilatie)

Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.

 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Kinderen met klachten blijven thuis.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Lees verder op Rijksoverheid.nl


Hengelo Sport

Alle activiteiten van Hengelo Sport gaan voorlopig niet door. Omdat de basisscholen weer open zijn, wordt er wel gekeken wat Hengelo Sport kan betekenen voor de sportactiviteiten onder en na schooltijd. Updates volgen op de website van Hengelo Sport


Skatepark Industrieplein

Het Skatepark op het Industrieplein is geopend. Ook hier gelden de regels: houd 1,5 meter afstand en houd het schoon! Zo zorgen we er samen voor dat alle skate-liefhebbers veilig gebruik kunnen maken van deze unieke plek in Hengelo.


Buurthuizen

De wijkcentra en buurthuizen zijn geopend, op dit moment wel met een aantal beperkende voorwaarden.


Kinderboerderij
De kinderboerderij is vanaf 19 november weer geopend op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 15.30 uur. In het weekend blijft de Kinderboerderij vooralsnog gesloten i.v.m. de geldende coronamaatregelen.


Twentebad

Het Twentebad is vanaf 19 november weer (beperkt) geopend. Kijk op www.twentebad.nl voor alle informatie en maatregelen.

Vanaf 15 juni mogen alle gemeenschappelijke toiletten bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens weer open. Dit geldt ook voor de toiletten op pretparken, dierentuinen en natuurparken.  

Lees verder

Vragen en antwoorden over recreatie en toerisme

Zorgloket 

Het coronavirus en de maatregelen hebben grote impact op ons dagelijkse leven. Ook in Hengelo. Ondervindt u acute problemen in uw dagelijkse leven en komt u er samen met u omgeving niet uit? Dan kunt u per mail of telefoon (tel: 074-2459131) contact opnemen met het zorgloket. Het zorgloket is er voor alle Hengeloërs van alle leeftijden die hulp nodig hebben met zorg, financiën, wonen, opvoeden of vervoer. De medewerkers van het zorgloket geven u graag advies en denken met u mee.

Wmo

De minister van Volksgezondheid heeft besloten dat Wmo-klanten in de maanden april en mei 2020 geen eigen bijdrage hoeven te betalen in verband met corona. Zij ontvangen over die maanden dus geen factuur.

Meer informatie


Huisbezoeken

We leggen voorlopig geen huisbezoeken af. Met inwoners waarbij een huisbezoek staat ingepland nemen we telefonisch contact op.


Voedselbank 

Het calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland krijgt financiële hulp van het kabinet. Dat hebben staatssecretaris Van Ark (SZW) en minister Schouten (LNV) besloten. Er wordt eenmalig een subsidie van € 4 miljoen als vangnet voor het calamiteitenfonds beschikbaar gesteld. Dit gebeurt in het kader van de Corona-crisismaatregelen van het kabinet. We zijn in nauw contact met de Voedselbank Midden Twente om snel een beroep op dit noodfonds te kunnen doen.

Wijkracht stopt voorlopig met alle fysieke contactmomenten tussen professionals, vrijwilligers en hulpvragers. Alle activiteiten, huisbezoeken en niet dringende overleggen stoppen tijdelijk. De bereikbaarheidsdienst blijft actief en handelt waar nodig ook. Het gaat dan om spoedsituaties waarbij de inzet van medewerkers van Wijkracht nodig is. 

De mantelzorgondersteuners van Wijkracht kunnen nu niet op huisbezoek bij de mantelzorgers. In plaats daarvan biedt Wijkracht iedere werkdag een telefonisch spreekuur. Op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur kunnen mantelzorgers in Hengelo bellen met Wijkracht op nummer 088 945 57 22. De mantelzorgondersteuners zitten klaar om te luisteren, tips/adviezen te geven of antwoorden te geven op vragen die er zijn.


Opvoeden en opgroeien

Loes geeft in Twente informatie over opvoeden en opgroeien. Loes heeft een speciale editie van hun nieuwsbrief uitgebracht over het coronavirus. Met onder andere informatie over: hygiëne, borstvoeding, praten met je kind over het coronavirus en thuiswerktips.

Lees de nieuwsbrief hier


Zwanger

Sinds de coronacrisis zijn er aanpassingen gedaan in de zorg aan zwangeren en kraamvrouwen die voor onzekerheid en stress kunnen zorgen. Dat is de reden dat de gemeente Hengelo met Jeugdgezondheidszorg, verloskundigen en kraamzorg een online community heeft opgezet voor zwangeren. De community komt voort uit het driejarige project Kansrijke Start.

Lees verder


Somber of gespannen door het coronavirus?

Bent u somber of gespannen door het coronavirus? Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over uw angstige gevoelens. Ook worden er verschillende tips gegeven om hiermee om te gaan.

Lees verder

Koopinhengelo.nl

Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen aan huis gebonden, restaurants zijn gesloten en het is erg rustig in de winkels. Op initiatief van de SCH en de gemeente Hengelo is www.koopinhengelo.nl naar Hengelo gehaald. Via dit digitale platform kunnen consumenten bestellen, betalen en laten bezorgen bij elke Hengelose ondernemer die aangesloten is. Zo kan de klant veilig thuisblijven en houden we samen de lokale economie draaiende.

Ga naar koopinhengelo.nl


Wijkracht

Hulpvraag en hulpaanbod

Wijkracht is actief met de coördinatie van vraag en aanbod rondom de coronacrisis. Mensen die een hulpvraag hebben en mensen die hun hulp willen aanbieden, kunnen zich bij Wijkracht melden. Dat kan telefonisch op nummer 088 945 57 22 of per mail: wijhelpen@wijkracht.nl. Wijkracht zorgt dat vraag en aanbod bij elkaar komen, legt contacten met al bestaande initiatieven of zorgt zelf voor passende ondersteuning wanneer dat nodig is.

Pagina over coronacrisis op wijkracht.nl


Oranjefonds

Het Oranje Fonds heeft een hulpfonds ingericht om ervoor te zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan tijdens de coronacrisis. Binnen dit hulpfonds reserveert het Oranje Fonds 2 miljoen euro om sociale initiatieven te ondersteunen die zich extra inzetten om de nood op het gebied van armoede, informele zorg en eenzaamheid ontstaan door de coronacrisis, te beperken. Benieuwd of jouw initiatief hiervoor in aanmerking komt, klik dan op de onderstaande button voor meer informatie. 

Corona hulp door Oranjefonds


BeZorgdeliefde.nu

In deze spannende tijden zijn wij vrijwel volledig afhankelijk van de harde werkers in de zorg om ons land draaiende te houden. Meer dan ooit beseffen we, hoe belangrijk deze beroepsgroep is voor ons, voor onze familie en voor onze vrienden. Om de zorgmedewerkers in Nederland een steuntje in de rug geven voor al het fantastische werk dat zij verrichten trakteert BeZorgdeliefde.nu hen op een welverdiende gratis maaltijd via thuisbezorgd.nl, wat tot stand is gekomen door diverse donaties.

Ga naar BeZorgdeliefde.nu


Oranjehelpers

Jongeren in actie tegen eenzaamheid. Door de maatregelen rondom corona hebben sommige mensen weinig contact met de buitenwereld.  Wil je iets doen aan de eenzaamheid in jouw omgeving? Wil je best even een paar boodschappen doen? Of een praatje maken? Dan kun je jouw hulp aanbieden in jouw omgeving als #OranjeHelper! Deze beweging groeit dagelijks en is via deze website te vinden.

Door de corona-maatregelen vergadert de raad vanaf dinsdag 6 oktober weer digitaal. De vergaderingen zijn live mee te kijken via het Youtubekanaal van de gemente Hengelo. Wilt u inspreken bij één van de Politieke Markten? Neem dan contact op met de raadsgriffie. Dit kan via 14 074 of raadsgriffie@hengelo.nl

Bekijk de volledige vergaderagenda

In Duitsland geldt kleurcode oranje. Reis alleen naar Duitsland als het noodzakelijk is. Bij terugkeer in Nederland gaat u voor 10 dagen in thuisquarantaine. Verder gelden er vanaf 2 tot minstens 30 november binnen Duitsland nieuwe beperkende coronamaatregelen. Horeacagelegenheden, theater- en concertgebouwen en bioscopen zijn gesloten. Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Wat dit betekent voor het grensverkeer tussen Duitsland en Nederland is nog niet bekend. Uitleg komt zo spoedig mogelijk via dit reisadvies. 

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met Actuele informatie over het nieuwe coronavirus: www.rivm.nl 


GGD Twente
De GGD Twente heeft onder andere veel informatie over corona en gezondheid: www.ggdtwente.nl


VRTwente
Veiligheidsregio Twente is een regionaal samenwerkingsverband tussen hulpdiensten en de veertien Twentse gemeenten: www.vrtwente.nl


Rijksoverheid
Hier vindt u onder andere de laatste informatie over de landelijke maatregelen en het antwoord op veelgestelde vragen: www.rijksoverheid.nl. Daarnaast vindt u de maatregelen ook vertaald in andere talen.


Steffie

Op 31 maart is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Appointments

You can arrange a lot things online yourself. 
If you have an urgent request, please call 14 074. If you need to call us from abroad, please call +31 74 245 9876.

In appointments there will be no physical contact.

More information

For up-to-date information regarding the corona virus, please visit the Rijksoverheid website.

Information in English on COVID-19

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu