Informatie over het coronavirus

Update: maandag 27 september 2021

Op deze pagina delen we praktische informatie over de gevolgen van de landelijke maatregelen voor de gemeente Hengelo. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.

Op bepaalde plekken moet u vanaf nu een coronatoegangsbewijs laten zien. Bijvoorbeeld in een restaurant, café, theater, bioscoop of bij een evenement. Het coronatoegangsbewijs (een QR-code) zet u zelf op uw mobiele telefoon met de Coronacheck-app. Maar dat kan best ingewikkeld zijn. Komt u er zelf niet uit, dan kunt u hulp krijgen bij de bibliotheek aan de Beursstraat 34, op de 2e etage.

U kunt langskomen op de onderstaande tijden. Een afspraak is niet nodig. Neem wel uw DigiD-gegevens mee.

  • Maandag 09.00 - 16.00 uur en 18.00 - 20.00 uur
  • Dinsdag 09.00 - 15.00 uur
  • Woensdag 09.00 - 17.00 uur en 18.00 - 20.00 uur

Hulp thuis

Bent u niet in staat om naar de bibliotheek te komen, neem dan contact op met de Hulpdienst Hengelo. Dan komt een vrijwilliger bij u thuis om te helpen. De Hulpdienst is op werkdagen tussen 09.00 en 11.00 uur bereikbaar via telefoon 088 - 945 5730.

Papieren versie

Hebt u geen mobiele telefoon en lukt het u niet een papieren versie via de landelijke website te printen? Dan kunt u een papieren bewijs aanvragen via de CoronaCheck Hulplijn, telefoon 0800 - 1421. Houd uw BSN-nummer bij de hand. U ontvangt de coronapas daarna per post.

 

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Lees verder op Rijksoverheid.nl

Een goed werkend, veilig vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de pandemie. Op vrijdag 15 januari 2021 is er gestart met het geven van coronavaccinaties. De GGD zorgt voor een geschikte locatie, de logistiek en het (medische) personeel ter plekke om de vaccinaties te geven.

Meer over coronavaccinaties

Sinds 1 december 2020 is de tijdelijke coronawet van kracht. De wet vervangt de noodverordeningen, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Noodverordeningen zijn namelijk voor kortdurende (crisis)situaties. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

De tijdelijke wet maatregelen covid-19 geldt sinds 1 december 2020 en heeft een looptijd van 3 maanden. Indien nodig kan de coronawet steeds 3 maanden worden verlengd. Ook is het mogelijk de wet tussentijds in te trekken, zodra deze niet meer nodig is. De Tweede Kamer is betrokken bij deze besluiten.

Vanaf 14 december is de aangepaste ministeriele regeling van kracht. Hierin staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving, Eerste en Tweede kamer krijgen meer betrokkenheid.

Ontheffingen en gemeentelijke verordeningen

De bevoegdheden voor de uitvoering van de maatregelen voor de bestrijding van het corona-virus komen bij de burgemeester te liggen en niet meer bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. In uitzonderlijke gevallen kan de burgemeester een ontheffing geven op bepaalde regels uit de wet. Het regionaal crisisteam blijft bestaan als overlegplatform van alle Twentse burgemeesters.

Los van bovenstaande geldt dat de gemeente met eigen gemeentelijke verordeningen en bevoegdheden zelf binnen de wet regels kan stellen. Denk daarbij aan: het afsluiten van straten, gebieden en parken, het verplaatsen van markten of aanpassen van terrassen vanwege het risico van opeenhoping van mensen. Bij de bestrijding van covid-19 hebben de bevoegdheden uit de Tijdelijke Wet voorrang boven andere (reguliere) bevoegdheden.

Vragen en antwoorden over de tijdelijke coronawet

Iedereen met milde corona-klachten kan zich laten testen.
Heb je ernstige klachten? Bel dan je huisarts.

Afspraak maken voor corona-test (7 jaar en ouder)

Maak online een afspraak:

Afspraak maken

Bel gratis het landelijk nummer:

Bel: 0800 - 1202 

Bellen vanuit het buitenland:

Bel: +31 8 5065 9063

  • Houd je BurgerServiceNummer (BSN) bij de hand. Je BSN staat op je paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
  • Je krijgt iemand aan de lijn die je afspraak kan inplannen. Hij/zij beantwoordt géén medische vragen.
  • Geef je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en BSN.
  • Je krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail.
  • Blijf thuis tot je naar de testafspraak gaat.

Kinderen tot en met 6 jaar

En voor kwetsbare of erg angstige kinderen

Heeft je kind milde corona-klachten? Wil je hem / haar laten testen?
Bel dan rechtstreeks GGD Twente: 053 487 6840 (maandag - vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur).

Kijk ook op Loes.nl: Hoe begeleid je je kind bij een coronatest?


Meer informatie op ggdtwente.nl

Testen? Steffie legt het uit

U gaat in thuisquarantaine als u misschien corona heeft. Of als u terugkomt uit een zeerhoogrisicogebied. Er zijn uitzonderingen op de verplichte quarantaine. Vanaf 22 september 2021 hoeft u niet in quarantaine als u volledig gevaccineerd bent. Blijkt uit een coronatest dat u besmet bent? Dan gaat u in isolatie, ook als u beschermd bent.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/quarantaine

Download de coronavirus-app 'CoronaMelder'

De CoronaMelder-app is te gebruiken in heel Nederland. Op die manier help je de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. 

Meer informatie over de CoronaMelder

CoronaMelder-app? Steffie legt het uit

Balies publieksplein; alleen op afspraak!

Maak een afspraak

De balies van de gemeente zijn gewoon open. U kunt op dit moment alleen op afspraak langskomen.

Veel zaken kunt u regelen op www.hengelo.nl. We doen een dringende oproep om uw afspraak uit te stellen als er geen noodzaak of spoed is. Ook kunt u veel zaken online regelen.


Gaat om het een verlenging van uw rijbewijs? 

In sommige gevallen kunt u met een verlopen rijbewijs nog een tijdje autorijden. Dit hangt bijvoorbeeld af van de datum waarop uw rijbewijs verliep. Hiervoor gelden vanaf 6 maart 2021 nieuwe Europese regels die terugwerken tot en met 1 september 2020. Op basis van die nieuwe regels gelden de volgende verlengingen. Lees meer over het verlopen van een rijbewijs.

Het kabinet, de provincie en gemeenten nemen verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. 

Informatie over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers

Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. 

Lees meer: Coronavirus en de horeca en Coronaregels voor evenementen

Komt u samen in het stadhuis voor een huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap? Vanaf 25 september 2021 kunnen de ceremonies in de trouwzaal én op trouwlocaties weer zonder beperking op aantal aanwezige personen plaatsvinden. We volgen hierin de richtlijnen van de RIVM.
Hoeveel mensen er in de trouwzaal in ons stadhuis of op trouwlocaties welkom zijn? Dat leest u op de pagina: Trouwen en geregistreerd partnerschap.

Voor huwelijksfeesten en -recepties op evenementenlocaties gelden de coronaregels voor evenementen. Voor een feest of receptie in bijvoorbeeld een restaurant, zaal of op het terras gelden de coronaregels voor de horeca.

 

Nu de meeste mensen zijn gevaccineerd, zijn er ook in het onderwijs versoepelingen van de coronaregels mogelijk.

Lees meer: Versoepeling van coronaregels in het onderwijs

Iedereen mag weer binnen en buiten sporten. Sportwedstrijden zijn toegestaan. En onder voorwaarden is ook publiek bij die wedstrijden toegestaan. 

Lees meer: Corona en sport (waaronder zwemmen, groepslessen en sportevenementen)


Hengelo Sport

De meest actuele informatie over Hengelo sport vindt u op website van Hengelo Sport


Buurthuizen

Buurthuizen, dorpshuizen en wijkcentra, zijn open voor publiek. Dat betekent dat vrije inloop voor bezoekers weer mogelijk is.

Meer lezen: Corona en cultuur, uitgaan en sport


Kinderboerderij

De meest actuele informatie over de kinderboerderij leest u op de facebookpagina van Kinderboerderij 't Weusthag


Twentebad

De meest actuele informatie over het Twentebad leest u op www.twentebad.nl

U kunt naar het theater, de bioscoop, het museum, de bibliotheek of een concert. Wel gelden er regels.

Lees meer: Corona en naar het theater, de bioscoop, het museum of een concert en Bibliotheek Hengelo


Zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren

Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziekscholen en centra voor de kunsten, zijn open. Er gelden voorwaarden, die leest u op: de website van de Rijksoverheid.

Als u naar het buitenland gaat, leest u in het reisadvies welke maatregelen gelden in het land waar u naartoe wilt of doorheen reist. Bijvoorbeeld welke coronabewijzen u nodig hebt. Gaat u met het vliegtuig? Dan gelden er aanvullende regels.

Controleer voor iedere reis:

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met Actuele informatie over het nieuwe coronavirus: www.rivm.nl 


GGD Twente
De GGD Twente heeft onder andere veel informatie over corona en gezondheid: www.ggdtwente.nl


VRTwente
Veiligheidsregio Twente is een regionaal samenwerkingsverband tussen hulpdiensten en de veertien Twentse gemeenten: www.vrtwente.nl


Rijksoverheid
Hier vindt u onder andere de laatste informatie over de landelijke maatregelen en het antwoord op veelgestelde vragen: www.rijksoverheid.nl. Daarnaast vindt u de maatregelen ook vertaald in andere talen.


Steffie

Op 31 maart is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Appointments

You can arrange a lot things online yourself. 
If you have an urgent request, please call 14 074. If you need to call us from abroad, please call +31 74 245 9876.

In appointments there will be no physical contact.

More information

For up-to-date information regarding the corona virus, please visit the Rijksoverheid website.

Information in English on COVID-19

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu