Informatie over het coronavirus
Update: woensdag 23 maart
Op deze pagina delen we praktische informatie over de gevolgen van de landelijke maatregelen voor de gemeente Hengelo. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Verdere versoepelingen coronamaatregelen
De afgelopen weken zijn de coronabesmettingen weer opgelopen. De huidige virusvariant is echter minder ziekmakend en het aantal mensen dat met corona op de IC wordt opgenomen is beperkt. Daarom heeft het kabinet besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Er gelden nog wel een aantal adviezen. Het kabinet heeft nog geen nieuw weegmoment gepland, maar houdt de situatie goed in de gaten.
Coronatoegangsbewijs
Er zijn geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt. Geadviseerd wordt om de CoronaCheck-app op uw telefoon te laten staan. Voor meerdere landen is de QR-code nog wel noodzakelijk om in te reizen of voor bijvoorbeeld bezoek aan horeca, bioscoop of theater.
Wilt u reizen of op vakantie? Meestal heeft u dan een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag nodig. Of een bewijs dat u bent hersteld van corona. Binnen Europa kunt u deze coronabewijzen laten zien met CoronaCheck. Buiten Europa gelden vaak andere regels voor coronabewijzen. In het reisadvies van het land waar u naartoe reist staat ook welke regels er voor coronabewijzen daar gelden.
Dragen van een mondkapje
Vanaf 23 maart is het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) alleen nog verplicht op vliegvelden (na het passeren van de security) en in het vliegtuig. Het dragen van een mondkapje in het ov is een advies. Ook daar waar het druk is, beschermt u uzelf en anderen met het dragen van een mondkapje.
Vaccinaties
U kunt op veel plekken zonder afspraak uw vaccinatie(s) halen. Met een afspraak kan ook. Dat doet u online of telefonisch.
Hoe maak ik een afspraak voor vaccinatie tegen corona? | Rijksoverheid.nl
CoronaMelder
Download de coronavirus-app 'CoronaMelder'
De CoronaMelder-app is te gebruiken in heel Nederland. Op die manier help je de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.
Reizen en op vakantie gaan
Als u naar het buitenland gaat, leest u in het reisadvies welke maatregelen gelden in het land waar u naartoe wilt of doorheen reist. Bijvoorbeeld welke coronabewijzen u nodig hebt. Gaat u met het vliegtuig? Dan gelden er aanvullende regels.
Controleer voor iedere reis:
Testen
Testen op corona is nodig om besmettingen op te sporen en te bestrijden. Maar ook om de samenleving stapje voor stapje te openen. Door te testen weet u snel waar u aan toe bent.
Lees meer op: Testen op corona
Zelftest
Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis gebruikt, voor de zekerheid als u ergens naartoe gaat of als u klachten heeft. Ook als u volledig bent gevaccineerd of al corona heeft gehad, kunt u een zelftest gebruiken. Na een positieve zelftest doet u altijd een extra test bij de GGD.
Gratis zelftest voor inwoners met een laag inkomen
Vanaf donderdag 23 december kunnen inwoners met een laag inkomen gratis zelftesten ophalen bij de receptie van het stadhuis. Dit kan tijdens de openingstijden van het stadhuis, u hoeft hiervoor geen afspraak te maken. We verstrekken maximaal 2 testen per persoon.
Afspraak maken voor corona-test (7 jaar en ouder)
Maak online een afspraak:
Afspraak maken
Bel gratis het landelijk nummer:
Bel: 0800 - 1202
- Houd je BurgerServiceNummer (BSN) bij de hand. Je BSN staat op je paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
- Je krijgt iemand aan de lijn die je afspraak kan inplannen. Hij/zij beantwoordt géén medische vragen.
- Geef je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en BSN.
- Je krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail.
- Blijf thuis tot je naar de testafspraak gaat.
Kinderen tot en met 6 jaar
En voor kwetsbare of erg angstige kinderen
Heeft je kind milde corona-klachten? Wil je hem / haar laten testen?
Bel dan rechtstreeks GGD Twente: 053 487 6840 (maandag - vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur).
Kijk ook op Loes.nl: Hoe begeleid je je kind bij een coronatest?
Thuisquarantaine (thuisblijven)
Bij klachten gaat u altijd in quarantaine. In andere situaties moet u soms in quarantaine. Dat hangt af van uw situatie. Blijkt uit een coronatest dat u besmet bent? Dan gaat u in isolatie. Ook als u gevaccineerd of hersteld bent.
Voor iedereen met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten heeft. Het is niet meer nodig om zich te testen als u geen klachten hebt.
Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/quarantaine
Tijdelijke wet maatregelen Covid-19
Sinds 1 december 2020 is de tijdelijke coronawet van kracht. De wet vervangt de noodverordeningen, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Noodverordeningen zijn namelijk voor kortdurende (crisis)situaties. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.
Tijdelijke wet maatregelen COVID-19
De tijdelijke wet maatregelen covid-19 geldt sinds 1 december 2020 en heeft een looptijd van 3 maanden. Indien nodig kan de coronawet steeds 3 maanden worden verlengd. Ook is het mogelijk de wet tussentijds in te trekken, zodra deze niet meer nodig is. De Tweede Kamer is betrokken bij deze besluiten.
Vanaf 14 december is de aangepaste ministeriele regeling van kracht. Hierin staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving, Eerste en Tweede kamer krijgen meer betrokkenheid.
Ontheffingen en gemeentelijke verordeningen
De bevoegdheden voor de uitvoering van de maatregelen voor de bestrijding van het corona-virus komen bij de burgemeester te liggen en niet meer bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. In uitzonderlijke gevallen kan de burgemeester een ontheffing geven op bepaalde regels uit de wet. Het regionaal crisisteam blijft bestaan als overlegplatform van alle Twentse burgemeesters.
Los van bovenstaande geldt dat de gemeente met eigen gemeentelijke verordeningen en bevoegdheden zelf binnen de wet regels kan stellen. Denk daarbij aan: het afsluiten van straten, gebieden en parken, het verplaatsen van markten of aanpassen van terrassen vanwege het risico van opeenhoping van mensen. Bij de bestrijding van covid-19 hebben de bevoegdheden uit de Tijdelijke Wet voorrang boven andere (reguliere) bevoegdheden.
Werkgevers en ondernemers
Het kabinet, de provincie en gemeenten nemen verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen.
Informatie over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers
Meer informatie
RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met Actuele informatie over het nieuwe coronavirus: www.rivm.nl
GGD Twente
De GGD Twente heeft onder andere veel informatie over corona en gezondheid: www.ggdtwente.nl
VRTwente
Veiligheidsregio Twente is een regionaal samenwerkingsverband tussen hulpdiensten en de veertien Twentse gemeenten: www.vrtwente.nl
Rijksoverheid
Hier vindt u onder andere de laatste informatie over de landelijke maatregelen en het antwoord op veelgestelde vragen: www.rijksoverheid.nl. Daarnaast vindt u de maatregelen ook vertaald in andere talen.
Steffie
Op de website corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit.
Information in English
Appointments
You can arrange a lot things online yourself.
If you have an urgent request, please call 14 074. If you need to call us from abroad, please call +31 74 245 9876.
In appointments there will be no physical contact.
More information
For up-to-date information regarding the corona virus, please visit the Rijksoverheid website.