Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Vluchtelingen in Hengelo

De oorlog in Oekraïne houdt ons nog steeds erg bezig. Nederland staat klaar om Oekraïense vluchtelingen met open armen te ontvangen. Het aanbod uit de samenleving is enorm, ook in Hengelo. Als gemeente kijken wij uiteraard ook hoe wij kunnen helpen bij deze hartverscheurende situatie. Op deze pagina houden we u zo op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Naast de Oekraïense vluchtelingen, vangt Hengelo nu ook een heel aantal asielzoekers op. Zij verblijven net als vele Oekraïense vluchtelingen in het oude stadskantoor in Hengelo aan de Hazenweg.

Wat is het verschil tussen Oekraïense vluchtelingen, andere vluchtelingen en statushouders?

Veel mensen uit Oekraïne, asielzoekers en statushouders zoeken in Nederland een veilig onderkomen. De overeenkomst is dat al deze mensen hun ‘thuis’ hebben achtergelaten. Het verschil is de status die zij hebben in Nederland.

Oekraïners mogen tijdelijk in Nederland blijven. Zij ontvangen een BSN en mogen dus ook werken.

Asielzoekers moeten aantonen dat zij in hun land van herkomst niet veilig zijn. Als na onderzoek blijkt dat dat zo is, kunnen zij een verzoek doen om hier te blijven (asiel aanvragen). In de tijd dat zij in de asielprocedure zitten krijgen zij geen BSN en mogen zij dus ook niet werken.

Statushouders zijn nieuwe inwoners van Nederland die een verblijfsvergunning (asiel) hebben gekregen. Zij mogen in Nederland blijven, maken deel uit van de Nederlandse samenleving en hebben recht op een woning. Niet de gemeente, maar het COA bepaalt in welke gemeente deze mensen gaan wonen.

Hoeveel vluchtelingen worden er op dit moment opgevangen?

Op dit moment vangen we op verschillende locaties in Hengelo ongeveer  1000 vluchtelingen op . Samen met de Veiligheidsregio Twente houden we de ontwikkelingen qua vraag en aanbod goed in de gaten.

Worden Oekraïners en asielzoekers ingeschreven?

Ja, het team Publieksdienstverlening van de gemeente schrijft alle vluchtelingen in. Dit gebeurt in de BRP (Basisregistratie Personen). Voor een goede identiteitscontrole bij vestiging uit het buitenland, moeten de vluchtelingen uit Oekraïne persoonlijk op het Stadhuis langskomen.  

Kunnen vluchtelingen uitkeringen aanvragen?

Ja, zij kunnen een uitkering aanvragen. Een vluchteling heeft dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer. Bijvoorbeeld recht op een veilige werkplek, pauzes, vakantiedagen en het minimumloon. Een vluchteling die werkt of heeft gewerkt, heeft ook recht op sommige uitkeringen, bijvoorbeeld recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Een asielzoeker mag in Nederland werken. De asielaanvraag moet dan wel minstens 6 maanden in behandeling zijn. 

Krijgen vluchtelingen leefgeld?

De vluchtelingen die in Hengelo aankomen worden geregistreerd bij Burgerzaken. Zij krijgen van Burgerzaken het leefgeld op hun eigen bankrekening gestort. De hoogte van dit bedrag is landelijk vastgesteld in een regeling. De gemeente krijgt alle kosten vergoed van het Rijk.

De hoogte van het bedrag van het leefgeld van de vluchtelingen hangt af van meerdere factoren. Op de opvang in Hengelo krijgen de bewoners alleen kleedgeld en geen eetgeld. Dit komt omdat de bewoners aan de Hazenweg driemaal daags eten krijgen.

Voor meer informatie over het leefgeld dat vluchtelingen uit Oekraïne krijgen die ergens particulier zitten, kan je kijken op: Werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne | Opvang vluchtelingen uit Oekraïne | Rijksoverheid.nl

Voor informatie over het leefgeld voor asielzoekers kan je terecht op: COA - Het recht op opvang | www.coa.nl

Hoe lang mogen de Oekraïense vluchtelingen in Nederland blijven?

Oekraïense vluchtelingen kunnen voorlopig in Nederland blijven dankzij de EU Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dat betekent dat ze tot 4 maart 2025 mogen blijven. Meer informatie over het asielbeleid vind je op: Asielbeleid | Rijksoverheid.nl

Kunnen de bewoners zich vermaken?

Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, door het team dat werkzaam is op de opvang, door de bewoners zelf, maar ook door een groep trouwe vrijwilligers. Zij zijn onmisbaar voor het goed laten draaien van de opvang. Onder de activiteiten vallen bijvoorbeeld knutselactiviteiten, spelactiviteiten,   maar ook sportactiviteiten. De bewoners maken ook dankbaar gebruik van de fitnessruimte binnen. De computerruimte is drukbezet. Mensen werken of studeren daar. Tevens is er de mogelijkheid voor bewoners om de Nederlandse taal te leren door lessen te volgen op de nabijgelegen school CT Stork maar ook door vrijwilligers op locatie. Ook hebben de kinderen afgelopen zomer volop gebruik gemaakt van de omheinde speelplaats.

Restaurant Opvang

De keuken aan de Hazenweg is niet geschikt om honderden mensen zelf te laten koken. Wel wordt één keer per week gebruik gemaakt van de keuken bij de buren, het CT Stork College. Hier kunnen enkele bewoners bijvoorbeeld soep maken. Daarnaast is er een vast keukenteam die met behulp van vrijwilligers en bewoners driemaal daags eten klaar maken.  

Krijgen de kinderen ook onderwijs aangeboden? 

Op de vierde etage van het gebouw aan de Hazenweg zijn 10 lokalen ingericht door ‘de Horizon’ voor het onderwijs aan de kinderen van 4 tot12 jaar. De kinderen uit de opvang van Borne en Hof van Twente volgen hier ook onderwijs.

De leerlingen van 12 jaar en ouder gaan naar het ISK in Enschede en Almelo.

Jazeker. We zijn blij met alle hulp die aangeboden wordt.

Lijkt het jou leuk om te helpen in het restaurant, taalcafé of met andere activiteiten? Of heb je nog iets liggen wat je graag zou willen doneren, mail dan naar vluchtelingenopvang@hengelo.nl.


Welke initiatieven voor hulp en inzamelen van goederen zijn er?

Er zijn veel landelijke, regionale en lokale initiatieven om uw steun te betuigen door middel van het doneren van geld of goederen, zoals:

Daarnaast zijn er ook een aantal donateurs waaronder:

  • Rotary Hengelo-Driene
  • Odin groep
  • Stichting Rusland Direct
  • ZGT Overzee
  • Sensata Technologies Holland
  • Caritas/Parochie de Goede Herder
  • Waterstaatkerk
  • KP Interieur Haaksbergen
  • CT Stork

Kan ik iets betekenen in de opvang van huisdieren uit Oekraïne?

De Dierenbescherming, Dierenlot, IFAW, NFDO en 23 andere dierenhulporganisaties hebben de handen ineen geslagen om in Nederland hulp te bieden aan dieren en baasjes die slachtoffer zijn van de oorlog. Op hun website 'Hulp voor Dieren uit Oekraïne' zet ze alles voor je op een rijtje.

Voor allerlei vragen rondom werken, zorg & gezondheid, school en kinderopvang, kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.  Opvang vluchtelingen uit Oekraïne | Rijksoverheid.nl

Bent u ondernemer en doet u zaken in Oekraïne of Rusland? Dan kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Heeft u na aanleiding van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op via gemeente@hengelo.nl of zoek contact met ons via één van onze social mediakanalen.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu