Voedselfiets

De Voedselfiets is een grote bakfiets die drie keer in de week langskomt om gratis etensresten te verzamelen.

Hoogbouwwoningen hebben in Hengelo geen groene container. De etensresten van de bewoners belanden daarom meestal in de ondergrondse container voor restafval. En dat is jammer. Etensresten zijn namelijk goed te gebruiken als grondstof. De SWB kan er compost van maken.

Let op, in verband met de komende feestdagen rijdt de voedselfiets niet op:

 • Vrijdag 15 april (goede vrijdag)
 •  Maandag 18 april (tweede paasdag)
 •  Woensdag 27 april (Koningsdag)
 •  Vrijdag 27 mei (dag na Hemelvaart)
 •  Maandag 6 juni (tweede pinksterdag)

Er wordt gereden op maandag, woensdag en vrijdag. Bewoners die meedoen hebben een klein groen emmertje om etenstresten te verzamelen. Dit emmertje legen ze dan bij de Voedselfiets. Medewerkers van de SWB staan met de speciale bakfiets klaar op de locaties.

Er zijn 6 routes met verschillende locaties:

 1. Route A: Thiemsland, Kastanjeplein, Gerardus Majella
 2. Route B: Sterrentuin, Hengelose Es, Backenhagen
 3. Route C: Swafert 1, Swafert 2, Kasbah
 4. Route D: Thiemsland, Brinktoren, De Klokstee
 5. Route E: Stadhuis, Enschedesestraat - Drienerstraat, Humanitas
 6. Route F: Wijkcentrum Slangenbeek, Bartimeus, Paul Steenbergenstraat, Wijkcentrum Hasseler Es

Bekijk hier de instructie- en routekaarten. Hierop staan ook de actuele tijden vermeld wanneer de Voedselfiets op een locatie staat. 

Let op: op feestdagen rijdt de voedselfiets niet, in 2022 is dat op:

 • Vrijdag 15 april (goede vrijdag)
 • Maandag 18 april (tweede paasdag)
 • Woensdag 27 april (Koningsdag)
 • Vrijdag 27 mei (dag na Hemelvaart)
 • Maandag 6 juni (tweede pinksterdag)
 • Vrijdag 23 december
 • Maandag 26 december (tweede kerstdag)
 • Vrijdag 30 december

De bakfietsbestuurder brengt de etensresten naar de Groentuin aan het Bartelinkslaantje. De SWB maakt er compost van met een rocket composter. Het compost wordt vervolgens gebruikt in de Groentuin, maar ook in de gemeentelijke plantsoenen en in de biologische moestuin om de bodem te verbeteren. 

Meedoen is gratis, compost is goed voor de bodem en bewoners van hoogbouw hebben minder afval dus minder kosten. Dat noemen we win-win.

Als u mee wilt doen dan kan dat! Bij de Voedselfiets kunt u een emmertje ophalen. U krijgt bij het emmertje een instructiekaart waarop staat hoe u het emmertje gebruikt. Op de instructiekaart is ook te zien wanneer de Voedselfiets in de buurt staat. U moet daarna zelf het emmertje met de etensresten naar de opstelplaats van de Voedselfiets bregen.

Het kan zijn dat de bakfietsbestuurder tijdelijk geen emmertjes meer heeft. Kom dan de volgende keer terug als de Voedselfiets er weer staat.

Belangrijk: alléén het groene emmertje wordt geaccepteerd, niets anders. Dus ook geen andere emmertjes of zogenoemde biologisch afbreekbare zakjes.

Mag iedereen in Hengelo meedoen?

Alle bewoners van hoogbouwwoningen mogen meedoen als ze bereid zijn naar de aangewezen opstelplaatsen voor Voedselfietsen te komen en gebruik maken van het groene emmertje.

Ook als u een groene container hebt maar er bijna nooit gebruik van maakt, mag u mee doen. U kunt uw groene container dan inleveren bij Twente Milieu. Neem contact op met Twente Milieu: 0900 85 20 111 of via www.Twentemilieu.nl.

Is er een maximum aantal deelnemers in Hengelo?

We denken met de Voedselfiets zo’n 7000 huishoudens te kunnen bedienen. We houden er uiteraard wel rekening mee dat niet iedereen mee wil doen. Als iedereen meedoet hebben we een enorm succes, maar ook een uitdaging erbij in de verwerking.

Mag er ook tuinafval in?

Het gaat echt alleen om etensresten, dus tuinafval mag niet. Ook kamerplanten en bloemen niet. Een kleine bos bloemen die klein geknipt in het emmertje past, mag nog wel. Absoluut geen potgrond.

Mag ik composteerbare zakjes gebruiken?

Nee.

Mag ik mijn emmer ook eens per week legen?

Liever niet, je moet etensresten niet te lang willen bewaren vanwege eventuele stank. Voor het composteren willen we ook graag verse etensresten. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ze zijn beter te verwerken.

Mag ik mijn emmertje ook ’s morgens aan straat zetten op de plek waar de Voedselfiets staat?

Nee, het emmertje moet zelf geleegd worden bij de bakfiets. Op straat zetten is niet toegestaan. Een ander bijvoorbeeld uw buurman, mag het wel voor u legen. 

Ik wil niet meer meedoen. Kan ik de emmer houden? 

Jammer dat u niet meer meedoet. U mag dat emmertje houden. 

Telefoon: (0)14 074

Contactformulier

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu