Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Naamskeuze kind

Ouders kunnen samen kiezen voor de achternaam van hun eerste kind.

Dat kan de achternaam zijn van één van beiden. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, geldt ook voor alle volgende kinderen met dezelfde ouders. Wat u moet doen om de naamskeuze officieel te maken, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Een kind van getrouwde of als partners geregistreerde ouders krijgt vanzelf de achternaam van de vader, tenzij u anders aangeeft. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan kunt u voor of bij de geboorteaangifte van het eerste kind een akte van naamskeuze laten opmaken. Een akte van naamskeuze wordt opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Beide ouders moeten daarbij aanwezig zijn.

Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader het kind erkennen. Bij de erkenning van het eerste kind binnen de relatie, kunt u dan kiezen voor de achternaam van de vader. Beide ouders moeten daarbij aanwezig zijn.

Ouders van hetzelfde geslacht kunnen in bepaalde gevallen ook naamskeuze doen. Wilt u meer informatie? Kijk dan op Rijksoverheid.nl of neem contact op met de afdeling Burgerzaken.  

Ouders kunnen de naamskeuze alleen nog veranderen als zij na het erkennen van het (ongeboren) kind gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U kunt dan alsnog kiezen voor de geslachtsnaam van de andere ouder. U moet dan de bij de voltrekking van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap beide de akte van naamskeuze ondertekenen.

Bij de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is het niet mogelijk om opnieuw naamskeuze te doen.

Als uw kind in het buitenland wordt geboren, is het volgens het recht van dat land niet altijd mogelijk om naamskeuze te doen. In sommige gevallen kunt u later alsnog in Nederland naamskeuze doen. Dit is afhankelijk van uw situatie. Bel daarom voor meer informatie naar de gemeente Hengelo: 14 074.

Wanneer u als echtpaar in Nederland een kind adopteert, kunt u voor het kind ook de achternaam van één van beiden kiezen. Die keuze is alleen mogelijk bij het eerste kind.

Maak een afspraak

Voor het opmaken van een akte van naamskeuze kunt u alleen op afspraak terecht op het Publieksplein.  

Afspraak maken

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu