Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Waar bent u naar op zoek?

Paspoort, reisdocument voor vluchtelingen

Let op: het aanvragen en afhalen van een vluchtelingenpaspoort kan alléén op afspraak!

Het vluchtelingenpaspoort is voor mensen die zijn erkend als vluchteling in Nederland.Met een vluchtelingenpaspoort kunt u zich legitimeren en naar het buitenland reizen. Behalve naar het land van herkomst. Soms hebt u ook een visum nodig. De ambassade van het land waar u heengaat heeft daarover meer informatie.

U kunt een vluchtelingenpaspoort aanvragen in de gemeente waar u staat ingeschreven. U moet een paspoort persoonlijk aanvragen en afhalen. Maak hiervoor een afspraak.

Aanvragen reisdocument voor kinderen

Kinderen hebben een eigen identiteitskaart of paspoort nodig om naar het buitenland te kunnen reizen. Let op: Uw kind moet bij het aanvragen én bij het afhalen aanwezig zijn. Meestal is ook toestemming nodig van de gezaghouders. Als er twee gezaghouders zijn, moeten beide ouders toestemming verlenen.

De gezaghouder(s) moet(en) toestemming geven voor:

  • Kinderen tot 18 jaar die een eigen paspoort willen aanvragen.
  • Kinderen tot 12 jaar die een eigen identiteitskaart willen aanvragen.

Toestemming regelen

Gezaghouder(s) moet(en) met het kind meekomen om een toestemmingsverklaring te ondertekenen. Neem uw identiteitsbewijs mee. Als u niet aanwezig kunt zijn, dan kunt u een schriftelijke toestemming meegeven. Download dan hier het formulier Toestemming paspoort of identiteitskaart minderjarige (Pdf). Print het formulier, vul het in en geef het mee met (een leesbare kopie van) uw geldige identiteitsbewijs. De handtekening op het toestemmingsformulier moet overeenkomen met de handtekening op het legitimatiebewijs.

Maximaal 5 jaar geldig

De geldigheidsduur van een vluchtelingenpaspoort hangt af van uw verblijfsstatus, maar is maximaal 5 jaar.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een paspoort worden 2 vingerafdrukken opgenomen. Deze vingerafdrukken worden opgeslagen in de chip, die in het paspoort zit. Vingerafdrukken zijn verplicht als de aanvrager van een paspoort 12 jaar of ouder is. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Ga voor meer informatie naar Rijksoverheid.

  • Alle reisdocumenten die u in uw bezit hebt en die nog niet officieel ongeldig zijn gemaakt. Hebt u buitenlandse reisdocumenten, dan moet u deze ook meenemen.
  • Uw geldige verblijfsdocument.
  • Een kleurenpasfoto. Deze foto moet voldoen aan de eisen van de Paspoortwet. Laat de pasfoto daarom maken bij een vakfotograaf. Die is op de hoogte van alle eisen. De pasfoto mag niet ouder dan 6 maanden zijn.
  • Contant geld of uw pinpas. U moet het document namelijk bij de aanvraag betalen.

De tarieven in 2024 zijn:

  • een vluchtelingenpaspoort: € 63,40
  • een spoedaanvraag: € 57,05 extra

Paspoorten en identiteitskaarten worden op een centrale plaats in Nederland gemaakt. U kunt uw nieuwe document daarom niet meteen meenemen. De levertijd is vijf werkdagen.

Spoedaanvraag

U kunt uw paspoort eventueel met spoed aanvragen. Bij een spoedaanvraag voor 15.00 uur, ligt het nieuwe document in het algemeen de volgende dag na 11.00 uur klaar. Een spoedaanvraag kost € 57,05 extra. 

Tussen aanvraag en afhalen verhuizing naar andere gemeente

Als u tussen het aanvragen en afhalen verhuist naar een andere gemeente, dan moeten wij uw reisdocument naar de nieuwe woongemeente sturen. U moet het dan daar afhalen. Informeer vooraf of uw document daar al binnen is.

Als u (alleen) reist met kinderen, dan moet u rekening houden met extra regels en controles om kinderontvoering tegen te gaan. U hebt dan toestemming nodig van de (andere) ouder(s). Ga voor meer informatie naar Rijksoverheid. Daar kunt u ook een toestemmingsformulier downloaden.

In sommige landen is er meer nodig dan dit toestemmingsformulier. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Is uw paspoort gestolen of vermist? Geef dit dan zo snel mogelijk door bij de gemeente. Dit kan vanaf 12 jaar heel gemakkelijk digitaal met uw DigiD.

Voor kinderen tot en met 11 jaar kan alleen een gezaghebbende ouder met zijn of haar DigiD digitaal melding van vermissing doen.

Melding vermissing paspoort of identiteitskaart

Wilt u ook gelijk een nieuw document aanvragen dan moet u een afspraak maken bij de afdeling burgerzaken. Daar kan dan ook de melding van vermissing worden gedaan.

Zodra u de vermissing gemeld hebt, is uw vermiste document ongeldig. Als u het toch nog terugvindt, kunt u het niet meer gebruiken. U moet het inleveren bij de gemeente.

Een gevonden Nederlands paspoort of identiteitskaart wordt niet teruggegeven aan de eigenaar. Het document wordt vernietigd. Vanwege de veiligheid is dit document niet meer geldig. Het enige wat u kunt doen is een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. Kijk voor meer informatie over identiteitsfraude op Rijksoverheid.

Soms zal de gemeente de politie inschakelen. Bijvoorbeeld als u al vaker een document bent kwijtgeraakt of als wij misbruik vermoeden. De politie gaat dan onderzoek doen. Zolang dat onderzoek duurt, krijgt u nog geen nieuw document.

Voorkom identiteitsfraude

Voorkom dat er misbruik wordt gemaakt van uw persoonsgegevens. Geef ook nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Lees er meer over op de pagina Identiteitsfraude.

Maak een afspraak

Voor het aanvragen en afhalen van een vluchtelingenpaspoort kunt u alleen op afspraak terecht op het Publieksplein.  

Afspraak maken

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu