Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Paspoort, reisdocument voor vreemdelingen

Let op: het aanvragen en afhalen van een vreemdelingenpaspoort kan alléén op afspraak!

U kunt een vreemdelingenpaspoort krijgen als u geen Nederlander bent, in Nederland woont en geen reisdocument kunt krijgen van uw eigen land. Met een vreemdelingenpaspoort kunt u zich legitimeren en naar het buitenland reizen. Behalve naar het land van herkomst. Soms hebt u ook een visum nodig. De ambassade van het land waar u heengaat heeft daarover meer informatie.

U begint uw aanvraag bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Maak hiervoor een afspraak. Voordat u een vreemdelingenpaspoort krijgt, moet uw verzoek worden beoordeeld. Dit doet de IND en soms ook het Ministerie van Buitenlandse zaken. Binnen zes tot acht weken ontvangt u een brief waarin staat of u een vreemdelingenpaspoort kunt krijgen.

Zo ja, dan kunt u daarna een vreemdelingenpaspoort aanvragen bij uw woongemeente. U moet het paspoort persoonlijk aanvragen en afhalen. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt het paspoort bij de aanvraag.

Maximaal 5 jaar geldig

De geldigheidsduur van een vreemdelingenpaspoort hangt af van uw verblijfsstatus, maar is maximaal 5 jaar.

  • Alle reisdocumenten die u in uw bezit hebt en die nog niet ongeldig zijn gemaakt. Hebt u buitenlandse reisdocumenten, dan moet u deze ook meenemen.
  • Een goed gelijkende pasfoto die voldoet aan alle eisen van de Paspoortwet. De pasfoto mag niet ouder dan 6 maanden zijn.
  • Uw geldige verblijfsdocument.

Is uw paspoort gestolen of vermist? Geef dit dan zo snel mogelijk door bij de gemeente. Dit kan vanaf 12 jaar heel gemakkelijk digitaal met uw DigiD.

Voor kinderen tot en met 11 jaar kan alleen een gezaghebbende ouder met zijn of haar DigiD digitaal melding van vermissing doen.

Melding vermissing paspoort of identiteitskaart

Wilt u ook gelijk een nieuw document aanvragen dan moet u een afspraak maken bij de afdeling burgerzaken. Daar kan dan ook de melding van vermissing worden gedaan.

Zodra u de vermissing gemeld hebt, is uw vermiste document ongeldig. Als u het toch nog terugvindt, kunt u het niet meer gebruiken. U moet het inleveren bij de gemeente.

Een gevonden Nederlands paspoort of identiteitskaart wordt niet teruggegeven aan de eigenaar. Het document wordt vernietigd. Vanwege de veiligheid is dit document niet meer geldig. Het enige wat u kunt doen is een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. Kijk voor meer informatie over identiteitsfraude op Rijksoverheid.

Soms zal de gemeente de politie inschakelen. Bijvoorbeeld als u al vaker een document bent kwijtgeraakt of als wij misbruik vermoeden. De politie gaat dan onderzoek doen. Zolang dat onderzoek duurt, krijgt u nog geen nieuw document.

Voorkom identiteitsfraude

Voorkom dat er misbruik wordt gemaakt van uw persoonsgegevens. Geef ook nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Lees er meer over op de pagina Identiteitsfraude.

Bij de aanvraag van een vreemdelingenpaspoort worden 2 vingerafdrukken opgenomen. Deze vingerafdrukken worden opgeslagen in de chip, die in het paspoort zit. Vingerafdrukken zijn verplicht als de aanvrager van een paspoort 12 jaar of ouder is. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Wilt u meer informatie? Kijk dan op Rijksoverheid.nl

De tarieven voor 2024 zijn:

  • een vreemdelingenpaspoort: € 63,40
  • een spoedaanvraag: € 57,05 extra

Het duurt 6 tot 8 weken voordat de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben beslist op uw verzoek.

Als uw verzoek wordt toegewezen kunt u uw paspoort aanvragen. De levertijd is dan nog 5 werkdagen. U kunt uw paspoort ook met spoed aanvragen. Bij een spoedaanvraag voor 15.00 uur ligt uw paspoort in het algemeen de volgende dag na 11.00 uur klaar. U betaalt daarvoor wel € 57,05 extra.

Maak een afspraak

Voor het aanvragen en afhalen van een vreemdel;ingenpaspoort kunt u alleen op afspraak terecht op het Publieksplein.  

Afspraak maken

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu