TONK (Tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten)

TONK biedt een vergoeding voor mensen die door de coronamaatregelen hun woonkosten niet meer kunnen betalen.

Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar gedeeltelijk uitvoeren. Daardoor kan het moeilijk zijn om de woonkosten nog te betalen. De regeling TONK kan tijdelijk hulp bieden.

Let op: De Tonk is vernieuwd per 15 juni 2021

De TONK is op 15 juni 2021 vernieuwd. De tegemoetkoming verdubbelt naar € 500 per maand. Ook is de regeling verlengd. Deze loopt nu van 1 januari tot 1 oktober 2021.

Hebt u al een toekenning van de TONK ontvangen, dan hoeft u niets te doen. U krijgt de nabetaling en de verlenging automatisch.

TONK biedt ondersteuning voor noodzakelijke kosten. Het gaat om de huur, de hypotheek en de kosten van elektriciteit, gas en water. De ondersteuning is bedoeld voor huishoudens die te maken hebben met een terugval in inkomen waardoor ze de woonkosten niet meer kunnen betalen. Het gaat dus om een vergoeding voor kosten, niet om een inkomensondersteunende regeling.

Hebt u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering (zoals een toeslag van het UWV op uw WW-uitkering)? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of hebt u dan nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op een TONK-uitkering. 

Bent u ondernemer en hebt u een Tozo-uitkering? Dan kan TONK hierop een aanvulling zijn.

Belangrijk: Lees hieronder eerst de voorwaarden, voordat u begint met het invullen van de aanvraag.

De TONK-uitkering bedraagt minimaal € 500 per maand en geldt voor de periode 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021. Het is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). Om in aanmerking te kunnen komen voor TONK moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: 

 • U woont in de gemeente Borne, Haaksbergen of Hengelo.
 • U bent eigenaar van een eigen woning of u huurt een woning in de vrije sector.
 • U hebt:
  - in januari 2021 ten minste 15% minder inkomen dan in januari 2020, óf
  - over het 1e kwartaal van 2021 ten minste 15% minder inkomen dan in het 1e kwartaal van 2020, óf
  - in een maand in de 1e helft van 2021 ten minste 15% minder inkomen dan in diezelfde maand in 2020.
 • Het verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen.
 • U verwacht dat uw inkomen de komende maanden niet stijgt.
 • U beschikt op dit moment over minder geld dan € 12.590 (voor een echtpaar of alleenstaande ouder) of € 6.295 (voor een alleenstaande). Het gaat hierbij om contant geld, geld op uw (spaar)rekeningen, waardepapieren en cryptogeld (bijvoorbeeld bitcoins) van uzelf en uw eventuele partner en kinderen.

Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. En een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.

De tijdelijke maatregel TONK geldt voor de periode 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021. U kunt de TONK over de genoemde periode aanvragen tot 1 oktober 2021. De aanvraag kan heel gemakkelijk digitaal. Geef eerlijk antwoord op de vragen en  upload de gevraagde bijlagen. Als er geen bijzonderheden zijn, krijgt u zo snel mogelijk bericht over uw aanvraag.

Aanvraag tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten

Liever een schriftelijke aanvraag doen?

Doet u uw aanvraag liever schriftelijk? Vul dan het aanvraagformulier TONK (pdf) in en stuur het, samen met alle bewijsstukken per mail naar gemeente@hengelo.nl op per post naar: Werk en Inkomen, Antwoordnummer 168, 7550 VB Hengelo. Een postzegel is niet nodig. U krijgt zo snel mogelijk bericht van ons.

Afdeling Werk en Inkomen

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu