De WOZ-waarde uitgelegd
WOZ-waarde, de basis voor de OZB, maar hoe wordt zoiets eigenlijk bepaald?
De aanslag gemeentelijke belastingen is verstuurd naar je Berichtenbox op MijnOverheid. Niet aangesloten bij MijnOverheid? Dan valt de aanslag binnenkort op de deurmat.
Wat is de WOZ-waarde precies?
De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is een waardering van een ‘onroerend goed’. Dit kan een woning zijn, maar ook een bedrijfspand of een openbaar gebouw zoals een school of een sportkantine. De WOZ-waarde wordt bijvoorbeeld gebruikt om de onroerende zaakbelasting (OZB) te bepalen die je betaalt. We krijgen veel vragen over de WOZ-waarde. Alleen hoe wordt die WOZ-waarde eigenlijk bepaald?
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
De WOZ-waarde wordt gebaseerd op een vergelijking van marktgegevens en objectkenmerken van de woning. Marktgegevens zijn bijvoorbeeld verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Bij objectkenmerken kunt u denken aan:
- Bouwjaar
- Type woning (vrijstaand, rijwoning, appartement e.d.)
- Aantal vierkante meters gebruikersoppervlakte (was voorheen kubieke meters)
- Grootte van het perceel (bij laagbouw)
- Ligging (in de wijk) en locatie (bijvoorbeeld: rustig of aan een drukke weg)
- Onderhoud
De hoogte van de WOZ-waarde is dit jaar bepaald op 1 januari 2020. Er is dus gewerkt met gegevens van iets meer dan een jaar geleden zodat de marktgegevens en objectkenmerken met aandacht bekeken kunnen worden.
Van kubieke meters naar vierkante meters
Sinds dit jaar wordt de WOZ-waarde gebaseerd op het aantal vierkante meters wat gebruikt kan worden om te wonen. Dit wordt ook wel gebruiksoppervlakte genoemd. Vanaf 2022 is het een wettelijke verplichting om niet meer met kubieke meters te meten maar met vierkante meters. Dit moet de standaard worden in Nederland. In Hengelo zijn we daar dit jaar al mee gestart.
Gebruikersoppervlakte
Het meten van het gebruikersoppervlakte is een belangrijk verschil vergeleken met vorig jaar. Het gebruikersoppervlakte bestaat uit twee delen:
- het gebruikersoppervlakte woning (dichte, aangebouwde delen, zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel horen daar ook bij).
- daarnaast worden ook losse bouwwerken (bijvoorbeeld schuur of overkapping) op de kavel meegeteld. Dit werd voorheen in veel gevallen niet meegenomen in de berekening.
Door de overgang naar vierkante meters en het bepalen van het gebruiksoppervlakte hebben er controles plaats gevonden. Daardoor kan het zijn dat GBTwente nu andere (bijvoorbeeld betere en/of nieuwere) kenmerken van uw woning heeft dan vorig jaar. Dit kan invloed hebben op de WOZ-waarde. Niet alleen de kenmerken van een woning (zoals type woning, bouwjaar en ligging) zijn bepalend voor de WOZ-waarde van een woning. Ook wat er gebeurt op de woningmarkt kan invloed hebben op de WOZ-waarde.
Niet eens met uw vastgestelde WOZ-waarde?
Bel dan eerst. Wij nemen uw bezwaar met u door en helpen u graag verder. Dat is sneller én gemakkelijker voor u. Het telefoonnummer staat ook op de voorzijde van de aanslag. Meer informatie over bezwaar indienen vindt u op de website van het GBTwente.
Meer weten over de WOZ-waarde?
Ga naar de website van het GBT