Investeren in de toekomst ondanks onzekere tijden
Sluitende begroting aangeboden aan gemeenteraad
Het college van B en W biedt een structureel sluitende Beleidsbegroting 2023-2026 aan de gemeenteraad aan. Met daarin ruimte en ambitie voor nieuwe investeringen in de stad, ondanks onzekere gemeentefinanciën op de lange termijn. Hanneke Steen, wethouder Financiën: ‘Juist nu willen en moeten we investeren daar waar dat het hardst nodig is’. Het college werkt aan een strategische agenda, om hier richting aan te geven.
In de Beleidsbegroting staat wat de gemeente de komende jaren gaat doen en wat dat mag kosten. De begrotingsomzet van de gemeente Hengelo voor 2023 is in totaal 347 miljoen euro. ‘De begroting biedt tijdelijk financiële ruimte voor nieuwe ambities en impulsen in de stad. Enerzijds omdat onze spaarpot goed gevuld is en anderzijds omdat we, weliswaar tijdelijk, extra middelen van het Rijk hebben ontvangen’, aldus Steen. ‘Daarmee kunnen we een bijdrage leveren aan grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de huidige energiecrisis en de opvang van vluchtelingen. Helaas blijft de onzekerheid over de structurele gemeentefinanciën vanaf 2026-2027 nog steeds bestaan en roepen we samen met andere gemeenten het Rijk op om snel met meer duidelijkheid te komen’. Naast de onduidelijkheid over de rijksmiddelen zorgen ook de krapte op de arbeidsmarkt, hoge inflatiecijfers en lange levertijden van (bouw)materialen voor onzekerheden en risico’s.
De raad bespreekt de begroting tijdens de politieke markt van 25 oktober en stelt deze volgens verwachting vast op 9 november.
Stijging woonlasten minder dan inflatie
Per saldo neemt de lokale belastingdruk voor een eigenaar van een woning toe met 4,4% in 2023 ten opzichte van 2022. Voor een huurder is dat 4,2%. Het college is verheugd dat de lastenstijging ver onder de huidige inflatie blijft.
Strategische agenda en extra investeringen
‘Met deze begroting zorgen we voor voldoende financiële ruimte om te investeren in onze stad. Tegelijkertijd realiseert het college zich dat we de komende periode afhankelijk zijn van ontwikkelingen die buiten onze invloedsfeer liggen, maar die wel een grote impact op onze stad kunnen hebben’ aldus Steen.
Het college werkt aan een strategische agenda. ‘Zodat we als gemeente de beste keuzes kunnen maken voor Hengelo nu en in de toekomst’, aldus Steen. ‘Dat gaat vooral om de grote beweging; waar willen we als Hengelo het verschil maken? Wat willen we - of wat moet - wezenlijk anders dan nu? Een strategische agenda geeft op die grote maatschappelijke opgaven richting aan ons handelen en helpt koersvast te blijven, ook in moeilijke en/of krappe tijden’.
Het college heeft een aantal speerpunten benoemd voor de strategische agenda en stelt de gemeenteraad voor om daarvoor in 2023 2,2 miljoen euro beschikbaar te stellen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om:
- De inwoner centraal
De gemeente is continu bezig de dienstverlening te optimaliseren. Onder andere door beter gebruik te maken van nieuwe technologieën en aan de voorkant bewuster na te denken over participatie met inwoners. - Wijkgerichte aanpak
Het college wil inzetten op het behoud en versterken van leefbare wijken, waarbij ontmoeten en goede voorzieningen voorop staan (wonen, zorg, welzijn, veiligheid en de fysieke leefomgeving). Hoe dit verder inhoud en vorm wordt gegeven wordt nog uitgewerkt. Hierbij betrekken we natuurlijk ook de inwoners en partners in de stad. Aan de hand daarvan zullen we met de gemeenteraad definitieve keuzes maken over de wijze van wijkgerichte aanpak. - Toekomstbestendige stedelijke ontwikkeling van met name de binnenstad en Hart van Zuid, als onderdeel van het spoorzonegebied. Het college wil hier de komende jaren meer (betaalbare) woningen gerealiseerd zien. Het college wil dat het Actieplan voor een Vitale binnenstad 2022-2026 uitgevoerd wordt. Ook wil het college de opkoopbescherming invoeren en hierop handhaven. Verder stelt het college de raad voor om in 2023 tot en met 2025 extra middelen beschikbaar te stellen voor een stimuleringsfonds voor het industrieel erfgoed in Hart van Zuid. Daarnaast wordt gevraagd extra geld beschikbaar te stellen voor het beheer van fietsparkeerplaatsen in de binnenstad.
- Transformatie van het sociaal domein
Het college wil de zorg meer in de wijk organiseren door de basisvoorzieningen op orde te brengen. De gemeente doet wat nodig is en levert een passend zorgaanbod. De komende jaren gaat er het een en ander veranderen, ook vanwege een financiële noodzaak. Als er niets gebeurt, komt de gemeente jaarlijks 8 tot 11 miljoen euro te kort. Dat zou betekenen dat de zorg voor mensen die dat echt nodig hebben wellicht niet meer gegarandeerd kan worden. Het college wil dat uiteraard voorkomen en heeft daarom het 'Transformatieplan, voor een toekomstbestendig sociaal domein voor Hengelo' opgesteld. De financiële uitwerking hiervan is verwerkt in de Beleidsbegroting 2023-2026. - Draagvlak voor duurzame inrichting
Duurzaamheid is een belangrijk thema de komende periode. De gemeente werkt aan complexe en omvangrijke vraagstukken zoals klimaatverandering en -adaptatie, energietransitie en energiebesparing, waaronder de verdere onderzoeken en voorbereidingen voor de eerste zon- en windprojecten. En dat is alleen mogelijk in nauwe samenwerking met inwoners, medeoverheden, bedrijven en instellingen. Het college stelt de gemeenteraad voor om hiervoor in de periode 2023-2026 jaarlijks extra middelen beschikbaar te stellen. Daarbij heeft het college specifieke aandacht voor kwetsbare huishoudens die te maken hebben met (energie)armoede.
Het college wil de strategische agenda in het najaar van 2022 en voorjaar van 2023 fasegewijs verder concretiseren en bespreken met de gemeenteraad. Het doel is een ‘volwaardige ‘strategische agenda bij de behandeling van de Zomernota 2023-2027.
Overig ‘nieuw beleid’
Naast bovenstaande strategische opgaven stelt het college de gemeenteraad ook voor om extra te investeren in onder meer:
- Een onderzoek voor de wijkontsluiting van Woolde
- Het realiseren van een vast podium voor de beeldende kunst
- De gebiedsgerichte gezondheidspreventie, het project ‘goede start’ (doel) en voor het opstellen en uitvoeren van een stedelijk programma dementie.