donderdag 29 oktober 2020

Koninklijke onderscheiding voor Harry Rupert

Donderdag 29 oktober reikt burgemeester Sander Schelberg een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Harry Rupert. Dit gebeurt in klein gezelschap op de laatste werkdag van de heer Rupert bij Welbions. Daarbij worden uiteraard de corona maatregelen in acht genomen. De heer Rupert wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Harry Rupert (67) is een bekende Hengeloër. Dit zeker vanwege zijn functie van directeur/ bestuurder van woningcorporatie Welbions als ook vanwege zijn vele vrijwilligerswerk. De heer Rupert heeft een jarenlange staat van dienst in het publieke en private domein en in het bijzonder in zijn periode als bestuurder van Welbions, waar hij vanaf 2001 werkzaam is. Per 1 november gaat hij met pensioen. Harry Rupert is maatschappelijk zeer betrokken, een ondernemende en visionaire leider. In 2014 werd hij de nieuwe directeur na de fusie van Welbions Hengelo en Woonbeheer Borne. Hij stond voor zijn zaak: de opgave van de sociale woningbouw in Borne en Hengelo. Daarbij dacht hij primair in het ontwikkelen van wijken als prettige leefgemeenschappen van huurders en eigenaren, waarbij het bouwen, beheren en onderhouden van woningen een middel is. Hij deed dit altijd vol passie en oog voor historie voor zijn Hengelo en sinds de fusie ook voor de woonregio Hengelo-Borne. Hij had daarbij een brede scope en interesse en richtte zich ook op samenwerking met externe partners, zoals de gemeenten, de maatschappelijke organisaties, de co-makers, de andere corporaties in WoON Twente-verband en recentelijk in het kader van de duurzaamheidsopgave met het Waterschap Vechtstromen en de Provincie Overijssel. Harry Rupert opereerde altijd vanuit zekerheid; een goede financiële positie was voor hem essentieel. Vandaar uit ontplooide hij nieuwe initiatieven op het terrein van duurzaamheid en energietransities.

Sleutelpersoon voor huisvesting

De heer Rupert kende een enorme gedrevenheid om een succesvolle corporatie te worden waar niet alleen de huurders het naar hun zin hebben maar zeker ook de werknemers. In 2017 slaagde Welbions met glans voor de laatste visitatie. De externe visitatiecommissie sprak haar verwondering uit over alles wat er tegelijkertijd in korte tijd gepresteerd was. Dit naast de externe opgave, ook de fusie, de doorontwikkeling van de organisatie en de implementatie van het nieuwe governanceregime. De visitatiecommissie verwonderde zich ook over het feit dat dat kennelijk allemaal heel normaal werd gevonden bij Welbions en men daar zo weinig mogelijk mee naar buiten was getreden. Op Twentse schaal was de heer Rupert de sleutelpersoon voor huisvesting van asielzoekers en voorkoming huisuitzettingen.

Bestuurslid en voorzitter

Naast zijn intensieve baan heeft hij zich ook altijd ingezet voor andere zaken en was hij bestuurslid/voorzitter van diverse stichtingen. Hij zet zich in voor de uitvoering van verschillende projecten die ten gunste kwamen en komen van de samenleving. Zo was hij van 2002 tot 2013 bestuurslid en voorzitter van Kunstcentrum Hengelo, later Kunstcentrum Akkuh; vanaf zijn toetreding tot het Kunstcentrum heeft hij zich voortvarend opgesteld in een actieve en belangrijke inhoudelijke rol. Vanaf 2008 is hij voorzitter Jeugdfonds Sport & Cultuur. De doelgroep van het Jeugdfonds bestaat uit kinderen tussen 0 en 18 jaar uit huishoudens met lage inkomens, een groep waar de heer Rupert zich erg betrokken bij voelt. Ook zij moeten kunnen deelnemen aan culturele activiteiten. De heer Rupert speelt een belangrijke rol in het vinden van sponsoren en maakt hierbij gebruik van zijn uitgebreide netwerk. Hij was ook secretaris en bestuurslid van de FBK Games Businessclub, van 2011 tot 2017. De FKB Games staan met haar topatletenveld en prestaties voor vitaliteit, innovatie en beleving. Deze internationale atletiekwedstrijd is goed voor het imago en de economie van Twente. Daarom steunen de Twentse bedrijven de FBK Games en dragen zij dit als business club uit in alles wat ze doen. Harry Rupert heeft een groot hart voor de FBK Games en heeft gevochten voor het behoud van de FBK Games, waarbij hij in 2013 een cruciale rol speelde in het reddingsplan.

Verder is hij zeven jaar bestuurslid van de Stichting Scoren in de Wijk. Met tal van projecten geeft deze stichting invulling aan de ‘noaberplicht’ van FC Twente, want iedereen verdient een kans om te scoren. Tevens is hij sinds 2014 bestuurslid van De Slinger, de stichting die zich inzet voor de Hengelose samenleving door bedrijven in contact te brengen met maatschappelijke organisaties.

Harry Rupert is een gedegen, kritische en betrokken bestuurder, zowel in zijn professionele werkzaamheden als ook bij zijn vrijwilligerswerk. De Koninklijke onderscheiding wordt de heer Rupert donderdag in kleine kring uitgereikt door burgemeester Sander Schelberg, met uiteraard in achtneming van de huidige corona maatregelen. Dit gebeurt in aanwezigheid van zijn echtgenote en kinderen. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Uitreiking koninklijke onderscheiding Harry Rupert

Nieuws

Politieke Markt en raadsvergadering

Digitale vergaderingen op 1 en 2 december

Hengelo wil fors meer nieuwe woningen in periode 2021-2030

De vraag naar woningen is op dit moment veel groter dan het aanbod.

Nieuwsflits Duurzaamheid

Vol duurzame inspiratie, laatste regelgeving en (subsidie)mogelijkheden om te verduurzamen

Communicatiecampagne tegen vervuiling verpakkingsafval

Twente Milieu en de gemeente Hengelo zijn deze week gestart met een communicatiecampagne om Hengeloërs erop te wijzen wat er in de oranje verpakkingencontainer hoort en wat niet.

Het warmtenet in Hengelo is uitgeroepen tot het meest innovatieve Warmtenet van 2020

Warmtebedrijf Hengelo, een samenwerking tussen Ennatuurlijk en de gemeente Hengelo, heeft samen met Warmtenetwerk Hengelo, een samenwerking tussen Firan en de gemeente Hengelo, de prijs voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen. De award is uitgereikt door Greenvis tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres op 26 november 2020.

Klimaatdialogen; praat ook mee!

We hebben nu al te maken met toenemende droogte, stortbuien en hittegolven. En dat heeft grote gevolgen voor onze inwoners, bedrijven en anderen in de gemeente Hengelo. Riolering kan soms de heftige regenbuien moeilijk verwerken en dat levert natte voeten én afgesloten straten op. Periodes van grote droogte hebben veel gevolgen voor onze natuur (biodiversiteit) en landbouw. Hittestress kan een grote impact hebben op onze gezondheid. Daarom is klimaatadaptatie belangrijk. Met klimaatadaptatie passen we ons aan het veranderende klimaat aan.

Weerman Dennis Wilt maakt winnaar fotowedstrijd extreem weer in Twente bekend

Houden zo! Dat is de kern van de campagne die vanaf 7 oktober van start is gegaan in Twente. Daarmee vragen de Twentse gemeenten de aandacht van haar inwoners voor de effecten van klimaatverandering om het bewustzijn te vergroten. De aftrap van de campagne ging samen met de start van een fotowedstrijd. Uit de vele mooie inzendingen heeft Dennis Wilt, weerman bij SBS6 en weer.nl (TALPA), de drie beste inzendingen gekozen.

Elektrisch rijden, genoeg redenen om het te overwegen

Elektrisch vervoer is volop in ontwikkeling. E-bikes en elektrische scooters veroveren de stad. Er komen steeds meer elektrische auto’s en het aantal laadpalen neemt snel toe. Elektrisch rijden past ook bij een groen imago. Ondernemers die elektrisch rijden, profiteren van financiële voordelen.

Collectieve zorgverzekering voor mensen met laag inkomen

Aan het eind van het jaar is het tijd om te bedenken wat we met onze zorgverzekering gaan doen. De gemeente Hengelo biedt samen met Menzis een zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen, de zorgverzekering ‘GarantVerzorgd’. Voor 2021 kan overstappen vanaf nu! Misschien komt u in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering.

Verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q4 2020) van start

Alle mkb-ondernemers die in het laatste kwartaal van 2020 direct of indirect geraakt worden door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen vanaf woensdag 25 november 2020 om 12.00 uur een aanvraag doen voor de verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb, de zogenoemde TVL Q4 2020. Deze verbreding werd op 27 oktober 2020 aangekondigd als uitbreiding van het derde steunpakket. De regeling staat nu open voor alle sectoren en is aangevuld met een eenmalige subsidie voor verplicht gesloten eet- en drinkgelegenheden voor hun gemaakte voorraad- en aanpassingskosten.

Hengeloërs aan de slag met energiebesparing in huis

Energie die je niet gebruikt is de meest duurzame energie. Sinds begin oktober hebben al meer dan 400 huishoudens in Hengelo gebruik gemaakt van de actie Poen voor Groen.

Gemeente Hengelo biedt ondersteuning aan gedupeerde ouders

De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst raakt veel ouders flink. Ook in Hengelo, zo blijkt uit cijfers van de Belastingdienst. ‘We weten dat 41 Hengelose gezinnen de dupe zijn van de aanpak van vermeende fraude met de kinderopvangtoeslag’, aldus wethouder Mariska ten Heuw. ‘We weten alleen niet wélke gezinnen dat zijn en hoe het nu met ze gaat’. Gedupeerde ouders kunnen zich melden bij de gemeente, als ze problemen (hebben) ervaren door deze affaire. ‘We willen deze gezinnen graag helpen om hun leven en financiën weer op de rit te krijgen’, aldus Ten Heuw.

Volvo Harrie Arendsen Hengelo pakt het groen aan

Volvo Harrie Arendsen heeft als missie om met elkaar vanuit passie en respect voor mens, milieu en profit   de klanten en medewerkers verder te helpen. ‘Dat zit al generaties in het bloed van ons (familie)bedrijf.’

Twee “R” Recycling Groep uit Hengelo gelooft in de circulaire economie

Puinrecyclingbedrijf Twee “R” Recycling Groep aan de Welbergweg in Hengelo is een recyclingbedrijf pur sang. Dat wil zeggen, het bedrijf doet niets anders dan het innemen van de steenachtige fracties uit bouw- en sloopafval. En dit doen ze al heel lang. Sterker: het is één van de oudste bedrijven in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in de recycling van steenachtige materialen. Al sinds 6 november 1980 spant de onderneming zich in om beton, metselwerk en asfalt wat vrijkomt uit sloop te recyclen tot hoogwaardige materialen die opnieuw kunnen worden gebruikt in infraprojecten, utiliteitsbouw en zelfs woningbouw.

De Omgevingsdienst Twente werkt aan een duurzame leefomgeving

De Omgevingsdienst Twente werkt samen met gemeenten in Twente aan het stimuleren van energiebesparing en verduurzaming. Hierbij richt de omgevingsdienst zich met name op bedrijven. In dit nieuwsbericht leest u meer over wat de Omgevingsdienst Twente op het gebied van energie en verduurzaming doet.

De duurzame toepassingen van Sensata Technologies Holland B.V.

Sensata Technologies Holland B.V. is nu al bijna vier jaar te vinden in het gebouw aan de Jan Tinbergenstraat te Hengelo op bedrijventerrein Oosterveld. In opdracht van Sensata Technologies Holland B.V., het voormalige Texas Instruments, ontwikkelde Schröder Vastgoed een nieuw kantoor in Hengelo. Het gebouw telt vijf bouwlagen met circa 9.000 vierkante meter kantoren en laboratoria en een parkeergarage. Bij de bouw stonden flexibiliteit, duurzaamheid en CO2-reductie centraal.

DSTRCT/74 bewijst dat duurzaamheid loont

Veel mensen kennen het pand aan de Wegtersweg als het ‘Essent-gebouw’. Het gebouw stond ruim 10 jaar leeg, maar is nu volledig verhuurd. Inmiddels zit het pand in de laatste fase van de revitalisatie en is het klaar voor een duurzame toekomst. Edwin Asveld, eigenaar van logistiek dienstverlener TransHeroes en eigenaar van het pand zegt hierover: ‘Het pand was voor ons eigen bedrijf veel te groot, maar de locatie was perfect. Er zit ontzettend veel potentie in en heeft veel parkeerplaatsen. We hebben het aangedurfd om het pand volledig onder handen te nemen. Het is nu omgedoopt naar DSTRCT/74, naar het kengetal van Hengelo.’

De Energiefabriek: een duurzaam en innovatief hoogstandje in Hengelo

Afvalwater, afkomstig van bijvoorbeeld de douche, wc, spoelbak of dat is gebruikt tijdens een productieproces door bedrijven, komt uiteindelijk via de riolering van gemeenten terecht bij één van de 23 rioolwaterzuiveringen (rwzi’s) van waterschap Vechtstromen. Op de rwzi’s wordt het water zo goed als mogelijk schoon gemaakt en teruggeven aan de beken, rivieren en dus de natuur. Het zuiveren van afvalwater levert een restproduct op: slib. Waterschap Vechtstromen maakt er duurzame energie van met de Energiefabriek aan de Wegtersweg in Hengelo.

Politieke Markten op dinsdag 24 november

Op dinsdag 24 november staan er twee Politieke Markten op het programma.

Binnenstad kleurt oranje voor 'Orange the World'

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven met fysiek of seksueel geweld te maken. In Nederland is geweld tegen vrouwen helaas ook een probleem. Met de wereldwijde ‘Orange the World’ campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

Vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling

De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met dit tijdelijke verbod.

Einde renovatie Twentebad in zicht

Het Twentebad is bijna weer klaar voor de toekomst.

Creatieve Broedplaats Oogst op zoek naar een locatie in Hart van Zuid

Oogst heeft een bijdrage gekregen vanuit de regeling Creatieve Broedplaatsen.

Onze ondernemers in het zonnetje

Dag van de ondernemer 2020

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Binnenstadsondernemers Hengelo kiezen vol overtuiging voor verlenging BIZ

De ondernemers in de binnenstad blijven intensief samenwerken in de BIZ binnenstad. Ondernemers spraken zich in de draagvlakmeting uit vóór een verlenging van de samenwerking. 83% van de ondernemers die een stem heeft uitgebracht, was voor het voortzetten van de BIZ. In totaal stemde een kleine 60% van de ondernemers. Daarmee is de minimale opkomst van 50% gehaald en is de draagvlakmeting geldig.

Concept beleidsprogramma Sociaal 2021 – 2025

Hoe kunnen we onze inwoners nog beter ondersteunen en onze inzet beter betaalbaar maken?

Gesprek met samenleving over zoekgebieden duurzame energie

Meer dan de helft van de Hengelose huishoudens maakt in 2030 gebruik van energie van windturbines en zonnepanelen. Energie die in de gemeente Hengelo zelf opgewekt wordt. Daarnaast moeten ook bedrijven en maatschappelijke instellingen hun elektriciteitsverbruik verduurzamen. In september heeft de gemeente Hengelo zogenoemde zoekgebieden bekend gemaakt waar wind en zonne-energie opgewekt kunnen worden. In december kunnen inwoners, bedrijven, maatschappelijke partners en andere belangstellenden hier met experts over praten tijdens digitale energiemarkten of spreekuren in het stadhuis. Ook organiseert Kennispunt Twente de komende weken een HengeloPanel om te peilen wat de mening is in Hengelo over dit onderwerp.

Twentse gemeenten vragen aandacht voor de Week tegen Kindermishandeling

Deze coronatijd heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Zo zijn we veel meer thuis. Maar helaas is thuis niet voor iedereen een veilige haven.

Beiaardier speelt verzoeknummers

Muziek biedt voor veel mensen hoop en troost. En muziek verbindt mensen met elkaar. Juist ook in deze coronatijd. Daarom speelt stadsbeiaardier Roel Smit op zaterdag 28 november en op zaterdag 12 december van 14.30 tot 15.30 uur in de stadhuistoren.

Werkt u mee aan een sterkere arbeidsmarkt in Twente?

In deze editie onder andere: Werkplein TV, Financiële regelingen voor werkgevers en de laatste arbeidsmarktcijfers van Twente

College stelt voor: afvaltarieven omhoog

De kosten voor afvalverwerking zijn afgelopen jaar sterk gestegen. Vooral omdat het verpakkingsafval vervuild is, bijvoorbeeld met ‘gewoon’ restafval. Normaal gesproken levert de afvalstroom verpakkingen de gemeente geld op. Maar door de vervuiling moet de gemeente juist betalen om de plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) te laten verwerken. Daarom stelt het college aan de gemeenteraad voor om de afvalstoffenheffing met gemiddeld € 26 per huishouden te verhogen. Afgelopen zomer was in de kadernota al een tariefsverhoging van gemiddeld € 15 per huishouden aangekondigd. Daar komt dus nu een extra verhoging van € 11 bij. De gemeenteraad praat op 16 december over dit voorstel en neemt een definitief besluit.

Veiligheidsbeleid 2021-2024

Het College heeft ingestemd met het Veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar. Daarin staan voor de periode 2021-2024 de concrete doelen om Hengelo veiliger te maken. Hengelo is een relatief veilige stad en de afname van de criminaliteitscijfers is de laatste jaren gunstig. Toch is het gevoel van veiligheid bij de Hengeloers niet toegenomen. De rode lijn in het nieuwe beleid is dan ook het vergroten van dit veiligheidsgevoel. Dat gaan we onder andere doen door meer vraaggericht te werken en de inzet van de gemeentelijk toezichthouders deels te laten bepalen door inwoners. Ook wordt er volop ingezet op veiligheid in de wijken, samen met onze partners.

Eerste Ontwerp Saneringsplan rijkswegen Gelderland en Overijssel gepubliceerd

Rijkswaterstaat vermindert in het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) de geluidhinder van rijkswegen bij woningen. In Gelderland en Overijssel komen in totaal circa 750 woningen in 40 gemeenten in aanmerking voor geluidmaatregelen. Het eerste van de drie plannen voor deze regio, voor circa 150 van deze woningen, is nu ter inzage gelegd. De maatregelen variëren van de aanleg van stiller asfalt tot het plaatsen van een geluidscherm of het uitvoeren van een gevelisolatieonderzoek. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.

11 Twentse creatieve broedplaatsen kunnen van start

Ze komen uit Almelo, Dinkelland, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Wierden.

GBTwente vraagt om de kenmerken van uw woning te controleren

Ieder jaar wordt de WOZ-waarde van uw woning opnieuw bepaald. Deze waarde wordt gebruikt bij het bepalen van de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Om ervoor te zorgen dat u een eerlijke aanslag ontvangt, is het belangrijk dat de WOZ-waarde van uw woning juist is. Doordat u zelf de kenmerken van uw woning controleert, kunnen wij de juiste WOZ-waarde van uw woning bepalen.

Actualisatie kunst- en cultuurnota

De gemeente Hengelo heeft voor de periode 2021-2024 een nieuw kunst- en cultuurbeleid ontwikkeld. Dit beleid is tot stand gekomen met betrokkenheid en inbreng van inwoners, culturele instellingen en de gemeenteraad.

BSO+: Extra aandacht en zorg voor Hengelose kinderen

Buitenschoolse opvang, speciaal voor Hengelose kinderen van 4 t/m 13 jaar die wat meer structuur of begeleiding nodig hebben. Denk aan bijvoorbeeld kinderen met autisme, ADHD of een ontwikkelingsachterstand. Voor die kinderen start gemeente Hengelo samen met kinderopvangorganisaties Parbédie en Smallsteps de BSO+.

Bladruimen weer van start!

Het is alweer herfst en dat betekent vallende bladeren. Op veel plekken levert dat mooie beelden op. De gevallen bladeren kunnen helaas ook gevaar opleveren, bijvoorbeeld op straten en fietspaden.

Ondernemers naar de stembus

De Hengelose ondernemers kunnen vanaf maandag 26 oktober stemmen op verlenging van de BIZ in Hengelo. Met de BIZ investeren ondernemers samen in de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de binnenstad onder leiding van Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH).

Stand van zaken Woningbouw op TVO-veld in Beckum

‘Regelmatig spreek ik mensen uit en over Beckum, die benieuwd zijn naar de stand van zaken rondom de woningbouw op sportveld 3 van TVO’, aldus wethouder Claudio Bruggink (wethouder Sport). ‘Daarbij gaan de vragen ook over andere locaties, zoals de Wolfkaterweg. Afgelopen weken heb ik samen met collega-wethouder Mariska ten Heuw gesproken met leden van de Stuurgroep (Dorpsplan Beckum Oele), de Dorpsraad en leden van de stichting Samen bouwen aan Beckum i.o.. Uit deze gesprekken is duidelijk naar voren gekomen dat zij nog steeds unaniem achter de locatie TVO staan en ze hebben bevestigd dat er nog steeds veel draagvlak is onder Beckumers voor deze locatie’, aldus de wethouder. ‘Dat geeft ons als college het vertrouwen en de legitimiteit om de komende tijd volledig in te zetten op woningbouw op de locatie TVO’.

Scenario’s marktplein staan online

De afgelopen maanden hebben heel veel Hengeloërs hun dromen en ideeën voor het marktplein gedeeld. Wim Voogt, de architect van OKRA architecten, is aan de slag gegaan met alle voorstellen uit de droom- en maakfase. Deze informatie heeft hij vertaald naar vier haalbare scenario’s voor het marktplein. Hier kunnen Hengeloërs tot en met 15 november op reageren op de website www.hengelo.nl/marktplein.

Politieke Markt en raadsvergadering

Digitale vergaderingen op 3 en 4 november

EZ Nieuwsflits - oktober 2020

Lees hier de laatste EZ Nieuwsbrief. Met onder andere: mooie ontwikkelingen op Westermaat de Veldkamp, Hengelose centrumondernemers naar de stembus, Meesterlijke Koffie & Thee is verhuisd en Hengelo wil met kadokaart eigen ondernemers helpen.

Herdenken aan de Oldenzaalsestraat

De gemeente Hengelo, Gildebor en Uitvaartzorg Yarden organiseren samen jaarlijks de herdenkingstocht Licht in het donker. In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is er dit jaar geen traditionele gezamenlijke lichtjestocht over de begraafplaats.

Koninklijke onderscheiding voor Harry Rupert

Donderdag 29 oktober reikt burgemeester Sander Schelberg een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Harry Rupert. Dit gebeurt in klein gezelschap op de laatste werkdag van de heer Rupert bij Welbions. Daarbij worden uiteraard de corona maatregelen in acht genomen. De heer Rupert wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wie verdient een lintje?

Kent u in uw omgeving, binnen uw vereniging, organisatie of bedrijf iemand die zich als vrijwilliger bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt? Iemand op wie je altijd een beroep kunt doen zonder dat hij/zij een tegenprestatie verwacht? Zo iemand is vaak bescheiden en het zijn juist de mensen in hun omgeving die vinden dat hij/zij waardering verdient. Burgemeester Schelberg nodigt u van harte uit die persoon voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding!

Concept - Ontwikkelkaart voor Hart van Zuid

De tweede fase van de grootschalige herontwikkeling Hart van Zuid is gestart.

Minder rupsen en kleinere nesten

De bestrijding van de eikenprocessierups ging dit jaar met veel bombarie van start. Want zoveel overlast als in 2019, dat was niet acceptabel voor de inwoners van Hengelo. De Hengelose gemeenteraad stelde extra geld beschikbaar, waardoor Gildebor drie machines kon aanschaffen die de overlast van de rupsen de kop in moesten drukken. Het lawaai van de machines leverde al vroeg in het voorjaar nachtelijke onrust op. Dat alles met een hoger doel, minder overlast door de brandharen van de eikenprocessierups. De resultaten zijn duidelijk: 20 tot 30% minder nesten ten opzichte van 2019 én een afname in omvang van de nesten tussen de 60 en 65%. Wethouder Mariska ten Heuw: ‘Over het resultaat van dit jaar zijn we tevreden. Wij verwachten dat de behandeling met nematoden (aaltjes) steeds effectiever gaat zijn in het verminderen van de overlast. Daarom gaan we hier volgend jaar mee door.’

‘Handen uit de mouwen’ insteek voor Burgerpark Weusthag

Hoe kan het Weusthag zich verder ontwikkelen tot écht Burgerpark? Bewoners, verenigingen, belangenpartijen en andere betrokkenen bij het park zijn onder regie van de vereniging ‘Vrienden van het Weusthag’ actief met deze vraag aan de slag gegaan. Dankzij diverse ontwerpsessies, gesprekken en een interactieve website ligt er nu een breed gedragen visie voor het Weusthag.

Omgevingsvisie Hengeloos Buiten vastgesteld

Een mijlpaal in het proces! De eerste omgevingsvisie van Hengelo is vastgesteld door de gemeenteraad. Het afgelopen jaar stond in het teken van de omgevingsvisie voor het buitengebied van Hengelo. Het buitengebied blijft zich ontwikkelen, en de stad ernaast ook. Daarom hebben we in samenwerking met het gebied een visie opgesteld. Samen met de inwoners, ondernemers en partners en buurgemeenten van het buitengebied hebben we nagedacht over de toekomst van het buitengebied, waar willen we staan over 20 jaar. Waar zien we kansen, en waar zien we bedreigingen?

Raad vergadert weer digitaal

Deze week weer twee vergaderingen van de Hengelose gemeenteraad. Beide vergaderingen zijn live te volgen via YouTube. Op maandagavond 19 oktober een Politieke markt. Op woensdagavond 21 oktober de Gemeenteraadsvergadering.

Beelden Rinus Roelofs nu ook ‘zichtbaar’ voor blinden en slechtzienden

Op de mathematische beelden van Rinus Roelofs op het Stationsplein zitten zogenoemde praatplaatjes.

Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

Hengelo kleurt VN-blauw

De Verenigde Naties bestaan dit jaar 75 jaar. Een bijzonder moment, waar we ook in Hengelo aandacht aan willen schenken. Van 19 tot en met 24 oktober schijnt elke avond en nacht de verlichting in de blauwe kleur van de Verenigde Naties. Dat gebeurt op het Burgemeester Jansenplein, marktplein en Industrieplein. Ook de Enschedesestraat, Drienerstraat, Langestraat, Pastoriestraat en Willemstraat kleuren VN-blauw.

De Voedselfiets gaat weer rijden

Bewoners van hoogbouw in een aantal buurten van Hengelo kennen het fenomeen al: de Voedselfiets. Daar kunnen ze op gezette tijden gratis hun etensresten naartoe brengen, zodat er compost van gemaakt kan worden. In de Corona-tijd heeft de Voedselfiets tijdelijk niet gereden. De gemeente en de SWB hebben van dit moment gebruik gemaakt om de routes van de Voedselfiets uit te breiden naar andere hoogbouwlocaties in de stad. Vanaf maandag 19 oktober maakt de Voedselfiets z’n routes daarom ook op hoogbouwlocaties in andere delen van de stad, zodat er in totaal 7.000 huishoudens bediend kunnen worden. Dat waren er 3.000.

Geen spoed, wel brandweer ter plaatse nodig? Bel 0900-0904

Heb je de brandweer ter plaatse nodig, maar is het geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situatie? Dan bel je vanaf 12 oktober 0900-0904. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties.

Voorbereidingen kernwinkelgebied en vrijzetten Lambertusbasiliek starten

De herinrichting van de Hengelose binnenstad gaat door op de ingeslagen weg. Het college vraagt de raad voor twee volgende projecten in de binnenstad middelen ter beschikking te stellen. Het gaat hierbij om de aanpak van het kernwinkelgebied en het ruime gebied rondom de Lambertusbasiliek.

Doe mee met Poen voor Groen!

Met de subsidie Poen voor Groen schaft u energiebesparende materialen aan die u later als subsidie terug kunt krijgen. Denk aan led-lampen, tochtstrips, radiatorfolie of andere duurzame producten.

De CoronaMelder-app: vanaf nu voor iedereen beschikbaar

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken.

Nog geen last van drijvende meubels? Houden zo!

Houden zo! Dat is de kern van de campagne die vanaf 7 oktober van start gaat. Gemeente Hengelo vraagt daarmee de aandacht van haar inwoners voor de effecten van klimaatverandering om het bewustzijn te vergroten. Wat is het effect van de steeds warmere zomers? Wat merken inwoners daar thuis van? Welke effecten zijn wel of niet acceptabel? Op het online platform www.groenblauwtwente.nl vinden inwoners eenvoudige maatregelen waarmee zij gelijk aan de slag kunnen om huis en tuin hitte- en waterproof te maken.

Loden waterleidingen in huis

Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Laat deze dan vervangen door uw verhuurder of een erkend installateur.

Raad vergadert weer digitaal

op woensdag 7 oktober is er een digitale gemeenteraadsvergadering.

Dringend advies tot dragen van mondkapjes

De Tweede Kamer heeft op woensdag 30 september de wens uitgesproken om voor heel Nederland een dringend advies te geven over het dragen van mondkapjes.

Politieke Markt woensdag 30 september

Op woensdag 30 september zijn er twee Politieke Markten.

Ruimere terrassen tot 1 juni 2021

Het college van B en W heeft besloten dat de verruimde zomerterrassen in de binnenstad tot 1 juni 2021 mogen blijven staan. Dit mede op verzoek van de KHN afdeling Hengelo. Als de situatie rondom corona verandert (positief óf negatief) dan kan dit aanleiding zijn om de verruiming ter heroverwegen.

Realistisch én ambitieus Hengelo

Welke maatschappelijke en financiële effecten heeft de coronacrisis op de Hengelose samenleving? Deze vraag staat centraal in de Coronarapportage, die het college van B en W op 29 september heeft aangeboden aan de gemeenteraad. In de rapportage wordt stilgestaan bij de effecten over 2020 én wordt een inschatting gemaakt van de maatschappelijke effecten op langere termijn.

Herstelfonds Duurzame Wederopbloei

Hengelose verenigingen en stichtingen, die financiële problemen hebben door de coronacrisis, kunnen vanaf dinsdag 13 oktober subsidie aanvragen. Hiervoor is het herstelfonds Duurzame wederopbloei Hengelo opgezet. De gemeenteraad heeft hiervoor € 500.000 beschikbaar gesteld.

Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

De Afvalbalie; lever het in

Vanaf oktober gaan de gemeente en Twente Milieu de Hengelose buurten in met een mobiel inzamelpunt voor afval: de Afvalbalie. De Afvalbalie is een omgebouwde, verplaatsbare container waar inwoners gratis verschillende soorten afval naar toe kunnen brengen die niet in de (ondergrondse) container horen, zoals kleine elektrische apparaten, een kapotte paraplu of vaas, piepschuim en autobanden.

De Global Goals vlag wappert voor het stadhuis

Voor het stadhuis wappert sinds 25 september de Global Goals vlag. Om aandacht te geven aan 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de gemeente Hengelo onderschrijft. Geen honger, geen armoede, goed onderwijs en nog veel meer. Dat zijn voorbeelden van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die door de Verenigde Naties zijn vastgesteld. Mooie doelen die heel vanzelfsprekend lijken, maar niet altijd vanzelfsprekend zijn. Zelfs niet in een land als Nederland

Uitreiking Nijverbij aan Ine Baartman

Op woensdag 23 september reikte wethouder Bas van Wakeren het Stadscompliment de Nijverbij uit aan mevrouw Ine Baartman. Dit gebeurde om 16.00 uur, in de trouwzaal van het stadhuis. Mevrouw Ine Baartman, die vandaag haar 75e verjaardag viert, is al meer dan 25 jaar betrokken vrijwilligster bij de Zonnebloem, afdeling Hengelo ‘De Noork’.

Het taboe doorbreken

Het college van B en W heeft op 22 september 2020 het concept Beleidskader Armoede en schulden 2021-2024 vastgesteld. ‘We willen de huidige aanpak doorzetten en versterken’, aldus Mariska ten Heuw, wethouder Werk & Inkomen. Daarnaast wil de gemeente extra inzetten op bijvoorbeeld preventie en vroegsignalering, kinderen en jongeren en vereenvoudiging van het aanvraagproces.

Kwijtschelding huur voor sportclubs

De amateursportverenigingen in Hengelo hebben het in de Corona-tijd niet makkelijk. De maatregelen van het kabinet hebben veel impact (gehad) met als gevolg veel minder inkomsten, bijvoorbeeld doordat de sportkantine lange tijd niet open was. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders de huur van de sportaccommodaties voor drie maanden kwijtschelden. De gemeente maakt vervolgens aanspraak op huurcompensatie vanuit het Rijk.

Plan van aanpak tegen fietsdiefstal

Hengelo is een veilige en leefbare stad, waar het volgens de meeste inwoners fijn wonen is. De gemeente Hengelo heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in veiligheid. Maar ondanks alle maatregelen blijft het aantal fietsdiefstallen een probleem. Gemeente en politie willen daar graag iets aan doen. Het college van B en W heeft daarom een plan van aanpak vastgesteld. In het plan van aanpak is een overzicht van maatregelen te vinden die de gemeente Hengelo, in samenwerking met de politie, de komende jaren in gaat zetten om fietsdiefstal te reduceren.

Twentse reis-app GOAN! van start

Op dinsdag 22 september gaat de gloednieuwe reis-app GOAN! in Twente van start. Eerst met een try-out, waarbij de app door een selecte groep reizigers getest gaat worden.

Waarschuwing: betaal NIET voor het maken van een afspraak bij de gemeente Hengelo

Gemeente Hengelo waarschuwt voor een nieuwe vorm van online oplichting

Hengelose leerlingen denken mee over toekomst bewegwijzering

Kinderen denken anders en laten zich niet stoppen door dingen die onmogelijk lijken – met dat uitgangspunt in het achterhoofd, is de leerlingen uit groep 8 van de Dalton Hengelo Zuid gevraagd mee te denken over de toekomst van bewegwijzering.

Bereikbaarheid binnenstad onder de loep

De binnenstad van Hengelo is volop in beweging. De gemeente werkt samen met tal van partijen aan een aantrekkelijke en levendige binnenstad. Een goede bereikbaarheid is hiervoor van groot belang. Adviesbureau Goudappel Coffeng kreeg de opdracht om de bereikbaarheid (in de breedste zin van het woord) in beeld te brengen. Want er gaat veel goed. Maar er liggen ook kansen, die vragen om een aanpak. Het College van B&W stelt een aantal concrete maatregelen voor om de bereikbaarheid van de binnenstad - nu en in de toekomst - goed te houden.

Elektrische deelscooters van GO Sharing nu ook actief in Hengelo

Hengelo kleurt groen door de komst van elektrische scooters van het bedrijf GO Sharing. De startup biedt tientallen elektrische scooters aan om makkelijk, efficiënt en op leuke en duurzame manier te rijden. Voor inwoners van Hengelo wordt het zo nog makkelijker om te reizen. In Enschede zijn de scooters al vanaf juli actief. De scooters kunnen worden geplaatst op verschillende locaties in Hengelo, iets wat je kunt vinden in de app. De dienst is 24 uur per dag, 7 dagen per week te gebruiken door iedereen met een geldig rijbewijs.

Hengelo stelt zoekgebieden vast voor opwekken duurzame elektriciteit

Hengelo wil samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners over 10 jaar minstens 67 GWh (GigaWattuur) elektriciteit duurzaam opwekken via zonnepanelen op daken, zonnevelden en windturbines. Daarmee kunnen in 2030 concreet 20.000 Hengelose huishoudens van stroom worden voorzien (van de ruim 37.000). Daarnaast moeten bijvoorbeeld bedrijven en instellingen ook nog van stroom worden voorzien. Het is een grote puzzel om te bepalen waar die duurzame energie opgewekt kan worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft na onderzoek en inspraak een kaart met zogenoemde zoekgebieden vastgesteld waar het mogelijk is om duurzame energie op te wekken. De gemeente wil dit najaar het gesprek met de samenleving aangaan over deze zoekgebieden.

Verlenging overeenkomst AVO Havezaten

Jaarlijks een evaluatie over de voortgang

Taalambassadeurs gezocht

Het Taalpunt Hengelo zoekt taalambassadeurs.

World Clean Up Day

Zo veel mogelijk zwerfvuil ophalen; dat is het doel in Hengelo op zaterdag 19 september. Hengelo doet namelijk mee aan World Clean Up Day.

Lintjesregen 2020: negen Hengeloërs koninklijk onderscheiden

Maar liefst negen Hengeloërs zijn vrijdag door burgemeester Sander Schelberg verrast tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. Vanwege de coronamaatregelen ging dat wel op een iets andere manier dan gebruikelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu