Scholierendebat in stadhuis
Onder leiding van burgemeester Schelberg
Op donderdag 21 april vanaf 13.00 uur gaan de leerlingen van havo en vwo van de vier Hengelose scholengemeenschappen weer met elkaar in debat. De scholieren van het Twickel College, Lyceum De Grundel, het Bataafs Lyceum en het Montessori College Twente hebben zelf de stellingen bedacht en zich voorbereid. De presentatie is in handen van burgemeester Sander Schelberg.
Tijdens zes rondes staan steeds twee teams van tien debaters tegenover elkaar. Via loting wordt per ronde een stelling getrokken en bepaald welk team de rol van ‘voor’ en ‘tegen’ op zich neemt. De laatste twee rondes zijn een zogenoemd 360 graden debat. Tijdens dit debat wisselen de teams een aantal keer op een onverwacht moment van standpunt. Het standpunt dat eerst verdedigd werd, moet dan worden aangevallen en andersom.
Stellingen
Dit zijn de zes stellingen die de leerlingen hebben aangedragen:
- Bijbanen van leerlingen van een middelbare school mogen maximaal 8 uur per week in beslag nemen.
- De politie moet minimaal een keer per jaar de kluisjes op middelbare scholen controleren.
- Je moet vanaf je zestiende je autorijbewijs kunnen halen en zelfstandig kunnen rijden.
- Hengelo moet jaarlijks 500 migrantengezinnen opnemen en ondersteunen.
- Er moet een kerncentrale komen in Hertme.
- Hengelo en Enschede moeten samen opgaan in een nieuwe gemeente: Henschelo.
Prijzen
Het winnende team ontvangt een wisselbeker en een cheque van € 250, te besteden aan het bevorderen van de debatcultuur op school. Verder krijgt ieder team een rondleiding door het stadhuis mét beklimming van de stadhuistoren aangeboden.
Jury
De jury van het Scholierendebat staat onder leiding van Leon van de Deure (juryvoorzitter) van het Debatbureau. De andere juryleden zijn wethouder Onderwijs Claudio Bruggink en journalist Michel Hasselerharm van de stadsredactie van de Twentsche Courant Tubantia.