Stadscompliment De Nijverbij voor de heer Marinus van Rooij
Oprichter werkgroep Stolpersteine Hengelo
Als blijk van dank voor zijn vrijwillige inzet
Op maandag 4 april reikte burgemeester Sander Schelberg het Stadscompliment De Nijverbij uit aan de heer Marinus van Rooij. De uitreiking vond plaats in de Bibliotheek aan de Beursstraat in Hengelo.
Marinus van Rooij (89) heeft onlangs aangekondigd dat hij gaat stoppen met zijn vrijwillige werkzaamheden betreffende de Stolpersteine. Stolpersteine (ook bekend als struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het naziregime. Op de stenen zijn in een messingplaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats van overlijden gestanst. Zo blijft de herinnering aan de slachtoffers levend en worden zij niet vergeten. Inmiddels liggen er in verschillende plaatsen in Europa tienduizenden Stolpesteine.
Oprichting
Van Rooij heeft de werkgroep Stolpersteine Hengelo opgericht. In 2014 deed hij in de TC Tubantia een oproep om Hengelose burgers te enthousiasmeren om Stolpersteine voor de Hengelose Joodse slachtoffers van het naziregime in het trottoir te plaatsen, vóór het huis waar zij gewoond hebben. De Hengelose werkgroep is ondergebracht bij Stichting Levend Verleden Oost-Nederland omdat deze Stichting al Stolpersteine in Enschede en Almelo plaatste.
Eerste Stolpersteine
Op 3 april 2014 is het leggen van Stolpersteine in Hengelo begonnen en wel aan de Paul Krugerstraat 25 voor de vier gezinsleden van de familie Pagrach. Dit gezin kende van Rooij toen hij jong was. Dagelijks liep hij langs hun huis als hij naar school ging.
Samen met leerlingen van groep 7 en 8 van de Anninksschool en de Titus Brandsmaschool en onder grote belangstelling zijn de eerste Stolpersteine in 2014 geplaatst. Dit jaar zijn voor alle 168 joodse slachtoffers uit Hengelo een Stolperstein gelegd.
Pleitbezorger
Van Rooij heeft in de afgelopen jaren veel uitvoerende werkzaamheden voor de werkgroep verricht. Hij heeft bijgedragen aan onderzoek in verschillende archieven naar deportatie van Joodse stadsgenoten en de gevolgen voor hen. Daarnaast was hij een vooraanstaand pleitbezorger voor de Stolpersteine, zodat er ieder jaar zo'n 25 Stolpersteine werden gelegd. Van Rooij ging de straten langs en attendeerde de bewoners van die straten op het leggen van Stolpersteine en de symboliek hierachter.
Het college van B en W is Marinus van Rooij bijzonder erkentelijk voor zijn belangeloze inzet voor de Hengelose samenleving. Hij krijgt De Nijverbij uitgereikt door burgemeester Schelberg als blijk van dank voor zijn vrijwillige inzet voor de werkgroep Stolpesteine Hengelo.
Stadscompliment
Het stadscompliment De Nijverbij is een blijk van dank voor personen en organisaties die zich vrijwillig inzetten voor de Hengelose samenleving of die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd. Deze onderscheiding is ontworpen door kunstenaar Ricardo Liong-A-Kong. Het ontwerp is een mooie combinatie van de stadhuistoren en de bij uit het Hengelose gemeentewapen. De nijvere bij staat symbool voor de getoonde inzet of de geleverde prestatie.