Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Waar bent u naar op zoek?

Situatie Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons erg bezig. Nederland staat klaar om Oekraïense vluchtelingen met open armen te ontvangen. Het aanbod uit de samenleving is enorm, ook in Hengelo. En ook als gemeente kijken wij uiteraard hoe wij kunnen helpen bij deze hartverscheurende situatie. Op deze pagina houden we u zo goed mogelijk op de hoogte.

Update 24 februari 2023

Er leven in Hengelo veel vragen over de situatie in Oekraïne en de opvang. Is er een vergoeding beschikbaar voor particuliere opvang? Kan iemand onderwijs krijgen of arbeid verrichten? Niet op alle vragen is er al een antwoord. Landelijk wordt er gewerkt aan een antwoord op dergelijke vragen. Uiteraard plaatsen we de antwoorden dan hier en vullen we onderstaande lijst continu aan. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via gemeente@hengelo.nl of bezoek één van onze social media kanalen.

 

Wat is het verschil tussen Oekraïense vluchtelingen, andere vluchtelingen en statushouders?

Veel mensen uit Oekraïne, asielzoekers en statushouders zoeken in Nederland een veilig onderkomen. De overeenkomst is dat al deze mensen hun ‘thuis’ hebben achtergelaten. Het verschil is de status die zij hebben in Nederland.

Oekraïners mogen tijdelijk in Nederland blijven.

Asielzoekers moeten aantonen dat zij in hun land van herkomst niet veilig zijn. Als na onderzoek blijkt dat dat zo is, kunnen zij een verzoek doen om hier te blijven (asiel aanvragen).

Statushouders zijn nieuwe inwoners van Nederland die een verblijfsvergunning (asiel) hebben gekregen. Zij mogen in Nederland blijven, maken deel uit van de Nederlandse samenleving en hebben recht op een woning. Niet de gemeente, maar het COA bepaalt in welke gemeente deze mensen gaan wonen.

Hoeveel vluchtelingen worden er op dit moment opgevangen?

Op dit moment vangen we zo'n 465 vluchtelingen op in Hengelo. Samen met de Veiligheidsregio Twente houden we de ontwikkelingen qua vraag en aanbod goed in de gaten.

De vluchtelingen die in de Nijverheid verblijven, kunnen enkele maanden langer blijven in de huizen van Welbions. Welbions stelt de werkzaamheden voor de sloop en vervolgens nieuwbouw van de betreffende woningen in de Nijverheid uit tot na de zomervakantie van 2023. De reden hiervoor is de lange levertijd van de benodigde bouwmaterialen voor de nieuwbouw en het tekort aan personeel in de bouw.

Zodra de bewoners de woningen in de Nijverheid moeten verlaten, verhuizen zij alsnog naar de opvanglocatie aan de Hazenweg. Zo kunnen we ook deze mensen een veilige en comfortabele plek blijven bieden in Hengelo. Dit betekent dat er dan ruim 200 mensen bijkomen aan de Hazenweg. Maar er gaan ook mensen weg, namelijk derdelanders die straks niet meer onder de landelijke regeling ontheemden vallen. Deze ca. 60 mensen gaan uiterlijk begin september 2023 terug naar het land van herkomst of ze worden begeleid naar een andere opvangsituatie. Zij verblijven nu in Nederland op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Onder voorwaarden kunnen zij ondersteuning aanvragen bij de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) om te remigreren. Meer informatie is te vinden op de site van de rijksoverheid.

Rijksoverheid 


Worden de vluchtelingen ingeschreven?

Ja, het team Publieksdienstverlening van de gemeente schrijft alle vluchtelingen in. Dit gebeurt in de BRP (Basisregistratie Personen). 

Voor een goede identiteitscontrole bij vestiging uit het buitenland moeten de mensen altijd persoonlijk op het Stadhuis langskomen.


Kan een vluchteling een uitkering aanvragen?

Nee, zij kunnen op dit moment geen uitkering aanvragen. 

De vluchtelingen die in Hengelo aankomen worden, op afspraak, geregistreerd bij Burgerzaken.  Zij krijgen van Burgerzaken een bankpas waar het leefgeld op gestort kan worden. De hoogte van dit bedrag is landelijk vastgesteld in een regeling. De gemeente krijgt alle kosten vergoed van het Rijk.

 


Kunnen de bewoners zich vermaken?

De kinderen hebben afgelopen zomer volop gebruik gemaakt van de omheinde speelplaats.

Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Door de bewoners zelf, maar ook door een groep trouwe vrijwilligers. Zij zijn onmisbaar voor het goed laten draaien van de opvang. Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom, dus we horen het graag als u daar voor open staat. Er zijn aan de Hazenweg buiten veel sportactiviteiten en de bewoners maken ook dankbaar gebruik van de fitnessruimte binnen. De computerruimte is drukbezet. Mensen werken of studeren daar.

Vrijwilligers runnen de kledingwinkel. Hengelose inwoners hebben veel kleding gedoneerd en de vluchtelingen die slechts met een klein tasje spullen in Hengelo arriveerden, zijn daar heel blij mee. 

De keuken aan de Hazenweg is niet geschikt om honderden mensen zelf te laten koken. Toch kijken we op dit moment samen met de bewoners wat er wel mogelijk is, zodat ze wat meer vrijheid in hun eetkeuze krijgen. Het is een logistieke uitdaging, maar samen met de bewoners wordt er zeker een oplossing gevonden.


Krijgen de kinderen ook onderwijs aangeboden? 

Op de vierde etage van het gebouw aan de Hazenweg worden 10 lokalen ingericht door de Horizon voor het onderwijs aan de kinderen van 4-12 jaar. Hier gaan ook de kinderen uit de opvang van Borne en de Hof van Twente het onderwijs volgen.

De kinderen van de vluchtelingen die een woning hebben betrokken in de Nijverheid, brengen we met leerlingenvervoer naar de Hazenweg en weer terug.

Aanvullend inventariseren we samen met het onderwijs of er ook op weekdagen naschoolse activiteiten aangeboden moeten worden, naast alle activiteiten door de vrijwilligers.

De leerlingen van 12 jaar en ouder gaan vooralsnog naar het ISK in Enschede. De schoolbesturen in Hengelo denken ook met ons mee. Mochten er veel leerlingen zijn in deze leeftijd, dan gaan we kijken hoe we het onderwijs voor deze kinderen het beste kunnen organiseren.

Jazeker. We zijn blij met alle hulp die aangeboden wordt. We hebben WijKracht gevraagd om de coördinatie van de vrijwilligers te organiseren. 

1. Ten eerste hebben we vrijwilligers nodig om naast de coördinatoren aan de Hazenweg te helpen met de dagelijkse gang van zaken, zoals onder andere gastheer/gastvrouw en ondersteuning bij de catering. Dit is een rooster dat elke dag gevuld moet worden.

2. Ten tweede hebben zich al veel vrijwilligers, verenigingen en stichtingen gemeld voor het organiseren van activiteiten voor en met de vluchtelingen. Deze coördinatie loopt ook via WijKracht.

Inwoners die willen helpen, kunnen contact opnemen met WijKracht: Remi (r.dogger@wijkracht.nl) of Tijske (t.dekker@wijkracht.nl)


Wat voor spullen hebben jullie nodig?

  • Fietsen
  • Tuinmeubelen (stoelen)
  • Tuingereedschap
  • Dames en heren voorjaarskleding
  • Tussenjassen
  • Sportschoenen en sneakers in maten 38 tot 47
  • Heren sportkleding

Heeft u iets liggen wat u graag zou willen doneren, mail dan naar vluchtelingenopvang@hengelo.nl


Welke initiatieven voor hulp en inzamelen van goederen zijn er?

Er zijn veel landelijke, regionale en lokale initiatieven om uw steun te betuigen door middel van het doneren van geld of goederen, zoals:


Ik wil graag spullen doneren, waar kan ik terecht?

Er zijn diverse lokale en regionale initiatieven opgezet door inwoners, organisaties en bedrijven om hulp te bieden aan de mensen in Oekraïne. Zo is er in Twente bijvoorbeeld Twente voor Oekraïne. Op hun website kun je terecht voor alle informatie.

Op de website van VluchtelingenWerk kun je ook terecht voor een overzicht van initiatieven voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Oekraïners die in Nederland verblijven hoeven niet per se meteen asiel in Nederland aan te vragen. Zij kunnen hier in ieder geval 90 dagen visumvrij verblijven. Ze kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Wie daaronder valt mag tot 4 maart 2024 in Nederland blijven. Voor Oekraïners die in Nederland asiel hebben aangevraagd geldt nu nog de regel dat zij in een COA-opvang moeten verblijven. 

Veel Nederlanders willen een kamer aanbieden aan een vluchteling, vrijwilligerswerk doen of spullen brengen. Allerlei hulporganisaties en overheidsinstanties maken hier nu afspraken over en zetten de bijbehorende logistiek op. Zodra de eerste Oekraïense vluchtelingen in de opvang terecht komen zal duidelijk worden waar zij precies behoefte aan hebben. Op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl maakt VluchtelingenWerk inzichtelijk waar men met vraag en aanbod terecht kan. Ook is hier actuele informatie te vinden over de opvang van Oekraïners.

Inwoners van Twente die hun huis beschikbaar willen stellen voor opvang, kunnen zich melden bij Noaberschap Ukraine-Twente op www.nutwente.nl. Noaberschap Ukraine-Twente coördineert de verschillende groepen en zorgt voor host-families in Twente. 

U kunt ook terecht op https://takecarebnb.org/gastgezin/ als u thuis vluchtelingen een plek kunt bieden. Deze organisatie krijgt ook veel aanmeldingen, dus het duurt wellicht wat langer voor u een reactie van ze krijgt.

Daarnaast kunt u terecht op de website van Vluchtelingenwerk Nederland.  Het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland en het Leger des Heils bundelen hun krachten en werken samen aan het werven, screenen en begeleiden van gastgezinnen.

Heeft dit invloed op een uitkering?

Een vluchteling uit Oekraïne wordt niet aangemerkt als kostendelende medebewoner en heeft geen invloed op een eventuele uitkering. Wel is het van belang dat dit gemeld wordt bij een klantmanager.

Kan ik iets betekenen in de opvang van huisdieren uit Oekraïne?

De Dierenbescherming, Dierenlot, IFAW, NFDO en 23 andere dierenhulporganisaties hebben de handen ineen geslagen om in Nederland hulp te bieden aan dieren en baasjes die slachtoffer zijn van de oorlog. Op hun website 'Hulp voor Dieren uit Oekraïne' zet ze alles voor je op een rijtje.

Waar kan mijn vluchteling terecht voor informatie over zorg, onderwijs, geld en andere zaken?

Voor allerlei vragen rondom werken, zorg & gezondheid, school en kinderopvang, kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Opvang vluchtelingen uit Oekraïne | Rijksoverheid.nl

De Wilderinkstraat 24A is ingericht als informatiepunt, voor zowel de vluchtelingen als de andere buurt bewoners. Daar kan iedereen met zijn/haar hulpvraag of hulpaanbod terecht. Ook organiseren we daar een informatiebijeenkomst voor de buurt.

Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne en praktische informatie voor Nederlanders in Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Bent u ondernemer en doet u zaken in Oekraïne of Rusland? Dan kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu