Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Biobox en Voedselfiets

De Voedselfiets wordt in juli 2023 vervangen door de Biobox

Hoogbouwwoningen hebben in Hengelo geen groene container. De etensresten van de bewoners belanden daarom meestal in de ondergrondse container voor restafval. En dat is jammer. Etensresten zijn namelijk goed te gebruiken als grondstof. De SWB kan er compost van maken.

Er wordt gereden op maandag, woensdag en vrijdag. Bewoners die meedoen hebben een klein groen emmertje om etenstresten te verzamelen. Dit emmertje legen ze dan bij de Voedselfiets. Medewerkers van de SWB staan met de speciale bakfiets klaar op de locaties.

Er zijn 6 routes met verschillende locaties:

  1. Route A: Thiemsland, Kastanjeplein, Gerardus Majella
  2. Route B: Sterrentuin, Hengelose Es, Backenhagen
  3. Route C: Swafert 1, Swafert 2, Kasbah
  4. Route D: Thiemsland, Brinktoren, De Klokstee
  5. Route E: Stadhuis, Enschedesestraat - Drienerstraat, Humanitas
  6. Route F: Wijkcentrum Slangenbeek, Bartimeus, Paul Steenbergenstraat, Wijkcentrum Hasseler Es

Bekijk hier de instructie- en routekaarten. Hierop staan ook de actuele tijden vermeld wanneer de Voedselfiets op een locatie staat. 

Vanaf juli 2023 wordt de biobox geïntroduceerd in Hengelo. De biobox is een verzamelcontainer waar alle hoogbouwbewoners hun etensresten gescheiden kunnen inleveren. 

Locaties bioboxen

Over heel Hengelo worden zo’n 200 bioboxen in de stad geplaatst. De bioboxen staan vooral bij appartementencomplexen. In de meeste gevallen vindt u de biobox naast de restafvalcontainer. Op onderstaande kaart ziet u de voorgestelde locaties voor de bioboxen. Deze zijn nog niet officieel, omdat de inzageperiode nog open is.

Bekijk de kaart schermvullend

Inzageperiode

De locaties op de kaart zijn onderdeel van het voorlopig plaatsingsplan. Dit betekent dat de plekken nog niet officieel zijn vastgelegd. U heeft tot en met 14 maart om de gemeente formeel te laten weten wat u hiervan vindt. Dat kunt u doen door een zienswijze in te dienen. Dit kunt u doen door het contactformulier in te vullen of een mail te sturen naar gemeente@hengelo.nl.

De bakfietsbestuurder brengt de etensresten naar de Groentuin aan het Bartelinkslaantje. De SWB maakt er compost van met een rocket composter. Het compost wordt vervolgens gebruikt in de Groentuin, maar ook in de gemeentelijke plantsoenen en in de biologische moestuin om de bodem te verbeteren. 

Meedoen is gratis, compost is goed voor de bodem en bewoners van hoogbouw hebben minder afval dus minder kosten. Dat noemen we win-win.

Gaat de voedselfiets verdwijnen?

De Voedselfiets rijdt in elk geval nog tot 1 juli 2023. De gemeente is bezig met een andere manier van etensresten inzamelen bij hoogbouwwoningen, zodat alle mensen die in hoogbouw wonen mee kunnen doen en op elk tijdstip etensresten weg kunnen brengen. Informatie volgt begin 2023.

Mag iedereen in Hengelo meedoen?

De voedselfiets is voor alle bewoners van hoogbouwwoningen. U moet dan wel zelf naar de aangewezen opstelplaatsen voor Voedselfietsen komen om het groene emmertje te legen. Ook als u een groene container hebt maar er bijna nooit gebruik van maakt, zou u mee kunnen doen. 

Let op:  Op dit moment is er een tijdelijke deelname stop. U kunt zich niet aanmelden om mee te doen.

Is er een maximum aantal deelnemers in Hengelo?

We denken met de Voedselfiets zo’n 7000 huishoudens te kunnen bedienen. We houden er uiteraard wel rekening mee dat niet iedereen mee wil doen. Als iedereen meedoet hebben we een enorm succes, maar ook een uitdaging erbij in de verwerking.

Mag er ook tuinafval in?

Het gaat echt alleen om etensresten, dus tuinafval mag niet. Ook kamerplanten en bloemen niet. Een kleine bos bloemen die klein geknipt in het emmertje past, mag nog wel. Absoluut geen potgrond.

Mag ik composteerbare zakjes gebruiken?

Nee.

Mag ik mijn emmer ook eens per week legen?

Liever niet, je moet etensresten niet te lang willen bewaren vanwege eventuele stank. Voor het composteren willen we ook graag verse etensresten. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ze zijn beter te verwerken.

Mag ik mijn emmertje ook ’s morgens aan straat zetten op de plek waar de Voedselfiets staat?

Nee, het emmertje moet zelf geleegd worden bij de bakfiets. Op straat zetten is niet toegestaan. Een ander bijvoorbeeld uw buurman, mag het wel voor u legen. 

Ik wil niet meer meedoen. Kan ik de emmer houden? 

Jammer dat u niet meer meedoet. U mag dat emmertje houden. 

Telefoon: (0)14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu