Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Biobox en Voedselfiets

De Voedselfiets wordt in juli 2023 vervangen door de Biobox

Hoogbouwwoningen hebben in Hengelo geen groene container. De etensresten van de bewoners belanden daarom meestal in de ondergrondse container voor restafval. En dat is jammer. Etensresten zijn namelijk goed te gebruiken als grondstof. De SWB kan er compost van maken.

LET OP! Op goede vrijdag (7 april) en op tweede paasdag (10 april) rijdt de voedselfiets niet!

Er wordt gereden op maandag, woensdag en vrijdag. Bewoners die meedoen hebben een klein groen emmertje om etenstresten te verzamelen. Dit emmertje legen ze dan bij de Voedselfiets. Medewerkers van de SWB staan met de speciale bakfiets klaar op de locaties.

Er zijn 6 routes met verschillende locaties:

  1. Route A: Thiemsland, Kastanjeplein, Gerardus Majella
  2. Route B: Sterrentuin, Hengelose Es, Backenhagen
  3. Route C: Swafert 1, Swafert 2, Kasbah
  4. Route D: Thiemsland, Brinktoren, De Klokstee
  5. Route E: Stadhuis, Enschedesestraat - Drienerstraat, Humanitas
  6. Route F: Wijkcentrum Slangenbeek, Bartimeus, Paul Steenbergenstraat, Wijkcentrum Hasseler Es

Bekijk hier de instructie- en routekaarten. Hierop staan ook de actuele tijden vermeld wanneer de Voedselfiets op een locatie staat. 

Vanaf juli 2023 wordt de biobox geïntroduceerd in Hengelo. De biobox is een verzamelcontainer waar alle hoogbouwbewoners hun etensresten gescheiden kunnen inleveren. 

Locaties bioboxen

Over heel Hengelo worden zo’n 200 bioboxen in de stad geplaatst. De bioboxen staan vooral bij appartementencomplexen. In de meeste gevallen vindt u de biobox naast de restafvalcontainer. Op onderstaande kaart ziet u de voorgestelde locaties voor de bioboxen.

Bekijk de kaart schermvullend

De bakfietsbestuurder brengt de etensresten naar de Groentuin aan het Bartelinkslaantje. De SWB maakt er compost van met een rocket composter. Het compost wordt vervolgens gebruikt in de Groentuin, maar ook in de gemeentelijke plantsoenen en in de biologische moestuin om de bodem te verbeteren. 

Meedoen is gratis, compost is goed voor de bodem en bewoners van hoogbouw hebben minder afval dus minder kosten. Dat noemen we win-win.

Gaat de voedselfiets verdwijnen?

De Voedselfiets rijdt in elk geval nog tot 1 juli 2023. De gemeente is bezig met een andere manier van etensresten inzamelen bij hoogbouwwoningen, zodat alle mensen die in hoogbouw wonen mee kunnen doen en op elk tijdstip etensresten weg kunnen brengen. De voedselfiets verdwijnt in juli 2023 en wordt vervangen door de Biobox.  

Mag iedereen in Hengelo meedoen?

De voedselfiets is voor alle bewoners van hoogbouwwoningen. U moet dan wel zelf naar de aangewezen opstelplaatsen voor Voedselfietsen komen om het groene emmertje te legen. Ook als u een groene container hebt maar er bijna nooit gebruik van maakt, zou u mee kunnen doen. 

Let op:  Op dit moment is er een deelnamestop. U kunt zich niet meer aanmelden om mee te doen. Vanaf juli 2023 kunt u gebruik maken van de biobox. 

Is er een maximum aantal deelnemers in Hengelo?

We denken met de Voedselfiets zo’n 7000 huishoudens te kunnen bedienen. We houden er uiteraard wel rekening mee dat niet iedereen mee wil doen. Als iedereen meedoet hebben we een enorm succes, maar ook een uitdaging erbij in de verwerking.

Mag er ook tuinafval in?

Het gaat echt alleen om etensresten, dus tuinafval mag niet. Ook kamerplanten en bloemen niet. Een kleine bos bloemen die klein geknipt in het emmertje past, mag nog wel. Absoluut geen potgrond.

Mag ik composteerbare zakjes gebruiken?

Nee.

Mag ik mijn emmer ook eens per week legen?

Liever niet, je moet etensresten niet te lang willen bewaren vanwege eventuele stank. Voor het composteren willen we ook graag verse etensresten. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ze zijn beter te verwerken.

Mag ik mijn emmertje ook ’s morgens aan straat zetten op de plek waar de Voedselfiets staat?

Nee, het emmertje moet zelf geleegd worden bij de bakfiets. Op straat zetten is niet toegestaan. Een ander bijvoorbeeld uw buurman, mag het wel voor u legen. 

Ik wil niet meer meedoen. Kan ik de emmer houden? 

Jammer dat u niet meer meedoet. U mag dat emmertje houden. 

Mogen laagbouwbewoners de biobox gebruiken om hun etensresten te scheiden?

Nee, de laagbouwbewoners kunnen gebruik maken van de groene minicontainers.

Waarom kost het gebruik van de biobox €0,08 cent per klik?

Dit is in lijn met de kosten die de laagbouwbewoners betalen voor het gebruik van de minicontainers.

Zorgt de biobox voor stankoverlast?

Nee, Twente Milieu leegt wekelijks de containers, ze worden netjes gehouden. Daarnaast komt er in de biobox een biobak die ervoor zorgt dat afval indroogt en er minder geur is.

Bestrijding van ongedierte?

Door het schoonhouden zal geen toename van ongedierte komen. Ook is het een gesloten box waar geen ongedierte kan komen.

Waarom komen er zo veel bioboxen in mijn omgeving?

Er is uitgegaan dat er 50 huishoudens op een biobox aangesloten kunnen worden. Als u in een gebied woont met veel hoogbouw, zullen er dus meerdere in de buurt benodigd zijn.

Hoe moeten de etensresten worden gedeponeerd in de biobox?

In onderstaand plaatje is de opening zichtbaar, hierin kunnen de etensresten in gedeponeerd worden.

Hoe ziet de biobox eruit? (grootte)

Wordt de biobox elke week geleegd?

Ja, Twente Milieu komt elke week langs om ze te ledigen.

Telefoon: (0)14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu