Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Demonstratie of betoging houden

Als u een demonstratie of betoging wilt houden moet u dit schriftelijk melden bij de gemeente.

Grote groepen mensen mogen niet zomaar op de openbare weg met elkaar afspreken. Zeker niet als dat de openbare orde kan verstoren. Maar het houden van een demonstratie of betoging mag wel. Dat is zo geregeld in de Wet openbare manifestaties. Bij een demonstratie komen mensen namelijk niet zomaar bij elkaar. Zij willen aandacht vragen  voor een bepaalde zaak. Of zij willen ergens tegen protesteren. En dat is in Nederland een democratisch recht.

Wilt u een demonstratie of betoging organiseren? Dan moet u dit wel schriftelijk melden bij de gemeente. Dat moet voordat u de demonstratie in het openbaar aankondigt. Maar in ieder geval minstens 48 uur voordat de demonstratie wordt gehouden.

In de melding van een demonstratie of betoging moet in ieder geval staan:

  • naam en adres van de organisator;
  • het doel van de demonstratie of betoging;
  • datum en tijdstip van de demonstratie of betoging;
  • de plaats van de betoging of de route van de demonstratie;
  • het verwachte aantal deelnemers;
  • de maatregelen die de organisator neemt voor een ordelijk verloop van de demonstratie of betoging.

Door de aanmelding kan de gemeente de nodige maatregelen nemen. Zo zal zij bijvoorbeeld de politie inschakelen. Ook kan de gemeente allerlei voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld over de route die u moet volgen. En het is zelfs mogelijk dat de gemeente de demonstratie verbiedt. Daar moeten dan wel goede redenen voor zijn. Die redenen kunnen te maken hebben met de volksgezondheid, de verkeersveiligheid of de openbare orde.

Telefoon: 14 074
Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu