Elektrisch rijden en laadpalen

Elektrisch rijden is minder belastend voor het milieu.

Er is veel belangstelling voor elektrisch autorijden. Steeds meer de auto's in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk elektrisch. De gemeente Hengelo vindt dat een goede ontwikkeling. Want elektrische auto's zorgen voor minder vervuiling. Daarom komen er in Hengelo steeds meer openbare laadpalen.

De gemeente Hengelo heeft een kaart gemaakt waar alle bestaande en toekomstige openbare laadpalen in Hengelo op staan. Op de laadpalenkaart staan ongeveer 250 punten ingetekend. Dat is het aantal openbare laadpalen dat volgens de voorspellingen de komende jaren in Hengelo nodig is. Een deel van deze palen staat er nu al. Daarnaast wijst de gemeente 21 plekken aan waar tussen de zomer van 2022 en de zomer van 2023 sowieso nieuwe palen komen. Dat is het basisnetwerk.

De overige openbare laadpalen op de kaart komen er niet in één keer. Op de kaart staan ook alle geschikte plekken waar in de toekomst een paal geplaatst kan worden als iemand een aanvraag doet. Als niemand een aanvraag doet, komt daar dus voorlopig geen openbare laadpaal. De punten zijn zo getekend dat het netwerk gelijkmatig verspreid is over de stad. Benieuwd waar de palen staan en mogelijk komen? Kijk op de laadpalenkaart Hengelo.

Wilt u weten waar u openbare oplaadpunten kunt vinden? Kijk dan op Oplaadpalen.nl of Oplaadpunten.nl. Daarnaast zijn er allerlei partijen met laadpalen die een eigen website en apps hebben.

In Hengelo zijn tientallen openbare oplaadpunten. De gemeente Hengelo plaatst en exploiteert de laadpalen niet zelf. De gemeente  heeft met Vattenfall InCharge een overeenkomst afgesloten voor het plaatsen en beheren van openbare laadpunten. Vattenfall InCharge zorgt voor 100% uit wind opgewekte stroom van Nederlandse windmolens.

Afrekenen

Het afrekenen van de stroom kan met uw oplaadpas. Er zijn eigenlijk twee soorten laadpassen: een gratis laadpas zonder abonnement en een pas met abonnement. Voorwaarden en kosten verschillen. Dus kijk even goed welke laadpas voor u het meest geschikt is.

Ligt het parkeervak voor elektrisch laden in een gebied met betaald parkeren of een parkeergarage? Dan betaalt u naast de kosten voor het opladen ook parkeergeld.

Bent u eigenaar van een elektrische auto en kunt u niet op eigen terrein parkeren en laden? En staat er in uw buurt nog geen openbare oplaadpaal, maar wilt u er wel graag een hebben?

Dan kunt u online een openbaar oplaadpunt aanvragen bij Vattenfall via de website: www.laadpaalaanvragen-oost.nl. De gemeente Hengelo heeft met Vattenfall een overeenkomst afgesloten voor het plaatsen en beheren van openbare oplaadpunten.

Hoe werkt het?

U vult online uw aanvraag in met:

 • uw naam,
 • uw adres,
 • de gegevens van uw auto
 • een scan van uw eigendomsbewijs of leasecontract.

Vattenfall regelt de rest en houdt u op de hoogte.
Eerst kijkt Vattenfall of u in aanmerking komt voor een oplaadpunt.
Dan kijkt Vattenfall waar het openbare oplaadpunt kan komen op basis van het beleid en de regels van de gemeente. Tenslotte plaatst en beheert Vattenfall het oplaadpunt.

U betaalt alleen voor het laden van uw auto.

Woont u in een appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaren (VvE) en een gezamenlijke parkeerplaats? Dan kunt u geen openbare laadpaal in de buurt aanvragen, omdat er een eigen parkeerterrein aanwezig is. En u kunt ook niet in uw eentje beslissen over de aanleg van een laadpaal op de gezamenlijke parkeerplaats.

VvE’s die een oplaadpunt willen aanleggen, kunnen subsidie aanvragen om iemand in te huren die mee kan denken en adviseren in dit proces. Meer informatie vindt u op Subsidie oplaadpuntenadvies VvE.

Hoe zijn de plekken gekozen op de laadpalenkaart?

Openbare laadpalen kunnen niet overal worden geplaatst. Bij het maken van de kaart heeft de gemeente op de volgende dingen gelet:

 • Staan de laadpalen niet te dicht op elkaar en zijn ze gelijkmatig verspreid over de stad?
 • Staat de laadpaal niet te dicht bij een lantaarnpaal of iets anders?
 • Zijn er al parkeerplekken aanwezig?
 • Is de afstand tot het ondergrondse elektranetwerk niet te groot?
 • Worden er geen boomwortels beschadigd als een paal geplaatst wordt?
 • Is de laadpaal makkelijk te vinden?
 • Gaan er in de buurt geen grote werkzaamheden plaatsvinden?
 • Kunnen mensen nog over de stoep lopen nadat er een paal is geplaatst?

Wat zijn de spelregels voor een openbare laadpaal?

Bij een openbare laadpaal reserveert de gemeente twee parkeerplaatsen die speciaal bedoeld zijn voor het opladen van een auto. Een gewone auto mag daar niet parkeren. Een elektrische auto moet er weg zodra de accu vol is. Het zijn zeker geen privé-oplaadplekken.

Wat kost een openbare laadpaal?

Een openbare laadpaal kost u niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto. Het tarief is ongeveer €0,25 per kW (exclusief btw) en €0,30 per kW (inclusief btw). Het tarief is mede afhankelijk van de laadpaal waar u uw auto oplaadt. In Hengelo staan namelijk verschillende laadpalen van verschillende leveranciers.

Welke laadpalen worden geplaatst?

De meeste openbare laadpalen in Hengelo hebben een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, als de auto op die snelheid kan laden. Daarnaast hangt de werkelijke snelheid waarmee u gaat laden af van de bezetting van de laadpaal.

Wat moet ik doen bij een storing aan een openbare laadpaal?

Bel het storingsnummer op de laadpaal. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

Telefoon: 14 074

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu