Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Parkeerontheffing blauwe zone (parkeerschijfgebied)

De gemeente Hengelo heeft een aantal blauwe zones.

Er zijn blauwe zones rondom het centrum: de Afrikaanderbuurt, Dichtersbuurt,  Elsbeek-Zuid, Kastanjeplein, Thiemsland en Weidedorp. Daarnaast zijn er zones in de omgeving van het ziekenhuis, Apolloplein en rondom het ROC aan De Gieterij.

Woont u in één van deze zones? Of hebt u er een bedrijf? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden bij de gemeente een parkeerontheffing aanvragen.

De parkeerschijfzones kunt u herkennen aan blauw gekleurde stoepranden en verkeersborden. U mag hier alleen parkeren met het gebruik van een parkeerschijf op de aangewezen parkeervakken of -stroken waar een blauwe streep is. Op de verkeersborden staat per zone de maximale parkeertijd vermeldt. Let op: als er in de zone ergens geen blauwe streep is mag u er helemaal niet parkeren.

Hebt u een geldige gehandicaptenparkeerkaart? Dan mag u onbeperkt en zonder parkeerschijf parkeren in de blauwe zone!

 • U staat bij de gemeente ingeschreven op een adres in een parkeerschijfzone.
 • Het kenteken van de auto staat bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) op uw naam en adres.
 • Als u een lease- of bedrijfsauto hebt, kunt u bewijzen dat u de bestuurder bent van deze auto.
 • U hebt geen parkeerplaats op eigen terrein (POET).
 • U kunt in het complex waar u woont geen parkeerplaats kopen of huren.
 • Hebt u meer dan één auto en maximaal één parkeerplaats, dan mag u een parkeerontheffing aanvragen.

Een parkeerontheffing wordt alleen verleend bij voldoende parkeercapaciteit.

 • Het bedrijf is gevestigd in een parkeerschijfzone.
 • Het bedrijf is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 • Het bedrijf heeft geen parkeerplaats op eigen terrein (POET).
 • Voor personeel kan alleen een ontheffing worden aangevraagd als de auto echt nodig is voor het werk. Dus niet voor woon-werkverkeer.

Bewoners van een parkeerschijfzone kunnen ook een bezoekersontheffing aanvragen. Bedrijven komen daarvoor niet in aanmerking.

Per woonadres kunnen er maximaal 2 bezoekersontheffingen aangevraagd worden.

Let op: 
Voor de volgende woonadressen geldt de uitzondering van maximaal 1 bezoekersontheffing:

Afrikaanderbuurt
Colensostraat, Drienerstraat 93 tot en met 133, Paul Krugerstraat 54 tot en met 64, 70 tot en met 70-72, 80 tot en met 80-74
Elsbeek Zuid
Anninksweg 30 tot en met 34, 80, 82, 97 t/m 109, 115 tot en met 125, Enschedesestraat 97 tot en met 109, 115 tot en met 125, Wolter ten Catestraat 1 tot en met 27 I, 31 tot en met 35, 39 tot en met 47
Dichtersbuurt
Deldenerstraat 61, 65  tot en met 119 en 76 tot en met 126, Lansinkesweg 14 tot en met 28
Kastanjeplein
Bornsestraat 2 tot en met 14C, Oldenzaalsestraat 1 tot en met 5T, 23-61 tot en met 125, Ir. M. Schefferlaan 19/21/47/49/51
Thiemsland
Algonquin, Canadian Grenadier, Somerset
Weidedorp
Bankastraat 13 tot en met 29

In 2024 kost de behandeling van uw aanvraag:

 • voor een bewonersontheffing (1e): € 40,30
 • voor een tweede bewonersontheffing (of meer): € 116,30
 • voor een bewonersontheffing met eigen parkeergelegenheid: € 116,30
 • voor een bezoekersontheffing: € 40,30
 • voor een bedrijfsontheffing: € 116,30
 • voor een ontheffing eigenaar e-laadvoertuig woonachtig in de omgeving van een parkeerschijfzone: € 40,30

Dit zijn administratiekosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een ontheffing. Wanneer uw ontheffing binnen het jaar vervalt omdat u bijvoorbeeld verhuist of geen eigenaar van een auto meer bent, ontvangt geen geld terug.

U kunt de parkeerontheffing heel gemakkelijk digitaal aanvragen via onze parkeerbalie. U hebt daarbij wel uw DigiD nodig. Uw parkeerontheffing is direct geldig nadat u uw aanvraag online hebt betaald.

Parkeerbalie

Let op: Wilt u een parkeerontheffing aanvragen voor een bedrijf? Dan hebt u een eigen account nodig, deze kunt u per e-mail aanvragen via: gemeente@hengelo.nl. Vermeld in uw e-mail:

 • kvk-nummer;
 • naam bedrijf;
 • naam contactpersoon.

Lukt het niet digitaal? Dan bent u natuurlijk ook welkom bij de balies op het Publieksplein. Wij helpen u graag.

Let op:  Verlengen van een verlopen ontheffing is niet mogelijk, vraag dan een nieuwe ontheffing aan. Voor het aan- of afmelden van kentekens onvangt u nieuwe inloggegevens.

Papieren Vignet

Wilt u liever een papieren vignet, maak hiervoor een afspraak voor de publieksbalie. U hoeft dan niet online uw ontheffing aan te vragen of te verlengen.

Bewonersontheffing

Hebt u een digitale parkeerontheffing ‘bewoners’ en bent u verandert van auto? Dan kunt u zelf het kenteken wijzigen via de digitale parkeerbalie:

Parkeerbalie

Het kenteken moet wel op uw naam en woonadres staan. Bij een leaseauto overlegt u een schriftelijk bewijs van een leasecontract waaruit blijkt dat u de contracthouder bent. Maakt u gebruik van een bedrijfsauto, dan overlegt u een schriftelijk bewijs van uw werkgever waaruit blijkt dat u de bestuurder bent van de auto.

Bezoekersontheffing of ontheffing voor bedrijven

Hebt u een digitale parkeerontheffing ‘bezoekers’ of een digitale ontheffing voor uw bedrijf? Dan kunt u het kenteken aan- of afmelden via de Parkeerapp. U ontvangt inloggegevens na de aankoop van de parkeerontheffing.

Afrikaanderbuurt:

Bothastraat, Colensostraat, Cronjéstraat, Hertzogweg, Paul Krugerstraat, Reitzstraat, de la Reystraat, Schalkburgerstraat, Steijnstraat.

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Apolloplein:

Apolloplein

Ontheffingplicht: maandag tot en met zondag van 8.00 tot 19.00 uur met parkeerschijf maximaal 2 uur.

Dichtersbuurt:

Brugstraat (tussen de Marskant en Dorpsmatenstraat), Jacob Catsstraat, Deldenerstraat (tussen de Tuindorpstraat en Floresstraat), Emmaweg (tussen de Lansinkesweg en de Helmersstraat), Helmersstraat, Van Lennepstraat, Tollensstraat, Tuindorpstraat (tussen de tunnel en de Deldenerstraat), Vondelstraat, Willemstraat (tussen de Marskant en Helmersstraat).

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Dikkersplein (valt onder omgeving ROC)

Dikkersplein, Appendage, Esrein huisnummers 1 tot en met 12, Loweg huisnummers 2 tot en met 10 en 7 tot en met 29 en ’t Loo huisnummers 12 tot en met 18

Ontheffingplicht: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur met parkeerschijf maximaal 2 uur.

Elsbeek Zuid:

Enschedesestraat huisnummers 96 tot en met 123, Drienerbeekweg, Kievitstraat, Professor van 't Hofstraat, Professor Lorentzstraat, Spreeuwenstraat, Ziekenhuisstraat.

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Kastanjeplein:

Dennenbosweg (tussen de Bornsestraat en Eikstraat), Eikstraat (geen parkeerterrein, betaald parkeren), Kastanjeplein, Leusveenweg, Oversteweg, Sparweg.

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Dennenbosweg (tussen de Eikstraat en Hazelaarweg)

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

ROC:

Industriestraat huisnummers 13 tot en met 78.

Ontheffingplicht: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur met parkeerschijf maximaal 2 uur.

Schouwinksweg, Kerkstraat huisnummers 9 tot en met 126, Beckumerstraat (tussen Willem de Clerqstraat en de Kerkstraat).

Ontheffingplicht: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Thiemsland:

Algonquin, Canadian Grenadier, Somerset

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Weidedorp

Bankastraat huisnummers 13 tot en met 29.

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

ZGT:

Boerhaavelaan huisnummers 59 A / B 63, 65, 71 / even huisnummers: 110 tot en met 146, Deldenerstraat oneven huisnummers 215 tot en met 263, Professor Eykmanplantsoen, Flemingstraat oneven huisnummers 9 tot en met 19, Geerdinksweg even huisnummers: 112 tot en met 122, Anthony van Leeuwenhoeklaan, Van Swietenstraat.

Ontheffingplicht: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1, 7551 EB Hengelo
Telefoon:  14 074

Contactformulier

Afspraak maken

Wilt u langskomen? Maak altijd eerst een afspraak. Klik daarvoor op onderstaande button.

Afspraak maken  

Of bel met 14 074.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu