Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Waar bent u naar op zoek?

Sirene

De sirene waarschuwt bij noodsituaties.

Als er bij u in de buurt een ramp of een zwaar ongeval gebeurt, gaat de sirene af. Het kan ook zijn dat u op een andere manier wordt gewaarschuwd. Bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen of via NL-Alert op uw mobiele telefoon. Wat u moet doen, hangt af van wat er aan de hand is.

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor uw mobiele telefoon. Heeft u uw mobiele telefoon ingesteld op NL-Alert? Dan krijgt u een tekstbericht als u in de buurt bent van een noodsituatie. In dat bericht staat wat er precies aan de hand is. En wat u op dat moment het beste kunt doen. Meer informatie kunt u vinden op de website NL-Alert.

Bij een ramp geeft de overheid meer informatie via de rampenzender. RTV Oost is de rampenzender voor Overijssel. U vindt RTV Oost op frequentie 89,4 van uw radio. 

Het kan zijn dat u uw omgeving moet verlaten. Dat hoort u via RTV Oost of via rondrijdende geluidswagens. U moet dan het volgende doen:

  • sluit gas en water af
  • neem alleen hoognodige zaken mee
  • sluit uw woning af
  • controleer of uw buren weten dat ze hun huis moeten verlaten.

Misschien mag u met eigen vervoer vertrekken. Maar soms moet u met het openbaar vervoer. Ook dat hoort u via RTV Oost.

Als u met eigen vervoer mag reizen, dan gelden de volgende regels:

  • neem zoveel mogelijk anderen mee
  • luister naar de verkeersinformatie op de radio
  • volg de route die de politie aangeeft
  • ga naar het opvangcentrum dat RTV Oost bekend maakt. Of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.

Moet u met het openbaar vervoer, dan hoort u via RTV Oost hoe dat precies gaat en waar de opstapplaatsen zijn.

Instellingen voor zieken en bejaarden regelen zelf speciaal vervoer. Scholen doen dat ook voor hun leerlingen.

Bij een ramp moet u niet naar 112 bellen. En ook niet naar politie, brandweer of ambulance. Anders raken de telefooncentrales overbelast. En dat heeft ernstige gevolgen voor het op gang komen van de hulpverlening.

Op de eerste maandag van de maand om ongeveer 12.00 uur wordt alle sirenes in Nederland getest. Deze test duurt 1 minuut en 26 seconden. Als u de sirene op een ander moment hoort, dan is er gevaar. Volg de regels die hierboven staan.

Als u binnen zit, hoeft u het alarm niet te horen. Want huizen en kantoren zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat dat niet lukt. Bovendien bent u dan toch al waar u zijn moet: binnen. Maar hoort u de sirene ook niet als u buiten bent? Geef dat dan door aan de gemeente. Geef daarbij aan waar u precies was op het moment van de sirenetest. De gemeente geeft uw melding door aan de Hulpverleningsdienst Regio Twente. Zij zoeken dan uit wat er aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een alarmpaal niet gewerkt heeft.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu