Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Begraaf- en gedenkplaatsen

De gemeente Hengelo beheert twee algemene begraafplaatsen: aan de Oldenzaalsestraat en aan de Deurningerstraat.

Beide begraafplaatsen zijn dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Het zijn bijzonder mooie en groene parken, die rust en respect uitstralen. De begraafplaatsen bieden niet alleen gelegenheid tot begraven. Ook na een crematie zijn er verschillende mogelijkheden om een overledene te herdenken.

Een monumentale witgele poort geeft toegang tot de begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat.

De begraaf- en gedenkplaats aan de Oldenzaalsestraat 347 bestaat sinds 1910 en heeft een oppervlakte van ruim 10 hectare. U kunt zich bijna niet voorstellen dat dit park midden in de stad ligt. De oude en soms bijzondere bomen geven dit gedenkpark een intieme sfeer. In dit filmpje krijgt u een eerste indruk.

Er zijn ruim 8.700 graven op dit begraaf- en gedenkpark. Over de hele begraafplaats zijn nieuwe graven beschikbaar. Zo is er keuze voor een graf onder de bomen, maar ook in het veld of in de buurt van de vijver. De begraafplaats heeft een speciaal gedeelte voor kindergraven. Als u wilt kunt u al tijdens uw leven een graf uitzoeken en reserveren.

Paadje in de herfst met afgevallen blad en prachtige herfstkleuren op de begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat.

Aula

Deze begraafplaats heeft ook een aula met koffiekamer. De aula is beschikbaar voor rouwdiensten en biedt plek aan 100 personen. In de koffiekamer is ruimte voor 60 mensen. Met de begrafenisondernemer of begraafplaatsbeheerder kunt u afspraken maken over het gebruik van deze faciliteiten.

Herdenkingstocht Licht in het Donker

Elk jaar in november organiseert de gemeente Hengelo samen met Yarden Uitvaartverzorging de herdenkingstocht Licht in het Donker. De begraafplaats is die avond verlicht met zo'n 300 fakkels. En er is muziek en poëzie. Iedereen is welkom om zijn dierbaren te herdenken. Ook als die hier niet begraven zijn. Deelname aan de tocht is gratis.

Mensen met lampions herdenken hun dierbare overledenen op de begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat.

Monumentale omgeving en bijzondere graven

Een van de belangrijkste tuinarchitecten van Nederland, Leonard Springer (1855-1940) heeft het oudste gedeelte van deze begraafplaats ontworpen. U vindt hier bijzondere graven en grafkelders, bijvoorbeeld van bekende Hengeloërs zoals Stork en Hazemeijer. De begraafplaats heeft ook oorlogsgraven en graven van verzetshelden.

Het begraaf en gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat heeft ook een Wikipediapagina

Statige laan met hoge bomen op de begraafplaats aan de Deurningerstraat.

De begraaf- en gedenkplaats aan de Deurningerstraat 262 bestaat sinds 1915 en heeft een oppervlakte van ruim 6 hectare. Het is een mooi en groen stukje Hengelo. Vroeger was dit de katholieke begraafplaats. In 1980 heeft de gemeente de begraafplaats overgenomen van het Aartsbisdom Utrecht. In dit filmpje krijgt u een eerste indruk. 

Er zijn ruim 6.000 graven op dit begraaf- en gedenkpark. Over de hele begraafplaats zijn nieuwe graven beschikbaar, tussen het groen of in het veld. Als u wilt kunt u al tijdens uw leven een graf uitzoeken en reserveren.

Deze begraafplaats heeft ook een islamitisch gedeelte, dat voldoet aan enkele speciale richtlijnen voor moslims. 

Allerzielenviering

Elk jaar is er een Allerzielenviering. Die vindt plaats op een zondagmiddag rond Allerzielen
(2 november) en wordt georganiseerd door de kerk, de gemeente Hengelo en coöperatie DELA. Bezoekers lopen samen een korte tocht over de begraafplaats. Die is dan prachtig versierd en sfeervol verlicht met fakkels. Elk jaar komen er vele honderden bezoekers.

Tijdens de Allerzielenviering herdenken een heleboel mensen hun dierbare overledenen met lichtjes op de begraafplaats aan de Deurningerstraat.

Bijzondere graven

Het begraaf- en gedenkpark Deurningerstraat kent een aantal opmerkelijke graven. Zo liggen er rond het centrale monument verschillende pastoors begraven en is er een graf van kloosterzusters. Verspreid over de begraafplaats vindt u ook oorlogsgraven en graven van verzetshelden.

Ook na een crematie hebben veel nabestaanden behoefte aan een herdenkingsplek. Beide begraafplaatsen bieden hiervoor verschillende mogelijkheden. Een maand na de crematie is de wettelijke wachttijd verstreken en kunt u kiezen voor een van onderstaande asbestemmingen.

Urnenmuur

De urnenmuur, ook wel columbarium genoemd, heeft nissen waarin u 1 of 2 asbussen (zonder urn) kunt plaatsen. In de natuurstenen plaat voor de nis is ruimte voor een inscriptie. De urnenmuur ligt in een besloten ruimte. Er is plek voor bloemen of een persoonlijke herinnering.

Zicht op enkele muren met urnennissen op de begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat.

Zicht op een aantal muren met urnennissen op de begraafplaats aan de Deurningerstraat

Urnenkelder

In een urnenkelder kunt u in totaal 4 asbussen (met of zonder urn) bijzetten. Op het keldertje kunt u een klein grafmonument plaatsen. En er is plek voor bloemen of een persoonlijke herinnering.

Een rij urnenkelders langs een grindpad voor een heggetje op begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat.

Urn bijzetten

Een bestaand graf kan ook een mooie eindbestemming zijn voor een urn. Vaak kan dat zonder de grafsteen te lichten.

As verstrooien

Beide begraaf- en gedenkparken hebben een strooiveld waarop u de as van een overledene kunt verstrooien. Aan de Oldenzaalsestraat ligt het strooiveld in een mooie rustieke omgeving aan de vijver. Als u wilt kunt u op het monument bij het strooiveld een herdenkingsplaatje plaatsen. Het strooiveld is een mooie herdenkplek waar de nagedachtenis aan een overledene voortleeft.

Houten monument met herdenkingsplaatjes op de begraafplaats aan de Deurningerstraat.

De beheerders van de begraaf- en gedenkplaatsen zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 16.00 uur:

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu