Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Energietoeslag, landelijke regeling

De prijzen van energie zijn flink gestegen. Daarom krijgen huishoudens met een laag inkomen een energietoeslag.

De energietoeslag is een landelijke regeling. De toeslag bedraagt € 1.300 en telt niet mee als inkomen voor een uitkering of voor eventuele toeslagen van de Belastingdienst.

Ook in 2023 komt er een nieuwe energietoeslag. 

 U komt in aanmerking voor de landelijke energietoeslag als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U woont in Hengelo, Borne of Haaksbergen.
 • U bent 21 jaar of ouder (of u bent tussen de 18 en 21 jaar en krijgt in 2022 aanvullende bijzondere bijstand voor levensonderhoud).
 • U woont zelfstandig en het energiecontract staat op uw naam.
 • U heeft een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning.
 • Het inkomen van u en uw eventuele partner is niet hoger is dan onderstaande bedragen:
Maximum netto maandinkomen per 1-7-2022 (zonder vakantiegeld) U bent nog niet met pensioen U bent met pensioen
Alleenstaande / alleenstaande ouder € 1.257 € 1.398
Echtpaar / samenwonend € 1.795 € 1.893

Studenten die aan de voorwaarden voldoen komen ook in aanmerking voor de energietoeslag van
€ 1.300. Dat heeft het college op 20 december 2022 besloten. U kunt uw aanvraag doen tot en met 31 maart 2023.

Bent u student en heeft u voor 20 december al een aanvraag ingediend die is afgewezen? Doe dan een nieuwe aanvraag.Voldoet u aan de voorwaarden, maar heeft u de energietoeslag van € 1.300 nog niet ontvangen? Doe dan een aanvraag. Dat kan tot en met 31 maart 2023.

Aanvragen kan heel eenvoudig digitaal via deze link: Aanvraag energietoeslag . U heeft daarbij wel uw DigiD nodig. Geef antwoord op de vragen en upload de gevraagde bijlagen.

Let op: Als u met DigiD inlogt weten wij meteen of u alleen woont of samenwoont. In het laatste geval worden de persoonsgegevens van uw partner automatisch met de aanvraag meegestuurd. Die hoeft u dus niet zelf in te vullen. Wel moet u zelf alle inkomsten van uw partner opgeven.

Liever een schriftelijke aanvraag doen?

Doet u uw aanvraag liever schriftelijk. Dat kan met het Aanvraagformulier energietoeslag 2022 (Pdf).

 • Print het formulier en vul het in.
 • Onderteken het formulier. Als u een partner heeft, moet die ook een handtekening zetten.
 • Voeg een kopie toe van uw identiteitsbewijs of verblijfsvergunning (en die van uw partner). Schrijf op de kopie de woorden 'kopie gemeente'. Zo voorkomt u identiteitsfraude.
 • Voeg een bewijs toe van uw netto maandinkomen van de afgelopen maand (bijvoorbeeld bankafschriften, loonstrookjes of uitkeringsspecificaties). Dit hoeft niet als u een bijstandsuitkering heeft.
 • Voeg een kopie toe van de bankpas van uw rekening waarop u de toeslag wilt ontvangen (een kopie bankafschrift mag ook).
 • Stuur het ingevulde en ondertekende formulier, samen met de bijlagen, naar: Werk en Inkomen, Antwoordnummer 168, 7550 VB Hengelo. Een postzegel is niet nodig. Mailen mag ook: gemeente@hengelo.nl

Wij proberen uw aanvraag binnen 8 weken af te handelen. Door de grote hoeveelheid aanvragen kan het iets langer duren.

In 2023 opnieuw een energietoeslag

In 2023 komt er opnieuw een landelijke regeling waarin de gemeente huishoudens met een laag inkomen opnieuw de energietoeslag zal uitkeren. De gemeente betaalt deze toeslag uit. U kunt de energietoeslag 2023 waarschijnlijk in de zomer 2023 aanvragen.

Hoogte energietoeslag 2023

De energietoeslag bedraagt in 2023 maximaal €1300,- per huishouden. Dit komt overeen met de hoogte van de energietoeslag 2022.

Uitbetaling verwacht vanaf de zomer 2023

De gemeente kan de energietoeslag uitbetalen als de overheid de Wet energietoeslag 2023 invoert. Dit is waarschijnlijk in de zomer van 2023. Zodra deze wet is ingevoerd, stelt de gemeente Hengelo de voorwaarden vast. Daarna is aanvragen en uitbetalen mogelijk.

Automatisch uitbetaald of op aanvraag

Huishoudens met een laag inkomen die al bekend zijn bij de gemeente krijgen het geld automatisch over gemaakt. Dit zijn onder andere de huishoudens met een bijstandsuitkering, een individuele inkomenstoeslag of huishoudens die een vergoeding ontvangen in het kader van het minimabeleid. Als u de energietoeslag niet automatisch krijgt, kunt u deze aanvragen zodra de voorwaarden vastgesteld zijn en het aanvraagformulier op de website staat.

Toeslag niet nodig? Zet hem opzij!

Heeft u nog een vast contract met lage energieprijzen? Of duurt het nog een tijdje voordat de jaarrekening van uw energieleverancier komt? Zet de energietoeslag dan opzij tot u die nodig heeft. Zo voorkomt u problemen.

Maakt u zich zorgen over het betalen van uw energierekening? Neem dan contact met ons op. Medewerkers van het zorgloket bieden hulp en staan klaar voor persoonlijk advies.

Zij weten welke regelingen beschikbaar zijn en kunnen u daarbij ondersteunen. Ook weten zij bij welke andere organisaties u terecht kunt voor hulp en advies bij financiële zorgen en het besparen van energie.

Openingstijden en contact

 • U kunt elke woensdag van 8.30 tot 12.00 uur langskomen bij het zorgloket in het stadhuis Hengelo (Burgemeester van der Dussenplein 1). Een afspraak maken is niet nodig.
 • U kunt ook bellen of mailen met het zorgloket voor een afspraak op een ander moment: Telefoon zorgloket: (074) 245 9131, e-mail: zorgloket@hengelo.nl

Er is een Tijdelijk Noodfonds voor huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten opgezet. Het Noodfonds betaalt een deel van de energierekening voor deze huishoudens. Huishoudens kunnen steun aanvragen bij het betalen van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met 31 maart 2023. Aanvragen kan tot en met 30 april 2023.

U vraagt het Tijdelijk Noodfonds Energie bij het Noodfonds aan

Het Noodfonds is opgericht door verschillende energieleveranciers en organisaties. Deze partijen voeren het Noodfonds uit. De gemeente voert het Noodfonds niet uit. Voor vragen over de aanvraag of de uitslag kan u terecht bij het Noodfonds. Voor meer informatie gaat u naar https://www.noodfondsenergie.nl/. Bij vragen kan u het Noodfonds bereiken via info@noodfondsenergie.nl of 085-0881111.

U kan het Tijdelijk Noodfonds Energie ook aanvragen als u al ondersteund wordt

Andere regelingen die helpen bij het betalen van de energierekening worden niet meegenomen in de aanvraag van het Noodfonds. Met andere regelingen wordt bijvoorbeeld de energietoeslag en het prijsplafond bedoeld. Dat betekent dat u ook steun van het Noodfonds kan aanvragen als u de energietoeslag of andere ondersteuning krijgt.

Informatie voor cliënten van Werk en Inkomen

Bent u cliënt bij Werk en Inkomen? En heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel dan met het klantcontactcentrum (KCC): 14 074. Als de medewerkers van het KCC u niet kunnen helpen, zetten zij uw vraag door naar uw klantmanager.

U kunt niet zonder afspraak naar de balie van Werk en Inkomen komen om uw klantmanager te spreken.

Voor mensen zonder klantmanager 

Heeft u geen klantmanager? En heeft u algemene vragen over uitkeringen en bijzondere regelingen die door de gemeente worden uitgevoerd? Bel dan met het Zorgloket: 14 074 (keuze 1). U kunt daar ook een afspraak maken om langs te komen op het Publieksplein.

Publieksplein (Stadskantoor)

 • maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur (alleen op afspraak)
 • vrijdag van 8.30-12.00 uur (alleen op afspraak)

Telefoon: 14 074
Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu