Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Energietoeslag, landelijke regeling

De prijzen van energie zijn in 2022 flink gestegen. Daarom krijgen huishoudens met een laag inkomen dit jaar een energietoeslag.

De energietoeslag is een landelijke regeling. De toeslag bedraagt € 1.300 en telt niet mee als inkomen voor een uitkering of voor eventuele toeslagen van de Belastingdienst.

Komt u niet in aanmerking voor de landelijke energietoeslag? Kijk dan of de Energieregeling Hengelo iets voor u is. Deze energieregeling is speciaal voor inwoners van de gemeente Hengelo en keert eenmalig € 800 uit.

U komt in aanmerking voor de energietoeslag als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U woont in Hengelo, Borne of Haaksbergen.
 • U bent 21 jaar of ouder (of u bent tussen de 18 en 21 jaar en krijgt in 2022 aanvullende bijzondere bijstand voor levensonderhoud).
 • U woont zelfstandig en heeft energielasten.
 • U heeft een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning.
 • U bent geen student (Let op: dit kan nog veranderen. Meer informatie leest u onder het kopje 'Energietoeslag voor studenten').
 • het inkomen van u en uw eventuele partner is niet hoger is dan onderstaande bedragen:
Maximum netto maandinkomen per 1-7-2022 (zonder vakantiegeld) U bent nog niet met pensioen U bent met pensioen
Alleenstaande / alleenstaande ouder € 1.257 € 1.398
Echtpaar / samenwonend € 1.795 € 1.893

Voldoet u aan de voorwaarden, maar heeft u de energietoeslag van € 1.300 nog niet ontvangen? Doe dan een aanvraag. Dat kan tot en met 31 december 2022.

Aanvragen kan heel eenvoudig digitaal via deze link: Aanvraag energietoeslag . U heeft daarbij wel uw DigiD nodig. Geef antwoord op de vragen en upload de gevraagde bijlagen.

Let op: Als u met DigiD inlogt weten wij meteen of u alleen woont of samenwoont. In het laatste geval worden de persoonsgegevens van uw partner automatisch met de aanvraag meegestuurd. Die hoeft u dus niet zelf in te vullen. Wel moet u zelf alle inkomsten van uw partner opgeven.

Liever een schriftelijke aanvraag doen?

Doet u uw aanvraag liever schriftelijk. Dat kan met het Aanvraagformulier energietoeslag 2022 (Pdf).

 • Print het formulier en vul het in.
 • Onderteken het formulier. Als u een partner heeft, moet die ook een handtekening zetten.
 • Voeg een kopie toe van uw identiteitsbewijs of verblijfsvergunning (en die van uw partner). Schrijf op de kopie de woorden 'kopie gemeente'. Zo voorkomt u identiteitsfraude.
 • Voeg een bewijs toe van uw netto maandinkomen van de afgelopen maand (bijvoorbeeld bankafschriften, loonstrookjes of uitkeringsspecificaties). Dit hoeft niet als u een bijstandsuitkering heeft.
 • Voeg een kopie toe van de bankpas van uw rekening waarop u de toeslag wilt ontvangen (een kopie bankafschrift mag ook).
 • Stuur het ingevulde en ondertekende formulier, samen met de bijlagen, naar: Werk en Inkomen, Antwoordnummer 168, 7550 VB Hengelo. Een postzegel is niet nodig. Mailen mag ook: gemeente@hengelo.nl

De rechter heeft bepaald dat de gemeente niet alle studenten mag uitsluiten van de energietoeslag. Op dit moment onderzoekt de gemeente wat de gevolgen zijn van deze uitspraak. Zodra er meer duidelijkheid is, informeren wij u daarover op deze pagina.

Soms zijn er schrijnende situaties voor zelfstandig wonende studenten. Is hier sprake van, dan kunt u een aanvraag voor incidentele bijzondere bijstand voor de energietoeslag indienen. 

Wij proberen uw aanvraag binnen 8 weken af te handelen. Door de grote hoeveelheid aanvragen kan het iets langer duren.

Heeft u nog een vast contract met lage energieprijzen? Of duurt het nog maanden voordat de jaarrekening van uw energieleverancier komt? Zet de energietoeslag dan opzij tot u die nodig heeft. Zo voorkomt u problemen.

De gemeente Hengelo wil ook graag iets doen voor huishoudens die niet voor de landelijke toeslag in aanmerking komen. Daarom is de Hengelose energieregeling vastgesteld. Deze regeling is alleen bedoeld voor inwoners van Hengelo.

De belangrijkste voorwaarden van de Hengelose energieregeling zijn:

 • u en uw eventuele partner hebben een (gezamenlijk) inkomen van maximaal € 2.350 netto per maand,
 • u heeft een variabel energiecontract, 
 • tussen 1 juli en 1 oktober 2022 was het door uw energiemaatschappij voorgestelde voorschotbedrag hoger dan 15% van uw (gezamenlijke) netto maandinkomen.

Meer informatie vindt u op de pagina Energieregeling Hengelo.

Informatie voor cliënten van Werk en Inkomen

Bent u cliënt bij Werk en Inkomen? En heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel dan met het klantcontactcentrum (KCC): 14 074. Als de medewerkers van het KCC u niet kunnen helpen, zetten zij uw vraag door naar uw klantmanager.

U kunt niet zonder afspraak naar de balie van Werk en Inkomen komen om uw klantmanager te spreken.

Voor mensen zonder klantmanager 

Heeft u geen klantmanager? En heeft u algemene vragen over uitkeringen en bijzondere regelingen die door de gemeente worden uitgevoerd? Bel dan met het Zorgloket: 14 074 (keuze 1). U kunt daar ook een afspraak maken om langs te komen op het Publieksplein.

Publieksplein (Stadskantoor)

 • maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur (alleen op afspraak)
 • vrijdag van 8.30-12.00 uur (alleen op afspraak)

Telefoon: 14 074
Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu