Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Energietoeslag, landelijke regeling

De prijzen voor energie zijn in 2022 behoorlijk gestegen.

Daarom konden huishoudens met een laag inkomen in 2022 energietoeslag aanvragen. Ook in 2023 komt er een energietoeslag. Zodra daar meer over bekend is, vermelden wij dat op deze pagina.

De energietoeslag is een landelijke regeling. De toeslag bedraagt maximaal € 1.300 en telt niet mee als inkomen voor een uitkering of voor eventuele toeslagen van de Belastingdienst.

Over 2022 kunt u geen energietoeslag meer aanvragen. 

Heeft u een blokaansluiting?
Lees dan verder onder het kopje 'Tegemoetkoming energiekosten blokaansluiting' op deze pagina. Deze tegemoetkoming kan worden aangevraagd tot en met 30 september 2023.

In 2023 opnieuw een energietoeslag

In 2023 komt er opnieuw een landelijke energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De gemeente keert deze energietoeslag uit. U kunt de energietoeslag 2023 waarschijnlijk in de zomer van 2023 aanvragen.

Hoogte energietoeslag 2023

De energietoeslag bedraagt in 2023 maximaal €1300,- per huishouden. Dit komt overeen met de hoogte van de energietoeslag 2022.

Uitbetaling verwacht vanaf de zomer 2023

De gemeente kan de energietoeslag uitbetalen als de overheid de Wet energietoeslag 2023 invoert. Dit is waarschijnlijk in de zomer van 2023. Zodra deze wet is ingevoerd, stelt de gemeente Hengelo de voorwaarden vast. Daarna is aanvragen en uitbetalen mogelijk.

Automatisch uitbetaald of op aanvraag

Huishoudens met een laag inkomen die al bekend zijn bij de gemeente krijgen het geld automatisch overgemaakt. Dit zijn onder andere de huishoudens met een bijstandsuitkering, een individuele inkomenstoeslag of huishoudens die een vergoeding ontvangen in het kader van het minimabeleid. Als u de energietoeslag niet automatisch krijgt, kunt u deze aanvragen zodra de voorwaarden vastgesteld zijn en het aanvraagformulier op de website staat.

Toeslag niet nodig? Zet hem opzij!

Heeft u nog een vast contract met lage energieprijzen? Of duurt het nog een tijdje voordat de jaarrekening van uw energieleverancier komt? Zet de energietoeslag dan opzij tot u die nodig heeft. Zo voorkomt u problemen.

Maakt u zich zorgen over het betalen van uw energierekening? Neem dan contact met ons op. Medewerkers van het zorgloket bieden hulp en staan klaar voor persoonlijk advies.

Zij weten welke regelingen beschikbaar zijn en kunnen u daarbij ondersteunen. Ook weten zij bij welke andere organisaties u terecht kunt voor hulp en advies bij financiële zorgen en het besparen van energie.

Openingstijden en contact

  • U kunt elke woensdag van 8.30 tot 12.00 uur langskomen bij het zorgloket in het stadhuis Hengelo (Burgemeester van der Dussenplein 1). Een afspraak maken is niet nodig.
  • U kunt ook bellen of mailen met het zorgloket voor een afspraak op een ander moment: Telefoon zorgloket: (074) 245 9131, e-mail: zorgloket@hengelo.nl

Het Tijdelijk Noodfonds Energie werd opgezet voor huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten. Het Noodfonds betaalde een deel van de energierekening voor deze huishoudens.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen bij het Noodfonds. Dat kon tot vrijdag 5 mei 2023, 12.00 uur. 

Sinds 25 april 2023 is er een tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting. Deze tegemoetkoming kan tot en met 30 september 2023 worden aangevraagd bij de Belastingdienst.

Tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting
Bij een blokaansluiting deelt u één aansluiting voor gas, elektriciteit en/of warmte met meerdere huishoudens. U heeft dus geen eigen energiecontract. Daardoor komt u niet in aanmerking voor de landelijke energietoeslag. Ook het prijsplafond biedt geen oplossing, want het energieverbruik van een blokaansluiting komt boven het prijsplafond uit. Daarom is er nu een speciale tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting.

De contracthouder moet de tegemoetkoming aanvragen
U kunt de tegemoetkoming niet zelf aanvragen. De contracthouder moet dat doen. Dat is degene die het energiecontract voor de blokaansluiting met de leverancier heeft afgesloten. Bijvoorbeeld de verhuurder, woningcorporatie of Vereniging van Eigenaren (VvE).

Als de contracthouder de tegemoetkoming heeft ontvangen, verrekent hij dit geld met de energiekosten van de aangesloten huishoudens.

Het is verstandig om de contracthouder eraan te herinneren de tegemoetkoming aan te vragen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Rijksoverheid
De gemeente voert deze tegemoetkoming niet uit. Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.

Informatie voor cliënten van Werk en Inkomen

Bent u cliënt bij Werk en Inkomen? En heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel dan met het klantcontactcentrum (KCC): 14 074. Als de medewerkers van het KCC u niet kunnen helpen, zetten zij uw vraag door naar uw klantmanager.

U kunt niet zonder afspraak naar de balie van Werk en Inkomen komen om uw klantmanager te spreken.

Voor mensen zonder klantmanager 

Heeft u geen klantmanager? En heeft u algemene vragen over uitkeringen en bijzondere regelingen die door de gemeente worden uitgevoerd? Bel dan met het Zorgloket: 14 074 (keuze 1). U kunt daar ook een afspraak maken om langs te komen op het Publieksplein.

Publieksplein (Stadskantoor)

  • maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur (alleen op afspraak)
  • vrijdag van 8.30-12.00 uur (alleen op afspraak)

Telefoon: 14 074
Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu