Individuele inkomenstoeslag

Al langere tijd een laag inkomen? Bekijk of u recht heeft op individuele inkomenstoeslag.

Heeft u al 3 jaar (of langer) onafgebroken een inkomen op bijstandsniveau? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden individuele inkomenstoeslag krijgen. Dat kan één keer per jaar. U mag zelf weten waar u het geld aan uitgeeft.

De hoogte van de inkomenstoeslag hangt af van uw gezinssituatie en is: 

 • voor een echtpaar € 527
 • voor een alleenstaande ouder € 474
 • voor een alleenstaande € 372.

Bent u al klant van Werk en Inkomen? En voldoet u aan de voorwaarden voor individuele inkomenstoeslag? Dan ontvangt u in oktober bericht van ons dat u een aanvraag kunt doen. Afhankelijk van uw situatie kan dat:

 • via een taak in MijnHengelo, of
 • met een aanvraagformulier.

Via een taak in MijnHengelo

Maakt u gebruik van MijnHengelo? Dan ontvangt u een bericht per e-mail. Daarin melden wij dat er een taak voor u klaar staat op MijnHengelo. Log in met uw DigiD op MijnHengelo en handel uw taak af. Klik op onderstaande knop om naar MijnHengelo te gaan:

MijnHengelo

Nadat u uw taak heeft afgehandeld, krijgt u binnen 6 weken bericht van ons over de toekenning van de inkomenstoeslag.

Een brief met een aanvraagformulier

Maakt u geen gebruik van MijnHengelo? Dan ontvangt u in oktober een brief met een aanvraagformulier. U kunt het ingevulde en ondertekende formulier bij uw klantmanager inleveren. Binnen 6 weken krijgt u bericht van ons over de toekenning van de inkomenstoeslag.

Inkomenstoeslag krijgt u niet zomaar. U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wilt u weten of het zin heeft om een aanvraag te doen? Beantwoord dan de vragen in onderstaand formulier. Is de uitkomst positief? Dan kunt u meteen uw aanvraag doen.

Bent u getrouwd of woont u samen? Dan moet u beiden aan alle voorwaarden voldoen.

U hebt een uitkering van Werk & Inkomen
U hebt in de afgelopen 12 maanden al individuele inkomenstoeslag gekregen
U kunt één keer per 12 maanden individuele inkomenstoeslag krijgen. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente op het telefoonnummer 14074 of vul het Contactformulier in.
U hebt in de afgelopen 12 maanden geen individuele inkomenstoeslag gekregen
U kunt een aanvraag individuele inkomenstoeslag doen:

Aanvraag individuele inkomenstoeslag

of
U kunt schriftelijk een aanvraag individuele inkomenstoeslag doen. Neem contact op met uw klantmanager op de bij u bekende spreekuurtijden. Check mijn.hengelo.nl voor meer informatie.
U hebt géén uitkering van Werk & Inkomen
U hebt in de afgelopen 12 maanden al individuele inkomenstoeslag gekregen
U kunt één keer per 12 maanden individuele inkomenstoeslag krijgen. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente op het telefoonnummer 14074 of vul het Contactformulier in.
U hebt in de afgelopen 12 maanden géén individuele inkomenstoeslag gekregen
U bent jonger dan 21 jaar of ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd
U komt niet in aanmerking voor individuele inkomenstoeslag. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente op het telefoonnummer 14074 of vul het Contactformulier in.
U bent 21 jaar of ouder en jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd
Is uw gezinssituatie:
alleenstaande/alleenstaande ouder en is uw netto maandinkomen (zonder vakantiegeld) de afgelopen 36 maanden hoger dan € 1.037 geweest?
òf
is uw gezinssituatie:
echtpaar/samenwonend en is uw netto maandinkomen (zonder vakantiegeld) de afgelopen 36 maanden hoger dan € 1.481 geweest?
Ja
U kunt géén individuele inkomenstoeslag aanvragen. Uw maandinkomen mag de afgelopen 36 maanden niet hoger zijn geweest dan de voor u geldende bijstandsnorm. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente op het telefoonnummer 14074 of vul het Contactformulier in.
Nee
U kunt een aanvraag individuele inkomenstoeslag doen:

Aanvraag individuele inkomenstoeslag

of
U kunt schriftelijk een aanvraag individuele inkomenstoeslag doen. Neem contact op met uw klantmanager op de bij u bekende spreekuurtijden. Check mijn.hengelo.nl voor meer informatie.

Let op: u moet de individuele inkomenstoeslag altijd van tevoren aanvragen. Dat kan niet achteraf.

Liever een aanvraagformulier?

Komt u in aanmerking voor individuele inkomenstoeslag? Maar doet u de aanvraag liever niet digitaal? Vul dan het aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag (pdf) in en stuur het, samen met de bewijsstukken, naar: Werk en Inkomen, Antwoordnummer 168, 7550 VB Hengelo. Een postzegel is niet nodig. U krijgt binnen 6 weken bericht van ons over de toekenning van de inkomenstoeslag.

Tip
Verzamel vast de volgende gegevens voordat u het formulier invult:

 • uw netto maandinkomen
 • overige inkomsten
 • jaaropgaves van de afgelopen 3 jaar
 • betaalrekeningen, spaarrekeningen en overige rekeningen
 • al uw bezittingen.

Informatie voor cliënten van Werk en Inkomen

Bent u cliënt bij Werk en Inkomen? En heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel dan met het klantcontactcentrum (KCC): 14 074. Als de medewerkers van het KCC u niet kunnen helpen, zetten zij uw vraag door naar uw klantmanager.

U kunt niet zonder afspraak naar de balie van Werk en Inkomen komen om uw klantmanager te spreken.

Voor mensen zonder klantmanager 

Heeft u geen klantmanager? En hebt u algemene vragen over uitkeringen en bijzondere regelingen die door de gemeente worden uitgevoerd? Bel dan met het Zorgloket: 14 074 (keuze 1). U kunt daar ook een afspraak maken om langs te komen op het Publieksplein.

Publieksplein (Stadskantoor)

 • maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur (alleen op afspraak)
 • vrijdag van 8.30-12.00 uur (alleen op afspraak)

Telefoon: 14 074
Contactformulier

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu