Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Verkiezingen Europees Parlement

Ga stemmen op 6 juni!

Op donderdag 6 juni zijn er verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. De stembureaus zijn open van 's morgens 7.30 uur tot 's avonds 21.00 uur. U mag stemmen bij elk stembureau in Hengelo. U heeft uw stempas én identiteitsbewijs nodig.

U krijgt een stempas als u:

 • op 6 juni 18 jaar of ouder bent,
 • Nederlander bent, of
 • onderdaan bent van een andere EU-lidstaat en zich in Nederland als kiezer heeft laten registreren.

In Hengelo zijn de stempassen bezorgd in de week van 29 april tot en met 3 mei.

Bent u pas na 23 april in Hengelo komen wonen?

Dan krijgt u uw stempas nog van uw vorige woongemeente. U moet daar ook gaan stemmen. Wilt u liever in Hengelo stemmen? Dan heeft u een kiezerspas nodig. Die kunt u aanvragen in uw vorige woongemeente.

Om te kunnen stemmen moet u 2 zaken meenemen naar het stembureau:

 • uw stempas,
 • uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument).

Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn. Dat betekent dat het geldig moet zijn tot 7 juni 2019 of een latere datum.

Let op: Alleen in het stembureau mag u een verlopen identiteitsbewijs gebruiken. In alle andere gevallen heeft u een geldig document nodig. Ook als het om verkiezingszaken gaat. Voor het aanvragen van een vervangende stempas of kiezerspas heeft u dus wél een geldig identiteitsbewijs nodig.

Uitleg in eenvoudige taal

Voor veel mensen is stemmen best wel ingewikkeld. Op de website hoewerktstemmen.nl vindt u uitleg in eenvoudige taal. U kunt hier ook oefenen met stemmen. Ook de verkiezingskrant in gewone taal geeft veel informatie. Bijvoorbeeld over het Europees Parlement en hoe u kunt stemmen. Een andere handige website is stemjijook.nl. Daar leest u bijvoorbeeld wat partijen belangrijk vinden.

In Hengelo zijn 40 stembureaus. Alle adressen vindt u in de lijst met stembureaus (Pdf). U mag zelf kiezen in welk van deze stembureaus u gaat stemmen. U hoeft niet naar het stembureau dat op uw stempas staat. U mag naar elk stembureau in Hengelo.

De adressen van de stembureaus staan ook op de achterkant van de kandidatenlijst. Die krijgt u uiterlijk op 31 mei thuis.

Stemmen voor blinden en slechtzienden

In het stembureau in de Bibliotheek Hengelo (Beursstraat 34) zijn een stemmal en stembox aanwezig. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig hun stem uitbrengen.

Toegankelijkheid stembureaus

Wij vinden het belangrijk dat onze stembureaus toegankelijk zijn voor iedereen. Dus ook voor kiezers met een lichamelijke beperking. Wij hebben onze stembureaus daarop goed gecontroleerd. Toch kunnen wij iets over het hoofd hebben gezien.

Hebt u een lichamelijke beperking? En constateert u een probleem in een van onze stembureaus. Geef dat dan aan ons door. Misschien kunnen wij het probleem ter plekke verhelpen. En anders houden we er bij de volgende verkiezingen rekening mee.

Als u op 6 juni niet zelf kunt gaan stemmen, kunt u iemand anders een volmacht geven. Deze persoon mag dan namens u stemmen.

Manieren om iemand te machtigen

Er zijn twee manieren om iemand te machtigen:

 • Op de stempas
  Op de achterkant van uw stempas vult u de naam in van degene die voor u gaat stemmen (de gemachtigde). Dat kan iedereen zijn die in Hengelo woont en ook zelf in Hengelo gaat stemmen. U zet allebei uw handtekening op de stempas. Daarna geeft u de ingevulde stempas aan uw gemachtigde, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Dat identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.
 • Schriftelijke volmacht
  Een schriftelijke volmacht kan handig zijn als u tijdens de verkiezingen niet in Hengelo bent en al vertrekt voordat u uw stempas heeft. Of als u iemand wilt machtigen die in een andere gemeente woont. Een schriftelijke volmacht kunt u aanvragen met dit formulier (Pdf). Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u naar de gemeente. Uiterlijk op maandag 3 juni moeten wij uw formulier hebben ontvangen. Uw gemachtigde krijgt dan een volmachtbewijs thuis gestuurd. Met dat bewijs kan hij op 6 juni namens u gaan stemmen. 

Belangrijke voorwaarden voor volmachten

 • Een kiezer mag maximaal 2 volmachten aannemen.
 • Een kiezer moet de volmachtstem(men) altijd tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Met een kiezerspas kunt u in elk stembureau in Nederland stemmen. Er zijn 2 manieren om een kiezerspas aan te vragen.

Let op: u kunt maar 1 keer een kiezerspas aanvragen. Komt de pas niet (op tijd) aan of raakt u hem kwijt? Dan kunt u niet stemmen. 

Digitale of papieren aanvraag mogelijk tot en met 3 juni

Vraag uw kiezerspas snel en gemakkelijk aan via dit formulier . U heeft daarbij wel uw DigiD nodig.

Lukt aanvragen met DigiD niet? Gebruik dan dit formulier (Pdf). Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u op naar de gemeente. Mailen mag ook: verkiezingen@hengelo.nl

Uiterlijk op maandag 3 juni moeten wij uw formulier hebben ontvangen. U krijgt uw kiezerspas thuisgestuurd of op het door u aangegeven adres.

Aanvragen aan balie kan tot en met 5 juni, 12.00 uur

U kunt uw kiezerspas ook persoonlijk aanvragen in het stadhuis. Dat kan tot en met woensdag 5 juni, 12.00 uur. U kunt geen kiezerspas aanvragen voor iemand anders. 

In Hengelo zijn de stempassen bezorgd in de week van 29 april t/m 3 mei. Heeft u geen stempas ontvangen? Vraag dan een vervangende stempas aan.

Let op: Zodra er een nieuwe stempas voor u is gemaakt, is de oude stempas ongeldig. Als u die toch nog terugvindt, kunt u er niet meer mee stemmen.

Digitale of papieren aanvraag kan tot en met maandag 3 juni

Een vervangende stempas vraagt u heel gemakkelijk aan via dit formulier . U heeft daarbij wel uw DigiD nodig.

Lukt aanvragen met DigiD niet? Gebruik dan dit formulier (Pdf). Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u op naar de gemeente, samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs. Mailen mag ook. Post- en mailadres vindt u onderaan het formulier.

Uiterlijk op maandag 3 juni moeten wij uw formulier hebben ontvangen. U krijgt uw vervangende stempas thuis gestuurd.

Aanvragen aan balie kan tot woensdag 5 juni, 12.00 uur

U kunt een vervangende stempas ook persoonlijk in het stadskantoor aanvragen. Dat kan tot woensdag 5 juni, 12.00 uur. U krijgt uw stempas dan meteen mee.

Voorafgaand aan de verkiezingen plaatst de gemeente Hengelo een aantal grote verkiezingsborden. De borden zijn bestemd voor posters van politieke partijen. Ze worden op 8 locaties geplaatst.

Medewerkers van de gemeente plakken de posters op dinsdag 14 mei. Zelf plakken is niet toegestaan op de verkiezingsborden.

Lever uw posters uiterlijk op maandag 13 mei in

De inlevertermijn voor verkiezingsposters is verlengd tot en met maandag 13 mei (was eerst 7 mei). Politieke partijen kunnen hun posters inleveren bij de receptie van het Stadskantoor (Van der Dussenplein 1 in Hengelo). Dat kan op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur (op vrijdag tot 12.00 uur).

Wij hebben 8 posters van u nodig, maar raden u aan 10 posters in te leveren. Dan kunnen we een beschadigd exemplaar eventueel vervangen.

Formaat posters

De posters mogen maximaal 55 cm breed en 70 cm hoog zijn. A1- formaat is dus te groot, A2-formaat kan wel. Zijn de posters te groot? Dan kunnen wij besluiten ze niet te plakken of er gedeeltelijk overheen te plakken.

Zelf plaatsen van borden of spandoeken

Op een aantal locaties mag u als politieke partij zelf vergunningvrij borden en spandoeken plaatsen. Meer informatie vindt u op onze pagina Reclame in de openbare ruimte (onder het kopje niet-commerciële reclame). U moet de borden en spandoeken uiterlijk een week na de verkiezingen zelf weer verwijderen.

Flyeren en stands

Voor flyeren heeft u geen vergunning nodig. Alleen op de warenmarkt mag u niet flyeren. En natuurlijk ruimt u op straat gegooide flyers netjes op.

Wilt u een informatiestand of -tafel in de openbare ruimte plaatsen? Dan heeft u een standplaatsvergunning nodig.

Ik woon in Nederland, maar heb de nationaliteit van een andere EU-lidstaat? Kan ik toch in Nederland stemmen?
Ja, dat kan. EU-onderdanen die geen Nederlander zijn kunnen kiezen waar zij willen stemmen: in Nederland of in hun eigen land. U moet zich dan wel in Nederland als kiezer laten registreren. In maart heeft u daar een brief over gehad. Op dit moment is registreren niet meer mogelijk. Dat kon tot en met 23 april.

Heeft u zich al geregistreerd? Dan geldt die registratie ook voor toekomstige verkiezingen van het Europees Parlement.

Ik ben Nederlander, maar woon in het buitenland. Kan ik vanuit het buitenland stemmen?
Ja, daarvoor moet u zich als kiezer registreren bij de gemeente Den Haag. Voor de Europese Parlementverkiezingen op 6 juni kan dat nu niet meer (kon tot en met 25 april). U kunt zich al wel laten registreren voor toekomstige verkiezingen.

Ik sta ingeschreven in Hengelo, maar ben op 6 juni in het buitenland. Hoe kan ik stemmen?
U kunt iemand anders machtigen. Onder het kopje Stemmen bij volmacht vindt u meer informatie.

Het is ook mogelijk om per brief vanuit het buitenland te stemmen. Dat kon u tot en met 10 mei regelen bij de gemeente Den Haag. Op dit moment kan dat niet meer.

Op wie kan ik stemmen?
In Nederland doen 20 partijen mee aan de Europese Parlementsverkiezingen. Dat zijn:

 1. GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA)
 2. VVD
 3. CDA - Europese Volkspartij
 4. Forum voor Democratie
 5. D66
 6. Partij voor de Dieren
 7. 50PLUS
 8. PVV (Partij voor de Vrijheid)
 9. JA21
 10. NL PLAN EU
 11. ChristenUnie
 12. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
 13. BBB
 14. Meer Directe Democratie
 15. SP (Socialistische Partij)
 16. vandeRegio
 17. Volt Nederland
 18. Belang van Nederland (BVNL)
 19. NSC
 20. Piratenpartij - De Groenen

Op dit overzicht van kandidatenlijsten (Pdf) vindt u alle kandidaten van deze partijen.

Voor het testen van uw politieke voorkeur kunt u onder andere terecht op:

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1, 7551 EB Hengelo

 • maandag van 8.30 tot 16.30 uur
 • dinsdag van 8.30 tot 20.00 uur (na 16.30 uur alleen op afspraak)
 • woensdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • donderdag van 8.30 tot 20.00 uur (na 16.30 uur alleen op afspraak)
 • vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Telefoon: 14 074
Contactformulier

Maak bij voorkeur een afspraak

Voor verkiezingszaken hoeft u niet eerst een afspraak te maken. Toch adviseren wij u dat wél te doen. Dan voorkomt u dat u lang moet wachten. Maakt u een afspraak? Kies in het afsprakenmenu dan voor de optie Verkiezingen/referendum. 

Afspraak maken

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu