Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Voortijdig schoolverlaten

Een diploma is belangrijk. Het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Te veel jongeren verlaten school op een te jonge leeftijd. Om wat voor reden dan ook. Dat is heel erg jammer, want met een diploma op zak vind je gemakkelijker een leuke baan. Dus is het belangrijk om wat langer op school te blijven, leuke stages te vinden en na te denken over je toekomst. Ben je tussen de 16 en 18 jaar? Dan geldt de kwalificatieplicht.

De kwalificatieplicht houdt in dat jongeren tussen de 16 en 18 jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij nog geen diploma havo, vwo of mbo niveau 2 hebben. De kwalificatieplicht hoeft niet meteen te betekenen dat je vijf dagen per week in de schoolbanken moet zitten. Ook met combinaties van leren en werken kun je aan de kwalificatieplicht voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo.

Meer informatie over leerplicht en kwalificatieplicht vind je op de pagina Leerplicht.

Het Doorstroompunt Hengelo helpt voortijdig schoolverlaters tot 23 jaar uit Hengelo, Borne en Hof van Twente. Het is de plek voor jongeren die even 'vast' zitten of iets anders willen. Doorstroomcoaches helpen iemand ontdekken wat hij graag wil. En ze helpen ook bij het zoeken naar de juiste opleiding of een passende baan. Het Doorstroompunt maakt daarbij gebruik van verschillende vormen van onderzoek, trainingen en stages.

Scholen melden voortijdig schoolverlaters aan bij DUO. Het Doorstroompunt pakt de melding dan op.

Leerlingen VSO, PRO, Entree en BBL vmbo worden actief gevolgd

Het Doorstroompunt volgt leerlingen VSO, PRO, Entree en BBL vmbo actief vanaf hun 16e tot hun 23e jaar. Doel is om te voorkomen dat iemand thuis komt te zitten. Gebeurt dat toch? Dan maakt de Doorstroomcoach samen met de jongere een plan om weer naar een opleiding, werk (eventueel met loonkosten subsidie) of dagbesteding te gaan.

Telefoon: 14 074
Email: doorstroompunt@hengelo.nl

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu