Basisondersteuning
Nieuwe basisondersteuning Hengelo vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 verandert de ondersteuning in Hengelo. Mensen met verschillende hulp- en ondersteuningsvragen kunnen vanaf 2025 terecht bij de nieuwe basisondersteuning. Onder de naam Wijkracht Hengelo is hiervoor een nieuw samenwerkingsverband opgericht tussen meerdere zorgaanbieders. Zo gaan we de ondersteuning dichter bij de inwoners van Hengelo brengen. Dit betekent dat begeleiding en dagbesteding voortaan meer wijkgericht georganiseerd wordt. In de folder (pdf) leest u meer over de basisondersteuning.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat deze verandering vragen oproept. Daarom hebben we de meest gestelde vragen hieronder opgesomd en beantwoord.
Vragen over de veranderingen
1. Wat verandert er precies na 2025?
Vanaf 2025 wordt ondersteuning meer in de wijken georganiseerd, dichter bij huis. Wijkracht Hengelo wordt het aanspreekpunt voor verschillende hulpvragen. 2025 is een overgangsjaar, wat betekent dat de overstap geleidelijk en soepel verloopt. Continuïteit van zorg blijft hierbij een belangrijk uitgangspunt.
2. Voor wie verandert er iets?
Inwoners die nu begeleiding of dagbesteding krijgen vanuit de Wmo of Jeugdwet, stappen in 2025 over naar de nieuwe basisondersteuning. Als u nu al begeleiding of dagbesteding ontvangt via de Wmo of Jeugdwet, krijgt u voor eind september 2024 een brief waarin staat wat de veranderingen voor u betekenen.
3. Waarom deze veranderingen?
De aanpassingen in de ondersteuning zijn nodig om ervoor te zorgen dat we Hengeloërs die hulp nodig goed kunnen blijven ondersteunen. Nu en in de toekomst. We hebben te maken met de volgende ontwikkelingen:
- Mensen worden steeds ouder. Ze hebben meer ondersteuning en begeleiding nodig, om thuis te kunnen blijven wonen.
- Steeds meer jongeren kampen met complexe problemen die specialistische zorg vereisen.
- Er is een tekort aan zorgpersoneel en de druk op de zorg blijft toenemen.
- De gemeente ontvangt steeds minder geld van het rijk voor de uitvoering van zorg.
Met de nieuwe basisondersteuning wil de gemeente Hengelo inspelen op deze ontwikkelingen en ervoor zorgen dat ondersteuning ook in de toekomst voor iedereen beschikbaar blijft.
4. Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de veranderingen?
Deze verandering is een uitvoering van het Transformatieplan sociaal domein Hengelo, dat de gemeenteraad in 2021 heeft vastgesteld. Daartegen kunt u geen zienswijze meer aantekenen.
Vragen over Wijkracht Hengelo
1. Welke zorgaanbieders zijn betrokken?
Wijkracht Hengelo is een samenwerkingsverband tussen de volgende zorgaanbieders:
- Aveleijn
- Carintreggeland
- Humanitas Onder Dak
- Mediant
- RIBW Overijssel
- Stichting Wijkracht
- Tactus Verslavingszorg
Wijkracht Hengelo werkt in de basisondersteuning bovendien samen met een groot aantal andere zorgaanbieders. Waaronder:
- ZaZ Welzijn;
- Estinea;
- JP vd Bent;
- Praktijk Forza;
- InteraktContour;
- Arbe Dienstverlening;
- Coöperatie Boer en Zorg;
- De Viermarken;
- Zorgboerderij Ensink;
- Erve het Geurts;
- Factor Twee;
- Kadera;
- De Overstap;
- St. Surplus;
- Visie Groep;
- Woonbegeleiding Jong Volwassenen;
- WOPIT.
2. Waarom maakt mijn aanbieder geen deel uit van Wijkracht Hengelo?
De huidige contracten met zorgaanbieders lopen af op 1 januari 2025. Daarom heeft de gemeente een zorgvuldig aanbestedingstraject doorlopen. Vooraf heeft de gemeente aangegeven dat ze de opdracht voor het realiseren en doorontwikkelen van de Basisondersteuning aan één aanbieder van ondersteuning en begeleiding of één samenwerkingsverband van aanbieders wil gunnen. Zodat er straks sprake is van betere samenwerking. Stichting Wijkracht heeft uiteindelijk de opdracht gegund gekregen. Daarbij hebben zij samenwerking gezocht met meerdere zorgaanbieders.
3. Met welke vragen kan ik bij Wijkracht Hengelo terecht?
Vanaf 2025 kunt u bij Wijkracht Hengelo terecht voor vragen over gezond ouder worden, dementie, mantelzorg, opvoeding en ondersteuning bij psychische problemen, verstandelijke beperkingen en verslavingsproblematiek.
Wijkracht Hengelo opent vanaf 1 januari 2025 haar deuren op verschillende plekken in Hengelose wijken. Hengeloërs kunnen Wijkracht Hengelo straks ook digitaal en telefonisch te bereiken.
4. Worden mijn persoonlijke gegevens gedeeld met Wijkracht?
Nee, uw gegevens worden niet zonder uw toestemming gedeeld. Alles gebeurt binnen de geldende privacyregels. Met Stichting Wijkracht maken we afspraken over de overdracht van informatie. De gemeente, Stichting Wijkracht en de huidige zorgaanbieders zorgen ervoor dat de overgang van de oude naar de nieuwe situatie zo soepel mogelijk gaat. Daarbij houden we ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat betekent dat we niet zomaar al u informatie met Wijkracht mogen delen.
Vragen over behouden van huidige aanbieders / behouden PGB
1. Kan ik bij mijn huidige zorgaanbieder blijven?
Maakt uw huidige zorgaanbieder geen onderdeel uit van Wijkracht Hengelo? Dan zult u in de loop van 2025 overstappen naar een andere aanbieder. Voor die tijd krijgt u een brief van de gemeente Hengelo. Vervolgens kijkt u samen met een medewerker van Wijkracht Hengelo naar de mogelijkheden binnen de basisondersteuning. 2025 is een overgangsjaar, zodat de overstap naar de basisondersteuning zo soepel mogelijk verloopt.
2. Ik ontvang nu een PGB. Kan ik dat behouden?
Wijkracht Hengelo heeft de opdracht gekregen om zoveel mogelijk begeleidingsvragen vanaf januari 2025 in de basisondersteuning op te pakken. Als u nu een PGB ontvangt voor het organiseren van een vorm van begeleiding of dagbesteding, dan kunt u daarvoor straks in principe in de basisondersteuning terecht. Om uw overstap naar de basisondersteuning zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we afgesproken dat 2025 een overgangsjaar wordt. In dat jaar verkent u samen met Stichting Wijkracht de mogelijkheden.
3. Ik heb toch recht op een PGB?
U hebt recht op zorg. Vanaf 2025 bieden we via de basisondersteuning aan Hengelose inwoners begeleiding en dagbesteding aan. De basisondersteuning is voor alle begeleidingsvragen en is een algemeen toegankelijke voorziening. Samen met Wijkracht Hengelo kijkt u naar een mogelijkheden passend bij uw hulpvraag.
Vragen over uw persoonlijke situatie
1. Wanneer stap ik over naar de basisondersteuning?
Loopt uw indicatie af in 2025?
Dan blijft de begeleiding en/of dagbesteding van uw huidige zorgaanbieder doorlopen tot de einddatum van uw indicatie. Dit hebben we afgesproken met uw zorgaanbieder. U ontvangt uiterlijk 8 weken vóór de einddatum een brief met meer informatie. In deze brief leest u wat u kunt doen als u nog behoefte heeft aan begeleiding. Samen met Stichting Wijkracht gaat u dan kijken naar de mogelijkheden binnen de basisondersteuning.
Loopt uw indicatie af in of na 2026?
In dat geval stapt u in de loop van 2025 over naar de basisondersteuning. U ontvangt in 2025 een brief met een toelichting op wat dit voor u betekent en welke stappen u hiervoor kunt nemen.
2. Waar en hoe kan ik zien tot hoelang mijn indicatie afloopt?
De einddatum van uw indicatie vindt u in de beschikking van de gemeente Hengelo. Heeft u deze niet meer? Neem dan contact op met uw huidige zorgaanbieder.
3. Kan ik ook eerder of later overstappen naar de basisondersteuning?
Voor sommige mensen is het prettiger als zij eerder of later overstappen dan de einddatum van hun indicatie. Bijvoorbeeld omdat zij begeleiding in groepsverband krijgen. Dan is het wenselijk dat de groep in een keer de overstap maakt. Als dat bij u het geval is, neemt de gemeente Hengelo of Wijkracht Hengelo contact met u op, om dat samen met u af te spreken.
4. Wat kan ik doen als ik het niet met mijn nieuwe ondersteuning eens ben?
De nieuwe basisondersteuning start op 1 januari 2025. De daarbij behorende klachtenprocedure wordt vanaf dat moment ook bekend gemaakt door Wijkracht Hengelo.