Huishoudelijke hulp
Heeft u vragen? Wijkracht Hengelo helpt u verder!
U kunt Wijkracht Hengelo op de volgende manieren bereiken:
- Telefoon: 074 – 20 20 800
- Mail: entree@wijkrachthengelo.nl
- Website: www.wijkrachthengelo.nl
- Loop binnen bij de Wijkentree
Aanmelden voor hulp?
Kunt u door omstandigheden uw huishouden niet meer zelf doen?
Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen?
En kunt u ook geen hulp inhuren?
Dan kunt u misschien hulp bij het huishouden krijgen van de gemeente. Wijkracht Hengelo helpt u graag.Zij denken met u mee en geven advies.
Mag ik zelf kiezen wie mij gaat helpen in de huishouding?
Zorgaanbieders
Als u huishoudelijk hulp kunt krijgen, dan mag u kiezen uit een aantal zorgaanbieders. U vertelt uw keuze tijdens het gesprek met de consulent. De gemeente kijkt of uw zorgaanbieder beschikbaar is. Is dat niet zo? Dan kiest de gemeente, in overleg met u, een andere aanbieder. Samen maakt u een zorgplan. In dat plan staan de afspraken over de hulp bij u thuis. Zo krijgt u hulp die goed bij u past.
Persoonsgebonden budget (pgb)
Als u in aanmerking komt voor hulp laten zien dat de zorgaanbieders niet de juiste hulp voor u hebben? Dan kunt u persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Met een pgb regelt u zelf uw hulp of hulpmiddel. U kiest dan zelf wie u helpt. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de zorgaanbieder.
Voor een pgb moet een zorg- en budgetplan opgesteld worden. In dit plan komt een beschrijving van de zorg die u wilt inkopen. Zoals om welke zorg het gaat, bij wie u inkoopt, voor hoe lang u het nodig heeft en wat de kosten zijn. Ook moet u uit kunnen leggen waarom u niet de ondersteuning wilt van een zorgaanbieder die de gemeente aanbiedt.
In het formulier Zorg- en budgetplan WMO vindt u de algemene toelichting, de spelregels en een checklist om te beoordelen of u een pgb kunt beheren. Als een aanvraag voor een pgb ingediend kan worden, mail dan het zorg- en budgetplan naar gemeente@hengelo.nl of stuur het per post naar Gemeente Hengelo, Antwoordnummer 168, 7550 VB Hengelo. Een postzegel is niet nodig.
Veel gestelde vragen
Ik ben het niet eens met de werkwijze van mijn zorgaanbieder. Wat moet ik doen?
Neem eerst contact op met uw zorgaanbieder. Zij hebben een klachtenprocedure. Komt u er onderling niet uit? Neem dan contact op met Wijkracht Hengelo.
Moet ik een eigen bijdrage betalen voor hulp in de huishouding vanuit de Wmo?
Ja, u betaalt een eigen bijdrage voor de ondersteuning die u thuis krijgt vanuit de Wmo. Ook als u die hulp krijgt in de vorm van een pgb. Het CAK int die eigen bijdrage. Kijk voor meer informatie bij het onderwerp Eigen bijdrage.
Wisselende hulp en/of wisselende tijden?
Veel bedrijven hebben last van personeelstekort. Ook voor de aanbieders van huishoudelijke hulp in Hengelo is het soms lastig om iedereen de juiste hulp te geven. Vooral in vakanties of als medewerkers ziek zijn. De aanbieders van huishoudelijke hulp doen hun best om u goed te helpen. Toch kan het gebeuren dat:
- u een andere hulp krijgt
- uw hulp op een ander moment komt
-
u (tijdelijk) alleen hulp kunt krijgen op zaterdagochtend of in de avond (tot 20.00 uur)
Uw organisatie laat het u weten als dit zo is.
Wij vragen uw begrip. Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw aanbieder van huishoudelijke hulp.
Kan ik na een ziekenhuisopname voor een korte periode huishoudelijke hulp krijgen?
Nee, meestal wordt er geen huishoudelijke ondersteuning geboden voor een korte periode. Wij gaan er van uit dat u zelf een aantal dingen regelt. Daarbij kunt u denken aan de volgende voorbereidingen en tijdelijke maatregelen:
- Vraag vooraf aan familie, vrienden of buren vragen om hulp bij huishoudelijke taken tijdens uw herstel.
- Zorg dat u uw huis op orde heeft vóór uw ziekenhuisopname (schoonmaken, boodschappen, voorraad).
- Regel vast een bed in de woonkamer.
- Leen andere hulpmiddelen, zoals een douchestoel of rolstoel. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Thuiszorgwinkel in het ziekenhuis.
Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met Wijkracht Hengelo. Zij denken graag met u mee over een goede voorbereiding voor de eerste periode na uw ziekenhuisopname. En als er echt geen hulp in uw omgeving is, dan kan er na de ziekenhuisopname onderzocht worden of zij iets voor u kunnen betekenen. Dit onderzoek kan niet van te voren.