Baas boven Baas
Wie is de échte baas in Hengelo?
Kinderen hebben veel wijsheid in pacht. Ze zijn in staat om vrij over dingen na te denken en praten. En dat geeft nieuwe inzichten en verassende invalshoeken. Met Baas boven Baas wil de gemeente Hengelo kinderen en jongeren graag meer betrekken bij hun stad. Want zij weten als geen ander wat belangrijk is voor de stad en hun toekomst! Daarnaast leren de kinderen wat een gemeente doet, oftewel beiden leren we ervan.
Baas boven Baas - in de klas!
Elk jaar willen we als de gemeente Hengelo met in ieder geval twee schoolklassen (groep 7) in gesprek, en bespreken we per klas een actueel en wisselend thema.
Bijvoorbeeld:
- Klimaatverandering zorgt steeds vaker voor extreme wateroverlast én extreme droogte en hitte. Meer groen en minder stenen in onze stad helpt om de gevolgen daarvan te beperken. De gemeente kan daarin natuurlijk zelf veel doen. Maar 60% van Hengelo bestaat uit particuliere grond en tuinen. Wat kan de gemeente doen om inwoners te stimuleren om ook in hun tuinen minder stenen en meer groen aan te leggen?
- We weten het allemaal. Sport en bewegen is belangrijk om je fit te voelen en fit te blijven. Bovendien zorgt het voor leuke sociale contacten. Maar we weten ook dat er steeds meer mensen steeds minder bewegen. Helaas geldt dat ook voor kinderen. Met alle gevolgen van dien. Wat kan de gemeente Hengelo doen, om jongeren en volwassenen te stimuleren om meer te bewegen?
Dit zijn voorbeelden van onderwerpen waar we de Hengelose kinderen graag bij betrekken. Hoe ervaren zij deze problemen en vooral: welke oplossingen zien zij?
Stappenplan
Tijdens Baas boven Baas in de klas gaan we met één schoolklas in gesprek over een thema zoals hierboven beschreven. Daarbij hebben we een volgend stappenplan
- Introductie
De burgemeester komt in de klas. Om het thema in te leiden en om de kinderen om hulp te vragen
- Het gesprek
De klas komt op bezoek op het stadhuis. Daar gaan ze in groepen uit elkaar en we bespreken en verdiepen in het thema door interactieve werksessies. Ook is er een rondleiding op het stadhuis.
- Terugkoppeling
De klas krijgt een terugkoppeling van wat er is besproken. Zodat de kinderen ook echt een resultaat zien van hun harde werk!
Baas boven Baas - Festival
Op 3 april 1945 werd Hengelo bevrijd. Dankzij onze bevrijders leven wij in vrijheid, zonder oorlog. We vinden het belangrijk om daar jaarlijks bij stil te staan. Zodat we onze vrijheid kunnen koesteren en bewaken, ook voor kinderen. Dat doen we tijdens het Baas boven Baas Festival. Daarbij willen we ‘vrijheid’ in de breedste zin van het woord vieren en omarmen. Want vrijheid gaat ook over het leven in een democratie. Over kunnen zijn wie je bent (diversiteit). En over vrijheid van meningsuiting.
Jaarlijks bereiden we voor kinderen een leuk en aansprekend festival voor. Zo maken de leerlingen kennis met de burgemeester of wethouder en zien ze het stadhuis. Gaan we in op wat vrijheid betekent en waarom het belangrijk is om je mening te laten horen. Natuurlijk hebben we ook creatieve workshops om vrijheid uiting te geven.