Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Omgevingswet

De Omgevingswet gaat over onze leefomgeving

Onze leefomgeving is de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. De Omgevingswet vervangt 26 bestaande wetten. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven en gaat over bijvoorbeeld bouwen, verbouwen, milieu, naturr, water en erfgoed.

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving.  Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen, een boom te kappen of een sloot te dempen. Of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. U bent dan initiatiefnemer. U moet uitzoeken of u een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Dat kan online in het omgevingsloket.

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil uitbreiden. We vragen initiatiefnemers om hun plan met omwonenden te bespreken voordat zij een vergunning aanvragen. Dat noemen we participeren.

De voordelen van de omgevingswet op een rij:

  • Eén Omgevingswet: Minder regels, meer samenhang, meer overzicht.
  • Eén digitaal Omgevingsloket: Alle regels van gemeenten, provincies en waterschappen op één plek. In één oogopslag ziet u welke plannen er al zijn en welke regels gelden voor een bepaalde locatie of gebied. Snel duidelijkheid of een vergunning of melding vereist is.
  • Eén Omgevingsvergunning: Ook als meer overheden betrokken zijn bij een plan, activiteit of project. U hoeft nog maar één vergunning aan te vragen.
  • Meer ruimte voor eigen initiatief en regie. Voor een goed plan is altijd ruimte als het plan past bij het Omgevingsplan van de gemeente.  En als de initiatiefnemer zijn plannen heeft voorgelegd aan direct betrokkenen uit zijn omgeving.

Inwoners, ondernemers en overheden zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit en ontwikkeling van onze leefomgeving. De Omgevingswet eist dat elke gemeente een Omgevingsvisie en een Omgevingsplan heeft.

Omgevingsvisie

In een Omgevingsvisie staan de toekomstplannen van een gemeente. Lees bij de Hengelose projecten en plannen meer over de omgevingsvisie.

Omgevingsplan

In een Omgevingsplan staat wat er in uw omgeving wel en niet mag. Dat stond tot 1 januari 2024 in bestemmingsplannen, verordeningen en beleidsregels. In een Omgevingsplan staan nu alle regels bij elkaar. Bijvoorbeeld regels voor evenementen, bouwwerken, geluid, of het kappen van bomen. Maar ook uitleg over participatie, positieve gezondheid en duurzaamheid.

U heeft een initiatief waarbij u bijvoorbeeld een boom wilt kappen, een evenement wilt organiseren of vergroening wilt aanbrengen in uw buurt? Dan is het belangrijk om te weten hoe andere inwoners naar dit initiatief kijken. Door te zorgen dat anderen inspraak hebben in uw idee, wordt de kans op een succesvol initiatief vergroot. Dit is participatie.

Om u te helpen om inwoners te betrekken hierin, vindt u hier een stappenplan en checklist. Het kan u helpen om te bedenken welke stappen u kunt nemen om andere bewoners mee te laten denken en hun mening te laten geven over uw idee. 

Wilt u meer weten over mee participatie in de gemeente Hengelo kijk dan eens op de pagina: Praat mee in Hengelo.

Het is verstandig om eerst na te kijken of u een vergunning nodig heeft. Dat kan met de vergunningcheck bij het Omgevingsloket. Met de vergunningcheck ziet u voor welke activiteiten u een vergunning moet aanvragen of melding moet doen.

Heeft u de vergunningcheck gedaan? En eventueel ook een vooroverleg? Weet u al voor welke activiteiten u een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen? Dan kan u een aanvraag of melding starten in het omgevingsloket.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu