Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Netwerkbijeenkomst 16 november 2022

Woensdagmiddag 16 november was een netwerkbijeenkomst van het Gemeenschappelijk Havenbedrijf Twente, Port of Twente en gemeente Hengelo. Aan boord van een schip maakten raadsleden en wethouders van de gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo, Hof van Twente en Lochem kennis met vertegenwoordigers van de bedrijven in het havengebied en relaties van Port of Twente.

“Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar kwamen er nieuwe raadsleden,” zegt Frank van Zomeren, manager havenbedrijf Port of Twente. “Zij moeten beslissen over wat er in de havens van hun gemeente gebeurt. Daarom is het belangrijk dat zij weten welke belangen er zijn en dit in een goede samenhang kunnen zien. En dat ze soms over de grenzen van hun eigen gemeente kunnen kijken. In korte tijd kregen ze alles te horen over wat er op de Twentekanalen speelt.”

Presentaties

Tijdens de bijeenkomst werden verschillende presentaties gegeven. Bijvoorbeeld over het havenbedrijf van Port of Twente. En over het CEF-project. Daarbij kwamen zowel Rijkswaterstaat, Provincie Overijssel en Port of Twente en Gemeente Hengelo aan het woord.

Ook volgde uitleg over de gevolgen van droogte. En over het belang van andere manieren van vervoer, zoals per spoor of schip in plaats van over de weg. Een rondleiding in de fabriek van metaalbedrijf Van Merksteijn in Almelo maakte duidelijk dat de Twentekanalen nodig zijn voor bedrijvigheid, maar dat bedrijven voor transport ook niet zonder de Twentekanalen kunnen.

Eindpresentatie Blauwe Golf

Tijdens de bijeenkomst werden genodigden tevens meegenomen in het project Blauwe Golf. Onderdeel van het CEF-project en uitgevoerd door de Provincie Overijssel en 4-Shipping. Blauwe Golf is vooral van belang voor ondernemers & schippers. Zij kunnen via de 4-shipping app onder andere real-time informatie ontvangen over vaartijden, geopende bruggen en beschikbare ligplaatsen in de havens. Daarnaast heeft de Blauwe Golf app een marktplaats functie. Dat wil zeggen dat lege schepen beter ingezet kunnen worden met extra vracht. Dat voorkomt lege schepen op het kanaal en stimuleert duurzaam gebruik van het kanaal. Ook stimuleert het project hiermee de samenwerking tussen bedrijven aan het kanaal. Zo wordt het ook voor kleinere ondernemers met minder vracht interessant om zich aan het kanaal te vestigen. 

Ook voor de aanwezige raadsleden is project Blauwe Golf van belang. Vanwege dit project is er veel meer en tevens betere informatie beschikbaar over het gebruik van het Twentekanaal en de hoeveelheid vracht die in de verschillende Twentse havens binnenkomt. 

Aanwezigen zijn meegenomen hoe het platform Blauwe Golf werkt, wat het platform oplevert en gezien hoe het verbinding tussen verschillende bedrijven en gemeenten kan opleveren. 

Van grote waarde

De Twentekanalen en de havens hebben grote waarde voor onze regio. Frank van Zomeren: “Vervoer over water wordt steeds belangrijker. Voor de bedrijven aan de Twentekanalen die werkgelegenheid bieden. Ook zie je dat schepen steeds groter worden. Europese havens, waaronder Amsterdam en Rotterdam, passen zich hierop aan. Voor de Blauwe Golf, de verruiming door Rijkswaterstaat en het werk aan de havens ontvangen we Europese subsidie. De Twentekanalen zijn een belangrijke verkeersader richting Baltische staten. Dit biedt veel kansen voor Lochem en Twente. Daar moeten we alert op blijven.”

Netwerkbijeenkomst 16 november 2022

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu