Verkiezingen Tweede Kamer
Het stemmen zit erop. De stemmen worden geteld.
Op woensdag 22 november zijn er verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. De stembureaus zijn open van 's morgens 7.30 uur tot 's avonds 21.00 uur.
De uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen staan op de pagina Verkiezingsuitslagen.
Hoe kan ik stemmen?
Om te kunnen stemmen neemt u mee naar het stembureau:
- uw stempas
- uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar zijn verlopen. Dat betekent dat het geldig moet zijn tot 23 november 2018 of een latere datum.
Let op: alleen in het stembureau mag u een verlopen identiteitsbewijs gebruiken. In alle andere gevallen heeft u een geldig document nodig. Ook als het om verkiezingszaken gaat. Voor het aanvragen van een vervangende stempas of kiezerspas heeft u dus wél een geldig identiteitsbewijs nodig.
Uitleg in eenvoudige taal
Voor veel mensen is stemmen best wel ingewikkeld. Op de website hoewerktstemmen.nl vindt u uitleg in eenvoudige taal. U kunt hier ook oefenen met stemmen. Ook de verkiezingskrant in gewone taal (Pdf) geeft veel informatie. Bijvoorbeeld over de Tweede Kamer en hoe u kunt stemmen. Een andere nuttige website is stemjijook.nl Daar kunt u bijvoorbeeld lezen wat de verschillende partijen belangrijk vinden.
Waar kan ik stemmen?
In Hengelo kunt u bij 40 stembureaus terecht. Alle adressen vindt u in de lijst met stembureaus (Pdf). U mag zelf kiezen in welk van deze stembureaus u gaat stemmen. U hoeft niet naar het stembureau dat op uw stempas staat. U mag naar elk stembureau in Hengelo.
De adressen van de stembureaus staan ook op de achterkant van de kandidatenlijst. Die ontvangt u uiterlijk op 17 november thuis.
Zoek en vind een stembureau in de buurt
Met de handige Hengelose stembureau-app vindt u altijd het dichtstbijzijnde stembureau. Waar u ook bent in Hengelo.
Toegankelijkheid stembureaus
Wij vinden het belangrijk dat onze stembureaus toegankelijk zijn voor iedereen. Dus ook voor kiezers met een lichamelijke beperking. Is stemmen voor u toch lastig? Geef dat dan aan ons door. Misschien kunnen we het probleem ter plekke verhelpen. En anders houden we er bij de volgende verkiezingen rekening mee.
Stemmen bij volmacht: iemand anders gaat voor u stemmen
Als u op 22 november niet zelf kunt stemmen, kunt u iemand anders een volmacht geven. Deze persoon mag dan namens u stemmen.
Manieren om iemand te machtigen
Er zijn 2 manieren om iemand te machtigen:
- Op de stempas
Op de achterkant van de stempas vult u de naam in van degene die voor u gaat stemmen (de gemachtigde). Dat kan iedereen zijn die in Hengelo woont en ook zelf in Hengelo gaat stemmen. U zet allebei uw handtekening op de stempas. Daarna geeft u de ingevulde stempas aan uw gemachtigde, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Dat identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. - Schriftelijke volmacht
Een schriftelijke volmacht kan handig zijn als u tijdens de verkiezingen niet in Hengelo bent en al vertrekt voordat u uw stempas heeft. Of als u iemand wilt machtigen die niet in Hengelo woont.
Op dit moment kunt u geen schriftelijke volmacht meer aanvragen. Dat kon tot en met vrijdag 17 november.
Belangrijke voorwaarden voor volmachten
- Een kiezer mag nooit meer dan 2 volmachten aannemen.
- Een kiezer moet een volmachtstem altijd tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.
Stemmen met een kiezerspas: u wilt in een andere gemeente stemmen
Wilt u in een andere gemeente stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. Met een kiezerspas kunt u in elk stembureau in Nederland stemmen.
U kunt maar één keer een kiezerspas aanvragen. Bewaar hem dus goed. Als u hem kwijtraakt, kunt u niet stemmen.
Digitale of papieren aanvraag mogelijk tot en met 17 november
Op dit moment kunt u een kiezerspas niet meer digitaal of schriftelijk aanvragen.
Aanvragen aan balie kan tot 21 november, 12.00 uur
U kunt uw kiezerspas nog wel persoonlijk in het stadskantoor aanvragen. Dat kan tot dinsdag 21 november, 12.00 uur. U krijgt uw kiezerspas dan meteen mee.
Stempas kwijt of niet ontvangen?
In Hengelo zijn de stempassen bezorgd in de week van 23 t/m 27 oktober. Heeft u geen stempas ontvangen? Vraag dan een vervangende stempas aan.
Let op: Zodra er een nieuwe stempas voor u is gemaakt, is de oude stempas ongeldig. Als u die toch nog terugvindt, kunt u er niet meer mee stemmen.
Digitale of papieren aanvraag mogelijk tot en met 17 november
Op dit moment kunt u een vervangende stempas niet meer digitaal of schriftelijk aanvragen.
Aanvragen aan balie kan tot 21 november, 12.00 uur
U kunt een vervangende stempas nog wel persoonlijk in het stadskantoor aanvragen. Dat kan tot dinsdag 21 november, 12.00 uur. U krijgt uw stempas dan meteen mee.
U krijgt uw stempas thuis gestuurd
U krijgt een stempas als u:
- Nederlander bent, en
- 18 jaar of ouder bent.
In Hengelo zijn de stempassen bezorgd in de week van 23 t/m 27 oktober.
Bent u pas verhuisd?
Bent u pas na 9 oktober in Hengelo komen wonen? Dan krijgt u uw stempas nog van uw vorige woongemeente. U moet daar ook gaan stemmen. Wilt u liever in Hengelo stemmen? Dan heeft u een kiezerspas nodig. Die kunt u aanvragen in uw vorige woongemeente.
Voor partijen: verkiezingsposters, spandoeken, flyeren en stands
Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen plaatst de gemeente Hengelo een aantal grote verkiezingsborden. De borden zijn bestemd voor posters van politieke partijen. Ze worden op 8 locaties geplaatst.
Medewerkers van de gemeente hebben de posters inmiddels geplakt. U kunt geen posters meer inleveren. Dat kon tot en met 27 oktober.
Zelf plaatsen van borden of spandoeken
Op een aantal locaties mag u als politieke partij zelf vergunningvrij borden en spandoeken plaatsen. Meer informatie vindt u op onze pagina Reclame in de openbare ruimte (onder het kopje niet-commerciële reclame). U moet uw reclame-uitingen uiterlijk een week na de verkiezingen zelf weer verwijderen.
Flyeren en stands
Voor flyeren heeft u geen vergunning nodig. Alleen op de warenmarkt mag u niet flyeren. En natuurlijk ruimt u op straat gegooide flyers netjes op.
Wilt u een informatiestand of -tafel in de openbare ruimte plaatsen? Dan heeft u een standplaatsvergunning nodig.
Veel gestelde vragen
Op wie kan ik stemmen?
Aan de Tweede Kamerverkiezingen doen in totaal 26 partijen mee. Maar sommige partijen doen niet in alle provincies mee. In Overijssel kunt u kiezen uit 25 partijen (Pdf). De Politieke Partij voor Basisinkomen (nr. 26) doet hier niet mee.
Een uitgebreid overzicht met alle kandidaten vindt u op de kandidatenlijst voor Overijssel (Pdf). Alle partijen en kandidaten staan ook op de papieren kandidatenlijst, die u uiterlijk op 17 november thuis krijgt bezorgd.
Ik ben mijn identiteitsbewijs kwijt. Wat nu?
Bent u uw identiteitsbewijs kwijt of is het gestolen? Vraag dan op tijd een nieuw document aan. Het duurt meestal 5 werkdagen voor uw document klaar is. Lukt het aanvragen van een nieuw document niet meer? Dan kunt u zich bij het stembureau melden met:
- het proces-verbaal van vermissing dat door de politie is opgemaakt of de verklaring van vermissing die u van de gemeente hebt gekregen, én
- een pasje met uw naam en foto.
Als u aan deze twee voorwaarden voldoet, mag u toch stemmen.
Hebt u geen identiteitsbewijs en wilt u er ook geen aanvragen? Dan kunt u een schriftelijke volmacht verlenen aan een andere kiezer. Dat kan tot en met vrijdag 17 november.
Openbare zitting gemeentelijk stembureau op 23 november
Op donderdag 23 november komt het Gemeentelijk Stembureau (GSB) bij elkaar. Het GSB controleert de processen-verbaal van de Hengelose stembureaus en stelt het totaal aantal stemmen per kandidaat en per partij vast. Bij (vermoedelijke) fouten door de stembureaus telt het GSB de stemmen geheel of gedeeltelijk opnieuw.
De zitting van het GSB begint om 9.00 uur en vindt plaats in de hal van het Stadhuis. De zitting is voor iedereen toegankelijk. Als u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich melden bij de receptie van het Stadhuis (Van der Dussenplein 1).
Contact
Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1, 7551 EB Hengelo
- maandag van 8.30 tot 16.30 uur
- dinsdag van 8.30 tot 20.00 uur (na 16.30 uur alleen op afspraak)
- woensdag van 8.30 tot 16.30 uur
- donderdag van 8.30 tot 20.00 uur (na 16.30 uur alleen op afspraak)
- vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.
Telefoon: 14 074
Contactformulier
Maak bij voorkeur een afspraak
Voor verkiezingszaken hoeft u niet eerst een afspraak te maken. Toch adviseren wij u dat wél te doen. Dan voorkomt u dat u lang moet wachten. Maakt u een afspraak? Kies in het afsprakenmenu dan voor de optie Verkiezingen/referendum.