Wat gaat de gemeente doen in 2023?
De Hengelose gemeenteraad heeft ingestemd met de Beleidsbegroting 2023 – 2026. Met daarin ruimte en ambitie voor nieuwe investeringen in de stad.
In de Beleidsbegroting staat wat de gemeente de komende jaren gaat doen en wat dat mag kosten. De begrotingsomzet van de gemeente Hengelo voor 2023 is in totaal 347 miljoen euro. De begroting biedt tijdelijk financiële ruimte voor nieuwe ambities en impulsen in de stad. Enerzijds omdat onze spaarpot goed gevuld is en anderzijds omdat we, weliswaar tijdelijk, extra middelen van het Rijk hebben ontvangen. Daarmee kan de gemeente Hengelo een bijdrage leveren aan grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de huidige energiecrisis en de opvang van vluchtelingen. Op www.hengelo.nl/begroting leest u een samenvatting van wat de gemeente in 2023 zoal wil bereiken en wat dat mag kosten.
Bekijk: samenvatting Beleidsbegroting 2023-2026
Veel moties aanvaard
Bij de raadsbehandeling van de beleidsbegroting is ook een groot aantal moties van verschillende raadsfracties aanvaard. Deze moties gaan over onderwerpen die niet in de beleidsbegroting staan genoemd maar waar raadsfracties toch graag van willen dat het wordt uitgevoerd. Over zo’n motie wordt dan gestemd door alle raadsleden, als de meerderheid voor de motie stemt, dan moet dit uitgevoerd worden. De volgende moties zijn aangenomen:
- Zo komt er een regeling waarbij inwoners een tegoed van 50 euro kunnen aanvragen voor de aanschaf van een regenton.
- Ook wordt er een nieuwe starterslening uitgewerkt. Hiermee kunnen starters op de woningmarkt onder gunstige condities een lening te verstrekken voor de aankoop van een woning.
- De raad heeft ermee ingestemd dat de lokale omroep 1Twente eenmalig 50.000 euro ontvangt, om de continuïteit in 2023 te kunnen waarborgen. De omroep moet daarbij een actieplan voor het verbeteren en versterken van de onafhankelijke lokale journalistiek opstellen.
- Er komt een Hengelo’s Energiefonds, om nog dit jaar Hengelose verenigingen, buurthuizen en maatschappelijke organisaties met hoge energiekosten te kunnen ondersteunen. Dit fonds is een vangnet, als geen beroep op andere regelingen, zoals van het Rijk of provincie, kan worden gedaan.
- Verder stelt de raad een raadswerkgroep in, die proactief gaat meedenken over het afvalbeleid van de gemeente Hengelo.
Overige aangenomen amendement en moties zijn:
- Amendement: Drempel verlagen toegankelijkheid
- Motie: Doorontwikkeling informatiewijzer
- Motie: Integrale aanpak armoede en schulden
- Motie: Circulair Ambachtscentrum
Binnenkort is de totale vastgestelde beleidsbegroting (inclusief alle moties) te lezen in het financiële portaal van de gemeente Hengelo.