Lef, durf en commitment voor De KMS
Trebbe en Gemeente Hengelo gaan vol vertrouwen verder
De gemeente Hengelo wordt eigenaar van een deel van het terrein van de voormalige Koninklijke Machinefabriek Stork (KMS).
Woensdag 25 juni stemde de Hengelose gemeenteraad in met de aankoop van de gronden van Trebbe en de samenwerkings-overeenkomst KMS. ‘Een historisch besluit’, aldus verantwoordelijk wethouder Gerard Gerrits. ‘Net als Trebbe tonen we als gemeente lef, durf en commitment. We geloven in de kracht van deze plek en de betekenis ervan voor Hengelo en Twente. We geven de ziel van onze stad weer nieuw leven!’.
Gemeente en Trebbe pakken de ontwikkeling van De KMS samen op. De gemeente ontwikkelt het zogenoemde Mijnschachtpark1 en een mobiliteitshub. Ook draagt de gemeente samen met Trebbe bij aan de realisatie van een gemengd programma in de Grote Stelplaats (gebouw 43). Trebbe richt zich de komende jaren op het realiseren van een gemengd woon- en werkaanbod.
"De KMS eert de nalatenschap van Stork door behoud door ontwikkeling. We houden het historische karakter voelbaar, maar geven het een nieuwe betekenis als plek voor ontmoeting en ontplooiing”, vertelt Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe. “In samenwerking met gemeente Hengelo bouwen we hier een gemeenschap waar de innovatieve geest van weleer voortleeft in een moderne vorm."
Aantrekkelijk voor Talent
Het aantrekken en binden van talenten is één van de belangrijkste strategische opgaven voor Hengelo en Twente. De KMS is één van de plekken waar de talentopgave in Hengelo de komende jaren tot wasdom komt. Hier wordt ruimte geboden voor nieuwe en inspirerende initiatieven op het gebied van wonen, werken, leren én ontmoeten. Daarmee wordt De KMS een belangrijke katalysator voor de innovatieve regio Twente.
De KMS komt stap voor stap tot leven
De KMS is een langjarige ontwikkeling. Gemeente en Trebbe werken intensief samen, als één team en met een gedeeld doel. De kaders en algemene uitgangspunten daarvoor zijn eerder al vastgelegd in een omgevingsprogramma. De komende periode werken Trebbe en gemeente dit verder uit in de volgende stappen:
- Vastleggen van de gewenste identiteit en positionering van De KMS.
- De gemeente en Trebbe willen een gebied ontwikkelen met een sterke, betrokken en veerkrachtige community; de KMS-community. Hiervoor wordt er nog deze zomer een zogenoemde community-manager aangesteld, om (tijdelijke) initiatieven de ruimte te bieden, die aansluiten bij de gewenste identiteit van De KMS.
- De partijen werken samen aan een stedenbouwkundig plan voor het gehele gebied.
- De gemeente gaat aan de slag met het maken van een plan voor de mobiliteitshub.